Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
zawi3j
Wysłany: 2015-02-16, 12:56   CaÂłoÂściĂłwka e46 - perÂła
0
UP DOWN

Czesc dawno tu nie pisalem szykuje sie do caÂłoÂściĂłwki e46 z 99roku
Po oberwaniu rdzy ze wypadalo by polakierowaĂŚ
- caÂła maske
-blotniki przĂłd
- 4 drzwi pod listwe
i nadkola tyÂł pod krawĂŞdÂź

rdze usun¹³em szlifierka poczatkowo tarcza z papierem pozniej tarcza z w³okna czarnego(w³osy murzyna) a na koniec wiertarka ze szczota drucian¹. ca³oœÌ zasmarowa³em cortaninem. Mia³em ma³y wypadek kawa³ek drucika ze szczoty wbi³ mi sie w oko i jestem chwilowo niedostêpny i nie mogê po³o¿yÌ epoksydu. Prawdopodobnie jutro uda mi sie go po³o¿yÌ wszystko odczyszcze jeszcze raz druciakiem tym razem w okularkach jeste raz cortanin i epoksyd.
Taka ochrona wystarczy? elementy byly mocno skorodowane - wymiana caÂłkowicie nie wchodzi w gre. Dziur nie ma ale mikro dziurki moze sÂą we wÂżerach.

Kolor to 317 granatowa perÂła w uproszczeniu. Nie chce go ciapac tak jak wyÂżej pisaÂłem bo bez sensu zostawiac gorna czesc drzwi i slupki lepiej juÂż dookola oÂświeÂżyĂŚ lakier auto bedzie sie lepiej prezentowaÂło. Przynajmniej bedzie w jednym kolorku.

to moÂże byĂŚ przydatne:
-w garaÂżu okoÂło 15 stopni
-lare evolution lvlp
-ckd 1/2 na Âścianie

Kolejne pytanie:
- ile warstw epoksydu w jakich odstĂŞpach
- podk³ad czarny lepiej po ca³oœci(oba boki i klapa silnika) czy tylko wpy³ki gdzie potrzeba tam gdzie trzeba. Chodzi o iloœÌ bazy jak¹ zu¿yjê wydaje mi sie ¿e jeœli ca³oœÌ pokryje równ¹ warstw¹ podk³adu to zu¿yje mniej bazy ni¿ jakbym mia³ wpy³ki podk³adu
-klar OPTIMA k³ade zawsze na 1,5warstwy pierwsza taka sucha wypruszka kontaktowa i chwilkê pó¿niej lece mokr¹ gruba warstwa czasem zdarza ¿e mi cieknie(za krótki czas odparowania? za du¿o ³adujê lakieru ? morka raczej ok)
-jak lepiej usun¹Ì i zabezpieczyc antykorozyjnie - ciecie nie wchodzi juz w gre bo nie bede mial jak w niektorych miejscach zabezpieczyc spawow, ¿ywica to juz lepiej ale nie lubie ni¹ ¿eŸbiÌ wola³bym spawaÌ ale muszê ci¹Ì koszty... Mo¿e zacynowaÌ w¿ery nigdy tego nie robilem ale jeœli to da mi pewnoœÌ ¿e rdza nie wyjdzie szybko moge spróbowaÌ. Auto szykuje do sprzeda¿y nie chce ¿eby zaraz wysz³o coœ

zawi3j
Wysłany: 2015-02-16, 14:42   
0
UP DOWN

Moje niedopatrzenie ten lakier OPTIMA g500 jest 2:1 MS i powinno sie k³aœÌ 2-3 warstw a jak ja go robilem na 1,5. Czy przez to mog³y robiÌ sie zacieki ? Pistoletem macham równo raczej i dmucha równo bo za³o¿y³em nowy zestaw naprawczy. Srebra bez problemu kladzie sie bez chmurek

barteek933
Wysłany: 2015-02-16, 18:19   
0
UP DOWN

zacieki robisz ty a nie lakier, widocznie lejesz za grubo lub za blisko moÂże masz pistolet. albo ciÂśnienie zÂłe

zawi3j
Wysłany: 2015-02-16, 19:49   
0
UP DOWN

wiem ze ja robie, opisalem wszystko w miare najdokladniej i pytam co jest Âźle pistolet skrĂŞcony na 2 wiec nie wali mi za duzo cisnienie kolo 2,5 - 2,8 bar

max2014 
Wysłany: 2015-02-16, 20:07   
0
UP DOWN

zrĂłb kilka fotek z tej pracy :spoko:

KK 
Wysłany: 2015-02-16, 22:37   
0
UP DOWN

Musisz coœ robiÌ Ÿle skoro lakier p³ynie. Spróbuj na czymœ innym i bêdziesz wiedzia³ ile mo¿esz dolaÌ, aby nie pop³yn¹³.

zawi3j
Wysłany: 2015-02-17, 15:37   
0
UP DOWN

Kolejne pytanie mam wÂżery(szlifowaÂłem z papierem Âściernym, wÂłosami murzyna i druciakiem) po rdzy na doÂłach drzwiach, nie bede ich wymienial bo powyzej listew jest tylko 2x lakier. szkoda wymieniac takie drzwi na ulepione.

