Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
c64club 
Wysłany: 2014-09-04, 14:17   PrzedÂłuÂżacz do powietrza, kwestia z³¹czek i wĂŞÂży.
0
UP DOWN
MacGyver

Do budowanego kompresora, ze wzglĂŞdu na takie a nie inne rozmieszczenie stanowisk pracy, musze daĂŚ przedÂłuÂżacze. Kompresor ~360l/min na wyjÂściu czyli Âżaden szaÂł, ale wiĂŞkszej maszyny z 1~ nie napĂŞdzĂŞ, anie teÂż nie bĂŞdĂŞ niÂą zarabiaÂł dzieĂą w dzieĂą, tylko amatorsko swoje graty nim obrabiaÂł. Jeden przedÂłuÂżacz, miĂŞdzy kompresorem a miejscem "grubszych robĂłt" i 130l zespoÂłem zbiornikĂłw to w¹¿ Φ13mm zaopatrzony w z³¹cza kÂłowe (przekrĂłj z³¹czy 10mm, przelot).
StamtÂąd jednak do paĂŚkania farbami i antykorozjÂą bĂŞdĂŞ siĂŞ musiaÂł przenieœÌ o kolejne 10m, w zwiÂązku z tym potrzebujĂŞ kolejnego przedÂłuÂżacza. Mam potrzebnÂą iloœÌ wĂŞÂża Φ10mm, ale z³¹cz kÂłowych pod to nie ma i musiaÂłbym uÂżyĂŚ szybkoz³¹czek Rectus i zwyczajnych przelotek do podÂłaczania wĂŞÂża do armatury.
Czyli dojd¹ 3 szybkoz³aczki - jedna na pocz¹tku wê¿a, jedna na wyjœciu w zespole przygotowania powietrza (do pod³aczenia przewodu spiralnego 10mm) i jedna w pistolecie. Jak s¹dzicie (z doœwiadczenia) czy na wê¿u 10mm 10m i 3 szybkoz³¹czkach bêd¹ spore straty?
Móg³bym 2 z tych szybkoz³¹czek zamieniÌ na przelotkê w¹¿10<->gwint1/2" a nawet zmieniÌ ten w¹¿ na 13, jednak czy to ma sens i by³by z tego jakiœ znacz¹cy zysk?
Szybkoz³¹czki s¹ wygodne, a w¹¿ 10mm mam i to nowy gumowy zbrojony, st¹d pytanie.

KK 
Wysłany: 2014-09-04, 22:18   
0
UP DOWN

Nie powinno siê nic staÌ. Jak chcesz wiêkszy przep³yw to kup z³¹czki rectusa ultra flow. 60 z³ jedna...

c64club 
Wysłany: 2014-09-05, 10:19   
0
UP DOWN
MacGyver

DziĂŞki. Nie wiedziaÂłem, Âże sÂą takie.

Swoj¹ drog¹, przygl¹daj¹c siê wczoraj normalnym rectusom stwierdzi³em, ¿e gdyby zrezygnowaÌ z funkcji samouszczelnienia (i zamontowaÌ zawór kulowy przed gniazdem), mo¿na sobie samemu zrobiÌ szybkoz³¹czkê o prawie pe³nym przep³ywie. Trzeba wyj¹Ì jedn¹ sprê¿ynê i 2 elementy oraz rozwierciÌ jedno miejsce. Tylko musze sprawdziÌ, jak wypada kwestia uszczelnienia po wyjêciu sprê¿yny i elementu dociskaj¹cego wtyk. Pod ciœnieniem prawdopodobnie zupe³nie dobrze.

Jak sie nie uda, to jestem jednego Rectusa w plecy. A jak siê uda, to mam ultraflowa za 12z³+cena zaworu kulowego+pó³ godziny roboty.

KK 
Wysłany: 2014-09-05, 22:13   
0
UP DOWN

Jasne...razem z TwojÂą pracÂą i tak CiĂŞ wyjdzie 50zÂł, a zapominasz o tym, Âże ulta flow odpinasz jednym palcem. Rectusa juÂż ciĂŞÂżko.
Ultra flow to inna z³¹czka. Nie kosztuje tyle bez powodu.

Do tego bêdziesz mia³ gajgê z zaworem kulowym i jak w¹¿ upuœcisz na ziemiê to zawór siê otworzy i fartem bêdzie tylko to, jak Ci piosek z powietrzem nie poleci na lakierowany element.
TakÂże kombinacjĂŞ sÂą dobre, jak siĂŞ nie ma co do garnka wÂłoÂżyĂŚ, a matka chodzi po polu i kradnie zboÂże Âżeby chleb upiec.

c64club 
Wysłany: 2014-09-07, 13:08   
0
UP DOWN
MacGyver

Ten pĂŞd do przerĂłbek to chyba z dawnych czasĂłw, wspomagany sklonnosciami do grzebania.
Wtyk od zwykle go szybkozlacza pasuje do gniazda Ultraflow?

KK 
Wysłany: 2014-09-07, 21:05   
0
UP DOWN

OczywiÂście, Âże tak.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu