Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
jacu27
Wys³any: 2008-07-04, 06:22   tzw.firanka po lakierowniu bezbarnym
0
UP DOWN

Witam was mam pytanko poweim tak pierwszy raz w ¿yciu lakieruje auto ,nie bede tu pyat³ jakie proporcje itp.bo to juz wszystko by³o poruszane i przeczyta³em .i tak na³o¿y³em bazê 3 warstwy wysz³y gites (kolor bordo metalik) i po 20-30 minutach w odpowiednim odstepnie 3 warstwy klaru,moje pytanie brzmi czy to normalne ze klar nie rozlewa sie idealnie (lekka firanka ) i po polerce to siê wyrównuje czy poprostu da³em zbyt ma³o i trzeba na³o¿yæ jeszcze warstwê aby siê rozla³o narazie malowa³em jeden element aby miec pewno¶æ. je¿eli jest ten temat sorki za za¶miecanie ale naprawdê nie znalaz³em.proszê o odpowied¼ i z góry dziex :mrgreen: :mrgreen:

ksenonn 
Wys³any: 2008-07-04, 09:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
powodow moze byc troche..

moze za malo zocienczyles bezbarwny, proporcje z utwardzaczem, za daleko pistolet tryzmales, za malo lakieru, temperatura, pistolet, cisnienie...ble ble ble :wink:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-04, 18:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
3 razy to o raz za duzo. Po 3cim razie moze bezbarwny gazowac czyli moze sie rozleje ale wyjda mini dziurki. Musisz zrobic tak zeby 1 warstwa by³a PRAWIE wylana a druga na gotowo przylewasz pierwsz± poprawiaj±c wylanie. Czyli na 2 raz odkrecasz materia³, miot³e i sru. Jak ci reka pójdzie tak zrobisz lakier.
jaki masz bezbarwny? Ja doi Profoxa nie uzywam wcale rozciencalnka a do NOVOLA dodaje troszke bo jest kit. Do Standoxa nie dodajê... Innymi nie robie....zólte sa.

@ksenom...dzis w lecie temperatura ma niewiele do znaczenia. No chyba ze malowa³ na 30 stopniach na polu?

jacu27
Wys³any: 2008-07-04, 19:29   
0
UP DOWN

no i spoko za wcze¶nie napisa³em posta dzi¶ pojecha³em do gara¿u i lakier rozla³ siê super nie wiedzia³em ¿e trochê to trwa zanim siê rozleje teraz ju¿ jest gites.aa i dzi¶ dwie warstwy bezbarwnego da³em (na zderzaki ) i jest super .wiêc koniec posta ,sorki za zamieszanie :grin: :grin: :grin:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-04, 19:31   
0
UP DOWN

a jakiem materia³em malowa³es? cisnienie pistolet? Melduj dla potomnych:)

jacu27
Wys³any: 2008-07-05, 19:14   
0
UP DOWN

co do firmy nie mam pojêcia da³em w zabrzu do mieszalni zeby mi dobrali i ca³o¶æ dosta³em w butelkach bez nazwy firmy tylko z proporcjami.pistolet dysza 1,5 i w morde najgorsze to kompresor jakas okrutna samoróba :shock: dzi¶ pomalowa³em ca³e auto i tak baza super, co do klaru to tak sobie najpierw kompresor mi sie pierniczy³ niby pokazywa³ ci¶nienie ale go nie by³o :mad: potem potkn±³em sie i wysz³y zacieki jak na zdjêciu PYTANIE!!!!! POMOCY czy zjadê to papierem (i jakim 1500-2000 rêk± czy klockiem czy po tym polerka maszyn± i oczywi¶cie po jakim czasie)i w jakim odstêpie czasu od pomalowania mam to szlifowaæ ,ogólnie wysz³o dobrze poza kilkoma babolami jak zakoñczê temat dam fotki z góry dziêkujê

rbfm 
Wys³any: 2008-07-05, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
zacieki na bezbarwnym jest cholernie trudno usunac. najlepiej zeszlifowac i przelakierowac wszystko od nowa.

jacu27
Wys³any: 2008-07-05, 19:59   
0
UP DOWN

czyli szlifujemy :mad: tylko powiedz po jakim czasie mogê szlifowac klar papierem 2000(jak dzi¶ malowa³em jutro bedzie mo¿na?

rbfm 
Wys³any: 2008-07-05, 20:03   
0
UP DOWN

chcesz sie bawic w usuwanie samego zacieku czy chcesz przelakierowac na nowo ? jesli to drugie to nie 2000 :D

jesli chcesz usuwac to zaszpachluj sobie ten zaciek szpachla akrylowo i drzyj zaczynajac od 600 a konczac na 2000. z doswiadczenia wiem ze szybciej i latwiej jest zrobic wszystko od nowa.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-05, 20:07   
0
UP DOWN

Masz 2 wyjscia:
Straaaaaaasznie sie pop³aka³ b³otnik :mrgreen: poszpachlowa cienko to co masz bez szlifowania nic nic tylko cienko szpachla i 1500 papier na mokro. Po co szpachla? zeby boków dobrych nie przeszlifowac i nie dokopac sie do bazy. i pokazdym zdarciu wartswy zlewki i szpachli polerka i wiadomo co dalej. Taka d³ubaninia ale moze sie udac. Podobne zrobi³em na Xsarze kiedys i zesz³o... ale! ¶lad bedzie. W miejscu zlewki jest bardzo grubo farby i wiadomo d³uzej to schnie. Po jakims czasie to wyciaga.

2 sposób:
240,360 kr±zek, zdzieerasz to na g³adko, mozna podk³±dem w sprayu oddzielic nowa baze (raczej wypada bo to nowa baza i moze sie gry¼c znów wiec pasuje jakis izolator) Reszta 1500 na mokro (widze ze jest baranek to darcia masz troszkê). I znów malowanko od pocz±tku. Nie musisz ca³ego elementu baza malowac tylko ta ³ate. Reszta sam klar.

Powodzonka :grin:

Edit:

RB ma racje...szybciej bedzie pomalowac jescze raz... ale mozesz sie pobawic w sciaganie pyt ;)

Mozna na 2 dzien malowac ale jak napisa³em wyzej - pasuje jakos odizolowac wczorajsza baze od jutrzejszej...moga sie pogryzc a nie musza...lepiej dmuchac na zimne.

jacu27
Wys³any: 2008-07-05, 20:14   
0
UP DOWN

dziekujê jutro siê biorê za naprawê dam znac jak wysz³o

rbfm 
Wys³any: 2008-07-05, 20:18   
0
UP DOWN

nowa baza na 100% pogryzie sie z bezbarwnym przetartym do bazy. konkretnie to zacznie podnosic krawedz bezbarwnego. taka to juz uroda bazy na nitrze. dlatego trzeba tam dac podklad.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-05, 20:22   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
nowa baza na 100% pogryzie sie z bezbarwnym przetartym do bazy. konkretnie to zacznie podnosic krawedz bezbarwnego. taka to juz uroda bazy na nitrze. dlatego trzeba tam dac podklad.

W sprayu np..to czego RB nie trawi :D

arti
Wys³any: 2008-07-05, 20:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Na takie rzeczy u¿ywam izolator BASEFIX Sikkensa

mebArth 
Wys³any: 2008-07-05, 20:46   
0
UP DOWN

arti napisa³/a:
Na takie rzeczy u¿ywam izolator BASEFIX Sikkensa

Mozna...ale jak kolega maluje amatorsko to nie sadze ze ma takie cos na zapleczu a na "setki" tego chyba nie sprzedaja?

arti
Wys³any: 2008-07-05, 20:51   
0
UP DOWN

Ja akurat kupuje po 1L. Maluje du¿o plastików, a tam lubi siê pogry¼æ na przetarciach wiêc u¿ywam zawsze. W mieszalni gdzie kupujê towar rozlewaj± Basefix na setki.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-05, 21:05   
0
UP DOWN

hmmmm nie pamietam juz kiedy na plastiku mi sie cos zezar³o...

arti
Wys³any: 2008-07-05, 21:53   
0
UP DOWN

Malujê owiewki od motocykli. Praktycznie ka¿de przetarcie=k³opoty. Nie wiem czym te ¿ó³tki maluj± te plastiki.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-06, 06:54   
0
UP DOWN

A ja malowa³em tylko raz owiewke suzuki,po³amana, zrypana od kamieni to wiadomo,trzeba przytrzec i normalnie da³em podk³ad i nic sie nie ¿ar³o. Cholernie niewygodne ustrojstwo.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: