Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-07-17, 23:45   Problem z rozcieniowaniem bazy.
0
UP DOWN

Nie wiem czym jest to spowodowane,ale mam po raz pierwszy taki problem. Otó¿, lakierowa³em Pandê kolor jasno ¿ó³ty -baza solid. Odcieù koloru ok., problem jest w momencie cieniowania, mianowicie w czêsci gdzie to ma miejsce widaÌ mikrocz¹stki bazy (kropki), które pieprz¹ sprawê. Nie pomaga tu regulacja cisnienia, a przy kropelkowaniu to jesze gorsza hu.... :evil: Kolorek naprawdê mnie zaskoczy³ jak ¿ó³todzioba srebro :shock: :shock:

Wysłany: 2008-07-18, 09:24   
0
UP DOWN
MTGarage.

za gĂŞsty lakier, jelsi nie pomaga to fadeout

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

pitterek 
Wysłany: 2008-07-18, 11:44   
0
UP DOWN

sÂą kolory ktorych sie nie cieniuje. ja mialem taki przypadek z kolorem z gamy citroena. niepamietam kodu ale byÂła to jasno zielona perÂła, taki jasny turkus. W miejscu cieniowania powstawal ciemniejszy pas . nie pomagala regulacja cisnienia, rozcieĂączanie , zagĂŞszczanie bazy. musialem pomalowac na odciecie. moze trafileÂś na jeden z tych kolorĂłw...

rbfm 
Wysłany: 2008-07-18, 13:39   
0
UP DOWN

ostatnie przejscie zrob dosc mocno rozcienczonym lakierem i powinno byc ok

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2008-07-18, 13:54   
0
UP DOWN

DziĂŞki za pomoc. Rano zdwoniÂłem do technika i kazaÂł sobie poradziĂŚ dodajÂąc Âżywicy do cieniowania Âżeby lakier byÂł bardziej transparentny, oczywiÂście do ostatniej warstwy przeznaczonej do cieniowania, jest OK.

rbfm 
Wysłany: 2008-07-18, 13:58   
0
UP DOWN

nie wiem jakimi materialami robisz ale np fade out novolu NIE dodaje sie do bazy, tylko pryska sama zywica po ostatniej warstwie. moze technik myslal o akrylu ?

baqo 
Wysłany: 2008-07-18, 15:41   
0
UP DOWN

ÂŁukasz79 napisał/a:
-baza solid. OdcieĂą koloru ok., problem jest w momencie cieniowania, mianowicie w czĂŞsci gdzie to ma miejsce widaĂŚ mikroczÂąstki bazy (kropki),
aÂż ciĂŞÂżko mi to sobie wyobraziĂŚ. z solidem jakieÂś problemy przy cieniowaniu :roll:

mebArth 
Wysłany: 2008-07-18, 21:08   
0
UP DOWN

Kazdym kolorem sie wycieniuje. NIE MA FARBY ktĂłrej sie sie nie da wycieniowac. Cienowanie = oszukanie oka i klienta. Skoro ja akryle wycieniujĂŞ to baze tym bardziej sie da. Bez fixĂłw i innych piedroÂłow.

tess
Wysłany: 2008-07-21, 09:11   
0
UP DOWN

Ka¿dy z tych sposobów sprowadza siê do jednego. Przy cienkiej warstwie lakier nie mo¿e dobrze zwil¿yÌ pod³o¿a i nie uk³ada siê (rozlewa siê) tak jak w grubszej warstwie powoduj¹c widoczne ró¿nice kolorystyczne. Dlatego stosuje siê najczêœciej ró¿ne zywice u³atwiaj¹ce to.Sam sposób nak³adania ¿ywicy czy jako warstwa czy jako dodatek to sprawa drugorzêdna. Mocne rozcieùczenie te¿ niekiedy pomaga.

mebArth 
Wysłany: 2008-07-24, 15:50   
0
UP DOWN

Mocne rozcienczenie zmienia kolor bazy. Po co mi rozcienczac baze jak moge sie wypylic w powietrze?

2 rzecz: jakby sie baza nie trzymaÂła na cienkiej warstwie jak piszesz, to by zeszÂła pod sciereczka antystatyczka ktĂłrÂą zawsze uzywam zeby odkurz sciagnac. Wiec jak to jest?

Nieraz widuje auta ktĂłre w poÂłowie elementu majÂą szary pasek. To jest wÂłasnie oszczedzanie zeby uciec na jednym elemencie z baza ucinajac na ostro bez wypylenia. Bo ludzie zaÂłuje 200 gram klaru zeby sasiedni element wycieniewac i 5 minut zeby go rozebrac.

kpopis
Wysłany: 2008-07-24, 16:46   
0
UP DOWN

Ja zawsze licze za cieniowanie odzielnie kase. 5 minutto moze zdjecie listwy zajmuje. Demontaz listewek wzdluz szyb, boczka i klamki od srodka to nieraz razem z montazem dobre kilka godzin.

mebArth 
Wysłany: 2008-07-25, 17:53   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Ja zawsze licze za cieniowanie odzielnie kase. 5 minutto moze zdjecie listwy zajmuje. Demontaz listewek wzdluz szyb, boczka i klamki od srodka to nieraz razem z montazem dobre kilka godzin.

A jesli facet sie nie zgodzi na ruszanie "dobrego" elementu ktĂłry nie jeszt uszkodzony tylko po to ze ty musisz wycieniowac stary to co wtedy?
Po 2 maÂło widze sytuacji zeby ktos pÂłaciÂł za cieniowanie bo juz sĂŞpi na zwykÂłe malowanie a co dopiero dodatki.
Ze tak powiem: cieniowanie to "koszt wÂłasny" i sie robi tak zeby klient tego nie widziaÂł - po co ma go serce bolec?

jacek
Wysłany: 2008-07-25, 19:39   
0
UP DOWN

jak siĂŞ nie godzi na ruszanie elementu przylegÂłego to ja robiĂŞ na jego ryzyko,czasem trafi siĂŞ taki co chce robiĂŚ np. caÂły rant bÂłotnika na srebnym oczywiÂście zaprawkowo Âżeby nie ruszaĂŚ reszty bÂłotnika bo myÂśli Âże zaprawka to zapÂłaci poÂłowĂŞ tego co za caÂły bÂłotnik,takich trzeba na dzieĂą dobry goniĂŚ. Po prostu warto czasem jak siĂŞ coÂś robi to robiĂŚ to tak Âżeby efekt podobaÂł siĂŞ rĂłwnieÂż nam samym.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu