Autor |
Wiadomo¶æ |
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-07-03, 10:15 Cieniowanie rozpuchami czy nie?
|
0
|
|
|
|
Chcia³bym przej¶æ o szczebelek wy¿ej i nauczyæ siê cieniowaæ. Ostantio zakupi³em w sprayu rozpuch do cieniowania APP.. Na testy posz³a tylna klapa mniej wiecej po po³owie. Zmatowa³em 1000 i w miejscu ³±czenia poszed³ APP w sprayu, w/g mnie posz³o go ma³o, ale i tak na tyle du¿o ¿e w jednym miejscu pociek³o. Po polerce widaæ przej¶cie, no có¿ pomalowa³em jeszcze raz ca³a klape...
Jak siê zabraæ za cieniowanie? Wiem naprawiane miejsce szerzej baz±, potem to wszystko klarem, ale znowu szerzej... Co kupiæ do cieniowania, my¶le ¿e spray musze odpu¶ciæ, co bêdzie dla amatora na pierwsze próby dobre i sprawdzone? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-07-03, 18:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Sikkens sra lub app ale do pistoletu lub ak350.
App w sprayu to podobno g. |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-07-04, 08:23
|
0
|
|
|
|
Przede wszystkim klarem trzeba pokryæ powierzchniê szerzej ni¿ baz±. Je¶li odkurz bazy bêdziesz mia³ na przej¶ciu bezbarwnego nigdy ju¿ tego nie wypolerujesz. Poza tym najlepiej robiæ lakierem bezbarwnym do krawêdzi, unikniesz ryzyka poprawek i reklamacji po czasie. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-07-04, 08:42
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Przede wszystkim klarem trzeba pokryæ powierzchniê szerzej ni¿ baz±. Je¶li odkurz bazy bêdziesz mia³ na przej¶ciu bezbarwnego nigdy ju¿ tego nie wypolerujesz. Poza tym najlepiej robiæ lakierem bezbarwnym do krawêdzi, unikniesz ryzyka poprawek i reklamacji po czasie. |
W³a¶nie... do krawêdzi klarem.. podpatrzy³em ¿e zwykle do za³amania cieniuj± lakiernicy klarem, ale przecie¿ tam ³atwiej przepolerowaæ potem polerk±....
zastanawiam siê tak¿e, czy ¿eby mniej "naoko³o" pyliæ baz±, do cieniowania zakupiæ jaki¶ ma³y pistolet. Mimo ¿e siê staram aby odkurz bazy by³ w pewnym fragmencie to i tak wiele cz±steczek poleci o wiele dalej, tam gdzie chce "³±czyæ" ju¿ klar nowy ze starym.. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-07-04, 09:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
krzysiek124,
A kto ci broni uzyc odtobiny fantazji i....papieru i tasmy celem maskowania czesci elementuna ktorej bedziesz cieniowal. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-07-04, 09:29
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | krzysiek124,
A kto ci broni uzyc odtobiny fantazji i....papieru i tasmy celem maskowania czesci elementuna ktorej bedziesz cieniowal. |
hmmm czyli rozumiem ze robie maskowanie tasma i papierem na "rêkaw" - cieniuje baza, potem to zrywam i mam wczesniej przygotowany kawalek dalej rekaw i jade bezbarwnym, zrywam ostatni rekaw i uzywam rozpuchu do zniwelowania przejscia... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-07-04, 11:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
krzysiek124,
Celuj±co. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-07-04, 21:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
BAZA
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Klar 0,5
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Klar 1 pe³na
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Rozpuch
.....................................ppppppp
Lacu dobrze ? |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-07-07, 17:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
¦wietnie yamacherku 6+ |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-07-09, 17:59
|
0
|
|
|
|
mam jeszcze pytanie... czy jest to prawda, ze w miejscu cieniowania mozna zamiast rozpucha dedykowanego dac na szmatke nitro, przetrzec tym to miejsce i na to dopiero malowac klarem? slyszalem o takim sposobie i zastanwiam sie ile w tym prawdy... |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-07-09, 20:34
|
0
|
|
|
|
Mo¿e kto¶ tak robi nie wiem... ja bym nie próbowa³. |
|
|
mamba1992
|
Wys³any: 2014-07-16, 11:06
|
0
|
|
|
|
witam, zeby nie zaczynac nowego tematu napisze tu. Bede pierwszy raz cieniowa³ drzwi do listwy (dó³ pordziewia³ troche) oczywiscie wszystko wiem jak przygotowac to itp. Mam tylko pytanie dotycz±ce ¿ywicy do cieniowania bazy, nie mam pistoletu do zywicy i czy moze byæ taka w sprayu? http://allegro.pl/profesj...4381693820.html lub cokolwiek innego w sprayu, i gdzie to kupiæ bo znalaz³em tylko takie na allegro?:) pozdrawiam |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-07-16, 14:24
|
0
|
|
|
|
Z sikkensa ¿ywice aplikujesz i mo¿esz wylaæ j±, wlaæ bazy i lecisz. |
|
|
mamba1992
|
Wys³any: 2014-07-16, 18:40
|
0
|
|
|
|
aha czyli najpierw daje t± zywice pozniej baze? nie trzeba pozniej w miejscu przejscia znowu dawaæ ¿ywice? bo s³ysza³em ze te¿ tak sie robi zeby ewentualnie wyeliminowaæ odkurz bazy |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-07-16, 20:51
|
0
|
|
|
|
Aplikujesz ¿ywicê z sikkensa blending agent i ona ma przeschn±æ jak baza. Na to aplikujesz bazê, odkurz ma siê wtopiæ w ten blending agent.
Z Novola natomiast lecisz ¿ywic± i na jeszcze mork± ¿ywicê lecisz baz±.
Do bazy mo¿esz te¿ dolaæ ¿ywicy zrobiæ mix np 1:1 i wtedy te¿ wygubisz ró¿nicê kolorów. |
|
|
mamba1992
|
Wys³any: 2014-07-16, 22:07
|
0
|
|
|
|
a mozesz wys³aclink ze strony jakies z novola zywic±? bo na stronie ich nie ma nic takiego, jest tylko do cieniowania akrylu |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-07-16, 22:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-26, 15:41
|
0
|
|
|
|
Witam koledzy, czy ktos mog³by daæ filmik do poprawnie przeprowadzonego cieniowania? Nie bardzo rozumiem o co chodzibzbta ¿ywic±.... na yt s± jakie¶ filmiki, ale nie znam sie na tyle aby zweryfikowaæ jak jest dobrze. |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-08-26, 15:54
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-26, 16:18
|
0
|
|
|
|
Dziêkuje, a tak przy okazji to czy na stary lakier po samym zmatowieniu mo¿na na³o¿yæ bezbarwny? Gdzie¶ czyta³em, ¿e tak.... ale widzia³em nie raz odchodz±cy p³atami klar od bazy i wolê tego unikn±æ |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-08-26, 16:44
|
0
|
|
|
|
Przyczyn odchodzenia lakieru bezbarwnego mo¿e byc kilka np przesuszona baza lub zbyt wysokie ci¶nienie aplikacji lakieru bezbarwnego tak zwana za sucha aplikacja. Po zmatowamiu mozna nak³adaæ bezbarwny do matowania najlepiej u¿yæ wókniny szarej z dodatkiem pasty matuj±cej mo¿e byæ te¿ cif |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-26, 16:56
|
0
|
|
|
|
No w³a¶nie w moim rozumowaniu star lakier = przesuszona baza... aplikacja klaru na stare pow³oki jest dobrym sposobem na " przywrócenie blasku"? |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-08-26, 17:12
|
0
|
|
|
|
Jesli lakier bezbarwny po³o¿ymy na bazê po up³ywie aktywno¶ci chemicznej bazy wtedy mamy efekt przesuszonej bazy. |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-26, 17:33
|
0
|
|
|
|
Ok rozumiem. Widzê, ¿e kolega w temacie to zapytam jeszczê w sprawie zbajomego. W jego astrze z dachu zszed³ w³a¶nie bezbarwny, czy gdyby dach zmatowiæ wspomnian± past± ( równie¿ w miejscu gdzie jest sama baza) a nastêpnie po³o¿yæ klar to co¶ pomo¿e? Na obecn± chwile plan jesr taki aby zjecaæ konkretnie ca³y dach, po³o¿yæ epoksyd, now± bazê i klar. Nie ukrywam, opcja z samym klarem by³a by bardziej na rêkê |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2014-08-26, 17:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
wujekbaniu napisa³/a: | opcja z samym klarem by³a by bardziej na rêkê |
nie przejdzie trza usun±æ niestabilne warstwy i od podk³adu po klar od nowa |
|
|
|
|
wujekbaniu
|
Wys³any: 2014-08-26, 17:42
|
0
|
|
|
|
Najlepsze jest to, ¿e mowa o pow³oce która zosta³a po³o¿ona przez producenta |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-08-26, 17:54
|
0
|
|
|
|
Takie co¶ trzeba dok³adnie usun±æ pozostawienie takiego niepewnego pod³o¿a mo¿e skutkowaæ odchodzeniem nowej pow³oki. Epoksyd sprawdzi siê te¿ w roli przegrodowej po takim szlifie wiêkszo¶æ miejsc bêdzie przeszlifowana do bazy na nawet do blachy. Aplikowanie podk³adu akrylowego na takie niepewne pod³o¿a mo¿e skutkowaæ podnoszeniem siê nowych warstw podk³adu akrylowego. |
|
|
|
|
pavel0007
|
Wys³any: 2015-08-05, 18:32
|
0
|
|
|
|
Pozwolê sobie podbiæ temat - mo¿e tu zajrzy wiêcej osób.
Mam problem z dopasowaniem bezbarwnego lakieru, poniewa¿ ¶ciemnia mi elementy - baza jest dobrana ok, niestety po polakierowaniu bezbarwnym jest kaszana - lakier robie siê widocznie ciemniejszy, baza firmy app, lakier bezbarwny z bolla jaki¶. Mam pytanie - otó¿ chcê u¿yæ ruzpuszczalnika cieniuj±cego, ale mam pewien problem granica nowego bezbarwnego lakieru konczy siê przy za³amaniu i lakier jest ju¿ suchy, i zastanawiam siê czy po zmatowaniu ³±czenia jest sens u¿ywaæ rozpuszczalnika na zaschniete lakiery? Czy matowiæ i poci±gn±æ bezbarwny dalej a pó¼niej ten rozpuszczalnik? Osobi¶cie bardziej interesowala by mnie pierwsza opcja, podpowie kto¶ jak to z tym jest? |
|
|
|
|
kzychu
|
Wys³any: 2015-08-05, 20:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 344
|
A my¶lisz ¿e producenci chemi lakierniczej tak dla jaj opracowuj± technologie u¿ycia i zamieszczaj± j± w kartach technicznych.¯eby wyeliminowaæ ¶ciemnianie kup lepszy klar,
a ten co masz nak³adaj cienko. |
|
|
|
|
pavel0007
|
Wys³any: 2015-08-05, 20:24
|
0
|
|
|
|
Klar wezmê z novola jaki¶, a co do tego rozpuszczalnika powie ktos jak w praktyce wyglada stosowanie na zasnieta powierzchniê. Jest sens czy nie? |
|
|
|