Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
zawi3j
Wys³any: 2015-02-16, 12:56   Ca³o¶ciówka e46 - per³a
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Czesc dawno tu nie pisalem szykuje sie do ca³o¶ciówki e46 z 99roku
Po oberwaniu rdzy ze wypadalo by polakierowaæ
- ca³a maske
-blotniki przód
- 4 drzwi pod listwe
i nadkola ty³ pod krawêd¼

rdze usun±³em szlifierka poczatkowo tarcza z papierem pozniej tarcza z w³okna czarnego(w³osy murzyna) a na koniec wiertarka ze szczota drucian±. ca³o¶æ zasmarowa³em cortaninem. Mia³em ma³y wypadek kawa³ek drucika ze szczoty wbi³ mi sie w oko i jestem chwilowo niedostêpny i nie mogê po³o¿yæ epoksydu. Prawdopodobnie jutro uda mi sie go po³o¿yæ wszystko odczyszcze jeszcze raz druciakiem tym razem w okularkach jeste raz cortanin i epoksyd.
Taka ochrona wystarczy? elementy byly mocno skorodowane - wymiana ca³kowicie nie wchodzi w gre. Dziur nie ma ale mikro dziurki moze s± we w¿erach.

Kolor to 317 granatowa per³a w uproszczeniu. Nie chce go ciapac tak jak wy¿ej pisa³em bo bez sensu zostawiac gorna czesc drzwi i slupki lepiej ju¿ dookola o¶wie¿yæ lakier auto bedzie sie lepiej prezentowa³o. Przynajmniej bedzie w jednym kolorku.

to mo¿e byæ przydatne:
-w gara¿u oko³o 15 stopni
-lare evolution lvlp
-ckd 1/2 na ¶cianie

Kolejne pytanie:
- ile warstw epoksydu w jakich odstêpach
- podk³ad czarny lepiej po ca³o¶ci(oba boki i klapa silnika) czy tylko wpy³ki gdzie potrzeba tam gdzie trzeba. Chodzi o ilo¶æ bazy jak± zu¿yjê wydaje mi sie ¿e je¶li ca³o¶æ pokryje równ± warstw± podk³adu to zu¿yje mniej bazy ni¿ jakbym mia³ wpy³ki podk³adu
-klar OPTIMA k³ade zawsze na 1,5warstwy pierwsza taka sucha wypruszka kontaktowa i chwilkê pó¿niej lece mokr± gruba warstwa czasem zdarza ¿e mi cieknie(za krótki czas odparowania? za du¿o ³adujê lakieru ? morka raczej ok)
-jak lepiej usun±æ i zabezpieczyc antykorozyjnie - ciecie nie wchodzi juz w gre bo nie bede mial jak w niektorych miejscach zabezpieczyc spawow, ¿ywica to juz lepiej ale nie lubie ni± ¿e¼biæ wola³bym spawaæ ale muszê ci±æ koszty... Mo¿e zacynowaæ w¿ery nigdy tego nie robilem ale je¶li to da mi pewno¶æ ¿e rdza nie wyjdzie szybko moge spróbowaæ. Auto szykuje do sprzeda¿y nie chce ¿eby zaraz wysz³o co¶

zawi3j
Wys³any: 2015-02-16, 14:42   
0
UP DOWN

Moje niedopatrzenie ten lakier OPTIMA g500 jest 2:1 MS i powinno sie k³a¶æ 2-3 warstw a jak ja go robilem na 1,5. Czy przez to mog³y robiæ sie zacieki ? Pistoletem macham równo raczej i dmucha równo bo za³o¿y³em nowy zestaw naprawczy. Srebra bez problemu kladzie sie bez chmurek

barteek933
Wys³any: 2015-02-16, 18:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
zacieki robisz ty a nie lakier, widocznie lejesz za grubo lub za blisko mo¿e masz pistolet. albo ci¶nienie z³e

zawi3j
Wys³any: 2015-02-16, 19:49   
0
UP DOWN

wiem ze ja robie, opisalem wszystko w miare najdokladniej i pytam co jest ¼le pistolet skrêcony na 2 wiec nie wali mi za duzo cisnienie kolo 2,5 - 2,8 bar

max2014 
Wys³any: 2015-02-16, 20:07   
0
UP DOWN

zrób kilka fotek z tej pracy :spoko:

KK 
Wys³any: 2015-02-16, 22:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Musisz co¶ robiæ ¼le skoro lakier p³ynie. Spróbuj na czym¶ innym i bêdziesz wiedzia³ ile mo¿esz dolaæ, aby nie pop³yn±³.

zawi3j
Wys³any: 2015-02-17, 15:37   
0
UP DOWN

Kolejne pytanie mam w¿ery(szlifowa³em z papierem ¶ciernym, w³osami murzyna i druciakiem) po rdzy na do³ach drzwiach, nie bede ich wymienial bo powyzej listew jest tylko 2x lakier. szkoda wymieniac takie drzwi na ulepione.

