Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
krolik_21
|
Wysłany: 2008-07-25, 00:45 Naklejki pod lakier- jak postĂŞpowaĂŚ.
|
0
|
|
|
|
Maluje motocykl swój w³asny i mam taki problem kiedy przyklejaÌ naklejki? Na bazê czy na bezbarwny? Oryginalnie wiêkszoœÌ motocykli ma pod bezbarwnym. Zrobi³em próbê i po 30 minutach przyklei³em na bazê, na to bezbarwny. Po 2 h pojawi³y sie pod napisami takie pêcherzyki. Prosze o podpowiedŸ jak to nale¿ycie wykonaÌ. Dzieki |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-07-25, 08:51
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
1. naklejka musi byc oryginalna i nadajaca sie do przyklejenia pod lakierem.
2. klei siĂŞ na bazĂŞ luz na ebzbarwny Tobie polecma jendka na bezbarwny.
3. jesli chcesz juz na baze, to musisz uzyc gumowej lopatki do wywalenie powietrza przy naklejaniu spod naklejki.
najpierw walisz samÂą naklejkĂŞ klarem i jej brzegi
pozniej normalnie lakierujesz. uwazaj w obrebie naklejek przy ew. polerce.
ogolnie robie tka tylko wtedy, gdy sie klijent uprze (tylko z oryg. nalepkami) |
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-25, 09:25
|
0
|
|
|
|
Ja klejĂŞ naklejki na sucho lub spryskujĂŞ element wodÂą na to kÂładĂŞ naklejkĂŞ i wyciskam wodĂŞ. Wtedy nie ma mowy o pĂŞcherzykach. Zaznaczam, Âże spoĂłb z wodÂą wymaga duÂżej wprawy. |
|
|
|
 |
krolik_21
|
Wysłany: 2008-07-25, 09:47
|
0
|
|
|
|
Dzieki Wielkie. Po jakim czasie moÂżna bez problemu naklejaĂŚ na bazĂŞ lub bezbarwny? Tego samego dnia czy na nastĂŞpny?
PĂŞcherzyki pojawiÂły sie dopiero po 2 h i tylko na 3 literkach.
Mam maÂły problem z baza nie kryje podkÂładu. Jak cala owiewka jest w podkÂładzie to jest ok przy 4 warstwach. Ale czacha ma podkÂład tylko w 2 miejscach i po naÂłoÂżeniu bazy tam gdzie jest podkÂład wychodzi jaÂśniejszy kolor.
Czy to oznacza ze muszê waln¹Ì ca³oœÌ podk³adem?
Ile potrzebuje lakieru na motocykl kawasaki ninja? Jak byÂłem w mieszalni i prosiÂłem o 1,5 litra to mnie wyÂśmiali ze tyle to na auto sie bierze. Na bak, zadupek i bÂłotniki poszÂło mi juÂż okoÂło 0,7. ZostaÂło lewy, prawy bok i czacha. |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2008-07-25, 10:43
|
0
|
|
|

|
Nie musisz podkladowac ca³ych elementów. Najpierw pokryj baza na dwa razy same ³atki z podk³adu a dopiero póŸniej lec po ca³ym elemencie. Problem bedzie rozwiazany.
JeÂśliw mieszalni zorientowali siĂŞ Âże nie jesteÂś zbyt obeznany w temacie to mogli dac ci rozcieĂączonÂą bazĂŞ- stÂąd problemy z kryciem. Jesli masz obawy ze zabraknie- zamĂłw tÂło w podobnym odcieniu a wÂłasciwÂą baza pokryj przy ostatnich warstwach. powodzenia |
|
|
|
 |
krolik_21
|
Wysłany: 2008-07-25, 11:42
|
0
|
|
|
|
Wczoraj po³o¿y³em 2 razy bazê i zostawi³em do dziœ, teraz kolejne 2 i nic to nie zmienia a nie chce ryzykowaÌ ze mi bazy braknie (niema ¿adnej ró¿nicy po na³o¿eniu 3 i 4 warstwy). Zosta³o mi 0.3l na czachê i 2 boczki. Tak czy inaczej jak skoùczê to zapodam foty
Mo¿e sprobowaÌ prysn¹Ì bez rozcieùczania?
