Autor |
Wiadomość |
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-05-16, 07:21 Filtr -nadmuch
|
0
|
|
|
Przemek

|
Koledzy jakich filtrĂłw uÂżywacie na nadmuchu wentylacji ? PeÂłno syfu mi siĂŞ pcha do lakierni.
Mam wentylator o wydajnoœci 3 00 m3/h .Podpowiedzcie prosze jak¹ powierzchniê musimiec filtr aby wentylator osiowy przepchn¹³ powietrze . Na wyci¹gu mam promieniowy . |
|
|
|
 |
Gandziorz
|
Wysłany: 2014-05-16, 18:01 Re: Filtr -nadmuch
|
0
|
|
|

|
Przemek napisał/a: | Koledzy jakich filtrĂłw uÂżywacie na nadmuchu wentylacji ? PeÂłno syfu mi siĂŞ pcha do lakierni.
Mam wentylator o wydajnoœci 3 00 m3/h .Podpowiedzcie prosze jak¹ powierzchniê musimiec filtr aby wentylator osiowy przepchn¹³ powietrze . Na wyci¹gu mam promieniowy . |
TrochĂŞ sÂłabo 300 m3.
Normalnie stosuje siĂŞ filtry takie jak w przypadku kabin. |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-05-16, 18:22
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Gandziorz
|
Wysłany: 2014-05-16, 19:27
|
0
|
|
|

|
Przemek napisał/a: | 3000 m3/h Gandziorz, Dzisiaj kupilem 1,5 m2 wkÂładu filtracyjnego zobaczymy jak siĂŞ sprawdzi. |
Tylko wiesz.
Wentylator osiowy siê do tego s³abo nadaje. Niby ma wydajnoœÌ ale brak jakiejkolwiek si³y.
Lepsze wentylatory promieniowe. MoÂżna teÂż zastosowaĂŚ wentylatory Dospel Box ale wolaÂłbym aby w tej kwestii wypowiedziaÂł siĂŞ Projekter. Ja nie mam odpowiedniej wiedzy w dziedzinie adaptacji pomieszczeĂą i wyposaÂżenia w zakresie wentylacji. |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-05-16, 19:32
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2014-05-16, 21:18
|
+1
|
|
|

|
Przemek napisał/a: | Projekter gdzieÂś pisaÂł Âże do nadmuchu moÂże byĂŚ wentylator osiowy ,natomiast do wyciÂągu wentylator promieniowy .Po weekendzie dam znac czy jak przechodzi powietrze. |
Nie wykluczam, Âże TAK napisaÂłem, ale musiaÂłem wtedy byĂŚ ostro ujarany zielskiem, albo napeÂłniony "Jasiem WĂŞdrowniczkiem" bez lodu i raczej kontekst wypowiedzi miaÂł pewnie inny cel.
Teraz jestem trzeÂźwy wiĂŞc kompetentnie napiszĂŞ, Âże wentylator osiowy nie nadaje siĂŞ ani do nadmuchu ani do wyciÂągu z lakierni. W przypadku nadmuchu ma on takÂą przewagĂŞ, Âże nie spowoduje wybuchu, poÂżaru i Âże nie stanie po kilkuset lakierowaniach oklejony syfem z lakierni.
Kolejna sprawa ... powierzchnia filtrów ma niewielki wp³yw na iloœÌ przep³ywaj¹cego przez niego powietrza ... je¿eli ju¿ to jego gruboœÌ a dok³adnie to gramatura.
No i ta zatykaj¹ca dech w piersi wydajnoœÌ wentylatora 300 m3 /h jest œwietna, ale do lakierni modeli przy lakierowaniu sprayem. Tak dla jakiegoœ porównania kubatura gara¿u odpowiada mniej wiêcej kubaturze kabiny ... a w kabinie œrednia wydajnoœÌ wentylatora nadmuchu to 26 000 m3/ h przy ciœnieniu 600 Pa a nawet 900 Pa. Jak wszytko gra w normalnej kabinie to prêdkoœÌ opadu przy takiej wydajnoœci wynosi 0,25 do 0,3 m/s.
To 0,3 to takie delikatne dmuchniêcie z ust ... bo takie ¿eby zdmuchn¹Ì p³omieù œwieczki to ma nawet 3 m/s. kto ma anemometr szybko sobie to mo¿e sprawdziÌ. WiêkszoœÌ z nich zaczyna siê od pomiaru 0,5 m/s. Wniosek z tego jest taki ¿e to co w idealnej komorze ... uzyskuje siê z wentylatorów 100 razy wydajniejszych ni¿ ten o którym piszesz kolego Przemku. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-05-16, 21:21
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | W przypadku nadmuchu ma on takÂą przewagĂŞ, Âże nie spowoduje wybuchu, |
Ale posiada za maÂły sprĂŞÂż wiĂŞc i tak siĂŞ nie nadaje.....
Ja mam znowu problem Âże mi maty filtracyjne falujÂą.... Co moÂże byĂŚ tego powodem?? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2014-05-16, 21:33
|
0
|
|
|

|
Matix napisał/a: | Ja mam znowu problem Âże mi maty filtracyjne falujÂą.... Co moÂże byĂŚ tego powodem?? |
Pulsuje ciœnienie. Trzeba naci¹gn¹Ì mocno maty filtracyjne choÌ to po³owiczne rozwi¹zanie. ¯eby nie by³o problemu musi byÌ lekkie i sta³e nadciœnienie. Wiêcej nadmuchiwanego powietrza ni¿ wyci¹ganego. Wtedy maty bêd¹ dociskane do siatki ... czy tam ramki. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-05-16, 21:38
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | WiĂŞcej nadmuchiwanego powietrza niÂż wyciÂąganego. |
Problem w tym Âże mam tylko nadmuch... WiĂŞc co zostaje mi tylko daĂŚ gĂŞÂściejsze maty filtracyjne??? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-16, 21:46
|
0
|
|
|

|
Lub gĂŞstÂą i mocnÂą siatkĂŞ na to. OczywiÂście bez przesady. |
|
 |
Gandziorz
|
Wysłany: 2014-05-17, 12:40
|
0
|
|
|

|
Projekter czy mĂłgÂłbyÂś siĂŞ wypowiedzieĂŚ co sÂądzisz o wentylatorach serii Box z firmy Dospel?
MĂłgÂłbyÂś takÂże mi powiedzieĂŚ czy mĂłj pomysÂł ma jakieÂś sensowne pokrycie.
Otó¿ myœla³em ¿eby nadmuch i ogrzewanie zrobiÌ na zasadzie ¿e wstawiê nagrzewnicê a jako p³yn bêdzie s³u¿y³ olej. Wiadomo ¿e olej mo¿na dogrzaÌ wiêcej ni¿ 100C.
WiĂŞc mamy tak: wentylator -> nagrzewnica -> filtr sufitowy.
Brakuje mi wizji jaki wentylator bĂŞdzie sensownie dmuchaĂŚ. |
|
|
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2014-07-20, 12:10
|
0
|
|
|
|
Witam, jakÂą wielkosc filtra musze zastosowac do pomieszczenie ktĂłre ma 90m3 objetosci ? |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2014-07-21, 00:17
|
0
|
|
|
|
Cytat: | wstawiĂŞ nagrzewnicĂŞ a jako pÂłyn bĂŞdzie sÂłuÂżyÂł olej. |
palny olej jako noÂśnik ciepÂła ? Czym chcesz to ogrzewaĂŚ ? |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-21, 22:24
|
-1
|
|
|
Przemek

|
ChÂłopaki zamontowaÂłem filtr kabinowy i niestety malutkie syfki niewidoczne dla oka wpadajÂą do lakierni .Mata ktĂłrÂą zastosowaÂłem jest wykonana tak jak na zdjĂŞciu ta z gĂłry ,czy dobrze rozumiem ze powinny byĂŚ jeszcze dwie frakcje zamontowane ?
Sprzedawca z mieszalni powiedziaÂł Âże bĂŞdzie ok ale duÂżo brakuje do tego Âże by byÂło tak jak bym chciaÂł. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-21, 23:16
|
0
|
|
|

|
Mnie teÂż to ciekawi, chciaÂłbym teÂż zrobiĂŚ nawiew na dniach. Jakie filtry, jak je zamocowaĂŚ na nadmuch. Mam wiatrak promieniowy z silnikiem wbudowanym. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-22, 10:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-22, 11:19
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-22, 11:54
|
0
|
|
|
|
Mi sprzedadzÂą ile potrzebuje, wiĂŞc zapytaj.
Na allegro sÂą tez inne oferty sprzedawcĂłw i bez problemu znajdziesz ciety na metry. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-22, 19:19
|
0
|
|
|

|
Mata to chyba najmniejszy problem. Interesuje mnie jak zrobiĂŚ ramkĂŞ z siatkÂą podtrzymujÂącÂą. Jak to macie rozwiÂązane. Nie skÂłamie jak powiem, Âże nie chce mi siĂŞ zastanawiac i dukaĂŚ jak to zrobiĂŚ. Jak ktoÂś ma sprawdzone rozwiÂązanie to niech napisze. UÂżyjemy je u siebie. |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-22, 22:21
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-22, 23:09
|
0
|
|
|
|
Wstepny przed wentylatorem nadmuchowym.
Kabinowy za wentylatorem.
Mata filtracyjna przed wentylatorem wyciagowym. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-22, 23:16
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2014-07-27, 12:32
|
0
|
|
|
|
Lackodoctro wszystko spoko napisz jeszcze jaka wielkosc filtra m2 przekrĂłj rury dolotowej powietrze zastosowac ? i jaki wentylator ? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-27, 12:54
|
0
|
|
|

|
JeÂśli mamy duÂże pomieszczenie... np 5 x 9m i wysokie na 3,5m/4m to lepiej zrobiĂŚ wentylacjĂŞ w oparciu o nawiew czy wyciÂąg? |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-27, 14:30
|
+1
|
|
|
|
Nawiew.
Nigdy Ci z zakamarkĂłw i szpar nie pociÂągnie lewego powietrza z syfem tam zalegajacym.
Dodam ¿e mam obok kot³ownie i jak dobrze uszczelni³em wszystko i w³¹czy³em wyci¹g to mi cofkê zrobi³o z komina i dym az poszed³ do gara¿u.
A otwĂłr ktĂłrym miaÂło zasysac powietrze byÂł przytÂłumiony filtrem.... z kotÂłowni miaÂło Âłatwiej.
Fajnie jak bedzie jednak wyciÂąg z mniejszym przeplywem niÂż nadmuch.
Mimo s³abszego przeplywu ni¿ w kabinie jakoœÌ pracy znacznie siê poprawi. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-27, 15:36
|
0
|
|
|

|
Ramka nawiewowa 2x2m starczy?
RamkĂŞ chciaÂłbym umieÂściĂŚ na jednej ze Âścian, na przeciw wjazdu.
Ma ktoÂś z Was kabinĂŞ? MoÂże mi otworzyĂŚ ramkĂŞ i pokazaĂŚ jak te filtry sÂą zamocowane? Jak wyglÂąda to po otwarciu ramki, bez filtrĂłw. |
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2014-07-28, 22:42
|
0
|
|
|
|
jakiej srednicy kanaÂły zrobic do nadmuchu dÂługosci ok 4m ?
a i jak z ogrzewaniem ? czy mozna by to podpiac pod piec nadmuchowy ? daÂło by to rade ktos testowaÂł ? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-28, 22:44
|
0
|
|
|

|
DaÂłoby, tylko musiaÂł byÂś mieĂŚ najlepiej jakiÂś falownik, ktĂłry zmieniaÂłby moc obroty nawiewu i jakieÂś sterowanie, ktĂłre przymykaÂłoby nadmuch z pieca. ÂŻebyÂś siĂŞ nie ugotowaÂł |
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2014-07-28, 22:49
|
0
|
|
|
|
no ok sterowanie to nie problem , podpowiedz jeszcze jakÂą srednice kanaÂłu zastosowac ? 160-200mm ? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-28, 23:23
|
0
|
|
|

