Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mateusz999 
Wysłany: 2013-01-05, 15:10   Budowa pomieszczenia lakierniczego, problem z filtrami
0
UP DOWN

Witam buduje maÂłe pomieszczenie lakiernicze okoÂło 2,5x2m2,10wys do lakierowania elementĂłw z tworzyw sztucznych. WyciÂąg i dolot mam juÂż zaplanowany na dwĂłch wentylatorach Venture Industries serii TD 160. na rurach o przekroju 100mm
dolot powietrza pod sufitem, wyciÂąg przy ziemi. Problem zaczyna sie przy zorganizowaniu filtrĂłw nie mam absolutnie Âżadnej wiedzy na ten temat. Chodzi mi o informacje jaki filtr na dolocie zastosowaĂŚ i w ktĂłrym miejscu go zamontowaĂŚ, no i na wyciÂągu filtr kartonowy i co za nim aby nie ÂśmierdziaÂło mam sÂąsiadĂłw do okolÂą. ProszĂŞ o informacje budÂżetowe. JuÂż sam filtr papierowy trzeba kupiĂŚ w rolce 10m i to wydatek 150zÂł ProszĂŞ nie proponowaĂŚ mi kupna Âściany lakierniczej kontenera lub maÂłej komory bo to nie wchodzi w grĂŞ.

[ Dodano: 2013-01-05, 15:47 ]
dodam jeszcze Âże myÂślaÂłem na dolocie o filtrze Eu3 w typowej obudowie pod rury coÂś takiego: klik

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-05, 18:56   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
i co za nim aby nie ÂśmierdziaÂło mam sÂąsiadĂłw do okolÂą.

Ze smrodem masz problem.
Nic nie zrobisz a tym bardziej nie bĂŞdzie taka opcja tania.

Siekiera
Wysłany: 2013-01-05, 20:06   
0
UP DOWN

Na smrĂłd to tylko dopalanie gazĂłw i nie katalityczne bo to kosmiczne pieniÂądze.

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-05, 20:13   
0
UP DOWN

a pomijajÂąc smrĂłd co powinno siĂŞ znajdowaĂŚ za filtrem kartonowym? eu3 czy cos zupelnie innego?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-05, 20:28   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
co powinno siĂŞ znajdowaĂŚ za filtrem kartonowym?

Wysooooki komin.

Siekiera napisał/a:
Na smrĂłd to tylko dopalanie gazĂłw

DokÂładnie, ale wolĂŞ nie poruszaĂŚ tego tematu, bo czasem ktoÂś siĂŞ caÂłkiem dopali. . . .

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-05, 20:52   
0
UP DOWN

lackdoctor czyli co filtr kartonowy i to wszystko?? Myœla³em ¿e coœ jeszcze musi byÌ. Te wentylatory nie doprowadz¹ do wybuchu? tak przefiltrowanego powietrza? no dobrze to wszystko ju¿ wiem. Lack po informacjach z drugiego forum czas zacz¹Ì kompletowaÌ materia³y i zbudowaÌ to cholerstwo w koùcu bo podnajmowanie komory jest ma³o op³acalne.

936
Wysłany: 2013-01-06, 14:07   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
... czas acz¹Ì kompletowaÌ materia³y i zbudowaÌ to cholerstwo w koùcu bo podnajmowanie komory jest ma³o op³acalne.

Witam.
W tym temacie najwiĂŞkszÂą wiedze i publiacje ma PROJEKTER !
Na podstawie jego udostĂŞpnionych informacji w LAKIERNIKU i wÂłasnego doÂświadczenia powstaÂł projekt Âściany lakierniczej z 2 strfefÂą filtracjÂą.
Lecz docelowo wymagania siĂŞ zwiĂŞkszyÂły i musi zatrymywac 100 % pyÂłu.
Ps. W celu neutraliyacji "SMRODU" :) IzocjanianĂłw stosuje siĂŞ filtry wĂŞglowe.
Kabiny docelowo posiadajÂą aÂż 5 strefowÂą filtracjĂŞ...

...foto zrobione w trakcie budowy z zachowaniem zasad bezpieczeĂąstwa oraz preciwpoÂżarowych !
Pozdrawiam

DSC_9936.JPG
Plik ściągnięto 1634 raz(y) 840.28 KB

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-06, 14:25   
0
UP DOWN

Kolego rozumiem ¿e to jest filtr kartonowy a z ty³u w³óknina masz wiêcej fotek jak to wygl¹da³o przed umieszczeniem filtrów? ps. tak zabudowane filtry s¹ szczelne po bokach? tzn czy powietrze nie ci¹gnie szparami.

936
Wysłany: 2013-01-06, 14:35   
0
UP DOWN

niestety dysponuje foto z zainstalowanymi filtrami. (kratka podtrzmujÂąca filtry i odstĂŞp miĂŞdzy nimi ok. 20cm)
Projekt w trakcie funkcjonowania i udoskopnalania...
Ps. Poszukaj publikacji PROJEKTERA w necie...

[ Dodano: 2013-01-06, 14:38 ]
mateusz999 napisał/a:
ps. tak zabudowane filtry sÂą szczelne po bokach? tzn czy powietrze nie ciÂągnie szparami.

Filtr kartonowy to same SZPARY :)

936
Wysłany: 2013-01-27, 10:39   
0
UP DOWN

Foto w trakcie uÂżytkowania...

DSC_9946.JPG
Plik ściągnięto 1265 raz(y) 635.08 KB

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-30, 01:18   
0
UP DOWN

936 --> to jest foto od tyÂłu cyz jak :) ??

936
Wysłany: 2013-01-30, 19:41   
0
UP DOWN

jak od tyÂłu ? ZaleÂżysz z, ktĂłrej strony stoisz :)
To sÂą filtry zatrzymujÂące farbe - kartonowe + (paint stop) .

ra_dek
Wysłany: 2013-01-30, 21:36   
0
UP DOWN

ÂŁadna robota. Jaki nominalny przepÂływ, jakÂą moc, ma wentylator/wentylatory w tej Âściance?

936
Wysłany: 2013-01-30, 21:45   
0
UP DOWN

przepÂływ nominalny to 15 000 m3/h silnik 690 W (antywybuchowy).
Dlatego chodzi od rana do wieczora w przerwach pomiĂŞdzy lakierowaniami robi za "suszarkĂŞ" ziĂŞkszajÂąc przepÂływ powietrza, poprawiajÂąc tym samym proces siateczkowania materiaÂłu lakierniczego po aplikacji.

ra_dek
Wysłany: 2013-01-30, 21:52   
0
UP DOWN

Dziêki. A jeœli jeszcze mogê... Jaka jest odleg³oœÌ od paint stop do wentylatora?Jak umieszczony jest wentylator, centralnie? Rozmiar œcianki jak siê domyœlam ok. 2x2m?

936
Wysłany: 2013-01-30, 22:21   
0
UP DOWN

ra_dek napisał/a:
Dziêki. A jeœli jeszcze mogê... Jaka jest odleg³oœÌ od paint stop do wentylatora?Jak umieszczony jest wentylator, centralnie? Rozmiar œcianki jak siê domyœlam ok. 2x2m?

Wentylator umieszczony maxymalnie jak najbliÂżej podÂłogi, Âżeby kurzu nie podnosiÂło do gĂłry.
Rozmiar Âścianki 2x2

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-30, 22:58   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
proces siateczkowania materiaÂłu lakierniczego

Sieciowania? ;)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-31, 00:10   
0
UP DOWN

czyli co przed tÂą sciana sie stawia np bÂłotnik :D ? i maluje ? Bo cos nie moge zorzumiec ;D

936
Wysłany: 2013-01-31, 17:36   
0
UP DOWN

Respekt Lackdoctor... Ten siĂŞ nie myli kto nic nie robi :)

936
Wysłany: 2013-01-31, 17:41   
0
UP DOWN

YAMAHER
DokÂładnie stawia siĂŞ to co chce pomalowaĂŚ i mniej syfu wdychasz. Czystsza praca.
Ps. Zapoznaj¹ siê ze szczegó³ami w necie

AntoÂś Jones
Wysłany: 2013-02-07, 12:12   
0
UP DOWN

Dodam swoje trzy grosze.

Jak malujesz to pierwsze co widzi farba wystrzelona z pistoletu to filtr kartonowy. NastĂŞpnie Paint Stop. Dalej to juÂż komin lub kolejne filtry i wĂŞgiel aktywny.

Co do smrodu to niekoniecznie dopalanie. MoÂże byĂŚ wĂŞgiel. ZaleÂży ile wywalasz w niebo tego "zapachu". 1 kg wĂŞgla wyÂłapie 0,3 kg LZO (tak grubo liczÂąc i uÂśredniajÂąc zwiÂązki)

1 kg wĂŞgla kosztuje Âśredni 10 zÂł wiĂŞc moÂżna sobie policzyĂŚ ile bĂŞdzie kosztowaÂł proces wyÂłapywania "smrodĂłw" A zwykÂła farba w poÂłowie skÂłada siĂŞ z lotnych zwiÂązkĂłw (uÂśredniam do Âłatwiejszego liczenia)

Co siĂŞ tyczy filtra EU3 na dolocie to zawsze warto bo im czyÂściej w kabince tym lepiej. Ale jaki filtr to zaleÂży od tego ile powietrza wpuÂścisz. Filtr kieszeniowy 592 x 592 x 600 powinien byĂŚ do przepÂływu 3500 m3/h (teÂż uÂśredniam).

I stara zasada. Ile powietrza wlata tyle wylata :)

wero_nika
Wysłany: 2014-10-21, 10:14   
0
UP DOWN

936 napisał/a:

Polecam to rozwiÂązanie. U mojego taty w warsztacie siĂŞ sprawdziÂło - pomogÂło zniwelowaĂŚ brzydki zapach oraz drobne zanieczyszczenia. Stosuje rĂłwnieÂż filtry kartonowe od filterpol. Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?

Pozdrawiam.

Siekiera
Wysłany: 2014-10-21, 10:42   
0
UP DOWN

wero_nika napisał/a:
936 napisał/a:

Polecam to rozwiÂązanie. U mojego taty w warsztacie siĂŞ sprawdziÂło - pomogÂło zniwelowaĂŚ brzydki zapach oraz drobne zanieczyszczenia. Stosuje rĂłwnieÂż filtry kartonowe od filterpol. Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?

Pozdrawiam.

Wronika, dziewczyno któr¹ szko³ê marketingu koùczy³aœ? Napisz ¿eby inni tam nie posy³ali swoich dzieci ^^

936
Wysłany: 2014-10-24, 20:39   
0
UP DOWN

wero_nika napisał/a:
936 napisał/a:

Pozdrawiam.

;) NIE WIADOMO O CO CHODZI TO CHODZI O PIENIÂĄDE.
Jak ja siĂŞ ciesze, ze odeszÂła mi ochota zakÂładania swojego warsztatu lakierniczego.
WolĂŞ pracowaĂŚ u kogoÂś :) i nie martwiĂŞ sie o kontrole, pozwolenia, sprzĂŞt itp. :)
trochĂŞ czasu minĂŞÂło i doÂświadczenia przybyÂło :)

Ps. Sciana lakiernicza to gĂłwniane rozwiÂązanie jeÂśli chodzi o lakierowanie refinish. syfy, wtrÂącenia itp...
wszystko w mokrym lakierze.
wiĂŞcej roboczo godzin i wiĂŞksze koszty !?
Jako filtracja do przemysÂłowych lakierowaĂą lub szybkiej roboty bez zbĂŞdnych wymogĂłw jakoÂści jest super ! czyt." za godzinĂŞ pojazd musi juÂż zarabiaĂŚ pieniÂądze".

Najlepszym jest stare sprawdzone rozwiÂązanie stworzenia nadciÂśnienia w pomieszczeniu lakierniczym z zastosowaniem filtrĂłw nadmuchowych i paint stop.
I TUTAJ MAJÂĄ SIE NIJAK NORMY IP 65 wentylatorĂłw. (antywybuchowe)
Bo co ci wybuchnie, czyste powietrze wtÂłoczone do pomieszczenia i wypchniĂŞte przez nadciÂśnienie, ktĂłre uchodzi filtrami zatrzymujÂące farbĂŞ na zewnÂątrz?

IZOCJANIANÓW filtry kartonowe i paint stop nie zatrzymuj± !!!
w sumie to tylko 30 % zanieczyszczeĂą sÂą w stanie przechwyciĂŚ.
Dlatego takie wielkie kontrole ochrony Âśrodowiska, sanepidu itd.

Istnieje jeszcze kilka aspektĂłw do zrealizowania, Âżeby to dziaÂłaÂło poprawnie ale to juÂż trzeba siĂŞ douczyĂŚ we wÂłasnym zakresie.
Pozdrawiam.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-10-24, 21:39   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
Jak ja siĂŞ ciesze, ze odeszÂła mi ochota zakÂładania swojego warsztatu lakierniczego.

Drugi rok juz pracujĂŞ w normalnej branÂży. Bez stresu, bez strachu .... bez [...] projektera za pÂłotem. :sciana:

A lakierowaĂŚ lubiĂŞ, tylko zmieniÂło siĂŞ to Âże nikt mnie nie podjebie, nikt nie ocenia z palcem na elemencie i lupÂą ... swoje furki, Âżony furki, mamy furki, ojca furki, tescia furki... itd itp..... przecieÂż kaÂżdy moÂże w roku dwa auta sprzedaĂŚ :D :D :D :D

Jeszcze troche i cĂłrka bedzie autka zmieniaĂŚ ........ tylko kiedy ja to wszystko im porobiĂŞ?????

Pozdrawiam 936, :spoko: :spoko: :spoko:

936
Wysłany: 2014-10-24, 22:01   
0
UP DOWN

Ps. Nie robiĂŞ Âżadnych "fuch " po robocie.
Wystarczy mi tego trucia w godzinach pracy.
Ps. argumentuje swojÂą wypowiedÂź wczeÂśniejszymi postami...
http://lakierowanko.info/...ght=936&start=0

KK 
Wysłany: 2014-10-24, 22:59   
0
UP DOWN

Lakiernictwo to jest Âświadome trucie siebie. Wielu siĂŞ wydaje, Âże nic im nie bĂŞdzie, ale przyjdzie taki czas, Âże sraka przyciÂśnie i wyjdzie caÂła ta chemia.
Na szkoleniach pomijany jest aspekt zdrowotny...zamiast douczaĂŚ jakie to jest szkodliwe i jak zapobiegaĂŚ, Âżeby siĂŞ nie truĂŚ, to zero rozmowy. Natomiast jak sprzedaĂŚ, jak uÂżywaĂŚ produktu to waÂłkowane non stop.
MaÂło tego wedÂług mnie temat zdrowotny powinien byĂŚ pierwszy waÂłkowany...

936
Wysłany: 2014-10-24, 23:01   
0
UP DOWN

a znasz starych, dobrych lakiernikĂłw w Polsce ?
Poumierali...
Przez niewiedze.

Miron23
Wysłany: 2014-11-25, 11:27   
0
UP DOWN

Mój brat ma warsztat samochodowy i lakiernie. Pyta³em i mówi³, ¿e zamawia³ filtry z filterpol.pl. Podobno s¹ bardzo dobrej jakoœci i nie p³aci³ za nie du¿o. Jak siê sprawdzaj¹, to trudno stwierdziÌ, ale skoro wysoka jakoœÌ to wnioskujê, ¿e s¹ ok. Oczywiœcie i tak koniecznie trzeba mieÌ maski podczas lakierowania!

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu