Autor |
Wiadomo¶æ |
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-14, 10:14 pistolet do bazy i osobny do klaru
|
0
|
|
|
|
Obecnie uzywam sico 1.4 RP do bazy i klaru. Wiadomo, myje po bazie i potem klar. Wyczytalem nie raz, ze nigdy nie domyje sie po bazie i wplywa to na caloksztalt pracy ostatecznej. Patrzac z perspektywy doswiadczonej osoby - nie mam co sie zastanawiac i kupic drugi pistolet do klaru, czy przy malowaniach "od czasu do czasu" dac sobie spokoj.
Jezeli dokupilbym airgunse 1.3 to lepiej przeznaczyc ja do klaru czy bazy? Prosze o uzasadnienie. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-08-14, 13:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
A co ty mówisz, skoro nie umiesz umyæ guna po skonczonej robocie to praca nie dla ciebie.
Mo¿na mieæ 2 pistolety do bazy i do klaru, ale to ju¿ jak kto¶ chce kombinowaæ z dyszami i hvlp , rp
A nie z powodu ze do nieumytego guna wlewas klar |
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-14, 13:34
|
0
|
|
|
|
pistolet starannie myje, tym bardziej ze baza moze sobie i poczekac 6h nic jej nie bedzie, w kazdym razie krazy taka opinia, ze nigdy guna nie domyje sie z bazy tak idealnie... |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-08-14, 13:46
|
0
|
|
|
|
Nie prawda, skoro umyje siê pistolet to wszystko bedzie ok. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-14, 13:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
krzysiek124 napisa³/a: | w kazdym razie krazy taka opinia, ze nigdy guna nie domyje sie z bazy tak idealnie... |
Bzdura.
¦ladowe ilosci bazy nie robi± ró¿nicy .... wiêc lakieruj±c od czasu do czasu nie rób sobie kosztów. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-14, 14:07
|
0
|
|
|
|
dziekuje za odpowiedzi, a wracajac do drugiego pytania. Czy jezeli zainwestuje w airgunse to lepiej ja przeznaczyc do bazy czy klaru? Czy zaoszczedze na materiale w porownaniu do Sico?
Sico ma nierowna miotle, w rezultacie skrecam material i wtedy ladnie /w/g mnie/ rozlewa baze albo klar... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-14, 17:15
|
0
|
|
|
|
Kup gunsê, to nie jest ¿aden chiñski szajs.
Zawsze to krok do przodu.
Tylko ¿e gunsa to pistolet który ma ma³± miot³ê, do bazy nadaje sie dok³adnie tak jak chinol z bricomarche za 49z³....czyli tu ró¿nicy nie bêdzie.
Twoje pieni±dze, wiêc wydaj je tak ¿eby¶ nie ¿a³owa³. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-14, 21:10
|
0
|
|
|
|
prosze mi wtylumaczyc ³opatologicznie - w czym przeszkadza ta ma³a miot³a - wolno siê maluje? Czy ziarno kiepsko rozk³ada na srebrnych bazach? |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-14, 21:20
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-14, 21:31
|
0
|
|
|
|
Powiem ¿e z t± miot³± to trochê wydziwiamy maj±c saty.
Ale nie zapomnijmy ¿e to gun 4 razy tañszy, wiêc mo¿e wybierzcie sobie kilka filmików i sami oceñcie czy jest a¿ tak ¼le.
https://www.youtube.com/r...uery=air+gunsa+
My¶lê ¿e mo¿na ni± podzia³aæ (mimo ¿e ja nie kupi³em, nie kupiê i dziêki temu nie zatrzyma³em sie na gunsie.. chyba kumacie o co chodzi). |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-08-14, 21:33
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-14, 21:55
|
0
|
|
|
|
niby miot³a ma prawie 25 cm ale tak naprawdê górna i dolna czê¶æ to zapylenie, tak¿e ile tam jest? 15 cm?
czy tutaj jest to dobrze pokazane? https://www.youtube.com/watch?v=M2VwXmdiYaQ nie wydaje mi siê ¿eby to by³a jaka¶ "miote³ka" chocia¿ jestem amatorem który w ¿yciu saty na oczy nie widzia³ tak¿e hmm
zapytam jeszcze, ewentualnie czy w kwocie oko³o 500z³ mo¿na dostaæ jak±¶ lepsz± u¿ywkê ? |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-14, 22:15
|
0
|
|
|
|
moze ktos napisze kto uzywa gunse, jak wyglada sprawa z powtarzalnoscia ulozenia ziarna w sreberkach....? |
|
|
|
|
Shiva
|
Wys³any: 2014-08-15, 00:19
|
0
|
|
|
|
Hej witam nie wiem jak to wygl±da na sreberku, ale ja lakierujê jasnym z³otkiem obecnie swoje auto i jako 'amator' nie robiê cieniów ani chmur. Trochê g³owy, odrobina wiedzy i pewna rêka do tego obowi±zkowo reduktor odwadniacz dla lepszych efektów pracy. Przesiad³em siê ze speedwaya za 100z³.... wiêc dla mnie to i tak du¿y przeskok a jak najbardziej udany. Bazy + akryle OK. CO do klaru uwa¿am nieco za wolny, ale nie mo¿emy oczekiwaæ cudów. Jest ok za tê cenê polecam jak najbardziej
pozdr |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-15, 02:03
|
0
|
|
|
|
W jakim sensie za wolny do klaru? |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-08-15, 10:51
|
0
|
|
|
|
Tak jak sata hvlp wsb co mialem do bazy super, ale do klaru za wolna
Idzie lakierowaæ tylko wydaje siê jak by nie nad±¿a³ |
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2014-08-16, 08:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
Ruffy napisa³/a: | zapytam jeszcze, ewentualnie czy w kwocie oko³o 500z³ mo¿na dostaæ jak±¶ lepsz± u¿ywkê ? |
Oczywi¶cie, ¿e tak.
Za tak± kasê jak poszukasz mo¿esz mieæ spokojnie jakiego¶ DeVillbisa GTI.
Odradzam jakie¶ FLG lub SLG, bo to nic szczególnego ale jak dobrze poszukasz to jakie¶ GTI trafi siê z pewno¶ci±. |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-16, 14:22
|
0
|
|
|
|
jakie plusy wzglêdem gunsy?
no i chyba najwa¿niejsze, jak kupowaæ u¿ywanego guna? u mnie w firmie ju¿ mi siê zda¿y³o dostaæ po kim¶ pistolet którego kto¶ zapomnia³ umyæ... jaki¶ temat ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-16, 17:23
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisa³/a: | jakie plusy wzglêdem gunsy? |
¯e nie jest to gunsa.
Ale gdyby podej¶æ powa¿nie do tematu to raczej bym kupi³ now± gunsê ni¿ devila za 500 z³, bo to bêdziesz zajechany szrot wymagaj±cy zestawu naprawczego, uszczelniaczy czy te¿ mo¿e byæ to ca³kiem fajny gun z dobrych r±k... ale to jak totolotek.
Masz 50% szans. |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-16, 23:39
|
0
|
|
|
|
Czyli nie ma co kupowaæ u¿ywki bo nie wiadomo jak kto dba³... Na razie jestem na etapie budowy kompresora i gunsa to bêdzie minimum, tak¿e jeszcze w razie czego bêdê pyta³ jak bud¿et siê zmieni |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-17, 00:16
|
0
|
|
|
|
Czyli nie ma co kupowaæ u¿ywki bo nie wiadomo jak kto dba³... Na razie jestem na etapie budowy kompresora i gunsa to bêdzie minimum, tak¿e jeszcze w razie czego bêdê pyta³ jak bud¿et siê zmieni |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2014-08-17, 13:04
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | ...raczej bym kupi³ now± gunsê ni¿ devila za 500 z³ |
Ryzyko zawsze jest ale nie zapominajmy, ¿e ca³e mnóstwo ludzi kupuje u¿ywane markowe pistolety i spora czê¶æ z nich nie jest szrotem kupowanym na wagê tylko sprzêtem, który pomimo ¶ladów u¿ytkowania i drobnych mankamentów nadaje siê do dalszego u¿ytku przynosz±c bardziej zadowalaj±ce efekty ni¿ nowa gunsa.
Btw. Ja swojego GTI Pro kupi³em na tym forum za ca³e 250 z³ + przesy³ka i do tej pory ¶miga bez zastrze¿eñ, Juny swoj± pierwsz± Sate kupi³ za 90 z³ i pewnie z wymianami nie wynios³a go 500 a z pewno¶ci± nie kupi³by gunsy itd, itp...
KolegaRuffy, zrobi jak uzna za s³uszne a my mo¿emy mu tylko podpowiedzieæ
Pozdro! |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-17, 15:17
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008,
Nie zapomnij o tym ¿e ja nie jestem zwolennikiem gunsy.
Kilka (mo¿e na¶cie) pistoletów sata kupilem z drugich r±k.
W wiêkszo¶ci to nówki bez przebiegu, lub z minimalnymi ¶ladami po lakierach.
Takie tez tu na forum ludzie kupili z moich r±k w stanie idealnym.
Ale moje zakupy by³y udane bo znam sie na rzeczy i potrafiê oceniæ stan pistoletu?
Wielu by³o takich co kupili po tanio¶ci i potem by³o jak by³o. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2014-08-17, 15:24
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Nie zapomnij o tym ¿e ja nie jestem zwolennikiem gunsy. |
Wiem o tym doskonale .
By³ tu na forum jeden ¶wiêty mi³o¶nik gunsy ale jako¶ zgin±³ bez ¶ladu (mo¿e miot³a gunsy go zmiot³a )
Co do zakupów u¿ywanych pistoletów to pisa³em, ¿e ryzyko jest zawsze. |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-17, 16:54
|
0
|
|
|
|
a czy ma kto¶ porównanie miot³y gunsy do innych gunów w podobnej kwocie ewentualnie ciut dro¿szych? chcia³bym zobaczyæ czy faktycznie jest tak ¼le... np. devilbisa gti
Cytat: | Ale moje zakupy by³y udane bo znam sie na rzeczy i potrafiê oceniæ stan pistoletu |
to jest w³a¶nie powód dla którego wola³a bym co¶ nowego... |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-17, 17:33
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisa³/a: | a czy ma kto¶ porównanie miot³y gunsy do innych gunów w podobnej kwocie ewentualnie ciut dro¿szych? chcia³bym zobaczyæ czy faktycznie jest tak ¼le... np. devilbisa gti
|
zastanawiam sie czy miot³a dla kogos kto zaczyna ma az tak wielkie znaczenie... Bardziej bym zapytal czy guns± idzie poprawnie nakladac trudne bazy metaliczne /np srebrne metaliki/ to raz, a dwa czy rzeczywiste jest to zapotrzebowanie na powietrze ktore podaje producent bo jest dosyc male... i ostatnie - czy jest to rzeczywiscie pistolet ktorym mozna klasc nowego typu klaru czyli HS i VHS. Dla kogos kto robi maske raz w miesiacu albo raz na pol roku to nie bedzie mialo znaczenia czy miotla jest wielka czy mala, byle laga byla rowna i mozna bylo rowno nakladac klar. Swoim sikiem /Sico/ rozleje klar na lustro, albo na lekka morke, ale miotla pistoletu nie jest idealna i musze strasznie skrecac material a jednoczesnie podnosic cisnienie wejsciowe zeby jakos to szlo. Kolejna sprawa sika to w/g mnie ten gun nie potrafi rozbic klaru HS na malutkie koropelki tyko wali ogolnie wielkie kropy.... trudno go kontrolowac.... ale w koncu kosztuje tyko 70zl |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-08-17, 18:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Jak kto¶ robi du¿o z lakierowaniem to staæ go na kupno airgunsy i przetestowanie. Jak kto¶ robi w gara¿u auto raz na jaki¶ czas to i gunsa wystarczy. Nawet jaki¶ expert hp te¿ jest ok.
Wszyscy by chcieli cudów od guna za 400z³.
Wed³ug mnie liczy siê najwiêcej równa miot³a. To, ¿e ma 22cm to fakt jaka¶ tam przeszkoda, no ale wole 22cm i równ± miot³ê ni¿ 40cm i nierówn±. Tak¿e nie oczekujmy cudów po tanich gunach. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-17, 18:39
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | To, ¿e ma 22cm |
Nie zapomnij ¿e taka miot³a jest przy max rozkreconym materiale..... znasz kogo¶ co robi guns± z materia³em na maxa????
Po skrêceniu materia³u zostaje miot³y 16-18 cm .....w porywach oczywi¶cie.
Ale ja i tak dalej proponuje gunsê ni¿ potencjalne zwloki do reanimacji.
Bo dobry markowy pistolet to cena 800 z³ w górê.
Mo¿e ta gunsa nie jest taka zla i jedyna jej wada to cena, bo jak kupisz gunsê to stajesz w miejscu nie kupuj±c ju¿ saty itd.... czyli zatrzymuje cie w po³owie drogi..... o to mi zawsze chodzi³o.
Chyba rozumiecie o czym pisze.
Ale jesli ktos nie ma pedu na sataniste, to gunsa starczy.
PS.
Mi by starczy³a auarita lvlp 1.3.
Do lakierowania nie zarobkowego. |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-17, 21:08
|
0
|
|
|
|
Dziêkujê Panowie za porady, gdybym Was zna³ to bym postawi³ piwo nawet hehe, na razie tak jak pisa³em wy¿ej jestem na etapie budowy kompresora, zobaczê wtedy ile uda mi siê od³o¿yæ na pistolet, ale gunsa bêdzie zdecydowanym minimum do bazy+klar, samochód lakierowa³ bêdê solidem w dodatku swoj± bryczkê, bo na nim mam zamiar siê uczyæ je¶li wyjdzie to dobrze je¶li nie to i tak dobrze bo teraz a¿ wstyd j± wyci±gaæ z gara¿u... zobaczymy jeszcze jak to wszystko wyjdzie, je¶li siê w tym "odnajdê" bêdziemy my¶leæ co dalej |
|
|
|