Przesunięty przez: Robertlodz09 2015-02-15, 21:59 |
Autor |
Wiadomość |
 |
patyiv
|
Wysłany: 2015-02-15, 19:12 Efekt Candy na czarnym
|
0
|
|
|
|
Jestem tutaj nowy i bĂŞdzie to mĂłj pierwszy post, takÂże chciaÂłbym przywitaĂŚ siĂŞ ze wszystkimi.
Aktualnie pracujê nad doœÌ oryginaln¹ kolumn¹ g³oœnikow¹, która wymaga nie mniej oryginalnego malowania . CzêœÌ bry³y ma byÌ pokryta efektem ¿ó³tego chromu - odpowiednia baza + ¿ó³ty candy. Reszta kolumny chcia³bym aby by³a czarna z ¿ó³tymi refleksami. Farba "candy" jak¹ uda³o mi siê dostaÌ to Standox Brillant (teraz widzê, ¿e zmieszano go z nie najw³aœciwsz¹ ¿ywic¹). O ile ¿ó³ty chrom jakoœ tam ogarniam to mam problem z efektem czarnego lakieru. Chcia³bym uzyskaÌ efekt jak na tym filmie:
www.youtube.com/watch?v=Xm33NXL1Shg
1:11 filmu, lewa ÂłyÂżeczka
I tutaj mam pytanie do fachowców - jakich farb i technologi u¿yÌ aby mo¿liwie mocno zbli¿yÌ siê do tego efektu? Moje pierwsze próby s¹ nie udane, refleks œwiat³a jest bia³y, a ¿ó³te zabarwienie widaÌ tylko pod mocnym k¹tem padaj¹cego œwiat³a. |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2015-02-15, 19:58
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-02-15, 21:52
|
0
|
|
|
LPLCC

|
Hej,
Bardzo chĂŞtnie pomogĂŞ ale tak naprawdĂŞ na tym filmiku nic nie widaĂŚ.
A te standoxy i inne mieszalniki to z candy wiele wspó³nego nie maj¹ poza czêœciow¹ transparentnoœci¹ i w miare ¿ywymi barwami Do tego trudniej sie aplikuj¹ ni¿ powinny i same z nimi problemy - z tym z powtarzalnoœci¹.
Wracaj¹c do ³y¿ki - Ale to równie dobrze mo¿na uzyskaÌ k³adac lakier Kosmic Krome Gold na czarnej bazie. Nie widze te¿ dokladnie czy tam jest jakieœ ziarno ale równie dobrze mozna po³o¿yc lakier pokroju pagan gold na niemetalicznej tudzie¿ metalicznej z maleùkim ziarnej bazie. - Sam lakier w sobie (kandy) to bana³, trzeba tylko spróbowac u¿yÌ 3-4 ró¿nych baz pod spodem.
PodsumowujÂąc tak jak mĂłwiĂŞ - uÂżywajac odpowiedniego cukierka (tworzenie czegos na mieszalniku tylko utrudnia CI sprawĂŞ i nigdy to nie bĂŞdzie to), prĂłbujac robiĂŚ natrysk na kilku bazach (daj przykladowo niemetaliczna srebrna, niemetalicznÂą jasno szarÂą, niemetalicznÂą zÂłotÂą i kolejno te same metaliczne tylko dodatkowo grafitowÂą z mikroskopijnym ziarnem), przykryj odpowiednio klarem (ÂłyÂżki nei maja na filmiku duÂżego poÂłysku ... wiĂŞc nie wiem co wymodzili. Albo nic albo jest klar lekko matujÂący) i znajdziesz szybciutko wÂłaÂściwy efekt |
_________________ CHROME N PAINT CUSTOM SHOP
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDĂW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
patyiv
|
Wysłany: 2015-02-16, 19:47
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkuje bardzo za odpowiedzi, chociaÂż poczÂątkowo myÂślaÂłem, Âże mĂłj temat zostaÂł usuniĂŞty . Lakier "candy" ktĂłry posiadam ma juÂż w sobie jakieÂś mikroskopijne i rzadkie ziarno:
Nie patrzcie Panowie na wtrÂącenia . Warsztat jeszcze nie wysprzÂątany.
Jednak efekt odbicia w ¿ó³Ì jest minimalny. W tym tygodniu spróbujê wdro¿yÌ Chino twoje pomys³y i wypróbowaÌ ró¿ne bazy. Ziarno raczej ma³e ni¿ du¿e, tak? Jak to jest z Candy od HOK, czy te farby maj¹ w sobie du¿¹ zawartoœÌ ziarna, per³y? Przegl¹da³em przyk³ady po³o¿enia UK12 na ró¿nych bazach i w³aœnie wydaje mi siê ¿e zawartoœÌ jest du¿a, chocia¿ zawsze myœla³em, ¿e Candy jest jak kolorowy sok |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-02-17, 15:50
|
0
|
|
|
LPLCC

|
Jak to Candy ma ziarno?
Candy nie ma prawa mieĂŚ ziarna Jedyne ziarno w candy jakie widaĂŚ to to w bazie, ktore leÂży pod Candy
Chcesz mieÌ czarny lakier, który dopiero w mocnym œwietle przechodzi w ¿ó³ty? Dobrze sie rozumiemy? |
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
patyiv
|
Wysłany: 2015-02-18, 08:56
|
0
|
|
|
|
Tak wÂłaÂśnie ma byĂŚ. Najlepiej gdyby ÂświatÂło nie musiaÂło byĂŚ aÂż tak mocne . Musze w takim razie dowiedzieĂŚ siĂŞ co to za wtrÂącenia i ktĂłrej warstwie. |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-02-18, 09:27
|
0
|
|
|
LPLCC

|
TeÂż moÂżna w takim razie pokombinowac wariacje z pagan gold'em na jakiejs perle ale to juz mĂłwie, grubsza zabawa.
Tak czy inaczej wykonalne
DobrÂą opcjÂą jest jeszcze polozyc ten lakier na czarnym metaliku. Tam gdzie czarne - bedzie czarny a tam gdzie bĂŞdzie wchodzilo swiatÂło na ziarno - bedzie zÂłote
Mówiê - przy kilku natryskach ogarniesz. Ja w 100% nie jestem w stanie CI pomoc, gdy¿ po filmiku nie widzê oczyma wyobraŸni dokladnie efektu, ktory chcesz osiagn¹Ì |
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|