Jak je zabezpieczyĂŚ wyszlifowaÂłem ile sie daÂło i cortanitem smarowaĂŚ i epoksyd ?

W³okno szklane na go³¹ blache czy na epoksyd ? nie ³atam dziur na masce chlopek zrobi³ 'bad looka' chce go tylko troche usztywniÌ ¿eby lepiej trzyma³ :) Nie chce wymieniac maski a wyciecie tego bedzie doœÌ trudne wiec chce to poprawic

max2014 
Wysłany: 2015-02-17, 15:50   
0
UP DOWN

ja bym prysnÂą cienko wytrawiajÂącym
na to akrylowym podkÂładem
i dopiero szpachlówkê z w³óknem potem wype³niaj¹c¹ na to podk³ad i lakier :cool:

zawi3j
Wysłany: 2015-02-17, 15:55   
0
UP DOWN

nie zrozumiaÂłeÂś mnie kolego, nie mam tam zamiaru rzeÂźbiĂŚ bo jest urzeÂźbione na metalu wystarczy szpachel wykoĂącajÂąca, chce wzmocniĂŚ tego bedluka matÂą szklanÂą. po oszlifowaniu i usunieciu korozji staÂła sie blacha zbyt cienka i boje sie ze lakier bedzie pekal

a reaktywnego nie uzywam uzywaÂłem raz i rdza wyszÂła szybciej niÂż jak zrobiÂłem cortanin + epoksyd

max2014 
Wysłany: 2015-02-17, 16:00   
0
UP DOWN

to na epoksyd bo na goÂła blachĂŞ to siĂŞ nie bardzo bĂŞdzie trzymaĂŚ :nie:
tylko zmatuj ten epoksyd :tak:

barteek933
Wysłany: 2015-02-17, 16:11   
0
UP DOWN

chÂłopaki na forum polecajÂą teÂż to : http://allegro.pl/brunox-...4855630245.html

max2014 
Wysłany: 2015-02-17, 16:16   
0
UP DOWN

zawsze jest ten pierwszy raz :spoko:
jak to siĂŞ mĂłwi nie grasz nie wygrasz :D

zawi3j
Wysłany: 2015-02-18, 09:16   
0
UP DOWN

auto w epksydzie pozniej troszke szpachlu i bedziemy podkladowaĂŚ.
Chodzi o jak najbardziej zaoszczĂŞdziĂŚ na bazie granatowa perÂła bmw 317 100 ml-28 zÂł u mnie w mieszalni. Wiec wole nadrzuciĂŚ podkÂładem maÂły schemacik:

max2014 
Wysłany: 2015-02-18, 09:30   
0
UP DOWN

morze byĂŚ punktowo tylko weÂź czarny podkÂład ewentualnie ciemno szary :spoko:
a jeszcze lepiej bĂŞdzie jak sprawdzisz w karcie jaki podkÂład pod ten kolor przewidziaÂł producent :cool:

zawi3j
Wysłany: 2015-02-18, 14:07   
0
UP DOWN

a nie zuÂżyje mniej bazy jak walne po zaÂłamanie (kolor zielony)?

Sprawa oczywista ze czarny akryl, ten kolor jest baaardzo ciemny

Kolejna sprawa na b³otniku z ty³u mia³em malutkie dziurki moze 2 nie chce ci¹Ì ani spawaÌ bo blacha za cienka
odczysci³em obustronie murzynem i i szczota tak ze zosta³y tylko wzery, zasmarowa³em cortaninem, i sypna³em epoksydem. Przed chwilka pod³o¿y³em w³ókno szklane. Pod³o¿yÌ te¿ od zewn¹trz ? czy wystarczy od œrodka ?

max2014 
Wysłany: 2015-02-18, 14:38   
0
UP DOWN

elementy ogólnie masz w kolorze wiêc je¿eli niema potrzeby k³aœÌ podk³ad pod rant robisz sobie wiêcej roboty :?: chyba ¿e elementy s¹ mocno porysowane
w³ókno od spodu wystarczy a zewn¹trz szpachla z w³óknem :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu