Autor |
Wiadomo¶æ |
|
baqo
|
Wys³any: 2008-07-18, 12:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Bisuside14 napisa³/a: | ostatnio w oczy przy myciu guna prysnê³o mi nitro | idzie oszaleæ!!! |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-07-18, 12:15
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
no ja jako¶ nie oszala³em....... |
|
|
|
|
Johny Bravo
|
Wys³any: 2008-07-18, 21:57
|
0
|
|
|
|
Hej, jakich szpachelek u¿ywacie do nak³adania ?? Ja mam tylko jakie¶ japoñskie za 7z³, ale wydaj± mi siê za twarde. I jeszcze na czym rozrabiacie szpachel?? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-18, 22:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
ja mam takie metalowe za 5 zl. jak dla mnie to wole twarde od tych miekkich. np nie potrafie robic takimi plastikowymi miekkimi.
rozrabiam na szpachelkach. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-19, 15:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Ja mam plastikowa Standoxa z 1z³, Idealna: nie twarda i nie za miêkka.
[ Dodano: 2008-07-19, 16:31 ]
pitterek napisa³/a: | hehe ja mia³em podobny przypadek;) tylko ze ja nosze soczewki;) ciekawie prawda...;) |
A jak z zapyleniami? Mam kumpla lakiernika w okularach to do roboty kupi³ sobie drugie tansze bo tak star³ juz szk³a nitrem ze nic nie widzia³. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Pono
|
Wys³any: 2008-07-22, 15:45
|
0
|
|
|
|
a jesli wam prysnie do oka nitro to ¶lina i do oka =] zadna sciema slina zawiera wlasnie takie substancje ktore pomagaja nie wiem dokladniej co, lepiej niz zwykla woda, |
|
|
|
|
marcin
|
Wys³any: 2008-07-22, 19:49
|
0
|
|
|
|
przede wszystkim najwiêkszym b³êdem jest po nitrze zamykaæ i trzeæ oko najszybciej ,oko pozbywa siê obcych substancji jak jest otwarte wiêc najlepsz± metod± jest otworzyæ oko szeroko je¶li zachodzi potrzeba mrugn±æ i znów szeroko otworzyæ a po kilku mrugniêciach nitro przestaje paliæ |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-07-22, 21:23
|
0
|
|
|
|
marcin napisa³/a: | przede wszystkim najwiêkszym b³êdem jest po nitrze zamykaæ i trzeæ oko najszybciej ,oko pozbywa siê obcych substancji jak jest otwarte wiêc najlepsz± metod± jest otworzyæ oko szeroko je¶li zachodzi potrzeba mrugn±æ i znów szeroko otworzyæ a po kilku mrugniêciach nitro przestaje paliæ |
heheh sproboj ty otworzyc oko jak ci nitro prysnie do niego |
|
|
|
|
marcin
|
Wys³any: 2008-07-22, 23:07
|
0
|
|
|
|
tak w³a¶nie robiê to sposób który pokaza³ mi stary lakiernik kiedy malowa³em samoloty gdzie
u¿ywa siê takiej chemii do sci±gania lakieru ¿e nitro to przy tym woda . wiem ¿e na pocz±tku nie jest ³atwo mo¿na sobie pomagaæ palcami a z czasem wyrobi sie odruch otwierania oka. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-07-24, 19:41
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-24, 19:45
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
czesto uzywam takich przezrocvzystych plastikowych okularow ochronnych do lakierowania. takie zwykle jak np. przy pracy ze szlifierk±. do mycia pistoletu jak znalaz³ |
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-25, 22:00
|
0
|
|
|
|
witam ! mam pytanko -po jakim czasie mo¿na polerowaæ lakier akrylowy ?W³a¶nie dzisiaj polakierowa³em zderzak w autku ¿onki . Jakim papierem wodnym matowaæ -1500 czy 2000 ? Czy do polerowania takiego lakieru mozna u¿yc pasty 3M 50417 (z zielonym korkiem ?)Czy mo¿na do takiej polerki u¿yæ bia³ej g±bki ? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-26, 11:48
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
bez sensu polerowac zderzaki...
najlepiej jak najpozniej polerowac jak masz swoje autko to np. po tygodniu-uwierz, ze tak epiej niz po dwoch dniach...
2000, pozniej 2500 i ew. 3000 lub jego odpowiednik.
ja bym w ogole tego nie rusza³. |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-26, 11:58
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | bez sensu polerowac zderzaki...
najlepiej jak najpozniej polerowac jak masz swoje autko to np. po tygodniu-uwierz, ze tak epiej niz po dwoch dniach...
2000, pozniej 2500 i ew. 3000 lub jego odpowiednik.
ja bym w ogole tego nie rusza³. |
Jest sens, chociaz góre co sie rzuca w oczy. Uwierz...dzis wydawalismy Almere ta nowa kwadratow± 2 zderzaki maska drzwi1. Nie czepili sie kolor w lesie...ze ¶mietki na masce...tylko w³asnie do innej strukturki zderzaków. Nie by³o ¼le, prawie fabryka strukturka ale auto ca³e g³adkie jak szk³o (cwiara wstawiana i ca³e po przejsciach,odcieni 125na nim - kit puchnie) Ja zrobi³êm jak nalezy a tu zonk...no ale przesz³o. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-27, 03:57
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
no to ja nie wiem jak taki zderzak musi wygl±daæ, zebt go trzeba by³o polerowaæ
mam sposob na swoj garaz i problemu z syfami nie mam juz w ogole, a struktura-kocham malowac na szklanke, wiêc jak jest autko szklanka to i zderzak tak polakieruje. na moto to koniecznosc |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-27, 07:23
|
0
|
|
|
|
Jak ma wygl±dac? normalnie. Jak reszta. Wylewam na lekkiego baranka, potem to 2000 PRZYCINAM lekko, nie do zera i jest jak reszta auta. Na szklanke kiedys mi gosc nie odebra³ auta bo powiedzia³ ze ZA BARDZO sie swieci i na aucie ma chrope a ja mu zrobi³em g³ad¼. Wiec staram sie robic tak jak reszta elementów. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-27, 11:30
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
okej widocznie za malo zderzakow pomalowa³em w zyciu, bo to nie do konc amoja branza
a z lusterkiem chodizlo mi o to, ze jak auto szklanka to i zderzak szklanka... pzdr |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-27, 13:11
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | okej widocznie za malo zderzakow pomalowa³em w zyciu, bo to nie do konc amoja branza
a z lusterkiem chodizlo mi o to, ze jak auto szklanka to i zderzak szklanka... pzdr |
Ja auto szklanka to malowane na 100% |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-27, 14:44
|
0
|
|
|
|
mam jescze pytanko -czy do polerki po lakierowaniu mo¿na u¿yæ bia³ej g±bki ? |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-07-27, 14:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
Przewaznie sie uzywa bialej |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-07-27, 15:39
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-27, 17:47
|
0
|
|
|
|
ari napisa³/a: | mam jescze pytanko -czy do polerki po lakierowaniu mo¿na u¿yæ bia³ej g±bki ? |
Ja na sucho mam zó³t± farecla, na mokro bia³a farecla a na wykonczenie czarna gofrowana farecla. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-07-27, 20:17
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
mebArth napisa³/a: | online napisa³/a: | okej widocznie za malo zderzakow pomalowa³em w zyciu, bo to nie do konc amoja branza
Ja auto szklanka to malowane na 100% |
popatrz na starsze autka. nawet qauto mojego starego seryjnie wyszlo z szklank± co innego dzi¶
co do karbowanej/gofrowanej g±bki, to jest to ¶wietne rozwiazanie, bo nie pryska przy polerce na mokro pasta wokó³ elementu, tylko trzyma to w sobie |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-28, 15:41
|
0
|
|
|
|
@online - gofrowanej uzywam na sucho...na paste 3M z niebieskiem korkiem. Wykonczeniow±. Nic mi sie nie pryska |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-28, 21:52
|
0
|
|
|
|
a jak generalnie przebiega polerka na sucho past± 3M?Do wsêpnej polerki jakiej u¿ywasz pasty ? chodzi mi o obroty oraz ile materia³u na³o¿yc na element czy raczej na g±bkê oraz jak poznaæ ,¿e jest ju¿ efekt odpowiedni polerowania ? zmywasz pastê wod± czy u¿ywasz czego¶ specjalnego ? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-29, 14:43
|
0
|
|
|
|
Zólta gabka (ew bia³a) pasta 3M z bia³ym kurkiem dosc szorstka. Ile na³ozyc hm.... nie wiem:) tak zeby by³o czym polerowac i ni eza duzo zeby ci sie b³oto nie zrobi³o. Ca³osc poleruje az element sie zagrzeje, uwazam na ranty zeby nie spalic czy nie przedrzec, poleruje do ZNIKNIECIA RYS po 2000. Na to pasta 3M z niebieskim kurkiem takie mleczko br±zowe, gabka czarna miekka gofrowana lub zwyk³a i wykanczam do MAX po³ysku i uwazam na ranty bo tez mleczkiem mozna przypalic lakier (sprawdzone). Potem to wycieram szmatk±, spryskuje czysciwem BERNER (usuwa t³uste i deko nab³yszcza) przecieram szmatk± i sie swieci jak psu..
Zeby na sucho wypolerowac trzeba polerk± zagrzac lakier ale trza uwazac zeby nie spalic. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-29, 21:01
|
0
|
|
|
|
A je¶li na lakierze akrylowym jednowarstwowym s± pozosta³o¶ci ,¶lady po ptasich ,,kupach'' czyli w tych miejscach gdzie ptaszyna nawali³a jest matowe ,to czy wystarczy to spolerowac czy matowaæ ca³y element np .maskê papierem 2000 a potem polerowaæ ? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-30, 15:39
|
0
|
|
|
|
ari napisa³/a: | A je¶li na lakierze akrylowym jednowarstwowym s± pozosta³o¶ci ,¶lady po ptasich ,,kupach'' czyli w tych miejscach gdzie ptaszyna nawali³a jest matowe ,to czy wystarczy to spolerowac czy matowaæ ca³y element np .maskê papierem 2000 a potem polerowaæ ? |
Drzec 2000 az zejdzie i polera ale bierz na uwage ze mozesz sie przedrzec. kupa to przefranca (robi³em z salonu Fiata auta po takim czyms) 80% to malowanie, zadko co zesz³o pod polerk±. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ari
|
Wys³any: 2008-07-30, 22:40
|
0
|
|
|
|
lakierowa³em element podk³adem reaktywnym z racji przetaræ do go³ej blachy,czy jest mozliwo¶æ po³o¿enia na niego lakieru akrylowego jednowarstwowego czy trzeba najpierw daæ podk³ad akrylowy ? oraz czy reaktywny mo¿e s³uzyæ jako izolator miedzy rozszlifowanymi warstwami starego podk³adu i lakieru ? |
|
|
|
|
viki
|
Wys³any: 2008-09-19, 01:30
|
0
|
|
|
|
Online,a jaki masz sposób na syfki w gara¿u??? Sam szukam jakiego¶ dobrego sposobu.... |
|
|
|