Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-21, 00:34 Czym siê ró¿ni epoksyd novola protect 360 od lini spectral ?
|
0
|
|
|
|
J/w
Czym siê ró¿ni epoksyd novola protect 360 od lini spectral ? Chodzi mi o praktyczne ró¿nice... |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-22, 15:05 Re: Czym siê ró¿ni epoksyd novola protect 360 od lini spectr
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | J/w
Czym siê ró¿ni epoksyd novola protect 360 od lini spectral ? Chodzi mi o praktyczne ró¿nice... |
Na moje zbyt du¿ej ró¿nicy nie ma pomiêdzy protect 360 a under 385.
Under 385 cena ok. 90z³
Protect 360 cena ok. 70z³.
Zarówno jeden jak i drugi mieszamy w proporcji 1:1.
Under 385 czas schniêcia do szlifu w 20C wynosi 3 godziny, protect 360 w 20C ma 12 godzin.
Under 385 przede wszystkim jest "szybszy". Szpachlówkê mo¿na nak³adaæ po up³ywie ju¿ 30min.
Pamiêtajmy ¿e linia Spectral jest lini± "priorytetow±" w firmie Novol. Mo¿na powiedzieæ ¿e linia Professional gra tu drugie skrzypce.
Wszystkie dane znajduj± siê na kartach produktu.
http://professional.novol...PROTECT_360.pdf
http://www.spectral.pl/karty_t/ST_UNDER_385.pdf
Je¿eli mogê siê wypowiedzieæ to uwa¿am ¿e prywatne opinie i praktyki lakierników odno¶nie stosowania produktów nie powinny byæ najwa¿niejsze. Najwa¿niejsze dane s± w kartach technicznych. |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-22, 16:07
|
0
|
|
|
|
Czyta³em te karty i wlasnie nie zauwazylem wiêkszych ró¿nic... w sklepie powiedziano mi, ¿e spectral to linia przemys³owa i do samochodów sié nie nadaje... |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-22, 16:21
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | Czyta³em te karty i wlasnie nie zauwazylem wiêkszych ró¿nic... w sklepie powiedziano mi, ¿e spectral to linia przemys³owa i do samochodów sié nie nadaje... |
Widaæ w sklepie "du¿o wiedz±".
Spectral to profesjonalna i kompletna linia przeznaczona do napraw pow³oki lakierniczej.
http://www.spectral.pl/
Inne linie Novola to Profesional (tañsza, sprawdzona linia produktów) lub Ultra line (najtañsza, zubo¿ona linia g³ównie dla gara¿owców i handlarzyków czyli "najtañszym kosztem").
http://professional.novol.pl/
http://ultraline.novol.pl/ |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-22, 16:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
wujekbaniu napisa³/a: | w sklepie powiedziano mi, |
Dobrze ¿e s± fora takie jak to, bo kto i jak by leczy³ kalectwo tych proFi sklepikarzy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-22, 16:58
|
0
|
|
|
|
Czyli podsumowuj±c je¶li robie auto dla siebie i chce jak najlepiej to spectral ( je¶li mowa o novolu?) |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-22, 17:00
|
0
|
|
|
|
Btw wszêdzie amatorów pe³no, nawet na forum tu... np. Polecono mi malowaæ auto pêdzlem lub wa³kiem. Vo¶ podobnego, ech |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-08-22, 18:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
wujekbaniu napisa³/a: | Polecono mi malowaæ auto pêdzlem lub wa³kiem. |
I dobrze Ci polecano. Je¶li mia³e¶ zamiar malowaæ to maluje siê pêdzlem lub wa³kiem, inaczej by by³o je¶li chcia³ by¶ co¶ polakierowaæ, wtedy zapewne polecono by Ci inne narzêdzia. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-22, 18:48
|
0
|
|
|
|
W sumie... |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-23, 01:18
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | wujekbaniu napisa³/a: | w sklepie powiedziano mi, |
Dobrze ¿e s± fora takie jak to, bo kto i jak by leczy³ kalectwo tych proFi sklepikarzy. |
ja nawet nie by³em w mieszalni bo raz ¿e za daleko, a dwa ¿e jak maj± mi mieszaæ w g³owie i prawiæ mora³y podobne do tych od proFi blacharzy to ¿yæ siê odechciewa haha
wujekbaniu, pamiêtaj ¿e to co powiedz± Ci w sklepie trzeba zweryfikowaæ gdziekolwiek, tam bêd± wciskaæ Ci to co maj± na stanie |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-23, 09:50
|
0
|
|
|
|
wiem, staram siê weryfikowaæ na forach... niestety ze smutkiem zauwa¿am, ¿e je¶li chodzi o fora lakiernicze to nie brakuje troli pisz± by³o, oddaj do lakiernika itp. u¿ywam opcji szukaj, wynajduje mi 40 tematów zaczynam czytaæ, a tam... by³o,oddaj do lakiernika jak ju¿ co¶ wyszukam to z przed 3-4 lat i siê potem zastanawiam..... pozmienia³y siê wytyczne, czy nie? |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-23, 14:26
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | Czyli podsumowuj±c je¶li robie auto dla siebie i chce jak najlepiej to spectral ( je¶li mowa o novolu?) |
Je¶li chodzi o novola to tak ale pamiêtaj ¿e jest mnóstwo producentów.
Nie wiem jaki kolor masz k³a¶æ ale ja nie jestem do koñca przekonany je¿eli chodzi o bazê Spectral.
wujekbaniu napisa³/a: | Btw wszêdzie amatorów pe³no, nawet na forum tu... np. Polecono mi malowaæ auto pêdzlem lub wa³kiem. Vo¶ podobnego, ech |
To ja Ci to napisa³em a jak widzisz w tym temacie staram siê pomóc
Pyta³e¶ o malowanie Maluje siê pêdzlem czy wa³kiem
Ogólnie z Novola materia³y nie s± z³e.
W tym ¿e bazê nie biorê novola tylko grasurit lub RM.
Teraz kupi³em na próbê materia³y z t4w. Wrzucê zdjêcia z poszczególnych prac.
Sam jestem ciekaw tych produktów bo nie ukrywam ¿e cena kusi.
Dok³adnie to wzi±³em:
Klar: t4w 444 + rozp. express
Podk³ad: PIK Fuller
Szpachlówkê: PIK Fein + PIK Flex
Podk³ad na plastik: CP390
Do tego jeszcze uelastyczniacz.
Mam do ogarniêcia zderzaki i dok³adki do BMW wykonane z materia³u PUR.
Teraz s± polakierowane w kolorze wi¶niowym a muszê daæ nowy kolor Alpinweiss III (kod lakieru bmw 300). |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-23, 16:11
|
0
|
|
|
|
Gandziorz napisa³/a: | Dok³adnie to wzi±³em:
Szpachlówkê: PIK Fein + PIK Flex |
Czyli od teraz bedziesz pracowa³ na materia³ach mega RÓ¯NYCH producentów.
I na dodatek nie wiadomo jak± warto¶æ one maj± jesli chodzi o jako¶æ.... bo patrzysz przez pryzmat ceny.
Niska cena = ...... jako¶æ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-23, 16:46
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Gandziorz napisa³/a: | Dok³adnie to wzi±³em:
Szpachlówkê: PIK Fein + PIK Flex |
Czyli od teraz bedziesz pracowa³ na materia³ach mega RÓ¯NYCH producentów.
I na dodatek nie wiadomo jak± warto¶æ one maj± jesli chodzi o jako¶æ.... bo patrzysz przez pryzmat ceny.
Niska cena = ...... jako¶æ. |
Napisa³em ¿e wzi±³em na próbê tylko do zderzaków. Nie odwa¿y³bym siê na "testy" w przypadku ca³o¶ciówki. |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-23, 17:40
|
0
|
|
|
|
Wiem, ¿e Ty mi tak doradzi³e¶ i widzia³em, ¿e tu piszesz dlatego za¿artowa³em.... a wysz³o mi jak w familiadzie
Mój pouk³adany ¶wiat leg³ w gruzach.... czytajac forum wyrobi³em sobie pogl±d, ¿e idea³ to epoksyd+szpachel poliester+epoksyd jako izolacja +ew filer akrylowy jako wype³niacz. Pobra³em pdf akafemia novola co by siê dokszta³ciæ i wyczytalem... ¿e wash primer+ akrylowy podk³ad protec - wiêksza ochrona ni¿ epoksyd... ma³o tego na akryl idzie szpachla a na szpachle znow akryl! A niby przed nafmiarem utwardzacza chroni najlepiej epo, a jak sie robi akrylen to akrylen a nie miesza.... i jestem w punkcie wejscia czyli we d*pie bo wiem ze nic nie wiem ;( ktos mi to rozja¶ni? Jak jest najlepiej? |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-23, 18:20
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | Wiem, ¿e Ty mi tak doradzi³e¶ i widzia³em, ¿e tu piszesz dlatego za¿artowa³em.... a wysz³o mi jak w familiadzie
Mój pouk³adany ¶wiat leg³ w gruzach.... czytajac forum wyrobi³em sobie pogl±d, ¿e idea³ to epoksyd+szpachel poliester+epoksyd jako izolacja +ew filer akrylowy jako wype³niacz. Pobra³em pdf akafemia novola co by siê dokszta³ciæ i wyczytalem... ¿e wash primer+ akrylowy podk³ad protec - wiêksza ochrona ni¿ epoksyd... ma³o tego na akryl idzie szpachla a na szpachle znow akryl! A niby przed nafmiarem utwardzacza chroni najlepiej epo, a jak sie robi akrylen to akrylen a nie miesza.... i jestem w punkcie wejscia czyli we d*pie bo wiem ze nic nie wiem ;( ktos mi to rozja¶ni? Jak jest najlepiej? |
Wash primer to reaktywny.
Reaktywny u¿ywamy na "oczyszczon±" blachê.
Zrób tak:
1. Epoksyd
2. Szpachla
3. Podk³ad akrylowy
4. Baza
5. Klar
I bêdzie dobrze
Chyba ¿e by³a rdza która zosta³a wyczyszczona mechanicznie i chemicznie wtedy:
1. Reaktywny
2. Podk³ad akrylowy
3. Szpachla
4. Podk³ad akrylowy
5. Baza
6. Klar
Daje Ci s³owo ¿e tak przeprowadzona naprawa wytrzyma sporo czasu. |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-23, 18:24
|
0
|
|
|
|
Gandziorz napisa³/a: |
Chyba ¿e by³a rdza która zosta³a wyczyszczona mechanicznie i chemicznie wtedy:
1. Reaktywny
2. Podk³ad akrylowy
3. Szpachla
4. Podk³ad akrylowy
5. Baza
6. Klar
|
pod warunkiem ¿e nie przetrzesz siê reaktywnego |
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2014-08-23, 19:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
a ja tam wole piaskowanie i podk³ad epoksydowy protect 360 . sam romek powiedzia³ na szkoleniu ¿e 360 jest lepsza do napraw klasyków(pomijaj±c nfcc) i nie tylko niz under 385. po prostu 360 daje grubesze warstwy , a co za tym idzie lepiej izoluje ' 385 jest dobry na nowe elementy w systemoe m/m. |
|
|
|
|
mariuszcwa
|
Wys³any: 2014-08-23, 19:57
|
0
|
|
|
|
Gandziorz, Bazy z tej firmy s± ok, mogê je pojechaæ na 2 pe³ne warstwy jak dobrze jest przemyte. Mia³em wcze¶niej do czynienia z lesonalem i dyna (40km ode mnie). I trochê by³em zdziwiony , bo te bazy niczym nie odbiega³y t4w, ewentualnie cena by³a ró¿nic± np do tico 95u? nie pamiêtam wiem ¿e ceg³a per³a kosztowa³a 350z³ litr z lesonala bo dyny nawet nie ruszyli. Krycie marne , nawet na tle pomarañczowym (baza ¼le dorobiona, odkupiona) nie by³em zadowolony, ostatnio parê ca³o¶ciowek i parê na "kreche" bazy t4w klary te¿. 444 jest fajny na standardowym utwardzaczu , nie wiem jak expres. 4444 premium jest ¶wietny , ale ma³o wtr±ceñ musi byæ bo 2 dni walczylem z polerowaniem siostry passata (za du¿a temp i nie dola³o) . I do dzi¶ auto stoi u mnie i widzê niedoci±gniêcia po polerce. do 444 daj do 10% rozcienczalnika i bêdzie ok (mam satê 4000 rp, ). ¦rednia odwaga i sobiê poradzi³em praktycznie lustro , jest struktura ale bardzo delikatna, raczej bardzo odwa¿nie jecha³em pistolem. To takie s³owa amatora na zachêtê ! |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-23, 20:47
|
0
|
|
|
|
Czyli epoksyd na blache oczyszczona mechanicznie gdzie by³a rdza, a reaktywny na blache oczyszczona chemicznie? Tzn. Epoksyd lepiej sobie radzi ze slabo oczyszczona rdza?
Miedzy szpachle a filer akrylowy dalem epoksyd ( cale szczescie) bo przedobrzylem z utwardzaczem |
|
|
|
|
mariuszcwa
|
Wys³any: 2014-08-23, 20:57
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu, Nie jestem profi , ale mi siê wydajê czym s³abiej oczyszczona blacha to reaktywny, jak jest blacha super czysta to epoxyd. Mo¿e byæ drobny pêcherz , ale dobrze go oczysci³e¶ mechanicznie to mo¿esz zastosowaæ epoxyd. Chocia¿ bardziej wskazany jest w takim przypadku reaktywny. Czym wiêcej osób tym wiêcej opinii ;] |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-23, 21:16
|
0
|
|
|
|
G³upia rdza
Masz racjê. Czyszczenie rdzy - reaktywny - izolacja akrylem - szpachla - izolacja szpachli -baza.klar.
Piaskowanie-epo-poliestrowa szpachla-epo- ew. Wypelniacz akrylowy - baza klar
A jak ju¿ w temacie rdzy to mam powazny prpblem. Dalem auto do blacharza rok temu na podloge. Blacharz to zacny, alkocholik ale poczciwy czlowiek. Niestety zabezpieczyl mi podloge minia do malowania plotu dekoral i biteksem boll z pedzla (rozcinajac opakowanie na pistolet).
Po krotce: zedre to zebami dam reaktywny izolacje akrylowa i jakis dobry baranek - wytrzyma?
Lub brunox epoksyd i baranek |
|
|
|
|
mariuszcwa
|
Wys³any: 2014-08-23, 21:22
|
0
|
|
|
|
Czytaj±c to forum , wypatrzy³em temat o fertanie, podobno mo¿na go stosowaæ nawet na piaskowane elementy i zabezpieczy metal. Kupi³em 1l , zosta³o z 1/8 ca³o¶ci , ale o efektach nic nie mogê powiedzieæ, poniewa¿ auta by³y lakierowane w przeci±gu 3 miesiêcy, a 3 miesi±ce to ¿aden wyznacznik czy preparat dobrze dzia³a . Ps nie trzeba zêbami, s± np. W³osy murzyna na wiertarkê, ale przy takim zabezpieczeniu chyba bêdzie ³atwiej z szlifierk± k±tow± z co najmniej listkami. O brunoxie jest wiele opinii , lepszych i gorszych, ja wiem jedno, co¶ tam izolujê, ale po np 2 latach podnosi szpachlê. Sprawdzone na VW caddy, który by³ d³ugotrwa³ym projektem. Tam gdzie by³ brunox podnios³o szpachle. By³ on na pêdzel bez podk³adu w sobie. |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-23, 21:46
|
0
|
|
|
|
Ja da³em siê namówiæw sklepie. Posz³i 7 puszek po 20z³ka¿da... na dach i na progi. Zrobi³ siê czarny jak smo³a. Zeszlifowa³em popsika³em na to epoksyd protect 360. Zobacze ile wytrzyma, o mieszanych opiniach dowiedzialem sie jak juz by³ na³o¿ony. A epoksyd na niego da³em, bo wyczyta³em gdzie¶ ¿e daje lepsz± izolacjê.
Pod³ogê oczywi¶cie bêdê zdziera³ w³osami murzyna le¿±c pod postawionym na 4 palety samochodzie.
Przepraszam za literówki, pisze na telefonie, bo do pierwszej gnije w robocie. |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-24, 00:04
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | Ja da³em siê namówiæw sklepie. Posz³i 7 puszek po 20z³ka¿da... na dach i na progi. Zrobi³ siê czarny jak smo³a. Zeszlifowa³em popsika³em na to epoksyd protect 360. Zobacze ile wytrzyma, o mieszanych opiniach dowiedzialem sie jak juz by³ na³o¿ony. A epoksyd na niego da³em, bo wyczyta³em gdzie¶ ¿e daje lepsz± izolacjê.
