Przesunięty przez: Robertlodz09 2015-02-17, 21:29 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Neonis
|
Wysłany: 2015-02-16, 19:25 Warunki garaÂżowe a sposoby na minimalizacjĂŞ pylenia
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
Pomieszczenie w którym pracujê i wykonujê prace lakiernicze wygl¹da nastêpuj¹co: posadzka z ¿ywicy epoksydowej, œciany pomalowane farb¹ emulsyjn¹. sufit z paneli PCV. Czasami zachodzi potrzeba zabezpieczenia czegoœ lakierem bezbarwnym. Nie pracujê na du¿ych elementach typu ca³e samochody, ale na ma³ych typu kaski motocyklowe czy pojedyncze elementy motocykli. Powiedzcie mi co mogê (jeszcze) zrobiÌ, ¿eby mo¿liwie najbardziej zminimalizowaÌ siadanie py³ów na elementach podczas malowania ich klarem? Póki co robiê nastêpuj¹ce rzeczy:
- przecieranie elementĂłw szmatkÂą antystatycznÂą
- zamiatanie pod³ogi (oczywiœcie delikatnie by siê nie kurzy³o i jak¹œ godzinê przed docelowym malowaniem) i jej umycie
- zakrycie wszystkich urz¹dzeù i mebli wokó³ (tak¿e po to by na nich nie siada³ lakier)
Niestety spryskiwaĂŚ Âścian wodÂą nie mogĂŞ, bo sÂą gipsowane. ObiÂło mi siĂŞ o uszy coÂś takiego jak pÂłyn kabinowy Anti-Dust, ktĂłrego uÂżywajÂą w kabinach lakierniczych. Czy jest jakiÂś podobny specyfik, ktĂłrego mĂłgÂłbym uÂżyĂŚ na zwykÂłe Âściany?
Co jeszcze "antypyÂłowego" mogĂŞ zrobiĂŚ? |
_________________ Artystyczne malowanie aerografem tirĂłw, motocykli, kaskĂłw, samochodĂłw - Aerografit Studio |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-16, 19:29
|
0
|
|
|
|
WyciÂąg drobny |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-16, 22:42
|
0
|
|
|

|
Z tego co mi siê obi³o o uszy to zamiataÌ powinno siê du¿o wczeœniej. Jak zamieciesz przed samym lakierowaniem to te py³y wszystkie fruwaj¹. WidaÌ to po zgaszeniu œwiat³a i po³o¿eniu np lampki. Najlepiej zlaÌ pod³ogê wod¹ i nie musisz tam za du¿o z miot³¹ lataÌ. Z wody nic nie wstanie. Drobny py³ potrafi lataÌ d³ugo.
Mo¿esz te¿ zrobiÌ ma³e pomieszczenie i nawiew sobie, ewentualnie ma³y box i wyci¹g, ale nie wiem czy tych syfów nie bêdziesz mia³ jeszcze wiêcej przy wyci¹gu. Odkurzu z lakieru wtedy nie bêdzie, ale powietrze mo¿e przyci¹gn¹Ì syfy z pomieszczenia. I tak, Ÿle i tak nie dobrze.
Najlepszy nawiew |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-16, 23:15
|
0
|
|
|
|
to ja bym ju¿ wola³ daÌ l¿ejszy wyci¹g aby pozbyÌ siê chocia¿ w 50% mg³y w czasie lakierowania i by mi starczy³o. Wiadomo ¿e jak da siê jakiœ strasznie mocny to bêdzie ci¹gn¹Ì syfy do góry, tak¿e najlepiej by by³o mieÌ silnik z regulacj¹ obrotów. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-16, 23:17
|
0
|
|
|

|
Do góry ma ci¹gn¹Ì wyci¹g? Chyba ¿e zamontowany np w boxie. Filtry bêd¹ usytuowane i tak pionowo. |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-02-17, 09:16
|
0
|
|
|
|
nie mam pojĂŞcia jak by to wyglÂądaÂło jak by byÂł u gĂłry.
A co byÂś mĂłgÂł poleciĂŚ na wyciÂąg do pomieszczenia 3.20 x 7.80 x 2.5.
Nie musi byĂŚ to coÂś niewiadomo jak mocnego, chodzi o polepszenie po prostu widocznoÂści |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-02-17, 11:26
|
0
|
|
|

|
Wieczorem wrzucĂŞ fotki Âścianki w moim temacie to sobie zerkniesz, co moÂżesz zrobiĂŚ. OczywiÂście odpowiednio mniejsze. |
|