Autor |
Wiadomość |
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 11:57 Lakier bezbarwny ktĂłry wysycha w 45 minut.
|
0
|
|
|

|
Za³ó¿my czysto teoretycznie, ¿e w Waszej mieszalni pojawia siê lakier bezbarwny w cenie 200z³ brutto za litr w komplecie. Lakier jest w proporcji 1:1. Aplikujemy go na 1,5 warstwy w ostêpie 3 minut. Pierwsza warstwa 60% druga pe³na wylana.
Lakier po 15 minutach moÂżna juÂż dotykaĂŚ nie zostawiajÂąc ÂśladĂłw a po 45 minutach jest juÂż utwardzony na tyle, Âże moÂżna wycinaĂŚ syfy i polerowaĂŚ. To wszystko oczywiÂście w temp. 20 stopni. Lakier po utwardzeniu nie gaÂśnie. Jest taki jak bezpoÂśrednio po naÂłoÂżeniu.
Czy taki produkt, w tej cenie, pozostanie w krĂŞgu waszego zainteresowania? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:01
|
0
|
|
|

|
Sherwin williams? |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:02
|
0
|
|
|

|
RozwaÂżamy czysto teoretycznie, wiĂŞc zgadywanie nazwy jest bez sensu. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:04
|
0
|
|
|
|
jak ktoÂś ma mega duÂży przerĂłb to spoko ale dla maÂłego przerobu nieopÂłacalne, taniej wyjdzie wygrzaĂŚ lakier normalnie w 60C w 30 min. (powiedzmy lakier o wartoÂści 80zÂł/litr) lub pojedyĂącze elementy promiennikiem. |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:26
|
0
|
|
|

|
ChciaÂłem jeszcze doprecyzowaĂŚ dane studium opÂłacalnoÂści...
Lakier jest 1:1 a wiĂŞc za 200zÂł mamy 2 litry mieszaniny.
Zdecydowana wiêkszoœÌ klarów jest 2:1, a wiêc porównuj¹c cenê objêtoœci do ceny objêtoœci innych lakierów, ten lakier wyjdzie 150z³. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:30
|
0
|
|
|

|
Jak za 2 litry 200zÂł to sam bym sprĂłbowaÂł. |
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:32
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej, chciaÂłem wÂłaÂśnie zaznaczyĂŚ tÂą proporcjĂŞ ale juÂż mnie ubiegÂłeÂś ..
JeÂżeli taki jest jak opisujesz to zaje biesty klar i byÂłbym zainteresowany |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:37
|
0
|
|
|

|
W³aœnie liczy³em zu¿ycie energii promiennika i zestawi³em omawiany lakier X z innym klarem po 80z³. Wychodzi na to, ¿e klar X na jednym elemencie wychodzi 2-3 z³ dro¿ej ni¿ tani klar po 80z³ wypalony promiennikiem. Bior¹c pod uwagê, ¿e lakier nie gaœnie a taki za 80z³ raczej zgaœnie (niska cena nie bierze siê z powietrza), to nie jest piekielna ró¿nica. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:44
|
0
|
|
|
|
trzeŸwy inaczej, A da radê po tym czasie( czyli 45 min ) wyci¹Ì syfa np blaszk¹ z festoo ??
Bo przy normalny klarze nawet wygrzanym promiennikiem jest problem z wyciĂŞciem - chyba wiesz dlaczego |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:47
|
0
|
|
|

|
Jak dÂługi czas otwarcia ma ten lekier? |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 12:52
|
0
|
|
|

|
Unek, z 565 i genrock 6000 nie ma tego problemu, pod warunkiem, Âże po wypaleniu przemyjesz element gÂąbkÂą nasÂączonÂą zimnÂą wodÂą.
Klar o którym debatujemy, utwardza siê na tyle, ¿e syfy siê nie wyrywaj¹ i daj¹ siê wyci¹Ì. Czas otwarcia jest krótki. Miêdzy warstwami 3 minuty. Nie wiêcej. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:03
|
0
|
|
|

|
Co z polerowaniem np po 2 dniach? |
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:04
|
0
|
|
|
|
no fakt, nie wzi¹³em pod uwagê, ¿e to 1:1. Jak dobry jakoœciowo to pewnie by siê przyj¹³! a w 5l baùkach jest? jakoœ taniej? |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:07
|
0
|
|
|

|
Jest tylko w litrĂłwkach, a poleruje siĂŞ normalnie tak jak kaÂżdy lakier tego typu. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:07
|
0
|
|
|

|
@Kalbi, orlen dowozi cysternÂą |
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:13
|
0
|
|
|
|
no dobra to teraz co to za lakier jest? czy mamy sobie w necie poszukaĂŚ? |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:16
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | no dobra to teraz co to za lakier jest? czy mamy sobie w necie poszukaĂŚ? |
Powodzenia! |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:47
|
0
|
|
|

|
Zaczynamy rozmawiaĂŚ o rzeczach ktĂłre nie interesujÂą zwykÂłego garaÂżowca. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:51
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej, A mnie to interesujĂŞ ... Bo przy utwardzaniu jest to waÂżne .
WiĂŞc podasz ten klar czy po prostu bĂŞdziesz bawiÂł siĂŞ z nami kto zgadnie |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 13:56
|
0
|
|
|

|
Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie o wilgotnoœÌ. Natomiast pamiêtam ze szko³y, ¿e Polska jest jednym z bardziej wilgotnych krajów, wiêc wahania rzêdu 4% miêdzy porami roku i rejonami Polski, stanowi¹ce oko³o 5% œredniej wilgotnoœci w Polsce, nie s¹ tak istotne. Lakier schnie w 45 minut w szopie w po³udniowej Polsce. W szopie zosta³o nagrzane koz¹ do 20 stopni i tyle te¿ mia³ lakierowany element. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-02-01, 15:24
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej, tu nie chodzi o pory roku, a o to co jest na posadzce w szopie przy lakierowaniu. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-01, 15:27
|
0
|
|
|
|
Nie wyjeÂżdÂżaj mi tutaj z geografiÂą i moimi brakami
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie o wilgotnoœÌ | Bardzo dziwne gdyÂż znasz cenĂŞ produkty ,parametry wysychania i proporcjĂŞ .. wynika z tego , Âże produkt jest wdroÂżony do sprzedaÂży a co za tym idzie musi mieĂŚ INSTRUKCJĂ TECHNICZNÂĄ a przy takich klarach WILGOTNOÂŚĂ jest podawana |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-01, 15:35
|
0
|
|
|

|
Ja tylko dywaguje o produkcie który posiada po¿¹dane w³aœciwoœci, ale pozornie wysoka cenê, bêd¹c ciekawym czy taki produkt przyjmie siê na rynku. Nie mam na myœli ¿adnego konkretnego produktu.
Ale w sumie, fajnie by by³o gdyby ktoœ zacz¹³ sprzedawaÌ taki produkt.... |
|
|
|
 |
fred4
|
Wysłany: 2015-02-01, 18:44 Re: Lakier bezbarwny ktĂłry wysycha w 45 minut.
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Za³ó¿my czysto teoretycznie, Âże w Waszej mieszalni pojawia siĂŞ lakier bezbarwny w cenie 200zÂł brutto za litr w komplecie. Lakier jest w proporcji 1:1. Aplikujemy go na 1,5 warstwy w ostĂŞpie 3 minut. Pierwsza warstwa 60% druga peÂłna wylana.
Lakier po 15 minutach moÂżna juÂż dotykaĂŚ nie zostawiajÂąc ÂśladĂłw a po 45 minutach jest juÂż utwardzony na tyle, Âże moÂżna wycinaĂŚ syfy i polerowaĂŚ. To wszystko oczywiÂście w temp. 20 stopni. Lakier po utwardzeniu nie gaÂśnie. Jest taki jak bezpoÂśrednio po naÂłoÂżeniu.
Czy taki produkt, w tej cenie, pozostanie w krĂŞgu waszego zainteresowania? |
TeÂż juÂż slyszaÂłem o tym produkcie, mniej wiĂŞcej dwa miesiÂące temu. Z tego co pamiĂŞtam byÂła jeszcze adnotacja o tym, Âże schnie lepiej w zwiĂŞkszonej wilgotnoÂści. Reszta parametrĂłw, proporcja schniĂŞcie cena to samo. |
|
|
|
 |
sev-car
|
Wysłany: 2015-02-02, 01:50
|
0
|
|
|
|
jak¹ ma gruboœÌ warstwy po utwardzeniu? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-02-02, 09:41
|
0
|
|
|

|
fred4 napisał/a: | TeÂż juÂż slyszaÂłem o tym produkcie, mniej wiĂŞcej dwa miesiÂące temu. Z tego co pamiĂŞtam byÂła jeszcze adnotacja o tym, Âże schnie lepiej w zwiĂŞkszonej wilgotnoÂści. Reszta parametrĂłw, proporcja schniĂŞcie cena to samo. |
To nie koniecznie musi byĂŚ to o czym sÂłyszaÂłeÂś. To Âże teraz novol puÂściÂł plotkĂŞ Âże pracujÂą nad takim lakierem co siĂŞ lepiej utwardza w wilgotnych pomieszczeniach i jest 1+1 to nie znaczy Âże to samo. PrzecieÂż novol juÂż kiedyÂś miaÂł lakier 1+1 i to byÂł zwykÂły MS.
A o lakierach ktĂłre lepiej sie utwardzajÂą wilgociÂą to juÂż teraz nie tylko novol mĂłwi, Axalta juÂż wprowadza taki klar "na dniach" tylko pytanie czy cena bĂŞdzie dostosowana do norek bo przecieÂż w kabinach to bĂŞdzie za sucho |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-02, 11:26
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | bo przecieÂż w kabinach to bĂŞdzie za sucho | A w lato jest sucho ??
Siekiera napisał/a: | Axalta juÂż wprowadza taki klar |
http://flipbook.axaltacs....PL_28092014.pdf
To nie jest taki sam klar o czym piszĂŞ trzeÂźwy inaczej, popatrz na 1 post... |
|
|
|
 |
sev-car
|
Wysłany: 2015-02-02, 15:12
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ChciaÂłem jeszcze doprecyzowaĂŚ dane studium opÂłacalnoÂści...
Lakier jest 1:1 a wiĂŞc za 200zÂł mamy 2 litry mieszaniny.
Zdecydowana wiêkszoœÌ klarów jest 2:1, a wiêc porównuj¹c cenê objêtoœci do ceny objêtoœci innych lakierów, ten lakier wyjdzie 150z³. |
To wszystko siê zgadza bo objêtoœÌ objêtoœci¹, tylko jak ma siê wydajnoœÌ takiego lakieru w m2/ l do typowego HSa 2:1. Bo z tego co wiem to takie expresowe lakiery s¹ bardzo rzadkie, a co za tym idzie ma³o wydajne
Ps. mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ bo nie wiem co to dokÂładnie za lakier |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-02-02, 16:18
|
0
|
|
|

|
unek napisał/a: | Siekiera napisał/a: | bo przecieÂż w kabinach to bĂŞdzie za sucho | A w lato jest sucho ??
Siekiera napisał/a: | Axalta juÂż wprowadza taki klar |
http://flipbook.axaltacs....PL_28092014.pdf
To nie jest taki sam klar o czym piszĂŞ trzeÂźwy inaczej, popatrz na 1 post... |
A ty mnie pytasz czy sprawdzasz? W lecie moÂże byĂŚ sucho ale czĂŞsto jest bardzo wilgotno, natomiast w kabinie jest sucho, chyba Âże kabina sÂłuÂży jedynie do odpylania to wtedy moÂże byĂŚ wilgotno
Na co w tej gazecie mam patrzeĂŚ bo nie znalazÂłem?
Ja nie wiem jaki klar ma trzeŸwy, mi chodzi³o jedynie ¿e z niektórych komenarzy wynika³o ¿e je¿eli to klar 1:1 to na pewno ten co potrzebuje wilgoci a klarów 1:1 mo¿na znaleŸÌ wiêcej. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-02, 18:10
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | klarĂłw 1:1 moÂżna znaleŸÌ wiĂŞcej. | podaj mi ten co ma wyjœÌ z Siekiera napisał/a: | Axalta | bo jakoÂś nie mogĂŞ znaleŸÌ 1:1 u nich ...
A w tej gazetce masz jeden z szybkich klarĂłw ale 2:1
Siekiera napisał/a: | A ty mnie pytasz czy sprawdzasz? | czyli nie nadajĂŞ siĂŞ na kabinĂŞ ten klar ?? w lato ? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-02-02, 18:27
|
0
|
|
|

|
To przecieÂż ty skierowaÂłeÂś dyskusjĂŞ w stronĂŞ wilgotnoÂści a sev-car, powiÂązaÂł to z proporcjÂą 1:1 i wyszÂło tak jakby rozmowa byÂła o czymÂś nowym (z novola) a podejrzewam Âże trzeÂźwy miaÂł zupeÂłnie inny lakier na myÂśli i w ogĂłle nie zwiÂązany z lakierami utwardzanymi wilgociÂą. Co jak co ale novola to by chyba nie reklamowaÂł
A to Âże czegoÂś nie ma w gazetce to nie znaczy Âże nie bĂŞdÂą tego zaraz wprowadzaĂŚ. MoÂże to lepsze podejÂście niÂż novola z tym podkÂładem poliestrowym. Nadrukowali reklam a podkÂładu (natryskowej) jak nie byÂło tak nie ma. PytaÂłem dystrybutora to powiedziaÂł Âże nie ma tego na razie w sprzedaÂży bo jakieÂś problemy z tym byÂły a szum siĂŞ zrobiÂł
ZresztÂą w novolu tak zawsze byÂło, zapowiadali Âże juÂż majÂą a dopiero za kilka miesiĂŞcy wchodziÂło do sprzedaÂży. Zmieniam temat, sorki |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-02, 21:18
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | o jak co ale novola to by chyba nie reklamowaÂł |
Czemu!? Ja zawsze twierdziÂłem, Âże majÂą znakomite produkty. Poza mieszalnikiem.
Ucinam spekulacje. Lakier o ktĂłrym napisaÂłem to brand o ktĂłrym nikt z Was raczej nie sÂłyszaÂł. Nie ma go w Polsce. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-02-02, 21:36
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie mam na myÂśli Âżadnego konkretnego produktu.
Ale w sumie, fajnie by by³o gdyby ktoœ zacz¹³ sprzedawaÌ taki produkt.... |
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Lakier o ktĂłrym napisaÂłem to brand o ktĂłrym nikt z Was raczej nie sÂłyszaÂł. Nie ma go w Polsce. |
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-02, 21:43
|
0
|
|
|

|
O co Ci chodzi? o to, Âże staram siĂŞ ukryĂŚ nazwĂŞ?
RzuciÂłem temat jako formĂŞ badania rynku, i nagle zaczĂŞÂły siĂŞ naciski, Âże jak nie powiem nazwy to sobie sami poszukacie.
SÂą pewne informacje, ktĂłre z pewnym wzglĂŞdĂłw powinny pozostaĂŚ tajemnicÂą. JeÂżeli nie podaje nazwy produktu, to widocznie mam jakiÂś powĂłd, a jeÂżeli ktoÂś tego powodu nie widzi lub siĂŞ nie domyÂśla, i ciÂśnie aby siĂŞ tego dowiedzieĂŚ, to niech siĂŞ nie dziwi, Âże w moich postach pojawia siĂŞ nuta dezinformacji. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-02-02, 21:55
|
+1
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | O co Ci chodzi? | o to, Âże krĂŞcisz. OgĂłlnie to nie interesuje mnie ta nazwa ale po co oszukiwaĂŚ ludzi i raz pisaĂŚ tak, a raz siak. |
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-02-02, 22:23
|
0
|
|
|
|
kalbi, Masz racjĂŞ .. ja juÂż w poÂłowie tego tematu krĂŞcĂŞ sobie beczkĂŞ
Ale ju¿ nie chce mi siê ci¹gn¹c to dalej bo du¿¿ooo tego siê nagromadzi³o u jednego jak u 2 hehe .... |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-03, 07:16
|
0
|
|
|

|
Czyli co? Taki klar ma przysz³oœÌ w Waszych warsztatach, czy nie ma? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-02-03, 19:59
|
0
|
|
|

|
Moim zdaniem trudno powiedzieĂŚ. 2-3 lata wstecz K2 prĂłbowaÂło wprowadziĂŚ super szybkie lakiery Kristal przy wÂłaÂśnie wysokiej cenie i nie przeszÂło |
|
|
|
 |
sev-car
|
Wysłany: 2015-02-03, 20:08
|
0
|
|
|
|
Moim zdaniem nie za bardzo siê przyjmie taki lakier, ma³o kto siê skusi za tak¹ cenê, ale nadal mnie interesuje jak¹ ma wydajnoœÌ ten lakier? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-02-03, 20:43
|
0
|
|
|

|
Nie wiem jak¹ ma wydajnoœÌ teoretyczna. Na element w praktyce idzie go tyle samo co VHS'a |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-02-04, 07:20
|
0
|
|
|

|
Ja zacytujĂŞ samego siebie z innego wÂątku
Dementor napisał/a: | A druga sprawa to suszenie w komorze. Napisz ilu z twoich klientĂłw suszy prawidÂłowo w komorze tak Âżeby element nagrzaÂł siĂŞ do tych 60 st. Ja takiego nie znam! MoÂże dlatego Âże nie sprzedajĂŞ do ASO ale mam kilku sporych klientĂłw ktĂłrzy majÂą kabiny i tam suszenie zawsze wyglÂąda tak Âże nastawiÂą na sterowniku 60 st jak dojdzie temp do tych 60 to wy³¹czajÂą palnik i tak zostawiajÂą do wystygniĂŞcia.
Jak wiesz, temp, elementu doszÂła do 40-kilku stopni czyli ten czas podawany do polerowania wydÂłuÂża siĂŞ pewnie 5-6 razy.
Ale nikomu kogo znam takie suszenie nie przeszkadza a wrêcz jest to na rêkê bo zazwyczaj jest tak ¿e przed samym lakierowaniem jest tyle oklejania, przemywania i zawsze brakuje czasu ¿e w warsztacie jest syf, wszystko porozrzucane i trzeba to jakoœ ogarn¹Ì i to jest ten czas kiedy ju¿ stres po lakierowaniu mija i mo¿na na spokojnie wypaliÌ papieroska umyÌ pistolety i ogarn¹Ì chlewik a przy okazji s¹ oszczêdnoœci na paliwie.
W normalnym warsztacie (nie ASO) wiêcej czasu traci siê na chodzenie w kó³ko i szukanie np. klucza do pistoletu ni¿ to co mo¿esz zyskaÌ na porz¹dnym wypalaniu klaru |
|
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2015-02-05, 15:20
|
0
|
|
|

|
Pytanie do kogo bĂŞdzie skierowany produkt? Jak do warsztatĂłw klasy B - C to nie ma szans a jak do ASO i klasy A to moÂże wypaliĂŚ |
|
|
|