Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-11-19, 00:05 Kolejne etapy lakierowania ??
|
0
|
|
|
|
Witam, mam kilka pytañ odno¶nie podk³adów, tzn. po po³o¿eniu podk³adu reaktywnego 1 warstwa , czy przed na³o¿eniem podk³adu wype³niaj±cego (akrylowy) trzeba zmatowiæ czyli zeszlifowaæ nierówno¶ci , odt³u¶ciæ powierzchniê czy mo¿na po³o¿yæ bez tego szlifowania i odt³uszczania ???? Nie wiem czy to prawda ,¿e podk³adów reaktywnych siê nie matuje. Wiem ,¿e przed po³o¿eniem bazy nale¿y zmatowiæ podk³ad . Przed po³o¿eniem bazy te¿ mam odt³uszczaæ powierzchnie i potem te¿ przed po³ozeniem bezbarwnego czy nie trzeba ?? Proszê o konkrety, jak zmatowiæ to jakim papierem o jakiej grubo¶ci. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-11-19, 00:59
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
http://www.youtube.com/user/MrZoeystevenson/videos
Obejrzyj trochê, go¶æ do¶æ fajnie robi i w miarê idzie podpatrzeæ co¶.
Reaktywnego siê nie matuje.
Podk³ad jak bêdziesz na mokro szlifowa³ i zaraz po tym lakierowa³ to wed³ug mnie nie musisz odt³uszczaæ, a jak chcesz zrobiæ jak ksi±¿ka pisze to odt³u¶æ. |
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2014-11-19, 07:38
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
|
|
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-11-19, 08:28
|
0
|
|
|
|
Dziêki wielkie za pomoc, a jeszcze ile powinno siê nak³adaæ warstw bazy, ja u¿ywam podk³adu z firmy dupont duxone , najpierw da³em 1061 reaktyw, a na to 1064 wype³niaj±cy czy mogê na to daæ bazê innej firmy(np. troton albo t4w) czy raczej trzymaæ siê ju¿ tego duxone , na to pójdzie bezbarwny te¿ duxone tylko mam problem z t± baz± bo nie mogê nigdzie znale¶æ z duponta , tylko na indywidualne zamówienie sprzedaj±. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2014-11-19, 08:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
mati26ti napisa³/a: | ile powinno siê nak³adaæ warstw bazy, |
To ju¿ zale¿y od producenta i "si³y krycia" tej bazy ...
Duxone nie ma w swojej ofercie baz metalicznych solidowych ani per³owych ... mati26ti napisa³/a: | czy mogê na to daæ bazê innej firmy |
chyba nawet bedziesz musia³ |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2014-11-19, 09:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
mati26ti napisa³/a: | tylko mam problem z t± baz± bo nie mogê nigdzie znale¶æ z duponta , |
Jaki chcesz kolor?Mogê Ci zrobiæ. |
|
|
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-11-19, 20:27
|
0
|
|
|
|
Jakiej firmy lakier bazowy by¶cie mi polecili, my¶la³em nad trotonem albo t4w, a mo¿e idnej firmy?>,kto¶ mo¿e mia³ styczno¶æ z lakierem bazowym dobrej firmy chodzi mi ¿eby by³ dobry stosunek ceny do jako¶ci lakieru bazowego.
Jak my¶licie lepiej ,np. jak bym wzi±³ bazê t4w to na to dawaæ bezbarwny t4w czy te¿ duponta duxone bezbarwny? bo podk³ady reaktyw i filler by³y firmy duxone dupont !! |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2014-11-19, 23:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
baza t4w to profix, jak dla mnie bardzo dobra, znajomy lakiernik powiedzia³ ¿e dobra, bardzo dobrze kryje, efekt dobry, cenowo bardzo dobrze. kolorystycznie nie wiem bo dobierane tylko po nr wiêc wysz³o ¶rednio ale np bok mo¿na lakierowaæ i nie bêdzie nic widaæ |
|
|
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-12-04, 19:53
|
0
|
|
|
|
Mam ju¿ przygotowany element do lakierowania i chcia³bym siê dowiedzieæ jak poprawnie na³o¿yæ bazê a potem bezbarwny. Przy nak³adaniu bazy ile mniej wiêcej trzeba odczekaæ czasu w temperaturze 10 stopni przed na³o¿eniem kolejnej warstwy i po czym to rozpoznaæ ¿e baza dobrze wysch³a(na³o¿ê 1 warstwê i po czym poznam, ¿e mogê nak³adaæ kolejn± ) ??, czy po na³o¿eniu 3 warstwy bazy i ta 3 warstwa bêdzie ostatnia ile czasu odczekaæ ¿eby po³o¿yæ bezbarwny. I po na³o¿eniu bezbarwnego ile czasu ma to schn±æ .
kiedy siê przeciera lakier szmatk± antystatyczna przed po³o¿eniem bezbarwnego czy po dopiero??? |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-12-04, 20:02
|
0
|
|
|
|
Czas odparowania bazy w 20°c to oko³o 5min. Baza musi byæ jednolicie matowa wtedy masz znak ¿e mo¿esz nak³adaæ kolejn± warstwê. Ilo¶æ warstw bazy zale¿y od si³y krycia danego koloru. Optymalny czas na³o¿enia bezbarwnego po aplikacji bazy to 20min w 20°C |
|
|
|
|
SamSobieSzefem
|
Wys³any: 2014-12-04, 20:49
|
0
|
|
|
|
Kamil1997 napisa³/a: | Czas odparowania bazy w 20°c to oko³o 5min. Baza musi byæ jednolicie matowa wtedy masz znak ¿e mo¿esz nak³adaæ kolejn± warstwê. Ilo¶æ warstw bazy zale¿y od si³y krycia danego koloru. Optymalny czas na³o¿enia bezbarwnego po aplikacji bazy to 20min w 20°C |
i jest pewno¶æ ¿e odparuje rozcienczalnik na tyle aby potem nie by³o efektu miekkiego lakieru?
czy nie probowales kiedys d³uzej? |
|
|
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-12-04, 20:58
|
0
|
|
|
|
A co je¶li lakieruje w temperaturze 10 stopni , to wtedy czas schniêcia bazy siê wyd³u¿a i co wtedy siê stanie jak pó¼niej na³o¿ê bezbarwny powiedzmy po 30 minutach??? |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-12-04, 21:11
|
0
|
|
|
|
Po 30min jak na³o¿ysz bezbarwny to nic siê nie stanie byle baza nie straci³a aktywno¶ci chemicznej bo wtedy nie zapewni odpowiedniej przyczepno¶ci dla lakieru bezbarwnego. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-12-04, 21:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
do 6 godzin mozna polozyc bezbarwny |
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-12-04, 21:42
|
0
|
|
|
|
Zale¿y jaka baza. I do 12h, jak i do 24 te¿. |
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-12-11, 20:41
|
0
|
|
|
|
W jakiej odleg³o¶ci nak³ada siê lakier bezbarwny i w jakiej nak³ada siê lakier bazowy??
Bazê w 15-20 cm a bezbarwny w 10-15 cm Proszê o komentarz czy dobrze napisa³em !??
Pistolet jaki posiadam dysza 1.5 (HVLP) |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-12-11, 21:48
|
0
|
|
|
|
Pistolet to prawdziwe hvlp czy sico? |
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-12-30, 14:06
|
0
|
|
|
|
Proszê niech mi kto¶ powie jakie s± przyczyny powstawania PÊCZNIENIA I UNOSZENIA SIÊ POW£OKI ??
Czy mo¿e to byæ zbyt niska temperatura w jakiej siê lakieruje!? czy mo¿e jakie¶ inne powody.
Podaje wy¿ej zdjêcie jak ta wada lakiernicza wygl±da. Na podk³adzie wype³niaj±cym pojawi³a mi siê taka wada ale zeszlifowa³em te miejsca na nowo i po³o¿y³em podk³ad jeszcze raz ale teraz na bazie(kolor ) te¿ pojawi³a mi siê ta wada i w dodatku w innych miejscach . |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2014-12-30, 15:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
¼le odt³uszczone albo by³o naprawiane sprejami. zetrzyj ten zwa¿ony podk³ad ,we¼ nitro na szmatê i potrzyj tam gdzie siê wa¿y. jak bêdzie siê zmywaæ to znaczy ¿e bêdzie siê wa¿yæ i trzeba usun±æ to co jest pod spodem |
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2014-12-30, 15:18
|
0
|
|
|
|
Lub trzeba odizolowaæ now± pow³okê lakiernicz± od podejrzanego pod³o¿a |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-12-30, 16:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
dajesz grubo od razu podk³ad i mo¿liwe ¿e mocno rozcieñczony i rozcieñczalnik z podk³adu reaguje z pod³o¿em prawdopodobnie niefabrycznym!
Porada:
1. Odizolowaæ podk³adem wodnym, uprzednio usun±æ "marszczenia" i podk³ad wodny po wyschniêciu przeszlifowaæ pod podk³ad akrylowy
2. Zerwaæ wszystko "zera" (blachy, plastiku lub innego tworzywa)
3. Nak³adaæ podk³ad akrylowy cienkimi warstwami oraz w miarê mo¿liwo¶ci z minimaln± ilo¶ci± rozcieñczalnika, uprzednio delikatnie podgrzaæ pod³o¿e opalark± aby rozcieñczalnik szybko odparowa³ i nie mia³ mo¿liwo¶ci zareagowaæ z niepewnym pod³o¿em. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-12-30, 16:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
mati26ti,
Napisz co to za element. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2014-12-30, 18:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 179
|
A co z zastosowaniem opisywanej metody ostatnio na forum czyli podk³ad reaktywny? Czy mylê pojêcia i tamto tyczy³o siê czego¶ innego? |
|
|
|
|
mati26ti
|
Wys³any: 2014-12-30, 21:57
|
0
|
|
|
|
Ca³y element by³ odt³uszczony przed malowaniem, rozcieñczalnika dawa³em tyle ile zaleca karta techniczna , a podk³adu nie dawa³em za grubo , nawet jak cienko pomalowa³em element to ta wada lakiernicza siê pokazywa³a, w niektórych miejscach poprawia³em t± wadê ze 3 razy i dopiero za 3 razem pow³oka by³a ok, i to siê pojawia³o jak element czyli go³± blache pomalowa³em reaktywnym czy nawet pozniej wype³niaj±cym a teraz pokazuje sie na bazie. jak malowa³em drug± stronê to na elemencie nie by³o takich problemów, a na tej stronie wychodz± mi takie wady. Chyba to jednak bedziê wina za grubej pow³oki.
A jak jest z olejem , mam filtr odwadniacz przed pistoletem ale jak dzisiaj lakierowa³em to du¿a ilo¶æ oleju by³a w filtrze i w pistolecie tez by³y slady po oleju, czy ten olej mo¿e powodowaæ jakie¶ wady na lakierze??? |
|
|
|