Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
baqo 
Wys³any: 2008-07-21, 12:04   CROMAX
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
Zecz± w cromaxie do jakiej siê doczepiê ,to s³abe krycie niektórych odcieni,a zw³aszcza solidowych. Odcienie maj± dowalonej ¿ewicy co obni¿a cenê,ale pierwsza warstwa na elemencie jest transparentna. Bia³y ostatnio nak³ada³em na trzy warstwy. Gdzie super krycie lakierów wodnych :lol: :lol:

tess
Wys³any: 2008-07-21, 23:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
To normalne, ¿e nie wszystkie pigmenty maj± tak± sama si³ê krycia, bo s± to pigmenty organiczne a nie syntetyczne. Przyroda daje takie a nie inne mo¿liwo¶ci i nikt tego nie przeskoczy. Jeden sk³adnik pigmentu lepiej barwi a inny gorzej. Tak samo z cen±. Niektóre surowce do produkcji pigmentów s± kilkana¶cie razy dro¿sze ni¿ inne, to i producent próbuje w jaki¶ sposób wyj¶æ na swoje :mrgreen:

baqo 
Wys³any: 2008-07-22, 07:01   
0
UP DOWN

tess napisa³/a:
Niektóre surowce do produkcji pigmentów s± kilkana¶cie razy dro¿sze ni¿ inne, to i producent próbuje w jaki¶ sposób wyj¶æ na swoje
akurat bia³y w tym wszystkim nie jest najdro¿szy, a kryje jak zlewki. ja osobi¶cie odci±gam ¿ywic przy n samym doborze lakieru, bo jak mam trzy razy nak³adaæ i suszyæ wodê ,to wolê do³o¿yæ trzy dychy i zrobiæ to na raz. :grin:

lukas
Wys³any: 2008-07-22, 17:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
To prawda, bia³y pigment jest stosunkowo niedrogi i powinien dobrze kryæ. Jak nie kryje to wina kolorystów tworz±cych kolory. Przyjêli b³êdne za³o¿enia recepturowania.
Je¿eli jest tak jak pisze baqo, to znaczy ¿e system niedopracowany.

baqo 
Wys³any: 2008-07-22, 22:08   
0
UP DOWN

lukas napisa³/a:
Przyjêli b³êdne za³o¿enia recepturowania.
Je¿eli jest tak jak pisze baqo, to znaczy ¿e system niedopracowany.
dok³adnie tak i tylko dlaczego ja lakiernik ,musze sam do tego dochodzic, denerwowaæ siê i traæiæ drogocenny czas :sad:

kpopis
Wys³any: 2008-07-22, 23:31   
0
UP DOWN

Dzis podjalem druga probe malowania Cromaxem. Lakier to srebrny metalik Honda NH 583. Ciezko opisac mi co sie stalo z powloka ale z grubsza wygladalo to tak ze na rantach (np. drzwi) zebralo sie wiecej lakieru i polecialy jakby baty (tak, na bazie). Cala powloka sie zmarszczyla jak skora na dloniach starego dziadka. Czy to jest spowodowane?

Skonczylo sie na tym ze zmywalem nitrem blotnik, drzwi i zderzaki. Na zderzakach od nitra rozpuscil sie podklad (moze to wina uelastyczniacza?)i mam zderzaki to roboty od 0 a byly na nich tylko drobniutkie ryski :evil:

baqo 
Wys³any: 2008-07-23, 07:38   
0
UP DOWN

srebrne kolory to akurat moje najulubiensze.³adnie kryj±,id± na jedn± lagê,³adnie siê cieniuje,bez chmurek ,itd.
kpopis napisa³/a:
Cala powloka sie zmarszczyla jak skora na dloniach starego dziadka.
na bazie :?:
kpopis napisa³/a:
Na zderzakach od nitra rozpuscil sie podklad
nie powinno:!:

kpopis
Wys³any: 2008-07-23, 14:22   
0
UP DOWN

Tak, na bazie. Nalozylem dwie warstwy jedna po drugiej w taki sam sposob jak klade konwencjonalna baze. Na wszystkich rantach czy zalamaniach powierzchni porobily sie zlewki takie jak np. czasem robia sie na bezbarwnym na bocznej krawedzi drzwi. W wielu miejscach powloka sie pomarszczyla (tak ciemniejsza siatka sie zrobila). Dopoki nie znajde przyczyn takiego zachowania sie bazy, jestem na wode "obrazony" i jade dalej na konwencji.

baqo 
Wys³any: 2008-07-23, 16:24   
0
UP DOWN

kpopis napisa³/a:
Na wszystkich rantach czy zalamaniach powierzchni porobily sie zlewki
jak siê dowali to ma prawo. si³a grawitacji jest bezlitosna :grin:
kpopis napisa³/a:
(tak ciemniejsza siatka sie zrobila).
ale tego to nie mogê sobie wyobraziæ na wodzie. co¶ siê powa¿y³o :?: :?:

jacek
Wys³any: 2008-07-25, 18:52   
0
UP DOWN

Mi bardzo dziwne efekty wychodzi³y na pocz±tku wspó³pracy z cromaxem g³ównie za spraw± pozosta³o¶ci po wodzie z czyszczenia podk³adu i s³ab± czysto¶ci± powietrza co nie odgrywa³o tak du¿ej roli przy konwencji,my¶lê ¿e Ty mia³e¶ podobny problem dziwi mnie tylko zmarszczenie bazy , na wodzie nie widzia³em jeszcze takiego efektu, mia³em tak tylko raz jak na³o¿y³em bazê na ¶wie¿y bezbarwny.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: