Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
Karl
Wys³any: 2008-07-15, 07:43   w jakiej kolejno¶ci malowaæ auto ?
0
UP DOWN

najpierw dach a potem boki ? - py³ si±dzie mi na dachu :???:
najpierw boki, potem dach ? - przyklejê siê do boków.

Tak ¿le i tak nie dobrze.
Powiedzcie zawodowcy jak to siê robi :-)

peter
Wys³any: 2008-07-15, 11:38   
0
UP DOWN

to jest uzaleznione jedynie od lakiernika wydaje mi sie.Kazdy praktycznie lakieruje inaczej.
Ja calosciowke zaczynam od dachu od prawej strony samochodu,przechodze na lewa koncze dach,spowrotem na prawa i jade bok do maski wchodzac delikatnie na maske.Nastepnie zaczynam od tylu lewej strony,przesuwajac sie do maski lakieruje bok,nastepnie koncze na masce.

kalbi 
Wys³any: 2008-07-15, 11:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
obojêtne od czego zaczniesz, a co do odkurzu to musisz go zbieraæ na bierz±co ¶ciereczk± antystatyczn± i tyle...

rbfm 
Wys³any: 2008-07-15, 11:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
kalbi napisa³/a:
a co do odkurzu to musisz go zbieraæ na bierz±co ¶ciereczk± antystatyczn± i tyle

z akrylu ? :)

[ Dodano: 2008-07-15, 13:45 ]
kalbi napisa³/a:
obojêtne od czego zaczniesz

technicznie obojetne, ale praktycznieto zalezy od wielkosci auta i dostepu. ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia :)
do lakierowania dachu mam speclajna mini drabinke z 3 stopniami. aha i przy robieniu dachu radze napelnic minimalnie kubek pistoletu bo trzymac pelny na wyciagnietej rece w dodatku zgietej o 90st w dol to dramat ! a pelny pistolet wazy z 2kg.

kalbi 
Wys³any: 2008-07-15, 13:15   
0
UP DOWN

Cytat:

a gdzie napisane, ¿e w akrylu lakieruje??

rbfm 
Wys³any: 2008-07-15, 13:16   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Cytat:

a gdzie napisane, ¿e w akrylu lakieruje??

a niby w czym ? sama baza i koniec ?

kalbi 
Wys³any: 2008-07-15, 13:17   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia

ale i tak lecisz na kilka warstw wiêc co za ró¿nica, musisz uwa¿aæ tak czy siak!!!

[ Dodano: 2008-07-15, 14:18 ]
rbfm napisa³/a:
a niby w czym ? sama baza i koniec ?

ja cenzura... dobrze wiesz o co chodzi

rbfm 
Wys³any: 2008-07-15, 13:18   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
rbfm napisa³/a:
ja tez wole zaczac od dachu bo czasem przypadkowo mozesz dotknac boku a jak jest bez lakieru to nic sie nie dzieje, a jesli juz polakierowany to tragedia

ale i tak lecisz na kilka warstw wiêc co za ró¿nica, musisz uwa¿aæ tak czy siak!!!

w sumie fakt, choc mozna sie pokusic o kilkukrotne polakierowanie dachu a pozniej reszta, tylko utwardzacz musi byc wolny...

Wys³any: 2008-07-15, 13:42   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
rbfm napisa³/a:
kalbi napisa³/a:
rbfm napisa³/a:

w sumie fakt, choc mozna sie pokusic o kilkukrotne polakierowanie dachu a pozniej reszta, tylko utwardzacz musi byc wolny...

fakt czy nie fakt, ja i tak wole zaczac od dachu, bo przy pierwszej warstwie sie nie dotkne tych boków :wink: a lakieruje na dwie warstwy, wiec juz 50% wiêcej "zabezpieczenia"

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

dawid
Wys³any: 2008-07-15, 14:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Bok od dolu, przez dach, do dolu nastepnego boku, osobowke w kombi ta technika maloje na szybkim klaro

kalbi 
Wys³any: 2008-07-15, 16:18   
0
UP DOWN

czyli reasumuj±c jak komu wygodniej :D zasadniczej ró¿nicy nie ma. Oby ³adnie wysz³o :D

mebArth 
Wys³any: 2008-07-15, 20:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
dawid napisa³/a:
Bok od dolu, przez dach, do dolu nastepnego boku, osobowke w kombi ta technika maloje na szybkim klaro

A ja od góry robie i jest OK. I tak smieci siadaja na dach i tak...i tak trza polerowoac i tak.
Jak masz dobry wyciag to zrób 2 razy dach i s³upki do po³owy...a potem sie zajmij bokami. Boki zrobisz ze s³upkami reszte i odkurz sie siadzie na dach (zaleznie od wyciagu), Slupki sie mocniej przytrze i bedzie cacy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: