|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
robson24-78
|
Wys³any: 2014-08-25, 09:36 Zabezpieczenie progów po wymianie, bez lakierowania baz±.
|
0
|
|
|
|
Witam Kolegów.
Muszê przed zim± wymieniæ reperaturki progów w swoim aucie - same progi nie wygl±daj± jeszcze tragicznie, ale nie wiem jaki jest stan ¶rodków i nie chcê ryzykowaæ kolejn± dawk± wody z sol±... Fundusze niestety ograniczone do niezbêdnego minimum, auto te¿ ¿aden sza³, ale nie mam zamiaru doprowadziæ go do stanu agonii bo s³u¿y mi póki co dzielnie
W zwi±zku z tym mam pytanie: jak skutecznie zabezpieczyæ progi na jeden sezon bez lakierowania pod kolor?
Przeczyta³em masê tematów na forum, i wydaje mi siê ¿e najskuteczniejsza bêdzie najprostsza metoda, tzn.:
- wyczy¶ciæ reperaturki do go³ej blachy
- podk³ad epoksydowy z obu stron
- lakier bezbarwny z obu stron
- wspawanie progów
- do ¶rodka ¶rodek do konserwacji profili zamkniêtych
Po sezonie zimowym (i dozbieraniu kasy na lakier bazowy) zjadê bezbarwny i mogê przygotowaæ progi na spokojnie do lakierowania zgodnie ze sztuk±.
Proszê o potwierdzenie - mam racjê czy gadam g³upoty? Je¶li to drugie to poproszê o podpowied¼ jak zrobiæ to skuteczniej. |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-25, 11:55 Re: Zabezpieczenie progów po wymianie, bez lakierowania baz±
|
0
|
|
|
|
robson24-78 napisa³/a: | Witam Kolegów.
Muszê przed zim± wymieniæ reperaturki progów w swoim aucie - same progi nie wygl±daj± jeszcze tragicznie, ale nie wiem jaki jest stan ¶rodków i nie chcê ryzykowaæ kolejn± dawk± wody z sol±... Fundusze niestety ograniczone do niezbêdnego minimum, auto te¿ ¿aden sza³, ale nie mam zamiaru doprowadziæ go do stanu agonii bo s³u¿y mi póki co dzielnie
W zwi±zku z tym mam pytanie: jak skutecznie zabezpieczyæ progi na jeden sezon bez lakierowania pod kolor?
Przeczyta³em masê tematów na forum, i wydaje mi siê ¿e najskuteczniejsza bêdzie najprostsza metoda, tzn.:
- wyczy¶ciæ reperaturki do go³ej blachy
- podk³ad epoksydowy z obu stron
- lakier bezbarwny z obu stron
- wspawanie progów
- do ¶rodka ¶rodek do konserwacji profili zamkniêtych
Po sezonie zimowym (i dozbieraniu kasy na lakier bazowy) zjadê bezbarwny i mogê przygotowaæ progi na spokojnie do lakierowania zgodnie ze sztuk±.
Proszê o potwierdzenie - mam racjê czy gadam g³upoty? Je¶li to drugie to poproszê o podpowied¼ jak zrobiæ to skuteczniej. |
Po co klar chcesz traciæ? Klar w ¿aden sposób nie zabezpiecza.
Progi daj w epoksyd, wewnêtrzny próg oczy¶æ z rdzy i daj na to podk³ad reaktywny a na niego akrylowy. Po zamkniêciu progu u¿yj wosku do profili zamkniêtych.
Z zewn±trz daj epoksyd na 2 warstwy i przykryj go akrylowym.
Nie wiem po co kombinujesz tyle. Na progi potrzeba nie wielkiej ilo¶ci bazy, my¶lê ¿e 200ml bêdzie z zapasem. Klaru nie wiele wiêcej.
200ml bazy to bêd± groszowe sprawy Najtañsz± bazê idzie kupiæ za ok. 70z³ litr. Wiêc za 0,2l to koszt 14z³ (cena paczki fajek ).
Puszka klaru w sprayu to koszt ok. 15z³. Z linii novol ultraline klarlack 400 0,75l kosztuje 30z³. |
|
|
|
|
robson24-78
|
Wys³any: 2014-08-26, 15:05 Re: Zabezpieczenie progów po wymianie, bez lakierowania baz±
|
0
|
|
|
|
Gandziorz napisa³/a: |
Progi daj w epoksyd, wewnêtrzny próg oczy¶æ z rdzy i daj na to podk³ad reaktywny a na niego akrylowy. Po zamkniêciu progu u¿yj wosku do profili zamkniêtych.
Nie wiem po co kombinujesz tyle. Na progi potrzeba nie wielkiej ilo¶ci bazy, my¶lê ¿e 200ml bêdzie z zapasem. Klaru nie wiele wiêcej.
200ml bazy to bêd± groszowe sprawy Najtañsz± bazê idzie kupiæ za ok. 70z³ litr. Wiêc za 0,2l to koszt 14z³ (cena paczki fajek ).
Puszka klaru w sprayu to koszt ok. 15z³. Z linii novol ultraline klarlack 400 0,75l kosztuje 30z³. |
Ju¿ t³umaczê dlaczego tak: progi wymieniæ muszê, ale oprócz progów mam do roboty jeszcze jakie¶ drobne cenzuraó³ki przy blachach, ale te mog± spokojnie poczekaæ - nie chcê lakierowaæ ca³ego boku na raty a wszystko zrobiê baz± za jednym zamachem. Ten epoksyd ma tylko zabezpieczyæ progi na zimê. Je¶li sam epoksyd wytrzyma, to nie bêdê k³ad³ na niego klaru.
Z tego czego siê dowiedzia³em z tego forum, reaktywny to bezsens - po co mam wydawaæ dodatkow± kasê + kasê na akrylowy do wnêtrza progu skoro bêdê mia³ epoksyd? Nie lepiej epoksyd + wosk do profili lub epoksyd + klar + wosk? |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-27, 00:04 Re: Zabezpieczenie progów po wymianie, bez lakierowania baz±
|
0
|
|
|
|
robson24-78 napisa³/a: | Gandziorz napisa³/a: |
Ju¿ t³umaczê dlaczego tak: progi wymieniæ muszê, ale oprócz progów mam do roboty jeszcze jakie¶ drobne cenzura przy blachach, ale te mog± spokojnie poczekaæ - nie chcê lakierowaæ ca³ego boku na raty a wszystko zrobiê baz± za jednym zamachem. Ten epoksyd ma tylko zabezpieczyæ progi na zimê. Je¶li sam epoksyd wytrzyma, to nie bêdê k³ad³ na niego klaru.
Z tego czego siê dowiedzia³em z tego forum, reaktywny to bezsens - po co mam wydawaæ dodatkow± kasê + kasê na akrylowy do wnêtrza progu skoro bêdê mia³ epoksyd? Nie lepiej epoksyd + wosk do profili lub epoksyd + klar + wosk? |
Je¿eli próg skorodowa³ to wymieniasz próg ale zapewne rdza wda³a siê równie¿ w próg wewnêtrzny a na to tylko reaktywny. |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|