Autor |
Wiadomość |
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-07-03, 11:15 Cieniowanie rozpuchami czy nie?
|
0
|
|
|
|
Chcia³bym przejœÌ o szczebelek wy¿ej i nauczyÌ siê cieniowaÌ. Ostantio zakupi³em w sprayu rozpuch do cieniowania APP.. Na testy posz³a tylna klapa mniej wiecej po po³owie. Zmatowa³em 1000 i w miejscu ³¹czenia poszed³ APP w sprayu, w/g mnie posz³o go ma³o, ale i tak na tyle du¿o ¿e w jednym miejscu pociek³o. Po polerce widaÌ przejœcie, no có¿ pomalowa³em jeszcze raz ca³a klape...
Jak siĂŞ zabraĂŚ za cieniowanie? Wiem naprawiane miejsce szerzej bazÂą, potem to wszystko klarem, ale znowu szerzej... Co kupiĂŚ do cieniowania, myÂśle Âże spray musze odpuÂściĂŚ, co bĂŞdzie dla amatora na pierwsze prĂłby dobre i sprawdzone? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-03, 19:19
|
0
|
|
|

|
Sikkens sra lub app ale do pistoletu lub ak350.
App w sprayu to podobno g. |
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-07-04, 09:23
|
0
|
|
|
|
Przede wszystkim klarem trzeba pokryĂŚ powierzchniĂŞ szerzej niÂż bazÂą. JeÂśli odkurz bazy bĂŞdziesz miaÂł na przejÂściu bezbarwnego nigdy juÂż tego nie wypolerujesz. Poza tym najlepiej robiĂŚ lakierem bezbarwnym do krawĂŞdzi, unikniesz ryzyka poprawek i reklamacji po czasie. |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-07-04, 09:42
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | Przede wszystkim klarem trzeba pokryĂŚ powierzchniĂŞ szerzej niÂż bazÂą. JeÂśli odkurz bazy bĂŞdziesz miaÂł na przejÂściu bezbarwnego nigdy juÂż tego nie wypolerujesz. Poza tym najlepiej robiĂŚ lakierem bezbarwnym do krawĂŞdzi, unikniesz ryzyka poprawek i reklamacji po czasie. |
WÂłaÂśnie... do krawĂŞdzi klarem.. podpatrzyÂłem Âże zwykle do zaÂłamania cieniujÂą lakiernicy klarem, ale przecieÂż tam Âłatwiej przepolerowaĂŚ potem polerkÂą....
zastanawiam siê tak¿e, czy ¿eby mniej "naoko³o" pyliÌ baz¹, do cieniowania zakupiÌ jakiœ ma³y pistolet. Mimo ¿e siê staram aby odkurz bazy by³ w pewnym fragmencie to i tak wiele cz¹steczek poleci o wiele dalej, tam gdzie chce "³¹czyÌ" ju¿ klar nowy ze starym.. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-04, 10:12
|
0
|
|
|
|
krzysiek124,
A kto ci broni uzyc odtobiny fantazji i....papieru i tasmy celem maskowania czesci elementuna ktorej bedziesz cieniowal. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-07-04, 10:29
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | krzysiek124,
A kto ci broni uzyc odtobiny fantazji i....papieru i tasmy celem maskowania czesci elementuna ktorej bedziesz cieniowal. |
hmmm czyli rozumiem ze robie maskowanie tasma i papierem na "rĂŞkaw" - cieniuje baza, potem to zrywam i mam wczesniej przygotowany kawalek dalej rekaw i jade bezbarwnym, zrywam ostatni rekaw i uzywam rozpuchu do zniwelowania przejscia... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-04, 12:11
|
0
|
|
|
|
krzysiek124,
CelujÂąco. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-07-04, 22:18
|
0
|
|
|

|
BAZA
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Klar 0,5
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Klar 1 peÂłna
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Rozpuch
.....................................ppppppp
Lacu dobrze ? |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2014-07-07, 18:57
|
0
|
|
|
|
ÂŚwietnie yamacherku 6+ |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2014-07-09, 18:59
|
0
|
|
|
|
mam jeszcze pytanie... czy jest to prawda, ze w miejscu cieniowania mozna zamiast rozpucha dedykowanego dac na szmatke nitro, przetrzec tym to miejsce i na to dopiero malowac klarem? slyszalem o takim sposobie i zastanwiam sie ile w tym prawdy... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-09, 21:34
|
0
|
|
|

|
MoÂże ktoÂś tak robi nie wiem... ja bym nie prĂłbowaÂł. |
|
 |
mamba1992
|
Wysłany: 2014-07-16, 12:06
|
0
|
|
|
|
witam, zeby nie zaczynac nowego tematu napisze tu. Bede pierwszy raz cieniowa³ drzwi do listwy (dó³ pordziewia³ troche) oczywiscie wszystko wiem jak przygotowac to itp. Mam tylko pytanie dotycz¹ce ¿ywicy do cieniowania bazy, nie mam pistoletu do zywicy i czy moze byÌ taka w sprayu? http://allegro.pl/profesj...4381693820.html lub cokolwiek innego w sprayu, i gdzie to kupiÌ bo znalaz³em tylko takie na allegro?:) pozdrawiam |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-16, 15:24
|
0
|
|
|

|
Z sikkensa Âżywice aplikujesz i moÂżesz wylaĂŚ jÂą, wlaĂŚ bazy i lecisz. |
|
 |
mamba1992
|
Wysłany: 2014-07-16, 19:40
|
0
|
|
|
|
aha czyli najpierw daje tÂą zywice pozniej baze? nie trzeba pozniej w miejscu przejscia znowu dawaĂŚ Âżywice? bo sÂłyszaÂłem ze teÂż tak sie robi zeby ewentualnie wyeliminowaĂŚ odkurz bazy |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-16, 21:51
|
0
|
|
|

|
Aplikujesz ¿ywicê z sikkensa blending agent i ona ma przeschn¹Ì jak baza. Na to aplikujesz bazê, odkurz ma siê wtopiÌ w ten blending agent.
Z Novola natomiast lecisz ÂżywicÂą i na jeszcze morkÂą ÂżywicĂŞ lecisz bazÂą.
Do bazy mo¿esz te¿ dolaÌ ¿ywicy zrobiÌ mix np 1:1 i wtedy te¿ wygubisz ró¿nicê kolorów. |
|
 |
mamba1992
|
Wysłany: 2014-07-16, 23:07
|
0
|
|
|
|
a mozesz wysÂłaclink ze strony jakies z novola zywicÂą? bo na stronie ich nie ma nic takiego, jest tylko do cieniowania akrylu |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-16, 23:31
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
wujekbaniu
|
Wysłany: 2014-08-26, 16:41
|
0
|
|
|
|
Witam koledzy, czy ktos mogÂłby daĂŚ filmik do poprawnie przeprowadzonego cieniowania? Nie bardzo rozumiem o co chodzibzbta ÂżywicÂą.... na yt sÂą jakieÂś filmiki, ale nie znam sie na tyle aby zweryfikowaĂŚ jak jest dobrze. |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-26, 16:54
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
wujekbaniu
|
Wysłany: 2014-08-26, 17:18
|
0
|
|
|
|
Dziêkuje, a tak przy okazji to czy na stary lakier po samym zmatowieniu mo¿na na³o¿yÌ bezbarwny? Gdzieœ czyta³em, ¿e tak.... ale widzia³em nie raz odchodz¹cy p³atami klar od bazy i wolê tego unikn¹Ì |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-26, 17:44
|
0
|
|
|
|
Przyczyn odchodzenia lakieru bezbarwnego moÂże byc kilka np przesuszona baza lub zbyt wysokie ciÂśnienie aplikacji lakieru bezbarwnego tak zwana za sucha aplikacja. Po zmatowamiu mozna nakÂładaĂŚ bezbarwny do matowania najlepiej uÂżyĂŚ wĂłkniny szarej z dodatkiem pasty matujÂącej moÂże byĂŚ teÂż cif |
|
|
|
 |
wujekbaniu
|
Wysłany: 2014-08-26, 17:56
|
0
|
|
|
|
No wÂłaÂśnie w moim rozumowaniu star lakier = przesuszona baza... aplikacja klaru na stare powÂłoki jest dobrym sposobem na " przywrĂłcenie blasku"? |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:12
|
0
|
|
|
|
Jesli lakier bezbarwny poÂłoÂżymy na bazĂŞ po upÂływie aktywnoÂści chemicznej bazy wtedy mamy efekt przesuszonej bazy. |
|
|
|
 |
wujekbaniu
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:33
|
0
|
|
|
|
Ok rozumiem. WidzĂŞ, Âże kolega w temacie to zapytam jeszczĂŞ w sprawie zbajomego. W jego astrze z dachu zszedÂł wÂłaÂśnie bezbarwny, czy gdyby dach zmatowiĂŚ wspomnianÂą pastÂą ( rĂłwnieÂż w miejscu gdzie jest sama baza) a nastĂŞpnie poÂłoÂżyĂŚ klar to coÂś pomoÂże? Na obecnÂą chwile plan jesr taki aby zjecaĂŚ konkretnie caÂły dach, poÂłoÂżyĂŚ epoksyd, nowÂą bazĂŞ i klar. Nie ukrywam, opcja z samym klarem byÂła by bardziej na rĂŞkĂŞ |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:37
|
0
|
|
|
|
wujekbaniu napisał/a: | opcja z samym klarem byÂła by bardziej na rĂŞkĂŞ |
nie przejdzie trza usun¹Ì niestabilne warstwy i od podk³adu po klar od nowa |
|
|
|
 |
wujekbaniu
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:42
|
0
|
|
|
|
Najlepsze jest to, Âże mowa o powÂłoce ktĂłra zostaÂła poÂłoÂżona przez producenta |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-26, 18:54
|
0
|
|
|
|
Takie coœ trzeba dok³adnie usun¹Ì pozostawienie takiego niepewnego pod³o¿a mo¿e skutkowaÌ odchodzeniem nowej pow³oki. Epoksyd sprawdzi siê te¿ w roli przegrodowej po takim szlifie wiêkszoœÌ miejsc bêdzie przeszlifowana do bazy na nawet do blachy. Aplikowanie podk³adu akrylowego na takie niepewne pod³o¿a mo¿e skutkowaÌ podnoszeniem siê nowych warstw podk³adu akrylowego. |
|
|
|
 |
pavel0007
|
Wysłany: 2015-08-05, 19:32
|
0
|
|
|
|
PozwolĂŞ sobie podbiĂŚ temat - moÂże tu zajrzy wiĂŞcej osĂłb.
Mam problem z dopasowaniem bezbarwnego lakieru, poniewa¿ œciemnia mi elementy - baza jest dobrana ok, niestety po polakierowaniu bezbarwnym jest kaszana - lakier robie siê widocznie ciemniejszy, baza firmy app, lakier bezbarwny z bolla jakiœ. Mam pytanie - otó¿ chcê u¿yÌ ruzpuszczalnika cieniuj¹cego, ale mam pewien problem granica nowego bezbarwnego lakieru konczy siê przy za³amaniu i lakier jest ju¿ suchy, i zastanawiam siê czy po zmatowaniu ³¹czenia jest sens u¿ywaÌ rozpuszczalnika na zaschniete lakiery? Czy matowiÌ i poci¹gn¹Ì bezbarwny dalej a póŸniej ten rozpuszczalnik? Osobiœcie bardziej interesowala by mnie pierwsza opcja, podpowie ktoœ jak to z tym jest? |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2015-08-05, 21:15
|
0
|
|
|
|
A myÂślisz Âże producenci chemi lakierniczej tak dla jaj opracowujÂą technologie uÂżycia i zamieszczajÂą jÂą w kartach technicznych.ÂŻeby wyeliminowaĂŚ Âściemnianie kup lepszy klar,
a ten co masz nakÂładaj cienko. |
|
|
|
 |
pavel0007
|
Wysłany: 2015-08-05, 21:24
|
0
|
|
|
|
Klar wezmĂŞ z novola jakiÂś, a co do tego rozpuszczalnika powie ktos jak w praktyce wyglada stosowanie na zasnieta powierzchniĂŞ. Jest sens czy nie? |
|
|
|