Pod³ogê oczywi¶cie bêdê zdziera³ w³osami murzyna le¿±c pod postawionym na 4 palety samochodzie.
Przepraszam za literówki, pisze na telefonie, bo do pierwszej gnije w robocie. |
Baranek to polecam Valvoline Bodysafe.
Zaleta taka ¿e jest bardzo elastyczny i nie twardnieje.
Wcze¶niej u¿ywa³em Boll'a ale to do Valvoline przepa¶æ.
Do profili zamkniêtych jest Valvoline Tectyl ML na bazie wosku. |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-24, 00:29
|
0
|
|
|
|
Ha!wiedzia³em, ¿e gdzie¶ pisali o dawaniu epo na tylko przeszlifowan± rdzê, a reaktywnego na a¿ wypiaskowan±:
Chali68 - 26-11-2012, 21:07 napisa³/a: |
Bo masz pozosta³o¶ci korozji. Niepiaskowa³e¶ kolegi fiata. W zasadzie reaktywny stosujemy na nowe elementy zamiast katoferezy. A pierwsz± zasadnicz± spraw± jest Niemo¿no¶æ k³adzenia szpachli od co. Dlatego k³ad¼ epo,szpachel,epo m/m ,akryl a potem Autorenolak. Pozdr. |
¼ród³o:
http://lakiernik.info.pl/...cecd9fda30e391f
Gandziorz napisa³/a: | Do profili zamkniêtych jest Valvoline Tectyl ML na bazie wosku. |
Dziêki na 100% przetestuje, mam nadzieje ¿e pomo¿e bo tam rdza na bank ju¿ siê zaczê³a (doleje jeszcze setkê oleju pe³zaj±cego cokolwiek to jest )
I jeszcze tu wyszczególniali epoksyd jako bardziej antykorozyjny:
http://lakiernik.info.pl/...t=3716&start=40
ni¿ reaktywny, co jest sprzeczne z:
http://www.novol.pl/att/1/AKADEMIA_NOVOL.pdf
strona 21
Te wszystkie sprzeczno¶ci powoduj±, ¿e sam nie wiem co mam my¶leæ... dach i progi zrobi³em na brunoksie i tak zostanie. Pod³ogê w ma¼dzie zrobiê na epoksydzie a w punto na reaktywnym (na podstawie schematu jak mi kolega od pêdzla radzi )i zobaczê który d³u¿ej wytrzyma
Ju¿ czuje te druciki ze szczotki wbite w policzki hehe |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-08-24, 00:36
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisa³/a: | ( cale szczescie) bo przedobrzylem z utwardzaczem |
Wystarczy szpachlówka natryskowa.
Gandziorz napisa³/a: | Wcze¶niej u¿ywa³em Boll'a |
A kto dzis jeszcze uzywa boll'a? |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-24, 00:40
|
0
|
|
|
|
w³a¶nie nie by³em do koñca przekonany czy starczy (przez natryskowa szpachla rozumiem filer), a wyczyta³em u novola, ¿e zalecaj± epoksyd wiêc go u¿y³em wychodz±c z za³o¿enia, ¿e jestem ¶wie¿y, ¼le trzymam pistolet itp itd wiêc starczy b³êdów nad którymi nie panujê i przeczytam instrukcjê
btw ale chrzani± z tym reaktywnym... opisuj± go na alledrogo jako podk³ad na rdzê, a w karcie wyra¼nie pisze czy¶ciæ do metalicznego po³ysku... |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-24, 00:50
|
0
|
|
|
|
Tylko teraz siê zastanawiam, czy usuniêcie w³osami murzyna i papierem ¶ciernym starej konserwacji z pod³ogi samochodu (od spodu) oby na pewno wystarczy pod podk³ad reaktywny? Ja wiem, ¿e on jest mylony z wytrawiaczem i wiele osób uwa¿a b³êdnie, ¿e mo¿na go k³a¶æ na rdzê... naczyta³em siê o tej rdzy w mikroporach i o tym brunoksie.... Kto¶ z kolegów stosowa³ reaktywny na niewypiaskowan± pod³ogê, oczyszczon± jedynie mechanicznie z pozytywnym skutkiem? |
|
|
|