Jak je zabezpieczyæ wyszlifowa³em ile sie da³o i cortanitem smarowaæ i epoksyd ?

W³okno szklane na go³± blache czy na epoksyd ? nie ³atam dziur na masce chlopek zrobi³ 'bad looka' chce go tylko troche usztywniæ ¿eby lepiej trzyma³ :) Nie chce wymieniac maski a wyciecie tego bedzie do¶æ trudne wiec chce to poprawic

max2014 
Wys³any: 2015-02-17, 15:50   
0
UP DOWN

ja bym prysn± cienko wytrawiaj±cym
na to akrylowym podk³adem
i dopiero szpachlówkê z w³óknem potem wype³niaj±c± na to podk³ad i lakier :cool:

zawi3j
Wys³any: 2015-02-17, 15:55   
0
UP DOWN

nie zrozumia³e¶ mnie kolego, nie mam tam zamiaru rze¼biæ bo jest urze¼bione na metalu wystarczy szpachel wykoñcaj±ca, chce wzmocniæ tego bedluka mat± szklan±. po oszlifowaniu i usunieciu korozji sta³a sie blacha zbyt cienka i boje sie ze lakier bedzie pekal

a reaktywnego nie uzywam uzywa³em raz i rdza wysz³a szybciej ni¿ jak zrobi³em cortanin + epoksyd

max2014 
Wys³any: 2015-02-17, 16:00   
0
UP DOWN

to na epoksyd bo na go³a blachê to siê nie bardzo bêdzie trzymaæ :nie:
tylko zmatuj ten epoksyd :tak:

barteek933
Wys³any: 2015-02-17, 16:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
ch³opaki na forum polecaj± te¿ to : http://allegro.pl/brunox-...4855630245.html

max2014 
Wys³any: 2015-02-17, 16:16   
0
UP DOWN

zawsze jest ten pierwszy raz :spoko:
jak to siê mówi nie grasz nie wygrasz :D

zawi3j
Wys³any: 2015-02-18, 09:16   
0
UP DOWN

auto w epksydzie pozniej troszke szpachlu i bedziemy podkladowaæ.
Chodzi o jak najbardziej zaoszczêdziæ na bazie granatowa per³a bmw 317 100 ml-28 z³ u mnie w mieszalni. Wiec wole nadrzuciæ podk³adem ma³y schemacik:

max2014 
Wys³any: 2015-02-18, 09:30   
0
UP DOWN

morze byæ punktowo tylko we¼ czarny podk³ad ewentualnie ciemno szary :spoko:
a jeszcze lepiej bêdzie jak sprawdzisz w karcie jaki podk³ad pod ten kolor przewidzia³ producent :cool:

zawi3j
Wys³any: 2015-02-18, 14:07   
0
UP DOWN

a nie zu¿yje mniej bazy jak walne po za³amanie (kolor zielony)?

Sprawa oczywista ze czarny akryl, ten kolor jest baaardzo ciemny

Kolejna sprawa na b³otniku z ty³u mia³em malutkie dziurki moze 2 nie chce ci±æ ani spawaæ bo blacha za cienka
odczysci³em obustronie murzynem i i szczota tak ze zosta³y tylko wzery, zasmarowa³em cortaninem, i sypna³em epoksydem. Przed chwilka pod³o¿y³em w³ókno szklane. Pod³o¿yæ te¿ od zewn±trz ? czy wystarczy od ¶rodka ?

max2014 
Wys³any: 2015-02-18, 14:38   
0
UP DOWN

elementy ogólnie masz w kolorze wiêc je¿eli niema potrzeby k³a¶æ podk³ad pod rant robisz sobie wiêcej roboty :?: chyba ¿e elementy s± mocno porysowane
w³ókno od spodu wystarczy a zewn±trz szpachla z w³óknem :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: