Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
krolik_21
Wys³any: 2008-07-24, 23:45   Naklejki pod lakier- jak postêpowaæ.
0
UP DOWN

Maluje motocykl swój w³asny i mam taki problem kiedy przyklejaæ naklejki? Na bazê czy na bezbarwny? Oryginalnie wiêkszo¶æ motocykli ma pod bezbarwnym. Zrobi³em próbê i po 30 minutach przyklei³em na bazê, na to bezbarwny. Po 2 h pojawi³y sie pod napisami takie pêcherzyki. Prosze o podpowied¼ jak to nale¿ycie wykonaæ. Dzieki

Wys³any: 2008-07-25, 07:51   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
1. naklejka musi byc oryginalna i nadajaca sie do przyklejenia pod lakierem.
2. klei siê na bazê luz na ebzbarwny Tobie polecma jendka na bezbarwny.
3. jesli chcesz juz na baze, to musisz uzyc gumowej lopatki do wywalenie powietrza przy naklejaniu spod naklejki.

najpierw walisz sam± naklejkê klarem i jej brzegi
pozniej normalnie lakierujesz. uwazaj w obrebie naklejek przy ew. polerce.

ogolnie robie tka tylko wtedy, gdy sie klijent uprze (tylko z oryg. nalepkami)

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

arti
Wys³any: 2008-07-25, 08:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Ja klejê naklejki na sucho lub spryskujê element wod± na to k³adê naklejkê i wyciskam wodê. Wtedy nie ma mowy o pêcherzykach. Zaznaczam, ¿e spoób z wod± wymaga du¿ej wprawy.

krolik_21
Wys³any: 2008-07-25, 08:47   
0
UP DOWN

Dzieki Wielkie. Po jakim czasie mo¿na bez problemu naklejaæ na bazê lub bezbarwny? Tego samego dnia czy na nastêpny?
Pêcherzyki pojawi³y sie dopiero po 2 h i tylko na 3 literkach.

Mam ma³y problem z baza nie kryje podk³adu. Jak cala owiewka jest w podk³adzie to jest ok przy 4 warstwach. Ale czacha ma podk³ad tylko w 2 miejscach i po na³o¿eniu bazy tam gdzie jest podk³ad wychodzi ja¶niejszy kolor.
Czy to oznacza ze muszê waln±æ ca³o¶æ podk³adem?
Ile potrzebuje lakieru na motocykl kawasaki ninja? Jak by³em w mieszalni i prosi³em o 1,5 litra to mnie wy¶miali ze tyle to na auto sie bierze. Na bak, zadupek i b³otniki posz³o mi ju¿ oko³o 0,7. Zosta³o lewy, prawy bok i czacha.

pitterek 
Wys³any: 2008-07-25, 09:43   
0
UP DOWN

Nie musisz podkladowac ca³ych elementów. Najpierw pokryj baza na dwa razy same ³atki z podk³adu a dopiero pó¼niej lec po ca³ym elemencie. Problem bedzie rozwiazany.
Je¶liw mieszalni zorientowali siê ¿e nie jeste¶ zbyt obeznany w temacie to mogli dac ci rozcieñczon± bazê- st±d problemy z kryciem. Jesli masz obawy ze zabraknie- zamów t³o w podobnym odcieniu a w³asciw± baza pokryj przy ostatnich warstwach. powodzenia

krolik_21
Wys³any: 2008-07-25, 10:42   
0
UP DOWN

Wczoraj po³o¿y³em 2 razy bazê i zostawi³em do dzi¶, teraz kolejne 2 i nic to nie zmienia a nie chce ryzykowaæ ze mi bazy braknie (niema ¿adnej ró¿nicy po na³o¿eniu 3 i 4 warstwy). Zosta³o mi 0.3l na czachê i 2 boczki. Tak czy inaczej jak skoñczê to zapodam foty :mrgreen:
Mo¿e sprobowaæ prysn±æ bez rozcieñczania?

Jest to moje 3 malowanie motocykla. Ten bêdzie mia³ naklejki gdy¿ to moja maszina :mrgreen:

pitterek 
Wys³any: 2008-07-25, 14:05   
0
UP DOWN

kolego podczas nakladania kolejnych warstw bazy niedopuszczalne jest pozostawianie niepolakierowania elementu na nastepny dzieñ. wszystko trzeba zrobiæ jednego dnia. po skoñczeniu bazowania porzadnie j± wysuszyc ( ok 30 min) i zaaplikowac lakier bezbarwny. Baza ma swój okreslony czas w trakcie którego aplikuje siê lakier bezbarwny. jesli ju¿ wczesniej miales problemy z kryciem to dlaczego od razu nie zmniejszy³es ilosci rozcienczalnika?

arti
Wys³any: 2008-07-25, 16:16   
0
UP DOWN

krolik_21 napisa³/a:
Wczoraj po³o¿y³em 2 razy bazê i zostawi³em do dzi¶, teraz kolejne 2 i nic to nie zmienia a nie chce ryzykowaæ ze mi bazy braknie (niema ¿adnej ró¿nicy po na³o¿eniu 3 i 4 warstwy). Zosta³o mi 0.3l na czachê i 2 boczki. Tak czy inaczej jak skoñczê to zapodam foty :mrgreen:
Mo¿e sprobowaæ prysn±æ bez rozcieñczania?

Jest to moje 3 malowanie motocykla. Ten bêdzie mia³ naklejki gdy¿ to moja maszina :mrgreen:

Jaki kolor kolego??? Na 100 procent Ci pokryje jak najpierw ca³y element pry¶niesz tzw. VS -em (baza w odpowiednim odcieniu szaro¶ci). Zawsze jak mam podk³ad w ³atki to tak robie i jest OK.

krolik_21
Wys³any: 2008-07-25, 20:34   
0
UP DOWN

Niebieski metalic. Wszystkie elementy robie wed³ug instrukcji i szlo dobrze ale ka¿dy by³ pokryty w ca³o¶ci podk³adem. Czacha mia³a niewielkie uszkodzenia wiec zmatowa³em stary lakier i gdzie szpachel to podk³ad. wiem ze bezbarwny daje sie po oko³o 20 minutach. Ca³± prace zepsu³a mi niekryj±ca baza i dlatego zostawi³em czachê na nastêpny dzieñ. Dziêki za rady jutro spróbuje mniej rozpuszczalnika i zobaczymy.

arti
Wys³any: 2008-07-25, 21:35   
0
UP DOWN

niebieski metalic, ciê¿ki temat je¶li masz podk³ad w plamki. Zrób ca³± czaszkê w szarym kolorze (2 cienkie, delikatne warstwy), wytrzyj szmatk± antystatyczn± i maluj niebieskim. Zobaczysz, ¿e bêdzie dobrze. Prawie ka¿dy motocykl przepylam szar± baz± przed malowaniem i nie mam problemów z kryciem.
P.S. A z rozcienczalnikiem nie kombinuj. Do bazy musi byæ dodany w odpowiednich proporcjach.

krolik_21
Wys³any: 2008-07-26, 07:49   
0
UP DOWN

Wykonam jak kolega Arti pisze ca³o¶æ na szaro i pó¼niej baza. Tak robi³em wcze¶niej pozosta³e elementy i wychodzi³o piêknie.

[ Dodano: 2008-07-27, 13:08 ]
Zamieszczam zdjêcia zrobionych elementów.

HPIM2431.JPG
Plik ¶ci±gniêto 563 raz(y) 129.86 KB

HPIM2430.JPG
Plik ¶ci±gniêto 375 raz(y) 141.31 KB

HPIM2428.JPG
Plik ¶ci±gniêto 366 raz(y) 151.48 KB

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów