Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Robertlodz09 2015-02-17, 21:29
Autor Wiadomo¶æ
Neonis 
Wys³any: 2015-02-16, 19:25   Warunki gara¿owe a sposoby na minimalizacjê pylenia
0
UP DOWN
aerografit.pl

Sk±d: O¶wiêcim
Pomieszczenie w którym pracujê i wykonujê prace lakiernicze wygl±da nastêpuj±co: posadzka z ¿ywicy epoksydowej, ¶ciany pomalowane farb± emulsyjn±. sufit z paneli PCV. Czasami zachodzi potrzeba zabezpieczenia czego¶ lakierem bezbarwnym. Nie pracujê na du¿ych elementach typu ca³e samochody, ale na ma³ych typu kaski motocyklowe czy pojedyncze elementy motocykli. Powiedzcie mi co mogê (jeszcze) zrobiæ, ¿eby mo¿liwie najbardziej zminimalizowaæ siadanie py³ów na elementach podczas malowania ich klarem? Póki co robiê nastêpuj±ce rzeczy:
- przecieranie elementów szmatk± antystatyczn±
- zamiatanie pod³ogi (oczywi¶cie delikatnie by siê nie kurzy³o i jak±¶ godzinê przed docelowym malowaniem) i jej umycie
- zakrycie wszystkich urz±dzeñ i mebli wokó³ (tak¿e po to by na nich nie siada³ lakier)

Niestety spryskiwaæ ¶cian wod± nie mogê, bo s± gipsowane. Obi³o mi siê o uszy co¶ takiego jak p³yn kabinowy Anti-Dust, którego u¿ywaj± w kabinach lakierniczych. Czy jest jaki¶ podobny specyfik, którego móg³bym u¿yæ na zwyk³e ¶ciany?

Co jeszcze "antypy³owego" mogê zrobiæ?

barteek933
Wys³any: 2015-02-16, 19:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
Wyci±g drobny :)

KK 
Wys³any: 2015-02-16, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Z tego co mi siê obi³o o uszy to zamiataæ powinno siê du¿o wcze¶niej. Jak zamieciesz przed samym lakierowaniem to te py³y wszystkie fruwaj±. Widaæ to po zgaszeniu ¶wiat³a i po³o¿eniu np lampki. Najlepiej zlaæ pod³ogê wod± i nie musisz tam za du¿o z miot³± lataæ. Z wody nic nie wstanie. Drobny py³ potrafi lataæ d³ugo.

Mo¿esz te¿ zrobiæ ma³e pomieszczenie i nawiew sobie, ewentualnie ma³y box i wyci±g, ale nie wiem czy tych syfów nie bêdziesz mia³ jeszcze wiêcej przy wyci±gu. Odkurzu z lakieru wtedy nie bêdzie, ale powietrze mo¿e przyci±gn±æ syfy z pomieszczenia. I tak, ¼le i tak nie dobrze.
Najlepszy nawiew :)

barteek933
Wys³any: 2015-02-16, 23:15   
0
UP DOWN

to ja bym ju¿ wola³ daæ l¿ejszy wyci±g aby pozbyæ siê chocia¿ w 50% mg³y w czasie lakierowania i by mi starczy³o. Wiadomo ¿e jak da siê jaki¶ strasznie mocny to bêdzie ci±gn±æ syfy do góry, tak¿e najlepiej by by³o mieæ silnik z regulacj± obrotów.

KK 
Wys³any: 2015-02-16, 23:17   
0
UP DOWN

Do góry ma ci±gn±æ wyci±g? Chyba ¿e zamontowany np w boxie. Filtry bêd± usytuowane i tak pionowo.

barteek933
Wys³any: 2015-02-17, 09:16   
0
UP DOWN

nie mam pojêcia jak by to wygl±da³o jak by by³ u góry.

A co by¶ móg³ poleciæ na wyci±g do pomieszczenia 3.20 x 7.80 x 2.5.

Nie musi byæ to co¶ niewiadomo jak mocnego, chodzi o polepszenie po prostu widoczno¶ci

KK 
Wys³any: 2015-02-17, 11:26   
0
UP DOWN

Wieczorem wrzucê fotki ¶cianki w moim temacie to sobie zerkniesz, co mo¿esz zrobiæ. Oczywi¶cie odpowiednio mniejsze.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: