Autor |
Wiadomość |
 |
jondrownik
|
Wysłany: 2013-08-27, 19:51
|
0
|
|
|
|
maciozw napisał/a: |
A czego Ty chÂłopie oczekujesz? Spray czy profi? |
Oczekuje konkretów a nie k³ótni na forum. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2013-08-27, 20:12 Re: Lakierowanie sprayami
|
0
|
|
|

|
Temat to "Chcesz coÂś pomalowaĂŚ sparyem ? Pytaj tutaj " w dziale dla amatorow.
maciozw napisał/a: | Czy lakierowanie sprayem jest technologiÂą lepszÂą od lakierowania pistoletem - NIE. Czy moÂżna zatem lakierowaĂŚ sprayem bez obawy - TAK. |
Sprawa postawiona jasno, przepychanki, trollowanie i off beda nagradzane tygodniowymi wakacjami |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-08-28, 09:58
|
0
|
|
|
|
Jeszcze raz przepraszam za off topy i k³ótnie. Da³em siê sprowokowaÌ. Zatem konkrety.
Przeczytaj ten post 2013-08-02, 09:53 Lakierowanie sprayami. Tam jest opis ca³ego systemu NaprawSam wiêc nie ma sensu powielaÌ tego w tym miejscu. Nie twierdzê, ¿e jest to jedyny system napraw sprayami, ale ja opisujê w³aœnie ten. Nie jestem lakiernikiem, ale system znam doskonale, bo go wspó³tworzy³em. Daje mi to pewn¹ przewagê nad zawodowcami, poniewa¿ moje umiejêtnoœci s¹ takie jak przeciêtnego amatora, zatem jeœli mi wyjdzie jest spora szansa, ¿e wyjdzie innemu amatorowi. A mi WYSZ£O. Nie stosowa³em ¿adnych sztuczek, tricków, etc..
ZagroÂżenia systemu
1. Szpachlowanie bezpoÂśrednio na blachĂŞ. Jest to naruszenie tabu lakierniczego. Profesjonalne technologie zawsze wymagajÂą specjalnego podkÂładu antykorozyjnego (nie moÂże byĂŚ dowolny antykorozyjny). ÂŻeby byÂło Âśmiesznie mamy taki podkÂład w sprayu. Dlaczego zatem nie jest elementem systemu? Ano dlatego, Âże trwaÂły spory czy moÂżna go dawaĂŚ pod szpachlĂŞ. I znowu kilkuletnie testy wykazaÂły, Âże moÂżna. Niestety ma jednÂą istotnÂą wadĂŞ. Kosztuje 100zÂł. i to go skreÂśla natychmiast jako element systemu do tanich napraw. Nasze obserwacje wykazaÂły, Âże stosujÂąc prawidÂłowo technologiĂŞ naprawa wytrzymuje 7 lat ( i dalej obserwujemy). Zapomnij o bajkach o rosie, czy innych rĂłwnie idiotycznych porĂłwnaniach.
2. Dobieranie koloru. Kolor dobierany jest WY£¥CZNIE na podstawie kodu producenta samochodu do wersji standard. Czêsto kolory maj¹ nawet kilkanaœcie wersji. S¹ to zazwyczaj drobne ró¿nice, ale s¹. Cieniowanie w wiêkszoœci przypadków za³atwia temat, ale tu nie mo¿na powiedzieÌ, ¿e w 100%. Jak pisa³em wczeœniej odbiór wizualny to kompromis miêdzy trafnoœci¹ kolorystyczn¹, a Twoj¹ tolerancj¹. Jeœli dla Ciebie efekt jest zadowalaj¹cy, to chyba o to chodzi³o.
3. Lakierowanie bezbarwnym. Moim zdaniem najtrudniejsza czêœÌ operacji. Trzeba wylaÌ max grubo, ale bez zacieków. Zalecam trening na jakimœ zbêdnym elemencie.
4. Decyzja. PodjĂŞcie decyzji jest nie lada wyzwaniem, tym bardziej, Âże Âżeby naprawiĂŚ trzeba jeszcze bardziej "popsuĂŚ"
Zalety
1. Tanio
2. Do wykonania samemu bez zakupu profesjonalnych narzĂŞdzi
3. Satysfakcja
Najgorsze co mo¿na zrobiÌ to kupiÌ jakiœ tani szmelc pod³¹czyÌ do kompresora do pompowania opon i heja. To najgorszy krok. Jeœli nie masz profesjonalnych narzêdzi i nie zdecydujesz siê na spray, oddaj robotê do profesjonalnego warsztatu. Jest tutaj temat pistoletu za 100 z³. Jak pisa³em sam nie lakierujê, ale moi technicy twierdz¹, ¿e takim sprzêtem mo¿na co najwy¿ej zraszaÌ roœliny w szklarni. Taki minimalny zestaw do profesjonalnego lakierowania to kupa szmalu.
Jeszcze jedno. Widzia³em nie jedn¹ naprawê wykonan¹ w profesjonalnym warsztacie i mo¿esz mi wierzyÌ lub nie wcale nie rzadko jest totalna kupa. Ma³o tego, ¿e naprawa jest wykonana fatalnie, to nie poprawia siê jej od razu, bo byÌ mo¿e klient nie bêdzie tego widzia³, czyli zaakceptuje stan jako OK. Pomijam tu oczywiœcie jawne przewa³y. Po prostu czêsto klientowi nie zale¿y a¿ tak bardzo, lub najzwyczajniej w œwiecie nie widzi b³êdu. A tych co widz¹ wszystko jest niewielu, dlatego nie ka¿dy z ³apanki mo¿e byÌ koloryst¹ czy lakiernikiem, ale niestety siê trafiaj¹.
Decyzja nale¿y do Ciebie. System NaprawSam to system do DROBNYCH i tanich napraw lakierniczych i wed³ug takich parametrów by³ optymalizowany. Czy mo¿na tym zrobiÌ coœ wiêcej, có¿ mam coraz bogatsza dokumentacjê fotograficzn¹ i powiem szczerze czasami zakres mnie wrêcz zdumiewa. Jednak trzeba z ocen¹ poczekaÌ bo wa¿ny jest tu równie¿ czas w jakim efekt siê utrzyma. |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-08-30, 23:45
|
|
|
|
Takie maÂłe offff sorryy ale nie mogÂłem
Lackdoctor napisał/a: | Mam Ci pod nos podesÂłac filmik jak to na skorodowanÂą blache szpachlujÂą .... |
W tym przypadku nie trzeba filmiku tylko jedno zdjêcie....ale chyba ju¿ posz³o jak wszystkie Hymmm by³ sobie taki tam Jaguar czerwony..podobno robiony na ca³oœÌ systemem Dp...
I juÂż miaÂł byĂŚ lakierowany a tutaj taki babol..... |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-09-07, 18:41 Bywa i tak
|
0
|
|
|
|
A tu przykÂład, Âże nie zawsze wychodzi. Faktem jest, Âże kolega zdecydowaÂł siĂŞ na pracĂŞ w delikatnie mĂłwiÂąc w niestabilnych warunkach
B³êdy |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-11, 18:53
|
0
|
|
|
|
maciozw napisał/a: | A tu przykÂład |
To forum FITaÂśne jest manipulowane przez Ciebie kolego i kazdy post MUSI byc zatwierdzony przez administratora.. czyt. Ciebie.
Pozdrawiam,,,, zarobkujacy amator.
Nie omieszka³em mailowo popisaÌ z "" zadowolonymi inaczej userami Twojego portalu prowadzonego na wzór Pó³nocnej Korei.
Zero negatywĂłw, czy to nie zastanawia ?
Re: Naprawa bÂłotnika.
Nieprzeczytany postautor: maciozw » 2013 wrz 10, 13:51
ChciaÂłbym, Âżeby odpowiedzi udzieliÂł specjalista w tej dziedzinie, ale jest zajĂŞty, dlatego trochĂŞ trzeba bĂŞdzie poczekaĂŚ.
Ale nic, to powyÂżej ostatnia porada na pseudoportaluforumfit........
http://pytaj.pl/sklepforu...ic.php?f=7&t=46
DziaÂłaj dzielnie dalej
https://lh3.googleusercontent.com/-GP2PwE2SMOo/Uix5_qRB3bI/AAAAAAAADBY/g3aG4N4_trk/w708-h531-no/IMG_0020.JPG
Jeszcze jedno pytanko co do Twojej wypowiedzi...
Maskowanie zabezpiecza przed rozkuszem. ...... ????????? co to do jasnej XXXXXX rozkusz?
http://pytaj.pl/sklepforu...t=42&p=105#p105
Stad to wzialem... chcecie wiecej to poczytajcie.
Fajne bajki na niepogode. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-09-16, 16:13
|
0
|
|
|
|
To niemo¿liwe, ¿e urodzi³eœ siê takim durniem. Musisz ciê¿ko trenowaÌ. Same pozytywy? To sk¹d wzi¹³eœ ten opis nieudanej naprawy? Naprawdê nie mo¿na skasowaÌ tego trolla? |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-09-16, 16:18
|
0
|
|
|
|
Co to jest rozkusz? Pyta lakiernik. Buahaha |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-16, 18:08
|
0
|
|
|
|
maciozw napisał/a: | To niemoÂżliwe, Âże URODZIÂŁEM siĂŞ takim durniem. |
No nie jest to normalne Âże taki sie urodziles, ale to problem Twoich starych Âże w trawĂŞ Cie nie spuÂściÂł.
Masz buraku......
https://www.google.pl/sea...851.-XR7rogxfS8
Czy teraz jestes choĂŚ ciut mÂądrzejszy?
Czy przekaz przerasta Twoje mozliwoÂści percepcji?
Percepcja jeÂłopie.... https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8
Rozkusz ??????????
WyÂłoÂżyÂłes siĂŞ chlopcze niekumaty.
RozkuRZ... ok, mimo Âże to nie jest lakiernicze pojĂŞcie, ale jego znaczenie oddaje to co miaÂłes na mysli.
https://www.google.pl/sea...0.0.nmr6m_corRc
Tylko po co ja takim baÂłwanem sobie zaprzatam gÂłowĂŞ?
Przeciez zimy jeszcze niema a baÂłwany................ |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-09-16, 18:39
|
0
|
|
|
|
JuÂż jestem pewien. Nie moÂżna byĂŚ gÂłupszym od ciebie. Tylko tyle co w Google fujaro. Tylko tyle. I tak produkuj siĂŞ wiÂśniaku dalej. Zaraz bĂŞdziesz udowadniaÂł, Âże nie ma taÂśmy maskujÂącej a jedynie lakiernicza. Oj matka natura zakpiÂła z ciebie. Oddaj siĂŞ do badaĂą klinicznych. I kliknij sobie teraz te linki ktĂłre zamieÂściÂłeÂś w swoim beÂłkocie o tej naprawie ktĂłra byÂła skopana. Ale wÂłaÂściwie po co? Takie zero i tak siĂŞ nie zawstydzi. ÂŚwinie pasaĂŚ pastuchu i krowy podcieraĂŚ. Fakt pisze siĂŞ rozkurz. Masz mnie. I pomalowaÂłeÂś sobie. Rany co za mitoman. NaprawdĂŞ wierzysz, Âże jesteÂś normalny? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-16, 19:09
|
0
|
|
|
|
maciozw napisał/a: | JuÂż jestem pewien. |
Lustro masz?
maciozw napisał/a: | Nie moÂżna byĂŚ gÂłupszym od ciebie. |
Uwierz,,, moÂżna.
Wystarczy w lustro zagl¹dn¹Ì a zobaczysz pustaka.
maciozw napisał/a: | Tylko tyle co w Google |
Bo na Ciebie szkoda czasu, wiĂŞc epopei jak projekterek nie napiszĂŞ. |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2013-09-17, 10:09
|
0
|
|
|
|
Tego wÂątku juÂż i tak nic nie uratuje, bo zalaÂłeÂś je swojÂą sraczkÂą po brzegi i jak widzĂŞ nic nie jest w stanie spowodowaĂŚ byÂś wlazÂł do budy. Do tego trzeba posiadaĂŚ jakieÂś Âśladowe pokÂłady ambicji.
Z punktu widzenia nauki jesteÂś ciekawÂą mutacjÂą. ByÂłbyÂś najgroÂźniejszÂą broniÂą zwolennikĂłw aborcji. ZgÂłoÂś siĂŞ do nich. Zrobisz karierĂŞ to pewne. No moÂże nie na skalĂŞ miĂŞdzynarodowÂą, ale takÂą jakÂą zrobiÂł np. Kononowicz.
JesteÂś jak Âściana do tenisa - odbijesz kaÂżdÂą piÂłkĂŞ. ÂŚciana mimo zerowego potencjaÂłu intelektualnego - odbija. Ale tylko tyle, bo wszystko zaleÂży jednak od tenisisty. ÂŚciana o niczym nie ma pojĂŞcia, o niczym nie decyduje. Nie ma emocji, ambicji, wiedzy, rozumu, wstydu, dylematĂłw, czy wÂątpliwoÂści. Po prostu odbija. Dlatego ze ÂścianÂą siĂŞ nie gra, tylko wali w niÂą piÂłkami trenujÂąc uderzenia. Nie sprawia to przyjemnoÂści, ale wyrabia pewne nawyki i rozgrzewa. Jednak przychodzi czas, Âże staje siĂŞ to zbyt nudne nawet jako rozgrzewka.
Taki czas wÂłaÂśnie nadszedÂł. Koniec marnowania czasu na obijanie Âściany. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-09-17, 12:06
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | ... wiĂŞc epopei jak projekterek nie napiszĂŞ. |
To zrozumia³e, bo do tego to trzeba skoùczyÌ jak¹œ szko³ê gdzie ucz¹ pisaÌ znacznie wiêcej ni¿ "Krysia ma Fisia" czyli skoùczyÌ "cuœ wincej" ni¿ "szko³ê powszechn¹".
Potem trzeba zdobyÌ jak¹œ wiedzê ¿eby wiedzieÌ o czym pisaÌ, nastêpnie opanowaÌ sztukê pisania ciekawych tekstów ze wstêpem rozwiniêciem i zakoùczeniem ... no i byÌ "kimœ" na tyle interesuj¹cym ¿eby czytelnicy chcieli te d³ugie teksty czytaÌ. Zrozumia³e wiêc ¿e nie masz szans napisaÌ niczego m¹drego, niczego ciekawego, niczego œmiesznego i niczego intryguj¹cego.
Mnie jednak ciekami "Niktosiu" .... kto to do cholery jest "projekterek" |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-17, 17:41
|
0
|
|
|
|
maciozw napisał/a: | Tego wÂątku juÂż i tak nic nie uratuje, |
A co tu niby ma jak¹kolwiek wartoœÌ?
Z calej wymiany zdaĂą wychodzi Âże akwizytor z zerowa wiedzÂą lakiernicza prĂłbowaÂł upchnÂąc na forum lakierniczym syfiatÂą metode pokrywania sraczkÂą elementĂłw , nazywajÂąc to naprawÂą z 7 letniÂą gwarancjÂą zadowolenia.
No i upchnÂąl, ale w kibelku siebie i swoje spraye.
Ja spÂłukalem to do szamba gdzie jest miejsce tej staczki autofit.
Mi wystarczy satysfakcja Âże uratuje kilku potencjalnych desperatĂłw ktĂłrych chciaÂłes naciagn¹Ì na zakupy tego szajsu dajÂąc im ZÂŁUDNÂĄ NADZIEJĂ NA UDANÂĄ NAPRAWĂ.
The end. |
|
|
|
 |
Damian87
|
Wysłany: 2013-10-12, 09:06
|
0
|
|
|
|
ChciaÂł bym pomalowaĂŚ stalowe felgi... Znajomy pracuje w firmie gdzie moÂże mi wyÂśrutowaĂŚ fegi Âże wyjÂą caÂłe biaÂłe, i co dalej? JakiÂś podkÂład i lakier czy coÂś jeszcze? |
|
|
|
 |
maksikon
|
Wysłany: 2014-03-07, 15:02 lakier bezbarwny
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie czy akrylowy bezbarwny firmy boll jest porĂłwnywalny do firmy motip , ktĂłry jest lepszy
z gory dzieki za odpowiedz
motip.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 38494 raz(y) 6.07 KB |
i-lakier-bezbarwny-spray-400ml-boll.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 38494 raz(y) 11.46 KB |
|
|
|
|
 |
gruby33
|
Wysłany: 2014-03-11, 20:27
|
0
|
|
|
|
Witam.
ChcĂŞ pomalowaĂŚ rower farbÂą w sprayu (nie mam kompresora ani znajomego lakiernika, a pÂłaciĂŚ 400zÂł za pomalowanie roweru raczej siĂŞ nie opÂłaca).
Rower ma oryginalnÂą farbĂŞ nawet w dobrym stanie (kilka maÂły zdarĂŚ lakieru gdzie wychodzi ruda).
PotrzebujĂŞ maÂłej pomocy.
1. Rozumiem, Âże nie muszĂŞ zdzieraĂŚ oryginalnej farby do Âżywego metalu tylko lekko jÂą zetrzeĂŚ? Najlepiej jakim papierem Âściernym?
2. Jaki podkÂład zastosowaĂŚ? MyÂślaÂłem nad Novol SPECTRAL UNDER 395.
3. Jakich lakierów u¿yÌ? Ktoœ mi poleciÌ TROTONA. G³ówny kolor bêdzie to czarny mat, dodatki bia³y mat/po³ysk i na to bezbarwny matowy. TROTON ma je akrylowe.
4. Czy ten podk³ad SPECTRAL UNDER 395 mogê zastosowaÌ do tworzywa? Dok³adnie do b³otników rowerowych. S¹ z jakiegoœ pó³przezroczystego giêtkiego tworzywa. Jeœli nie to jaki podk³ad zastosowaÌ?
5. NakÂładajÂąc podkÂład ile najlepiej cienkich warstw naÂłoÂżyĂŚ i w jakich odstĂŞpach czasowych?
6. NakÂładajÂąc lakier matowy ile najlepiej cienkich warstw naÂłoÂżyĂŚ i w jakich odstĂŞpach czasowy? Po jakim czasie od naÂłoÂżenia podkÂładu?
7. NakÂładajÂąc bezbarwny ile najlepiej cienkich warstw naÂłoÂżyĂŚ i w jakich odstĂŞpach czasowych? Po jakim czasie od naÂłoÂżenia lakieru?
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc |
|
|
|
 |
Emejcz
|
Wysłany: 2014-04-24, 22:38
|
0
|
|
|
|
Powiem ci jak byÂło u mnie. KupiÂłem stary rower by go wyremontowaĂŚ (ruska damka). ZdarÂłem lakier do zera, bo bywaÂła rdza. ZdzieraĂŚ pewnie nie musisz.
WysmarowaÂłem wszystko cortaninem po zdarciu i po dobie zmyÂłem (po zmyciu i tak byÂła powÂłoka.
UÂżyÂłem podkÂładu motipa szarego w sprayu oraz trotona (nie zwaÂżyÂły siĂŞ ani nic, po prostu jedna pucha byÂło maÂło. PodkÂład 2-3 warsty, kaÂżda po kilku minutach po sobie bez matowienia pomiĂŞdzy.
Po kilku dniach zmatowiÂłem podkÂład papierem p1000 (0becnei bym uÂżyÂł drobniejszego chyba, albo jeszcze delikatniej zrobiÂł, bo Âłatwo przetrzeĂŚ). I po przeczyszczeniu ekstrakcyjnÂą nakÂładaÂłem tÂą samÂą metodÂą lakier ColorFLy motipa. Bezbarwnego nie dawaÂłem akurat.
Efekt dobry, nie ma zacieków ani nic. Minusem twardoœÌ na pocz¹tku by³a, bo dopiero po kilku tygodniach lakier zrobi³ siê na tyle mocny, ¿e nie wgniata³ siê od paznokcia itp. |
|
|
|
 |
mirusiek
|
Wysłany: 2014-05-17, 11:04
|
0
|
|
|

|
Dla tych co uwazaja ze sie nie da pomalowac dobrze sprayem.
kilka lat temu, nie majac dostepu do kompresora, pomalowalem motocykl sprayem. Uzywalem lakierow motip-a, szpachli do plastiku Glasurit. Na szpachle poszedl podklad w sprayu akrylowy. Sprzedawalem motocyl 2 lata pozniej i nikt nie wierzyl ze to spray. Minusem jes zolknacy kolor od paliwa na baku.
Jak sobie przygotujesz element pod lakier tak bedziesz mial, taka jest prawda
Polakierowaniu zmatowilem papierem 2500 na wode i polerka pastami Mirka ( system na sucho jak 3M w Polsce)
Ponizej link do zdjec motocykla. Pierwszy album przed drugi po lakierowaniu.
Honda CBR albumy spray paint |
_________________ https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/ |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2014-05-17, 12:08
|
0
|
|
|

|
nie chcĂŞ pisaĂŚ o samym polakierowaniu ale o zdjĂŞciach podobajÂą mi siĂŞ i te wyostrzenia mam jedno pytanie do Ciebie ten pasek zÂłoty robiÂłeÂś pĂŞdzelkiem czy to jakaÂś taÂśma taka zÂłota? |
|
|
|
 |
mirusiek
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:30
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:36
|
0
|
|
|

|
mirusiek --> fotki sÂłabo obrazujÂą jak zostaÂło to polakierowane:) raczej odbudowe
Na jednym foto gdzie po srodku widac tarcze przednia hamulcowa widac "blotnik" i widac tam jak siadlo. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:37
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
rafau
|
Wysłany: 2014-05-22, 19:03
|
0
|
|
|
|
Witam, mam na masce takÂą piĂŞknÂą pamiÂątkĂŞ po kimÂś Âżyczliwym:
http://imageshack.com/a/i...30327152128.jpg
Jest przejechane do podk³adu, wiêc o polerowaniu nie ma mowy. Chcia³bym siê jej pozbyÌ, ale muszê ci¹Ì koszty bo remont silnika zjad³ mi portfel. Pytanie jak to zrobiÌ? Czytaj¹c internety wypracowa³em sobie dwie wersje, obie s¹ pewnie z³e, ale... :
1) w po³owie maski strzeliÌ pasek taœm¹, zamaskowaÌ ca³¹ resztê, pó³ maski dobrze zmatowiÌ, podk³ad baza i bezbarwny, póŸniej odkleiÌ taœmê i prysn¹Ì rozpuszczalnikiem bolla
2) lekko zmatowiÌ ca³y element ¿eby nie przetrzeÌ siê do bazy, podk³ad i baza do po³owy maski bez wyraŸnej granicy/odciêcia a potem bezbarwny na ca³oœÌ.
ProszĂŞ nie uÂżywajcie Âżadnej fachowej terminologii
A przy okazji spytam, bo ró¿ne wersje s³ysza³em - po jakim czasie k³aœÌ bazê na podk³ad i po jakim czasie k³aœÌ bezbarwny na bazê? Malowa³em w zesz³ym roku tyln¹ klapê, wysz³o spoko, ale po zimie zrobi³a siê matowa...
Z gĂłry dziĂŞki za pomoc! |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-22, 20:22
|
0
|
|
|

|
Opcja nr 2 bêdzie lepsza. Tylko podk³ad np 30% maski, baza 50%, reszta bezbarwny. Lub miejscowo jak¹œ kredk¹ magiczn¹. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-05-22, 21:08
|
0
|
|
|
|
rafau, Wyjdzie Ci to tak samo Âźle jak to sie staÂło z tylna klapÂą.
WiĂŞc kup 50 gram bazy i cienkim wkretakiem, lub pedzelkiem wypeÂłnij rysĂŞ ile sie da.
Poprawisz estetykĂŞ (rysa po oczach nie bedzie raziĂŚ) i tak pojezdzisz aÂż uzbierasz na lakierowanie.
Moim zdaniem gorzej bĂŞdzie wygladaÂła ta maska po sprayach niÂż teraz. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-22, 21:27
|
0
|
|
|

|
To chodziÂło o spray. nie doczytaÂłem. |
|
 |
ATM_12
|
Wysłany: 2014-07-13, 14:14 Eskort-lakierowanie spray-em
|
0
|
|
|
|
Ford eskort kolor czerwony (P9), jeÂżeli zamĂłwiĂŞ kolor do nabicia w sprayu, czy:
1/. BĂŞdzie tak samo jak oryginaÂł "ÂświeciÂł siĂŞ", czy teÂż bĂŞdzie matowy?,
2/. Czy trzeba potem polerowaĂŚ?.
Mam do naprawy parĂŞ rdzawych plamek w drzwiach oraz reparaturki bÂłotnikĂłw. ChcĂŞ to polakierowaĂŚ punktowo. Nie idĂŞ do lakiernika, bo naprawa przekroczy koszt essa - 1997r.
Jak byÂł lakierowany jakieÂś 10 lat temu pamiĂŞtam, Âże byÂł kolor+lakier bezbarwny. Facet w sklepie twierdzi, ze teraz nabija w spray-u jakby dwa w jednym i nie trzeba lakieru na zewnÂątrz, - moÂże Âściemnia .
Przy okazji proszĂŞ o polecenie jakÂą polerkĂŞ kupiĂŚ dla lakiernika amatora . Czy moÂżna jÂą uÂżywaĂŚ teÂż do szlifowania niekoniecznie blach samochodowych.
Z gĂłry dziĂŞki za rady i sugestie. |
|
|
|
 |
ATM_12
|
Wysłany: 2014-07-18, 17:49
|
0
|
|
|
|
OdebraÂłem nabity spray- okazaÂło siĂŞ, Âże to kolor+ bezbarwny w jednym . PokryÂłem zaszpachlowane plamy w drzwiach i jestem mile zaskoczony. WyszÂło super jak na laika :.
Teraz muszĂŞ polerowaĂŚ, aby zniwelowaĂŚ przejÂście lakieru nowego na stary, czym to robiĂŚ - jakie pasty, jaka polerka dla amatora itd...
Jeszcze jedno, czy w sprayach to zasada, ¿e podczas "malowania" czêœÌ lakieru sp³ywa w dó³ po puszce, jakby wyp³ywa³a spod koùcówki rozpryskowej.
Po kaÂżdej warstwie musiaÂłem przemywaĂŚ puszkĂŞ i koĂącĂłwkĂŞ rozpryskowÂą :( .
ZasygnalizowaÂłem sprzedawcy, ale zbyÂł mnie, Âże musiaÂła zanieczyÂściĂŚ siĂŞ dysza.
BĂŞdĂŞ potrzebowaÂł 2-gÂą puszkĂŞ na drugi bok, nie wiem czy nie zamĂłwiĂŚ gdzie indziej |
|
|
|
 |
mercedes2600
|
Wysłany: 2014-09-03, 21:04 Spray
|
0
|
|
|
mesiu26
|
Witam. Mam krotkie pytanie jak dlugo musi schnac lakier bezbarwny w spreyu zeby bylo mozna go troche wypolerowac |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-09-03, 23:32
|
0
|
|
|
|
mercedes2600 napisał/a: | jak dlugo musi schnac lakier bezbarwny w spreyu zeby bylo mozna go troche wypolerowac |
Przykro mi to mĂłwiĂŚ, ale polerowanie produktu 1K (bez utwardzacza) mija siĂŞ z pojĂŞciem polerowania... |
|
|
|
 |
ATM_12
|
Wysłany: 2014-09-04, 07:47
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Przykro mi to mĂłwiĂŚ, ale polerowanie produktu 1K (bez utwardzacza) mija siĂŞ z pojĂŞciem polerowania... |
W poprzednich postach pisa³em o swoich 1-szych krokach w "lakiernictwie" pisanym przez malutkie "l". Sprayem polakierowa³em kilka elementów, efekt-kilku znajomych zapyta³o mnie jaki by³ koszt u lakiernika?. Wiadomo to jest pó³œrodek, jak ktoœ ma wiekow¹ furê to mo¿e i sprayem .
mercedes2600 napisał/a: | Witam. Mam krotkie pytanie jak dlugo musi schnac lakier bezbarwny w spreyu zeby bylo mozna go troche wypolerowac |
Ja polerowaÂłem po tygodniu, tzn likwidowaÂłem przejÂścia pomiĂŞdzy starym i nowym lakierem. |
|
|
|
 |
Awangarda
|
Wysłany: 2014-09-07, 13:30
|
0
|
|
|
|
To mój pierwszy post na tym forum tak¿e witam wszystkich, jestem kompletnym laikiem jeœli chodzi o lakiernictwo no i te¿ jestem kobiet¹. Mój problem jest nastêpuj¹cy, jestem w posiadaniu ju¿ leciwej bravy z 99r, która kiedyœ by³a malowana - dach plus heheh jak to nazwaÌ - elementy miêdzy dachem a drzwiami mam nadzieje ¿e wszyscy zrozumiej¹ o co mi chodzi (jak nie to rzut okiem na foto powinien pomóc ) w ka¿dym razie warstwa bezbarwna ostro siê ³uszczy i tu wyprzedzê pytanie, nikt mnie nie oszuka³ wiedzia³am o tym - i w momencie zakupu samochodu lakier du¿o siê nie ró¿ni³ od stanu obecnego. Auto by³o w doœÌ dobrym stanie technicznym co zadecydowa³o o zakupie a lakier by³ najmniejszym problemem.
Ale ju¿ mnie ten stan dra¿ni, wygl¹da to bardzo nieestetycznie i chcia³abym coœ z tym zrobiÌ. Lakiernik nie wchodzi w grê - to nie op³acalne. Ale popyta³am parê osób co o tym s¹dz¹ i.. kilka z nich poleci³o mi zetrzeÌ t¹ warstwê, odt³uœciÌ i pomalowaÌ w³aœnie lakierem w spreju na nowo 1-2 cienkie warstwy a ³¹czenia starego z nowym trochê wypolerowaÌ. I chcia³am w³aœnie zapytaÌ co Panowie s¹dz¹ czy to dobry pomys³? Nie ukrywam ¿e nie oczekuje rezultatu jak od lakiernika, drobne zacieki mi nie straszne czy rysy. Chcê tylko ¿eby ta p³aszczyzna by³a w kolorze ca³ego samochodu.
IMG_20140907_130407.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 179 raz(y) 1.13 MB |
IMG_20140907_130502.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 168 raz(y) 1002.32 KB |
|
|
|
|
 |
malaÂż
|
Wysłany: 2014-09-22, 14:36 Plamy, zacieki
|
0
|
|
|
|
Dzieù dobry. Próbujê polakierowaÌ drzwi (metalik) poniewa¿ by³o kilka odprysków od kamieni i œladów parkingowych (mili s¹siedzi ). Lakier jest stary wiêc kupi³em (ponownie) dorabiany. Ponownie poniewa¿ wczeœniej wiêkszoœÌ lakieru zu¿y³em na inne elementy (stare auto w ca³oœci wymaga lakieru ale koszt..) wiêc nie wystarczy³a jedna puszka na ca³y element. niestety okaza³o siê ¿e druga puszka bazy "pluje" i tworz¹ siê ciemniejsze plamki i ma³e zacieki.
PrĂłbowaÂłem dwa razy, za drugim wstrzÂąsaÂłem puszkÂą dÂłuÂżej (ok. 4-5 min) i jest to samo ponadto lakier ma odcieĂą minimalnie jaÂśniejszy. Lakier z drugiej puszki wczeÂśniej kupiÂłem w sÂłoiku i byÂł uÂżyty do wyprawek pĂŞdzelkiem przez jakiegoÂś partacza i przeze mnie. To plucie kropkami to bĂŞdzie wina odparowania rozpuszczalnika, zbyt krĂłtkiego wstrzÂąsania czy felernej dyszy? Poprzednia puszka tak nie pluÂła. ReklamowaĂŚ? Co zrobiĂŚ z kropkami i zaciekiem, zeszlifowaĂŚ i nastĂŞpnÂą warstwĂŞ gotowego motipa w kolorze oryginalnego lakieru (bĂŞdzie za ciemny)?
kropki.jpg Tych kropek jest wiêcej. Nie malowa³em w czasie deszczu, by³o sucho i pow. 20°. |
 |
Plik ściągnięto 80 raz(y) 86.91 KB |
|
|
|
|
 |
malaÂż
|
Wysłany: 2014-09-22, 15:17
|
0
|
|
|
|
Awangarda, Obawiam siĂŞ Âże nowy lakier nie bĂŞdzie dokÂładnie w tym samym odcieniu. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-22, 16:31
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
malaÂż
|
Wysłany: 2014-09-23, 15:50
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ Siekiera za radĂŞ. Nic nie uzyskaÂłem. Szkoda przepÂłacaĂŚ za nabijany spray lepiej kupiĂŚ gotowy pod kolor fabryczny, bĂŞdzie przynajmniej taniej. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-09-23, 16:57
|
0
|
|
|
|
malaÂż napisał/a: | spray lepiej kupiĂŚ gotowy pod kolor fabryczny, bĂŞdzie przynajmniej taniej. |
A sÂą takie ????
Powodzenia. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-09-28, 23:26
|
0
|
|
|
|
Dlaczego czepiam sie spray mistrza.
20140928_224903.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 86 raz(y) 1.74 MB |
|
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2014-11-07, 17:59
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | mercedes2600 napisał/a: | jak dlugo musi schnac lakier bezbarwny w spreyu zeby bylo mozna go troche wypolerowac |
Przykro mi to mĂłwiĂŚ, ale polerowanie produktu 1K (bez utwardzacza) mija siĂŞ z pojĂŞciem polerowania... |
Nie sÂłuchajcie idioty. |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2014-11-07, 18:04
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | malaÂż napisał/a: | spray lepiej kupiĂŚ gotowy pod kolor fabryczny, bĂŞdzie przynajmniej taniej. |
A sÂą takie ????
Powodzenia. |
No dalszy ciÂąg serialu gÂłupi i gÂłupszy. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-11-07, 18:41
|
0
|
|
|
|
maciozw, no wiĂŞkszego idioty jak ty to tu nie byÂło. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
maciozw
|
Wysłany: 2014-11-07, 19:29
|
0
|
|
|
|
Miki napisał/a: | maciozw, no wiĂŞkszego idioty jak ty to tu nie byÂło. |
No tak Debil-Duble
Kolejny lipny nick. Znany jesteÂś baranie juÂż wszĂŞdzie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-11-07, 21:48
|
0
|
|
|
|
maciozw,
Witaj przyjacielu |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-11-07, 21:49
|
0
|
|
|
|
maciozw, baran to cie zrobiÂł i zapomniaÂł zabiĂŚ przyjebie. A to ze jestem znany to bardzo dobrze wiem obsraĂącu. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2014-11-07, 22:13
|
0
|
|
|
|
maciozw, nie wiem dlaczego tak bronisz tych lakierów 1k, ka¿dy kto u¿y³ tego czegoœ to wczeœniej czy póŸniej jednak dojdzie do wniosku, ¿e to g...o |
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-11-07, 22:21
|
0
|
|
|

|
Co Wy robicie? Nie niszczcie forum... !
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-11-08, 00:42
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisał/a: | kaÂżdy kto uÂżyÂł tego czegoÂś to wczeÂśniej czy póŸniej jednak dojdzie do wniosku, Âże to g...o |
Ten dupek maciozw, tym handluje.
I strasznie mu nie w nos Âże zaliczyÂł takÂą mega wpadkĂŞ na forum.
Swoj¹ drog¹ jak mo¿na wpaœÌ na pomys³ szaleùca aby próbowaÌ swoich si³ z tandet¹ na forum lakierników. |
|
|
|
 |
iiyama97
|
Wysłany: 2015-04-07, 16:11 Problem z podnoszeniem (waÂżeniem) siĂŞ podkÂładu.
|
0
|
|
|
|
Witam.
Znajomy poprosi³ mnie o polakierowanie mu paru elementów od motocykla, poniewa¿ by³y one polakierowane sprayem i ich odcieù nie zgadza³ siê z reszt¹ motocykla. Po przeszlifowaniu i próbie po³o¿enia lakieru podk³adowego akrylowego, zacz¹³ mi siê on wa¿yÌ w miejscach gdzie bezbarwny przetar³em do bazy (co nie by³o trudne, bo bezbarwny by³ mega miêkki). Po przejrzeniu forum postanowi³em spróbowaÌ z podk³adem epoksydowym, który podobno mia³ dobrze radziÌ sobie z izolacj¹ takich pod³o¿y.
Niestety po jego aplikacji efekt dalej mizerny. ZaznaczĂŞ, Âże podkÂłady rĂłwnieÂż sÂą lakierami ze spraya, poniewaÂż niestety nie mam jeszcze pistoletu do podkÂładĂłw.
Czy byÂłby mi ktoÂś w stanie pomĂłc co mam z tym teraz zrobiĂŚ ?
Do tej pory nie miaÂłem podobnego problemu.
Z góry dziêkuje za wszelk¹ pomoc i przepraszam za s³ab¹ jakoœÌ zdjêÌ podgl¹dowych.
2195169_IMG_20150407_153545 z.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 83 raz(y) 44.96 KB |
2195165_IMG_20150407_153444 z.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 97 raz(y) 46.08 KB |
|
|
|
|