|
Nie bardzo rozumiem. Ja nadmuch widzê tak, ¿e mam wiatrak promieniowy i z niego wychodzê w kwadrat u mnie chyba 40x40cm, a dalej to jeszcze nie wiem, mo¿e wystarczy zrobiÌ coœ jak w rodzaju œcianek odci¹gowych, tylko dzia³aj¹cej jako nadmuch. ¯eby z wiatraka wchodzi³o w V. ¯eby siê mog³o powietrze rozejœÌ po ca³ej powierzchni filtrów.
Jakbym z kolei musiaÂł umiejscowiĂŚ wiatrak dalej i pchaĂŚ powietrze rurami to myÂślĂŞ, Âże 200mm to maÂło. 2x200 moÂże:) |
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2014-07-30, 22:07
|
0
|
|
|
|
no tak tylko ze ja chce to upchnac na suficie a powietrze doprowadzic z drugiego pomieszczenia i z pieca nadmuchowego , mam takie rury z blachy sr 40cm bede kabinowaÂł z tego, a ramke pod filtry mysle zrobic z profili stalowych tych co sie robi scianki pod plyty gk |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-30, 22:18
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-30, 23:47
|
0
|
|
|

|
Przypomnij mi siĂŞ na pw dam Ci namiar na goÂścia co ma takie 1,2 kw. Tylko myÂślĂŞ, Âże nanadamuch minimum 2 takie. |
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2014-07-31, 21:20
|
0
|
|
|
|
mogĂŞ Ci sprzedaĂŚ dwa wentylatory nicotra za 1000zl.dorzucĂŞ piec nadmuchowy. wszystko iepotrzebne bo skÂładam innÂą kabinĂŞ |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2014-07-31, 21:37
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2017-09-16, 22:38
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke

|
Nie chcÂąc otwieraĂŚ kolejnego tematu chciaÂłbym Was zapytaĂŚ o nadmuch.
Zrobi³em coœ takiego jak widaÌ w za³¹czniku zasilam to wentylatorem promieniowym 2400 m3/h, chyba powinien byÌ wystarczaj¹cy- potrzebuje do malowania drobnych elementów takich jak baki motocyklowe itp.
- nadmuch dmucha jak "ta lala" ale po zaÂłoÂżeniu filtra dÂławi go, a nawet mam wraÂżenie, Âże zaciÂąga niczym wyciÂąg.. Co prawda w mieszalni i sklepie lakierniczym podpowiedziano mi abym sprĂłbowaÂł z filtrem do wyciÂągu, byĂŚ moÂże to jest przyczynÂą? Ale czy to moÂżliwe, Âże ten moÂże aÂż tak dusiĂŚ przepÂływ? Wydaje siĂŞ on delikatny. MoÂże powinienem zatem odwrĂłciĂŚ go zielonÂą stronÂą do zewnÂątrz? albo po prostu kupiĂŚ filtr do nadmuchu jak "Bozia przykazaÂła".
Czy to moÂżliwe, Âże przy tym innym rodzaju filtra bĂŞdzie lepiej dmuchaĂŚ? Czy w ogĂłle nie trafiona akcja z tym nadmuchem i szkoda zachodu w dalszÂą zabawĂŞ
20170515_200605.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 49 raz(y) 557.98 KB |
20170516_193212.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 869 raz(y) 621.15 KB |
foto3.png
|
 |
Plik ściągnięto 952 raz(y) 1.35 MB |
|
_________________ ...Well as you know. I'm faster than my own... |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-09-16, 22:41
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2017-09-16, 22:44
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke

|
Przemek napisał/a: | Musisz mieĂŚ dobrych kilka m2 tego filtra.Inaczej bĂŞdzie siĂŞ dlawiÂł. |
tzn.? Nadmuch jest zakryty na caÂłej powierzchni filtrem. Tzn. ten powiedzmy "okap". Jak dam wiĂŞcej m2 to wyjedzie poza niego, chyba, Âże kilka warstw? Ale to na mojÂą logikĂŞ jeszcze gorzej bĂŞdzie. MoÂżesz wyjaÂśnic o co chodziÂło? |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-09-16, 22:54
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2017-09-16, 22:59
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke

|
Hmm czyli powierzchnia moÂże byĂŚ za maÂła. On jest chyba 1,5 m x 0,5 m.
WiĂŞkszego nie potrzebuje, dziwne troche ze w mniejszej skali nie mĂłgÂłbym tego zrobiĂŚ.
BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za przelicznik. |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-09-16, 23:46
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2017-09-17, 10:38
|
0
|
|
|
|
LuckyLuke1st napisał/a: | Hmm czyli powierzchnia moÂże byĂŚ za maÂła. On jest chyba 1,5 m x 0,5 m.
WiĂŞkszego nie potrzebuje, dziwne troche ze w mniejszej skali nie mĂłgÂłbym tego zrobiĂŚ.
BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za przelicznik. |
Kolego m2 takiego filtra ma okreœlon¹ przepustowoœÌ i przy ma³ej powierzchni bêdzie "w¹skim gard³em" dla wentylatora, natomiast jak zwiêkszysz powierzchnie np. 4 krotnie wydajnoœÌ wentylatora znacz¹co wzroœnie(i tak bêdzie mniejsza ni¿ na tabliczce znamionowej bo tam jest podana bez oporów filtra).Powinieneœ mieÌ jeszcze filtr wstêpny na nadmuchu. Ale jak chcesz mieÌ szybko wyci¹gniêt¹ mg³ê lakiernicz¹ to jeszcze drugi wentylator na wyci¹g ,te¿ z filtrem co by siê nie oblepia³. Z samym nadmuchem bêdzie s³abo, testowa³em z minimalnie mocniejszym wentylatorem ni¿ Twój , a przy dwóch jest znoœnie np. po klarze na 3 elementach auta po ok. minucie jest czysto.
Jak planujesz tylko takie maÂłe elementy malowaĂŚ i nie chcesz wiĂŞcej inwestowaĂŚ to zrĂłb sam
wyciÂąg,coÂś na wzĂłr Âścianki lakierniczej, bĂŞdzie lepszy efekt.
JakbyÂś miaÂł zamienione przewody i silnik chodzi w drugÂą stronĂŞ to wentylator dmucha moÂże
na 1/4 mocy. |
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2017-09-17, 22:31
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke

|
ZrobiÂłem ten nadmuch ze wzglĂŞdu na paproszki na lakierze.
Czêsto siê to zdarza³o, poczyta³em na forum, ¿e wa¿niejszy jest nadmuch ni¿ wyci¹g, poniewa¿ sam wyci¹g bêdzie ci¹gn¹³ brudy z zewn¹trz.
WiĂŞc zastanawiam siĂŞ czy warto to przerabiaĂŚ na wyciÂąg. WÂąskie gardÂło owszem, aczkolwiek bez filtra ostro dmucha, byĂŚ moÂże warto by jednak sprĂłbowaĂŚ zmieniĂŚ filtr?
JeÂśli nie pomoÂże to pewnie faktycznie warto by przerobiĂŚ na wyciÂąg aby siĂŞ nie marnowaÂło..
No nic czÂłowiek nieÂświadomy ze musiaÂła byĂŚ taka powierzchnia. - a przy malowaniu maÂłych elementĂłw nie planowaÂł wielkiego nadmuchu.
Bo jak teraz rozumiem, silnik okazuje siê za du¿y na tak¹ ma³¹ powierzchniê wylotow¹.
ZauwaÂżyÂłem nawet , Âże na silniku osadziÂła siĂŞ farba tak jakby faktycznie zasysaÂło to powietrze z powrotem. |
|
|
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2017-09-17, 22:59
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
LuckyLuke1st
|
Wysłany: 2017-09-20, 22:02
|
0
|
|
|
Dla przyjació³ Luke

|
Zastanawiam sie jeszcze nad pod³¹czeniem dodatkowo nagrzewnicy elektrycznej- dodatkowy ci¹g. Co prawda mniejszy, ale zawsze troche dodatkowo. + ogrzewanie.
Chocia¿ nie wiem jaka jest wydajnoœÌ sieci elektrycznej- czy jak pod³¹cze taka 5kW nagrzewnice to czy korki nie wyskocz¹.. + kompresor + ten nadmuch który mam..
Zastanawiam siĂŞ czy nie lepiej bedzie podÂłaczyĂŚ mi webasto pod ten nadmuch co mam, wbudowaÂłem tam chÂłodnicĂŞ od auta (tak w razie czego).
Wiem, ¿e tematów sporo, ale nigdzie nie mogê znaleŸÌ czy ktoœ wykorzystuje webasto, albo nagrzewnicê elektryczn¹. Dodam ze webasto wodne- czyli komora spalania zamkniêta. |
|
|
|