Jest to moje 3 malowanie motocykla. Ten bĂŞdzie miaÂł naklejki gdyÂż to moja maszina |
|
|
|
 |
pitterek
|
Wysłany: 2008-07-25, 15:05
|
0
|
|
|

|
kolego podczas nakladania kolejnych warstw bazy niedopuszczalne jest pozostawianie niepolakierowania elementu na nastepny dzieĂą. wszystko trzeba zrobiĂŚ jednego dnia. po skoĂączeniu bazowania porzadnie jÂą wysuszyc ( ok 30 min) i zaaplikowac lakier bezbarwny. Baza ma swĂłj okreslony czas w trakcie ktĂłrego aplikuje siĂŞ lakier bezbarwny. jesli juÂż wczesniej miales problemy z kryciem to dlaczego od razu nie zmniejszyÂłes ilosci rozcienczalnika? |
_________________ Pit
 |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-25, 17:16
|
0
|
|
|
|
krolik_21 napisał/a: | Wczoraj poÂłoÂżyÂłem 2 razy bazĂŞ i zostawiÂłem do dziÂś, teraz kolejne 2 i nic to nie zmienia a nie chce ryzykowaĂŚ ze mi bazy braknie (niema Âżadnej ró¿nicy po naÂłoÂżeniu 3 i 4 warstwy). ZostaÂło mi 0.3l na czachĂŞ i 2 boczki. Tak czy inaczej jak skoĂączĂŞ to zapodam foty
Mo¿e sprobowaÌ prysn¹Ì bez rozcieùczania?
Jest to moje 3 malowanie motocykla. Ten bĂŞdzie miaÂł naklejki gdyÂż to moja maszina |
Jaki kolor kolego??? Na 100 procent Ci pokryje jak najpierw caÂły element pryÂśniesz tzw. VS -em (baza w odpowiednim odcieniu szaroÂści). Zawsze jak mam podkÂład w Âłatki to tak robie i jest OK. |
|
|
|
 |
krolik_21
|
Wysłany: 2008-07-25, 21:34
|
0
|
|
|
|
Niebieski metalic. Wszystkie elementy robie wed³ug instrukcji i szlo dobrze ale ka¿dy by³ pokryty w ca³oœci podk³adem. Czacha mia³a niewielkie uszkodzenia wiec zmatowa³em stary lakier i gdzie szpachel to podk³ad. wiem ze bezbarwny daje sie po oko³o 20 minutach. Ca³¹ prace zepsu³a mi niekryj¹ca baza i dlatego zostawi³em czachê na nastêpny dzieù. Dziêki za rady jutro spróbuje mniej rozpuszczalnika i zobaczymy. |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-25, 22:35
|
0
|
|
|
|
niebieski metalic, ciê¿ki temat jeœli masz podk³ad w plamki. Zrób ca³¹ czaszkê w szarym kolorze (2 cienkie, delikatne warstwy), wytrzyj szmatk¹ antystatyczn¹ i maluj niebieskim. Zobaczysz, ¿e bêdzie dobrze. Prawie ka¿dy motocykl przepylam szar¹ baz¹ przed malowaniem i nie mam problemów z kryciem.
P.S. A z rozcienczalnikiem nie kombinuj. Do bazy musi byĂŚ dodany w odpowiednich proporcjach. |
|
|
|
 |
krolik_21
|
Wysłany: 2008-07-26, 08:49
|
0
|
|
|
|
Wykonam jak kolega Arti pisze ca³oœÌ na szaro i póŸniej baza. Tak robi³em wczeœniej pozosta³e elementy i wychodzi³o piêknie.
[ Dodano: 2008-07-27, 13:08 ]
Zamieszczam zdjĂŞcia zrobionych elementĂłw.
HPIM2431.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 575 raz(y) 129.86 KB |
HPIM2430.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 377 raz(y) 141.31 KB |
HPIM2428.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 372 raz(y) 151.48 KB |