Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
£ukasz79 
Wys³any: 2008-07-17, 22:45   Problem z rozcieniowaniem bazy.
0
UP DOWN

Nie wiem czym jest to spowodowane,ale mam po raz pierwszy taki problem. Otó¿, lakierowa³em Pandê kolor jasno ¿ó³ty -baza solid. Odcieñ koloru ok., problem jest w momencie cieniowania, mianowicie w czêsci gdzie to ma miejsce widaæ mikrocz±stki bazy (kropki), które pieprz± sprawê. Nie pomaga tu regulacja cisnienia, a przy kropelkowaniu to jesze gorsza hu.... :evil: Kolorek naprawdê mnie zaskoczy³ jak ¿ó³todzioba srebro :shock: :shock:

Wys³any: 2008-07-18, 08:24   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
za gêsty lakier, jelsi nie pomaga to fadeout

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

pitterek 
Wys³any: 2008-07-18, 10:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
s± kolory ktorych sie nie cieniuje. ja mialem taki przypadek z kolorem z gamy citroena. niepamietam kodu ale by³a to jasno zielona per³a, taki jasny turkus. W miejscu cieniowania powstawal ciemniejszy pas . nie pomagala regulacja cisnienia, rozcieñczanie , zagêszczanie bazy. musialem pomalowac na odciecie. moze trafile¶ na jeden z tych kolorów...

rbfm 
Wys³any: 2008-07-18, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
ostatnie przejscie zrob dosc mocno rozcienczonym lakierem i powinno byc ok

£ukasz79 
Wys³any: 2008-07-18, 12:54   
0
UP DOWN

Dziêki za pomoc. Rano zdwoni³em do technika i kaza³ sobie poradziæ dodaj±c ¿ywicy do cieniowania ¿eby lakier by³ bardziej transparentny, oczywi¶cie do ostatniej warstwy przeznaczonej do cieniowania, jest OK.

rbfm 
Wys³any: 2008-07-18, 12:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
nie wiem jakimi materialami robisz ale np fade out novolu NIE dodaje sie do bazy, tylko pryska sama zywica po ostatniej warstwie. moze technik myslal o akrylu ?

baqo 
Wys³any: 2008-07-18, 14:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
£ukasz79 napisa³/a:
-baza solid. Odcieñ koloru ok., problem jest w momencie cieniowania, mianowicie w czêsci gdzie to ma miejsce widaæ mikrocz±stki bazy (kropki),
a¿ ciê¿ko mi to sobie wyobraziæ. z solidem jakie¶ problemy przy cieniowaniu :roll:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-18, 20:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Kazdym kolorem sie wycieniuje. NIE MA FARBY której sie sie nie da wycieniowac. Cienowanie = oszukanie oka i klienta. Skoro ja akryle wycieniujê to baze tym bardziej sie da. Bez fixów i innych piedro³ow.

tess
Wys³any: 2008-07-21, 08:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Ka¿dy z tych sposobów sprowadza siê do jednego. Przy cienkiej warstwie lakier nie mo¿e dobrze zwil¿yæ pod³o¿a i nie uk³ada siê (rozlewa siê) tak jak w grubszej warstwie powoduj±c widoczne ró¿nice kolorystyczne. Dlatego stosuje siê najczê¶ciej ró¿ne zywice u³atwiaj±ce to.Sam sposób nak³adania ¿ywicy czy jako warstwa czy jako dodatek to sprawa drugorzêdna. Mocne rozcieñczenie te¿ niekiedy pomaga.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-24, 14:50   
0
UP DOWN

Mocne rozcienczenie zmienia kolor bazy. Po co mi rozcienczac baze jak moge sie wypylic w powietrze?

2 rzecz: jakby sie baza nie trzyma³a na cienkiej warstwie jak piszesz, to by zesz³a pod sciereczka antystatyczka któr± zawsze uzywam zeby odkurz sciagnac. Wiec jak to jest?

Nieraz widuje auta które w po³owie elementu maj± szary pasek. To jest w³asnie oszczedzanie zeby uciec na jednym elemencie z baza ucinajac na ostro bez wypylenia. Bo ludzie za³uje 200 gram klaru zeby sasiedni element wycieniewac i 5 minut zeby go rozebrac.

kpopis
Wys³any: 2008-07-24, 15:46   
0
UP DOWN

Ja zawsze licze za cieniowanie odzielnie kase. 5 minutto moze zdjecie listwy zajmuje. Demontaz listewek wzdluz szyb, boczka i klamki od srodka to nieraz razem z montazem dobre kilka godzin.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-25, 16:53   
0
UP DOWN

kpopis napisa³/a:
Ja zawsze licze za cieniowanie odzielnie kase. 5 minutto moze zdjecie listwy zajmuje. Demontaz listewek wzdluz szyb, boczka i klamki od srodka to nieraz razem z montazem dobre kilka godzin.

A jesli facet sie nie zgodzi na ruszanie "dobrego" elementu który nie jeszt uszkodzony tylko po to ze ty musisz wycieniowac stary to co wtedy?
Po 2 ma³o widze sytuacji zeby ktos p³aci³ za cieniowanie bo juz sêpi na zwyk³e malowanie a co dopiero dodatki.
Ze tak powiem: cieniowanie to "koszt w³asny" i sie robi tak zeby klient tego nie widzia³ - po co ma go serce bolec?

jacek
Wys³any: 2008-07-25, 18:39   
0
UP DOWN

jak siê nie godzi na ruszanie elementu przyleg³ego to ja robiê na jego ryzyko,czasem trafi siê taki co chce robiæ np. ca³y rant b³otnika na srebnym oczywi¶cie zaprawkowo ¿eby nie ruszaæ reszty b³otnika bo my¶li ¿e zaprawka to zap³aci po³owê tego co za ca³y b³otnik,takich trzeba na dzieñ dobry goniæ. Po prostu warto czasem jak siê co¶ robi to robiæ to tak ¿eby efekt podoba³ siê równie¿ nam samym.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: