Autor |
Wiadomość |
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-14, 11:14 pistolet do bazy i osobny do klaru
|
0
|
|
|
|
Obecnie uzywam sico 1.4 RP do bazy i klaru. Wiadomo, myje po bazie i potem klar. Wyczytalem nie raz, ze nigdy nie domyje sie po bazie i wplywa to na caloksztalt pracy ostatecznej. Patrzac z perspektywy doswiadczonej osoby - nie mam co sie zastanawiac i kupic drugi pistolet do klaru, czy przy malowaniach "od czasu do czasu" dac sobie spokoj.
Jezeli dokupilbym airgunse 1.3 to lepiej przeznaczyc ja do klaru czy bazy? Prosze o uzasadnienie. |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-08-14, 14:21
|
0
|
|
|

|
A co ty mĂłwisz, skoro nie umiesz umyĂŚ guna po skonczonej robocie to praca nie dla ciebie.
MoÂżna mieĂŚ 2 pistolety do bazy i do klaru, ale to juÂż jak ktoÂś chce kombinowaĂŚ z dyszami i hvlp , rp
A nie z powodu ze do nieumytego guna wlewas klar |
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-14, 14:34
|
0
|
|
|
|
pistolet starannie myje, tym bardziej ze baza moze sobie i poczekac 6h nic jej nie bedzie, w kazdym razie krazy taka opinia, ze nigdy guna nie domyje sie z bazy tak idealnie... |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-08-14, 14:46
|
0
|
|
|

|
Nie prawda, skoro umyje siĂŞ pistolet to wszystko bedzie ok. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-14, 14:54
|
0
|
|
|
|
krzysiek124 napisał/a: | w kazdym razie krazy taka opinia, ze nigdy guna nie domyje sie z bazy tak idealnie... |
Bzdura.
Œladowe ilosci bazy nie robi¹ ró¿nicy .... wiêc lakieruj¹c od czasu do czasu nie rób sobie kosztów. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-14, 15:07
|
0
|
|
|
|
dziekuje za odpowiedzi, a wracajac do drugiego pytania. Czy jezeli zainwestuje w airgunse to lepiej ja przeznaczyc do bazy czy klaru? Czy zaoszczedze na materiale w porownaniu do Sico?
Sico ma nierowna miotle, w rezultacie skrecam material i wtedy ladnie /w/g mnie/ rozlewa baze albo klar... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-14, 18:15
|
0
|
|
|
|
Kup gunsĂŞ, to nie jest Âżaden chiĂąski szajs.
Zawsze to krok do przodu.
Tylko ¿e gunsa to pistolet który ma ma³¹ miot³ê, do bazy nadaje sie dok³adnie tak jak chinol z bricomarche za 49z³....czyli tu ró¿nicy nie bêdzie.
Twoje pieniÂądze, wiĂŞc wydaj je tak ÂżebyÂś nie ÂżaÂłowaÂł. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:10
|
0
|
|
|
|
prosze mi wtylumaczyc Âłopatologicznie - w czym przeszkadza ta maÂła miotÂła - wolno siĂŞ maluje? Czy ziarno kiepsko rozkÂłada na srebrnych bazach? |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:20
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:31
|
0
|
|
|
|
Powiem ¿e z t¹ miot³¹ to trochê wydziwiamy maj¹c saty.
Ale nie zapomnijmy Âże to gun 4 razy taĂąszy, wiĂŞc moÂże wybierzcie sobie kilka filmikĂłw i sami oceĂącie czy jest aÂż tak Âźle.
https://www.youtube.com/r...uery=air+gunsa+
MyÂślĂŞ Âże moÂżna niÂą podziaÂłaĂŚ (mimo Âże ja nie kupiÂłem, nie kupiĂŞ i dziĂŞki temu nie zatrzymaÂłem sie na gunsie.. chyba kumacie o co chodzi). |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:33
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:55
|
0
|
|
|
|
niby miot³a ma prawie 25 cm ale tak naprawdê górna i dolna czêœÌ to zapylenie, tak¿e ile tam jest? 15 cm?
czy tutaj jest to dobrze pokazane? https://www.youtube.com/watch?v=M2VwXmdiYaQ nie wydaje mi siĂŞ Âżeby to byÂła jakaÂś "mioteÂłka" chociaÂż jestem amatorem ktĂłry w Âżyciu saty na oczy nie widziaÂł takÂże hmm
zapytam jeszcze, ewentualnie czy w kwocie oko³o 500z³ mo¿na dostaÌ jak¹œ lepsz¹ u¿ywkê ? |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-14, 23:15
|
0
|
|
|
|
moze ktos napisze kto uzywa gunse, jak wyglada sprawa z powtarzalnoscia ulozenia ziarna w sreberkach....? |
|
|
|
 |
Shiva
|
Wysłany: 2014-08-15, 01:19
|
0
|
|
|

|
Hej witam nie wiem jak to wyglÂąda na sreberku, ale ja lakierujĂŞ jasnym zÂłotkiem obecnie swoje auto i jako 'amator' nie robiĂŞ cieniĂłw ani chmur. TrochĂŞ gÂłowy, odrobina wiedzy i pewna rĂŞka do tego obowiÂązkowo reduktor odwadniacz dla lepszych efektĂłw pracy. PrzesiadÂłem siĂŞ ze speedwaya za 100zÂł.... wiĂŞc dla mnie to i tak duÂży przeskok a jak najbardziej udany. Bazy + akryle OK. CO do klaru uwaÂżam nieco za wolny, ale nie moÂżemy oczekiwaĂŚ cudĂłw. Jest ok za tĂŞ cenĂŞ polecam jak najbardziej
pozdr |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-15, 03:03
|
0
|
|
|
|
W jakim sensie za wolny do klaru? |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-08-15, 11:51
|
0
|
|
|

|
Tak jak sata hvlp wsb co mialem do bazy super, ale do klaru za wolna
Idzie lakierowaÌ tylko wydaje siê jak by nie nad¹¿a³ |
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2014-08-16, 09:24
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisał/a: | zapytam jeszcze, ewentualnie czy w kwocie okoÂło 500zÂł moÂżna dostaĂŚ jak¹œ lepszÂą uÂżywkĂŞ ? |
OczywiÂście, Âże tak.
Za takÂą kasĂŞ jak poszukasz moÂżesz mieĂŚ spokojnie jakiegoÂś DeVillbisa GTI.
Odradzam jakieÂś FLG lub SLG, bo to nic szczegĂłlnego ale jak dobrze poszukasz to jakieÂś GTI trafi siĂŞ z pewnoÂściÂą. |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-16, 15:22
|
0
|
|
|
|
jakie plusy wzglĂŞdem gunsy?
no i chyba najwaÂżniejsze, jak kupowaĂŚ uÂżywanego guna? u mnie w firmie juÂż mi siĂŞ zdaÂżyÂło dostaĂŚ po kimÂś pistolet ktĂłrego ktoÂś zapomniaÂł umyĂŚ... jakiÂś temat ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-16, 18:23
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisał/a: | jakie plusy wzglĂŞdem gunsy? |
ÂŻe nie jest to gunsa.
Ale gdyby podejœÌ powa¿nie do tematu to raczej bym kupi³ now¹ gunsê ni¿ devila za 500 z³, bo to bêdziesz zajechany szrot wymagaj¹cy zestawu naprawczego, uszczelniaczy czy te¿ mo¿e byÌ to ca³kiem fajny gun z dobrych r¹k... ale to jak totolotek.
Masz 50% szans. |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-17, 00:39
|
0
|
|
|
|
Czyli nie ma co kupowaĂŚ uÂżywki bo nie wiadomo jak kto dbaÂł... Na razie jestem na etapie budowy kompresora i gunsa to bĂŞdzie minimum, takÂże jeszcze w razie czego bĂŞdĂŞ pytaÂł jak budÂżet siĂŞ zmieni |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-17, 01:16
|
0
|
|
|
|
Czyli nie ma co kupowaĂŚ uÂżywki bo nie wiadomo jak kto dbaÂł... Na razie jestem na etapie budowy kompresora i gunsa to bĂŞdzie minimum, takÂże jeszcze w razie czego bĂŞdĂŞ pytaÂł jak budÂżet siĂŞ zmieni |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2014-08-17, 14:04
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | ...raczej bym kupiÂł nowÂą gunsĂŞ niÂż devila za 500 zÂł |
Ryzyko zawsze jest ale nie zapominajmy, ¿e ca³e mnóstwo ludzi kupuje u¿ywane markowe pistolety i spora czêœÌ z nich nie jest szrotem kupowanym na wagê tylko sprzêtem, który pomimo œladów u¿ytkowania i drobnych mankamentów nadaje siê do dalszego u¿ytku przynosz¹c bardziej zadowalaj¹ce efekty ni¿ nowa gunsa.
Btw. Ja swojego GTI Pro kupiÂłem na tym forum za caÂłe 250 zÂł + przesyÂłka i do tej pory Âśmiga bez zastrzeÂżeĂą, Juny swojÂą pierwszÂą Sate kupiÂł za 90 zÂł i pewnie z wymianami nie wyniosÂła go 500 a z pewnoÂściÂą nie kupiÂłby gunsy itd, itp...
KolegaRuffy, zrobi jak uzna za sÂłuszne a my moÂżemy mu tylko podpowiedzieĂŚ
Pozdro! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-17, 16:17
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008,
Nie zapomnij o tym Âże ja nie jestem zwolennikiem gunsy.
Kilka (moÂże naÂście) pistoletĂłw sata kupilem z drugich rÂąk.
W wiĂŞkszoÂści to nĂłwki bez przebiegu, lub z minimalnymi Âśladami po lakierach.
Takie tez tu na forum ludzie kupili z moich rÂąk w stanie idealnym.
Ale moje zakupy byÂły udane bo znam sie na rzeczy i potrafiĂŞ oceniĂŚ stan pistoletu?
Wielu byÂło takich co kupili po tanioÂści i potem byÂło jak byÂło. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2014-08-17, 16:24
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Nie zapomnij o tym Âże ja nie jestem zwolennikiem gunsy. |
Wiem o tym doskonale .
By³ tu na forum jeden œwiêty mi³oœnik gunsy ale jakoœ zgin¹³ bez œladu (mo¿e miot³a gunsy go zmiot³a )
Co do zakupĂłw uÂżywanych pistoletĂłw to pisaÂłem, Âże ryzyko jest zawsze. |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-17, 17:54
|
0
|
|
|
|
a czy ma ktoÂś porĂłwnanie miotÂły gunsy do innych gunĂłw w podobnej kwocie ewentualnie ciut droÂższych? chciaÂłbym zobaczyĂŚ czy faktycznie jest tak Âźle... np. devilbisa gti
Cytat: | Ale moje zakupy byÂły udane bo znam sie na rzeczy i potrafiĂŞ oceniĂŚ stan pistoletu |
to jest wÂłaÂśnie powĂłd dla ktĂłrego wolaÂła bym coÂś nowego... |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-08-17, 18:33
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisał/a: | a czy ma ktoÂś porĂłwnanie miotÂły gunsy do innych gunĂłw w podobnej kwocie ewentualnie ciut droÂższych? chciaÂłbym zobaczyĂŚ czy faktycznie jest tak Âźle... np. devilbisa gti
|
zastanawiam sie czy miotÂła dla kogos kto zaczyna ma az tak wielkie znaczenie... Bardziej bym zapytal czy gunsÂą idzie poprawnie nakladac trudne bazy metaliczne /np srebrne metaliki/ to raz, a dwa czy rzeczywiste jest to zapotrzebowanie na powietrze ktore podaje producent bo jest dosyc male... i ostatnie - czy jest to rzeczywiscie pistolet ktorym mozna klasc nowego typu klaru czyli HS i VHS. Dla kogos kto robi maske raz w miesiacu albo raz na pol roku to nie bedzie mialo znaczenia czy miotla jest wielka czy mala, byle laga byla rowna i mozna bylo rowno nakladac klar. Swoim sikiem /Sico/ rozleje klar na lustro, albo na lekka morke, ale miotla pistoletu nie jest idealna i musze strasznie skrecac material a jednoczesnie podnosic cisnienie wejsciowe zeby jakos to szlo. Kolejna sprawa sika to w/g mnie ten gun nie potrafi rozbic klaru HS na malutkie koropelki tyko wali ogolnie wielkie kropy.... trudno go kontrolowac.... ale w koncu kosztuje tyko 70zl |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-08-17, 19:05
|
0
|
|
|

|
Jak ktoÂś robi duÂżo z lakierowaniem to staĂŚ go na kupno airgunsy i przetestowanie. Jak ktoÂś robi w garaÂżu auto raz na jakiÂś czas to i gunsa wystarczy. Nawet jakiÂś expert hp teÂż jest ok.
Wszyscy by chcieli cudĂłw od guna za 400zÂł.
Wed³ug mnie liczy siê najwiêcej równa miot³a. To, ¿e ma 22cm to fakt jakaœ tam przeszkoda, no ale wole 22cm i równ¹ miot³ê ni¿ 40cm i nierówn¹. Tak¿e nie oczekujmy cudów po tanich gunach. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-17, 19:39
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | To, Âże ma 22cm |
Nie zapomnij Âże taka miotÂła jest przy max rozkreconym materiale..... znasz kogoÂś co robi gunsÂą z materiaÂłem na maxa????
Po skrĂŞceniu materiaÂłu zostaje miotÂły 16-18 cm .....w porywach oczywiÂście.
Ale ja i tak dalej proponuje gunsĂŞ niÂż potencjalne zwloki do reanimacji.
Bo dobry markowy pistolet to cena 800 zÂł w gĂłrĂŞ.
MoÂże ta gunsa nie jest taka zla i jedyna jej wada to cena, bo jak kupisz gunsĂŞ to stajesz w miejscu nie kupujÂąc juÂż saty itd.... czyli zatrzymuje cie w poÂłowie drogi..... o to mi zawsze chodziÂło.
Chyba rozumiecie o czym pisze.
Ale jesli ktos nie ma pedu na sataniste, to gunsa starczy.
PS.
Mi by starczyÂła auarita lvlp 1.3.
Do lakierowania nie zarobkowego. |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-17, 22:08
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ Panowie za porady, gdybym Was znaÂł to bym postawiÂł piwo nawet hehe, na razie tak jak pisaÂłem wyÂżej jestem na etapie budowy kompresora, zobaczĂŞ wtedy ile uda mi siĂŞ odÂłoÂżyĂŚ na pistolet, ale gunsa bĂŞdzie zdecydowanym minimum do bazy+klar, samochĂłd lakierowaÂł bĂŞdĂŞ solidem w dodatku swojÂą bryczkĂŞ, bo na nim mam zamiar siĂŞ uczyĂŚ jeÂśli wyjdzie to dobrze jeÂśli nie to i tak dobrze bo teraz aÂż wstyd jÂą wyciÂągaĂŚ z garaÂżu... zobaczymy jeszcze jak to wszystko wyjdzie, jeÂśli siĂŞ w tym "odnajdĂŞ" bĂŞdziemy myÂśleĂŚ co dalej |
|
|
|