Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Karl
|
Wys³any: 2008-07-15, 07:43 w jakiej kolejno¶ci malowaæ auto ?
|
0
|
|
|
|
najpierw dach a potem boki ? - py³ si±dzie mi na dachu
najpierw boki, potem dach ? - przyklejê siê do boków.
Tak ¿le i tak nie dobrze.
Powiedzcie zawodowcy jak to siê robi |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-07-15, 11:38
|
0
|
|
|
|
to jest uzaleznione jedynie od lakiernika wydaje mi sie.Kazdy praktycznie lakieruje inaczej.
Ja calosciowke zaczynam od dachu od prawej strony samochodu,przechodze na lewa koncze dach,spowrotem na prawa i jade bok do maski wchodzac delikatnie na maske.Nastepnie zaczynam od tylu lewej strony,przesuwajac sie do maski lakieruje bok,nastepnie koncze na masce. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-07-15, 11:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
obojêtne od czego zaczniesz, a co do odkurzu to musisz go zbieraæ na bierz±co ¶ciereczk± antystatyczn± i tyle... |
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-15, 11:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
kalbi napisa³/a: | a co do odkurzu to musisz go zbieraæ na bierz±co ¶ciereczk± antystatyczn± i tyle |
z akrylu ?
[ Dodano: 2008-07-15, 13:45 ]
kalbi napisa³/a: | obojêtne od czego zaczniesz |
technicznie obojetne, ale praktycznieto zalezy od wielkosci auta i dostepu. ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia
do lakierowania dachu mam speclajna mini drabinke z 3 stopniami. aha i przy robieniu dachu radze napelnic minimalnie kubek pistoletu bo trzymac pelny na wyciagnietej rece w dodatku zgietej o 90st w dol to dramat ! a pelny pistolet wazy z 2kg. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-07-15, 13:15
|
0
|
|
|
|
Cytat: | z akrylu ? |
a gdzie napisane, ¿e w akrylu lakieruje?? |
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-15, 13:16
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | Cytat: | z akrylu ? |
a gdzie napisane, ¿e w akrylu lakieruje?? |
a niby w czym ? sama baza i koniec ? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-07-15, 13:17
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia |
ale i tak lecisz na kilka warstw wiêc co za ró¿nica, musisz uwa¿aæ tak czy siak!!!
[ Dodano: 2008-07-15, 14:18 ]
rbfm napisa³/a: | a niby w czym ? sama baza i koniec ? |
ja cenzura... dobrze wiesz o co chodzi |
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-15, 13:18
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | rbfm napisa³/a: | ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia |
ale i tak lecisz na kilka warstw wiêc co za ró¿nica, musisz uwa¿aæ tak czy siak!!! |
w sumie fakt, choc mozna sie pokusic o kilkukrotne polakierowanie dachu a pozniej reszta, tylko utwardzacz musi byc wolny... |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-15, 13:42
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
rbfm napisa³/a: | kalbi napisa³/a: | rbfm napisa³/a: | ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia |
ale i tak lecisz na kilka warstw wiêc co za ró¿nica, musisz uwa¿aæ tak czy siak!!! |
w sumie fakt, choc mozna sie pokusic o kilkukrotne polakierowanie dachu a pozniej reszta, tylko utwardzacz musi byc wolny... |
fakt czy nie fakt, ja i tak wole zaczac od dachu, bo przy pierwszej warstwie sie nie dotkne tych boków a lakieruje na dwie warstwy, wiec juz 50% wiêcej "zabezpieczenia" |
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2008-07-15, 14:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 577
|
Bok od dolu, przez dach, do dolu nastepnego boku, osobowke w kombi ta technika maloje na szybkim klaro |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-07-15, 16:18
|
0
|
|
|
|
czyli reasumuj±c jak komu wygodniej zasadniczej ró¿nicy nie ma. Oby ³adnie wysz³o |
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-15, 20:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
dawid napisa³/a: | Bok od dolu, przez dach, do dolu nastepnego boku, osobowke w kombi ta technika maloje na szybkim klaro |
A ja od góry robie i jest OK. I tak smieci siadaja na dach i tak...i tak trza polerowoac i tak.
Jak masz dobry wyciag to zrób 2 razy dach i s³upki do po³owy...a potem sie zajmij bokami. Boki zrobisz ze s³upkami reszte i odkurz sie siadzie na dach (zaleznie od wyciagu), Slupki sie mocniej przytrze i bedzie cacy. |
_________________ Bart
|
|
|
|