Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
bartez
Wys³any: 2008-06-28, 13:00   Czy szlifuje sie podk³ad akrylowy?
0
UP DOWN

Witam. w niektórych miejscach zaczê³a wychodzic mi rdza. mam juz stary samochód wiec postanowi³em zabrac siê za to sam. najpierw oczysci³em do go³ej blachy te elementy potem da³em troche szpachli. wyszlifowalem i teraz zabra³em sie na nak³adanie podk³adu akrylowego. mam pytanie czy podk³ad akrylowy tez trzeba potem wyszlifowac bo jak zauwa¿y³em jest on troche gêsty no i z uwagi na to ze to niewielkie elementy do malowania pomalowa³em pêdzlem. jakim ewentualne papierem to zrobiæ?

mebArth 
Wys³any: 2008-06-28, 13:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Tak trzeba. Jesli metallic lakier to 1000 na mokro lub na sucho 400 kr±zek i poprawka 1200.
Jesli pod akryl to wystarczy 800 na mokro a nawet 600 na mokro.
Zaleznie jaki lakier i czy jest to akryl czy baza konwencjonalna czy wodna. Napisz jaki kolor to jest czym bedziesz malowa³, czy masz maszynke na kr±zki czy nie...to cos sie wiecej powie.
Podk³ad pod lakier ma byc g³adziutki jak dupa niemowlêcia. Wszystko na temat.

pzdr

bartez
Wys³any: 2008-06-28, 14:58   
0
UP DOWN

otóz lakier bêdzie akrylowy kolor granatowy. mam pytanie odno¶nie w³asnie sposobu malowania. s± to bardzo nieduze elementy to nie wiem czy malowac to pistoletem czy mozna czyms innym. kumpel mowil zeby zwyk³ym wa³kiem to pomalowaæ co wy na to? i co po malowaniu lakierem. nie mam zadnej specjalnej polerki do tego zeby to wypolerowac. czy mozna uzyc zwyk³ej wiartarki? po zeszlfowaniu na g³adko podk³adu akrylowego w niektórych miejscach przebija szpachla. czy musze ponownie to malowaæ podk³adem czy juz nie trzeba?

mebArth 
Wys³any: 2008-06-28, 15:32   
0
UP DOWN

Krwa, wa³kiem? Moze poszukaj poszukaj forum MALARSTWO POKOJOWE? We¼ i kolege pdolnij o sciane niech sie obudzi.
Jak przebija szpachla to na akryl nie trzeba jecze raz podk³adowac...zaleje sie.
Mozna uzyc wiertarki z g±bka na przejsciówce.

Juz widze jak to bedzie wygl±da³o ale ok...poczekamy:)

Dodam na koniec...zanim sie zabierzesz za auto, to spróbuj swoich si³ na czyms co mozna zepsuc. Stary b³otnik czy cos...
Naucz sie wylewac lakier i proporcje dobrac (na puszcze pisze)
Nie ³ap sie z motyka na s³oñce bo widze ze sie starasz to zrobic.

Poszkaj postów kolegi SEBASTIAN w szukajce...poodbny problem - zero umiejetnosci a wielke checi. Poczytaj posty w tym temacie i sie wstrzymaj z malowaniem do czasu jak sie dowiesz o co w tym wszystkim biega.

P.S Dobrze ze RBFM sie nie wypowiedzia³ bo by³a by masakra :lol:

pzdr

bartez
Wys³any: 2008-06-28, 15:47   
0
UP DOWN

dzieki za rady. no tak profesjonalista w tym to nie bede na pewno :grin: .Ale tu nie chodzi o to aby to by³o idealnie zrobione i wygl±da³o jak nówka tylko aby sie rdza nie rozprzestrzenia³a. a samochód ma juz 15 lat to nie ma sie co przejmowaæ. zaciekawi³o mnie troche co by powiedzia³ RBFM . Mo¿e jeszcze sie wypowie :smile:

pytanie po jakim czasie nalezy polerowac. jak zobacze ze lakier jest suchy to juz moge czy musze odczekac jakis czas?

mebArth 
Wys³any: 2008-06-28, 19:53   
0
UP DOWN

N aupartego na 2 dzien a dobrz ejest po tygodniu.

rbfm 
Wys³any: 2008-06-28, 22:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
mebArth napisa³/a:

hehe... wlasnie wrocilem wiec wszystko sie nadrobi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mebArth 
Wys³any: 2008-06-28, 22:15   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
mebArth napisa³/a:

hehe... wlasnie wrocilem wiec wszystko sie nadrobi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Gdzie by³es kolego jak Cie nie by³o:) Kilka kolorowych tematow jest...nic tylko pisac:) HE

rbfm 
Wys³any: 2008-06-28, 22:21   
0
UP DOWN

bylem na poludniu :P

tematy za cienkie aby sie w nie mieszac hehe.... poczekam na cos mocniejszego :P

zouzaty 
Wys³any: 2008-06-29, 07:34   
0
UP DOWN

Sk±d: Hoorn/Holandia
dla mnie to tego tematu wogole nie ma jak juz ktos wspomina o walku w lakiernictwie samochodowym to nie biore go ani na powaznie, doslownie komentarza brak!!!! RBFM ten temat jest bardziej jak cienki wiec masz sluszna racje nie wypowiadajac sie na ten temat

[ Dodano: 2008-06-29, 08:35 ]
a jaki waleczek kolega chce uzyc?? moze jest kjakis gwarantujacy duza rozlewnosc materialu cosik moze SATA zaprojektowala??

kondzio508 
Wys³any: 2008-06-29, 07:36   
0
UP DOWN

bartez, kup sobie chociaz kompresor 24l w biedronce to moze cos z tego bedzie ale walek ...... :wink: :roll:

mebArth 
Wys³any: 2008-06-29, 12:16   
0
UP DOWN

kondzio508 napisa³/a:
bartez, to moze cos z tego bedzie :

Bedzie....porazka jak 2012.

kondzio508 
Wys³any: 2008-06-30, 20:26   
0
UP DOWN

lepiej niz walkiem :P

pitterek 
Wys³any: 2008-07-08, 16:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
bartez moja rada jest taka, jesli zalezy Ci tylko na usunieciu rdzy a nie na wygladzie samochodu to dla mnie mo¿esz op...doliæ to nawet pêdzlem, ale jesli chcesz zeby to chociaz jako tako wyglada³o to zwroæ sie do jakiegokolwiek lakiernika , moze jakis znajomy znajomego, ktory by za pare groszy dokonczy³ za Ciebie robote bo niestey z tego co widze niemasz pojecia o lakierowaniu a w tym fachu jak w kazdym innym- bez teorii niema sie co braæ za praktyke

mebArth 
Wys³any: 2008-07-08, 17:20   
0
UP DOWN

pitterek nie zgodze sie troche...pracowa³em z gosciem TYLKO po podstawówce i lepiej wyprowadza³ elementy niz ja po TEORII.
Pracowa³em ze stolarzem...lepiej malowa³ niz ja. Teoria nie idzie z praktyk±.

pitterek 
Wys³any: 2008-07-08, 19:42   
0
UP DOWN

mebarth nie zrozumielismy sie. w sumie z mojej winy bo nieco ¿le uj±³em to co chcia³em przekazaæ. w ka¿dym razie mia³em na mysli, ¿e podczas praktyki pod okiem bardziej doswiadczonego lakiernika zdobywasz tak¿e wiedze czysto teoretyczn± - wiesz co z czym mozna zmieszaæ i na co to po³ozyæ.
mebArth napisa³/a:
pracowa³em z gosciem TYLKO po podstawówce i lepiej wyprowadza³ elementy niz ja po TEORII.
Pracowa³em ze stolarzem...lepiej malowa³ niz ja.

w pelni sie zgadzam- ja pracuje z lakiernikiem po budowlance a sam jestem pomocnikiem po ogolniaku o kierunku geograficzno - matematycznym :grin: :grin: :grin: :grin: nieco odbiega od motoryzacji :lol: :lol: :lol:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-08, 20:43   
0
UP DOWN

Cytat:
¿e podczas praktyki pod okiem bardziej doswiadczonego lakiernika zdobywasz tak¿e wiedze czysto teoretyczn±

Chciales powiedziec PRAKTYCZNA bo do teorii(ksiazek pism nauk szko³y wyk³adów zalecen norm itp) to sie ma nijak.

pitterek 
Wys³any: 2008-07-08, 20:46   
0
UP DOWN

fakt, nieraz konieczne jest odbieganie od zalecanych technologii

mebArth 
Wys³any: 2008-07-09, 17:54   
0
UP DOWN

technologia w ksiazce jest INNA niz w REAL..moze i dobra...ale zeby ja stosowac to tak jak napisa³em w 1 temcie...klient p³aci 700z³ i ma full wypas...a za 300 ma szybko standardowo (za 150 ma w garazu pod blokiem).. Zreszta ja nawet nie wiem czy wysz³y ksiazki dla lakierników? Dla slusarzy sa...mechaników...a dla lakiernika sie nie spotka³em jeszcze.
W ZSZ nie by³o ksiazki...z tego co pamietam - by³a teoria od pani nauczycielki co w zyciu nie w±cha³a nitra i nie siedzia³a na hali przy ca³osciówce bez wyci±gu.

rbfm 
Wys³any: 2008-07-09, 17:55   
0
UP DOWN

ksiazek o lakiernictwie jest cala masa.

a co to za gadanie ze technologia ksiazkowa jest inna od rzeczywistej? ja jakos robie zgodnie z technologia zawarta w kartach technicznych i nie wyobrazam sobie nawet robienie jakichs odstepstw bo i po co!?

aha juz wiem o co chodzi. jak w ksiazce pisze zeby lakierowac w kabinie a 90% lakieruje w stodole, albo jak pisza zeby uzywac orginalnych komponentow a paprok leje nitro do bazy. tak, zgodze sie - technologia kiazkowa jest zdecydowanie inna od stosowanej.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-09, 18:01   
0
UP DOWN

RB ja nie widzia³em ANI jednej ksiazki o lakiernictwie. Co do technologii to chodzi mi o to ze teraz jest inaczej niz ksiazka zaleca a ludzie maluj±..
Mówisz ca³a masa..poprosze linka do ksiegarni lub do pdf skoro twierdzisz ze jest kupa wiedzy.
A druga strona...to dziwne ze w mojej szkole o profilu LAKIERNIK POJAZDOW nie by³o ksiazki teorytycznej a Ty mówisz ze jest ca³a masa...to jak to jest? Szko³a nie kupi³a licencji czy jak?

rbfm 
Wys³any: 2008-07-09, 18:17   
0
UP DOWN

a co to ma do rzeczy ze 20 lat temu nic nie bylo?
przejedz sie do miasta do jakiegos sklepu z lakierami. w kazdym w jakim ostatnio bylem maja jedna z dwoch pozycji o lakiernictwie (nie pamietam tytulow czy autorow bo mnie to nie interesuje)

http://www.techniczna.ene...two-samochodowe

mebArth 
Wys³any: 2008-07-09, 19:34   
0
UP DOWN

Ksiazki czy BROSZURY? rb? chodzi mi o ksiazki UCZACE a nie broszury reklamowe. Chyba myisz pojecia.

rbfm 
Wys³any: 2008-07-09, 20:04   
0
UP DOWN

podalem ci link do ksiazki. wlasnie te pozycje widzialem w kilku sklepach

mebArth 
Wys³any: 2008-07-10, 22:19   
0
UP DOWN

No popatrz...to w ksiegarni jest a w szkole nie by³o :grin:
PS.
nie dam 60z³ + przesy³ka za teoriê. W ogóle ceny ksiazek teraz s± chore. Jakichkolwiek. I ludzie sie dziwia czemu cz³owiek nie czyta ksiazek tylko pdfy w internecie :mrgreen:

kalbi 
Wys³any: 2008-07-11, 15:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
mebArth napisa³/a:
nie dam 60z³ + przesy³ka za teoriê.

mam t± ksi±¿kê, chcesz to Ci sprzedam za 40 z³ :) he he

mebArth 
Wys³any: 2008-07-11, 15:58   
0
UP DOWN

nie chce...co mam wiedziec to wiem. Uzalezniony jestm jedynie od pracodawcy i jego materia³ów.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: