Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-21, 12:04 CROMAX
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Zecz± w cromaxie do jakiej siê doczepiê ,to s³abe krycie niektórych odcieni,a zw³aszcza solidowych. Odcienie maj± dowalonej ¿ewicy co obni¿a cenê,ale pierwsza warstwa na elemencie jest transparentna. Bia³y ostatnio nak³ada³em na trzy warstwy. Gdzie super krycie lakierów wodnych |
|
|
|
|
tess
|
Wys³any: 2008-07-21, 23:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 15
|
To normalne, ¿e nie wszystkie pigmenty maj± tak± sama si³ê krycia, bo s± to pigmenty organiczne a nie syntetyczne. Przyroda daje takie a nie inne mo¿liwo¶ci i nikt tego nie przeskoczy. Jeden sk³adnik pigmentu lepiej barwi a inny gorzej. Tak samo z cen±. Niektóre surowce do produkcji pigmentów s± kilkana¶cie razy dro¿sze ni¿ inne, to i producent próbuje w jaki¶ sposób wyj¶æ na swoje |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-22, 07:01
|
0
|
|
|
|
tess napisa³/a: | Niektóre surowce do produkcji pigmentów s± kilkana¶cie razy dro¿sze ni¿ inne, to i producent próbuje w jaki¶ sposób wyj¶æ na swoje | akurat bia³y w tym wszystkim nie jest najdro¿szy, a kryje jak zlewki. ja osobi¶cie odci±gam ¿ywic przy n samym doborze lakieru, bo jak mam trzy razy nak³adaæ i suszyæ wodê ,to wolê do³o¿yæ trzy dychy i zrobiæ to na raz. |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2008-07-22, 17:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
To prawda, bia³y pigment jest stosunkowo niedrogi i powinien dobrze kryæ. Jak nie kryje to wina kolorystów tworz±cych kolory. Przyjêli b³êdne za³o¿enia recepturowania.
Je¿eli jest tak jak pisze baqo, to znaczy ¿e system niedopracowany. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-22, 22:08
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | Przyjêli b³êdne za³o¿enia recepturowania.
Je¿eli jest tak jak pisze baqo, to znaczy ¿e system niedopracowany. | dok³adnie tak i tylko dlaczego ja lakiernik ,musze sam do tego dochodzic, denerwowaæ siê i traæiæ drogocenny czas |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-07-22, 23:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
Dzis podjalem druga probe malowania Cromaxem. Lakier to srebrny metalik Honda NH 583. Ciezko opisac mi co sie stalo z powloka ale z grubsza wygladalo to tak ze na rantach (np. drzwi) zebralo sie wiecej lakieru i polecialy jakby baty (tak, na bazie). Cala powloka sie zmarszczyla jak skora na dloniach starego dziadka. Czy to jest spowodowane?
Skonczylo sie na tym ze zmywalem nitrem blotnik, drzwi i zderzaki. Na zderzakach od nitra rozpuscil sie podklad (moze to wina uelastyczniacza?)i mam zderzaki to roboty od 0 a byly na nich tylko drobniutkie ryski |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-23, 07:38
|
0
|
|
|
|
srebrne kolory to akurat moje najulubiensze.³adnie kryj±,id± na jedn± lagê,³adnie siê cieniuje,bez chmurek ,itd. kpopis napisa³/a: | Cala powloka sie zmarszczyla jak skora na dloniach starego dziadka. | na bazie kpopis napisa³/a: | Na zderzakach od nitra rozpuscil sie podklad | nie powinno:!: |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-07-23, 14:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
Tak, na bazie. Nalozylem dwie warstwy jedna po drugiej w taki sam sposob jak klade konwencjonalna baze. Na wszystkich rantach czy zalamaniach powierzchni porobily sie zlewki takie jak np. czasem robia sie na bezbarwnym na bocznej krawedzi drzwi. W wielu miejscach powloka sie pomarszczyla (tak ciemniejsza siatka sie zrobila). Dopoki nie znajde przyczyn takiego zachowania sie bazy, jestem na wode "obrazony" i jade dalej na konwencji. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-23, 16:24
|
0
|
|
|
|
kpopis napisa³/a: | Na wszystkich rantach czy zalamaniach powierzchni porobily sie zlewki | jak siê dowali to ma prawo. si³a grawitacji jest bezlitosna kpopis napisa³/a: | (tak ciemniejsza siatka sie zrobila). | ale tego to nie mogê sobie wyobraziæ na wodzie. co¶ siê powa¿y³o |
|
|
|
|
jacek
|
Wys³any: 2008-07-25, 18:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 50
|
Mi bardzo dziwne efekty wychodzi³y na pocz±tku wspó³pracy z cromaxem g³ównie za spraw± pozosta³o¶ci po wodzie z czyszczenia podk³adu i s³ab± czysto¶ci± powietrza co nie odgrywa³o tak du¿ej roli przy konwencji,my¶lê ¿e Ty mia³e¶ podobny problem dziwi mnie tylko zmarszczenie bazy , na wodzie nie widzia³em jeszcze takiego efektu, mia³em tak tylko raz jak na³o¿y³em bazê na ¶wie¿y bezbarwny. |
|
|
|