Autor |
Wiadomość |
 |
mateusz999
|
Wysłany: 2013-01-05, 15:10 Budowa pomieszczenia lakierniczego, problem z filtrami
|
0
|
|
|

|
Witam buduje maÂłe pomieszczenie lakiernicze okoÂło 2,5x2m2,10wys do lakierowania elementĂłw z tworzyw sztucznych. WyciÂąg i dolot mam juÂż zaplanowany na dwĂłch wentylatorach Venture Industries serii TD 160. na rurach o przekroju 100mm
dolot powietrza pod sufitem, wyciÂąg przy ziemi. Problem zaczyna sie przy zorganizowaniu filtrĂłw nie mam absolutnie Âżadnej wiedzy na ten temat. Chodzi mi o informacje jaki filtr na dolocie zastosowaĂŚ i w ktĂłrym miejscu go zamontowaĂŚ, no i na wyciÂągu filtr kartonowy i co za nim aby nie ÂśmierdziaÂło mam sÂąsiadĂłw do okolÂą. ProszĂŞ o informacje budÂżetowe. JuÂż sam filtr papierowy trzeba kupiĂŚ w rolce 10m i to wydatek 150zÂł ProszĂŞ nie proponowaĂŚ mi kupna Âściany lakierniczej kontenera lub maÂłej komory bo to nie wchodzi w grĂŞ.
[ Dodano: 2013-01-05, 15:47 ]
dodam jeszcze Âże myÂślaÂłem na dolocie o filtrze Eu3 w typowej obudowie pod rury coÂś takiego: klik |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-01-05, 18:56
|
0
|
|
|
|
mateusz999 napisał/a: | i co za nim aby nie ÂśmierdziaÂło mam sÂąsiadĂłw do okolÂą. |
Ze smrodem masz problem.
Nic nie zrobisz a tym bardziej nie bĂŞdzie taka opcja tania. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:06
|
0
|
|
|

|
Na smrĂłd to tylko dopalanie gazĂłw i nie katalityczne bo to kosmiczne pieniÂądze. |
|
|
|
 |
mateusz999
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:13
|
0
|
|
|

|
a pomijajÂąc smrĂłd co powinno siĂŞ znajdowaĂŚ za filtrem kartonowym? eu3 czy cos zupelnie innego? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:28
|
0
|
|
|
|
mateusz999 napisał/a: | co powinno siĂŞ znajdowaĂŚ za filtrem kartonowym? |
Wysooooki komin.
Siekiera napisał/a: | Na smrĂłd to tylko dopalanie gazĂłw |
DokÂładnie, ale wolĂŞ nie poruszaĂŚ tego tematu, bo czasem ktoÂś siĂŞ caÂłkiem dopali. . . . |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
mateusz999
|
Wysłany: 2013-01-05, 20:52
|
0
|
|
|

|
lackdoctor czyli co filtr kartonowy i to wszystko?? Myœla³em ¿e coœ jeszcze musi byÌ. Te wentylatory nie doprowadz¹ do wybuchu? tak przefiltrowanego powietrza? no dobrze to wszystko ju¿ wiem. Lack po informacjach z drugiego forum czas zacz¹Ì kompletowaÌ materia³y i zbudowaÌ to cholerstwo w koùcu bo podnajmowanie komory jest ma³o op³acalne. |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-06, 14:07
|
0
|
|
|
|
mateusz999 napisał/a: | ... czas acz¹Ì kompletowaĂŚ materiaÂły i zbudowaĂŚ to cholerstwo w koĂącu bo podnajmowanie komory jest maÂło opÂłacalne. |
Witam.
W tym temacie najwiĂŞkszÂą wiedze i publiacje ma PROJEKTER !
Na podstawie jego udostĂŞpnionych informacji w LAKIERNIKU i wÂłasnego doÂświadczenia powstaÂł projekt Âściany lakierniczej z 2 strfefÂą filtracjÂą.
Lecz docelowo wymagania siĂŞ zwiĂŞkszyÂły i musi zatrymywac 100 % pyÂłu.
Ps. W celu neutraliyacji "SMRODU" IzocjanianĂłw stosuje siĂŞ filtry wĂŞglowe.
Kabiny docelowo posiadajÂą aÂż 5 strefowÂą filtracjĂŞ...
...foto zrobione w trakcie budowy z zachowaniem zasad bezpieczeĂąstwa oraz preciwpoÂżarowych !
Pozdrawiam
DSC_9936.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1634 raz(y) 840.28 KB |
|
|
|
|
 |
mateusz999
|
Wysłany: 2013-01-06, 14:25
|
0
|
|
|

|
Kolego rozumiem ¿e to jest filtr kartonowy a z ty³u w³óknina masz wiêcej fotek jak to wygl¹da³o przed umieszczeniem filtrów? ps. tak zabudowane filtry s¹ szczelne po bokach? tzn czy powietrze nie ci¹gnie szparami. |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-06, 14:35
|
0
|
|
|
|
niestety dysponuje foto z zainstalowanymi filtrami. (kratka podtrzmujÂąca filtry i odstĂŞp miĂŞdzy nimi ok. 20cm)
Projekt w trakcie funkcjonowania i udoskopnalania...
Ps. Poszukaj publikacji PROJEKTERA w necie...
[ Dodano: 2013-01-06, 14:38 ]
mateusz999 napisał/a: | ps. tak zabudowane filtry sÂą szczelne po bokach? tzn czy powietrze nie ciÂągnie szparami. |
Filtr kartonowy to same SZPARY |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-27, 10:39
|
0
|
|
|
|
Foto w trakcie uÂżytkowania...
DSC_9946.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1265 raz(y) 635.08 KB |
|
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-30, 01:18
|
0
|
|
|

|
936 --> to jest foto od tyÂłu cyz jak ?? |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-30, 19:41
|
0
|
|
|
|
jak od tyÂłu ? ZaleÂżysz z, ktĂłrej strony stoisz
To sÂą filtry zatrzymujÂące farbe - kartonowe + (paint stop) . |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-30, 21:36
|
0
|
|
|
|
ÂŁadna robota. Jaki nominalny przepÂływ, jakÂą moc, ma wentylator/wentylatory w tej Âściance? |
_________________ Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-30, 21:45
|
0
|
|
|
|
przepÂływ nominalny to 15 000 m3/h silnik 690 W (antywybuchowy).
Dlatego chodzi od rana do wieczora w przerwach pomiĂŞdzy lakierowaniami robi za "suszarkĂŞ" ziĂŞkszajÂąc przepÂływ powietrza, poprawiajÂąc tym samym proces siateczkowania materiaÂłu lakierniczego po aplikacji. |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-30, 21:52
|
0
|
|
|
|
Dziêki. A jeœli jeszcze mogê... Jaka jest odleg³oœÌ od paint stop do wentylatora?Jak umieszczony jest wentylator, centralnie? Rozmiar œcianki jak siê domyœlam ok. 2x2m? |
_________________ Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-30, 22:21
|
0
|
|
|
|
ra_dek napisał/a: | DziĂŞki. A jeÂśli jeszcze mogĂŞ... Jaka jest odlegÂłoœÌ od paint stop do wentylatora?Jak umieszczony jest wentylator, centralnie? Rozmiar Âścianki jak siĂŞ domyÂślam ok. 2x2m? |
Wentylator umieszczony maxymalnie jak najbliÂżej podÂłogi, Âżeby kurzu nie podnosiÂło do gĂłry.
Rozmiar Âścianki 2x2 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-01-30, 22:58
|
0
|
|
|
|
936 napisał/a: | proces siateczkowania materiaÂłu lakierniczego |
Sieciowania? |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-31, 00:10
|
0
|
|
|

|
czyli co przed tÂą sciana sie stawia np bÂłotnik ? i maluje ? Bo cos nie moge zorzumiec ;D |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-31, 17:36
|
0
|
|
|
|
Respekt Lackdoctor... Ten siĂŞ nie myli kto nic nie robi |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-31, 17:41
|
0
|
|
|
|
YAMAHER
DokÂładnie stawia siĂŞ to co chce pomalowaĂŚ i mniej syfu wdychasz. Czystsza praca.
Ps. Zapoznaj¹ siê ze szczegó³ami w necie |
|
|
|
 |
AntoÂś Jones
|
Wysłany: 2013-02-07, 12:12
|
0
|
|
|
|
Dodam swoje trzy grosze.
Jak malujesz to pierwsze co widzi farba wystrzelona z pistoletu to filtr kartonowy. NastĂŞpnie Paint Stop. Dalej to juÂż komin lub kolejne filtry i wĂŞgiel aktywny.
Co do smrodu to niekoniecznie dopalanie. MoÂże byĂŚ wĂŞgiel. ZaleÂży ile wywalasz w niebo tego "zapachu". 1 kg wĂŞgla wyÂłapie 0,3 kg LZO (tak grubo liczÂąc i uÂśredniajÂąc zwiÂązki)
1 kg wĂŞgla kosztuje Âśredni 10 zÂł wiĂŞc moÂżna sobie policzyĂŚ ile bĂŞdzie kosztowaÂł proces wyÂłapywania "smrodĂłw" A zwykÂła farba w poÂłowie skÂłada siĂŞ z lotnych zwiÂązkĂłw (uÂśredniam do Âłatwiejszego liczenia)
Co siĂŞ tyczy filtra EU3 na dolocie to zawsze warto bo im czyÂściej w kabince tym lepiej. Ale jaki filtr to zaleÂży od tego ile powietrza wpuÂścisz. Filtr kieszeniowy 592 x 592 x 600 powinien byĂŚ do przepÂływu 3500 m3/h (teÂż uÂśredniam).
I stara zasada. Ile powietrza wlata tyle wylata |
|
|
|
 |
wero_nika
|
Wysłany: 2014-10-21, 10:14
|
0
|
|
|
|
936 napisał/a: | jak od tyÂłu ? ZaleÂżysz z, ktĂłrej strony stoisz
Polecam to rozwiÂązanie. U mojego taty w warsztacie siĂŞ sprawdziÂło - pomogÂło zniwelowaĂŚ brzydki zapach oraz drobne zanieczyszczenia. Stosuje rĂłwnieÂż filtry kartonowe od filterpol. Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-10-21, 10:42
|
0
|
|
|

|
wero_nika napisał/a: | 936 napisał/a: | jak od tyÂłu ? ZaleÂżysz z, ktĂłrej strony stoisz
Polecam to rozwiÂązanie. U mojego taty w warsztacie siĂŞ sprawdziÂło - pomogÂło zniwelowaĂŚ brzydki zapach oraz drobne zanieczyszczenia. Stosuje rĂłwnieÂż filtry kartonowe od filterpol. Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?
Pozdrawiam. |
Wronika, dziewczyno któr¹ szko³ê marketingu koùczy³aœ? Napisz ¿eby inni tam nie posy³ali swoich dzieci |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2014-10-24, 20:39
|
0
|
|
|
|
wero_nika napisał/a: | 936 napisał/a: | jak od tyÂłu ? ZaleÂżysz z, ktĂłrej strony stoisz
Pozdrawiam. |
NIE WIADOMO O CO CHODZI TO CHODZI O PIENIÂĄDE.
Jak ja siĂŞ ciesze, ze odeszÂła mi ochota zakÂładania swojego warsztatu lakierniczego.
WolĂŞ pracowaĂŚ u kogoÂś i nie martwiĂŞ sie o kontrole, pozwolenia, sprzĂŞt itp.
trochĂŞ czasu minĂŞÂło i doÂświadczenia przybyÂło
Ps. Sciana lakiernicza to gĂłwniane rozwiÂązanie jeÂśli chodzi o lakierowanie refinish. syfy, wtrÂącenia itp...
wszystko w mokrym lakierze.
wiĂŞcej roboczo godzin i wiĂŞksze koszty !?
Jako filtracja do przemysÂłowych lakierowaĂą lub szybkiej roboty bez zbĂŞdnych wymogĂłw jakoÂści jest super ! czyt." za godzinĂŞ pojazd musi juÂż zarabiaĂŚ pieniÂądze".
Najlepszym jest stare sprawdzone rozwiÂązanie stworzenia nadciÂśnienia w pomieszczeniu lakierniczym z zastosowaniem filtrĂłw nadmuchowych i paint stop.
I TUTAJ MAJÂĄ SIE NIJAK NORMY IP 65 wentylatorĂłw. (antywybuchowe)
Bo co ci wybuchnie, czyste powietrze wtÂłoczone do pomieszczenia i wypchniĂŞte przez nadciÂśnienie, ktĂłre uchodzi filtrami zatrzymujÂące farbĂŞ na zewnÂątrz?
IZOCJANIANĂW filtry kartonowe i paint stop nie zatrzymujÂą !!!
w sumie to tylko 30 % zanieczyszczeĂą sÂą w stanie przechwyciĂŚ.
Dlatego takie wielkie kontrole ochrony Âśrodowiska, sanepidu itd.
Istnieje jeszcze kilka aspektĂłw do zrealizowania, Âżeby to dziaÂłaÂło poprawnie ale to juÂż trzeba siĂŞ douczyĂŚ we wÂłasnym zakresie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-10-24, 21:39
|
0
|
|
|
|
936 napisał/a: | Jak ja siĂŞ ciesze, ze odeszÂła mi ochota zakÂładania swojego warsztatu lakierniczego. |
Drugi rok juz pracujĂŞ w normalnej branÂży. Bez stresu, bez strachu .... bez [...] projektera za pÂłotem.
A lakierowaĂŚ lubiĂŞ, tylko zmieniÂło siĂŞ to Âże nikt mnie nie podjebie, nikt nie ocenia z palcem na elemencie i lupÂą ... swoje furki, Âżony furki, mamy furki, ojca furki, tescia furki... itd itp..... przecieÂż kaÂżdy moÂże w roku dwa auta sprzedaĂŚ
Jeszcze troche i cĂłrka bedzie autka zmieniaĂŚ ........ tylko kiedy ja to wszystko im porobiĂŞ?????
Pozdrawiam 936, |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2014-10-24, 22:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-10-24, 22:59
|
0
|
|
|

|
Lakiernictwo to jest Âświadome trucie siebie. Wielu siĂŞ wydaje, Âże nic im nie bĂŞdzie, ale przyjdzie taki czas, Âże sraka przyciÂśnie i wyjdzie caÂła ta chemia.
Na szkoleniach pomijany jest aspekt zdrowotny...zamiast douczaĂŚ jakie to jest szkodliwe i jak zapobiegaĂŚ, Âżeby siĂŞ nie truĂŚ, to zero rozmowy. Natomiast jak sprzedaĂŚ, jak uÂżywaĂŚ produktu to waÂłkowane non stop.
MaÂło tego wedÂług mnie temat zdrowotny powinien byĂŚ pierwszy waÂłkowany... |
|
 |
936
|
Wysłany: 2014-10-24, 23:01
|
0
|
|
|
|
a znasz starych, dobrych lakiernikĂłw w Polsce ?
Poumierali...
Przez niewiedze. |
|
|
|
 |
Miron23
|
Wysłany: 2014-11-25, 11:27
|
0
|
|
|
|
Mój brat ma warsztat samochodowy i lakiernie. Pyta³em i mówi³, ¿e zamawia³ filtry z filterpol.pl. Podobno s¹ bardzo dobrej jakoœci i nie p³aci³ za nie du¿o. Jak siê sprawdzaj¹, to trudno stwierdziÌ, ale skoro wysoka jakoœÌ to wnioskujê, ¿e s¹ ok. Oczywiœcie i tak koniecznie trzeba mieÌ maski podczas lakierowania! |
|
|
|