Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
baqo 
Wysłany: 2008-07-18, 13:14   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
ostatnio w oczy przy myciu guna prysnĂŞÂło mi nitro
idzie oszaleĂŚ!!! :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-07-18, 13:15   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

no ja jakoÂś nie oszalaÂłem....... :wink:

Johny Bravo
Wysłany: 2008-07-18, 22:57   
0
UP DOWN

Hej, jakich szpachelek uÂżywacie do nakÂładania ?? Ja mam tylko jakieÂś japoĂąskie za 7zÂł, ale wydajÂą mi siĂŞ za twarde. I jeszcze na czym rozrabiacie szpachel??

rbfm 
Wysłany: 2008-07-18, 23:16   
0
UP DOWN

ja mam takie metalowe za 5 zl. jak dla mnie to wole twarde od tych miekkich. np nie potrafie robic takimi plastikowymi miekkimi.
rozrabiam na szpachelkach.

mebArth 
Wysłany: 2008-07-19, 16:29   
0
UP DOWN

Ja mam plastikowa Standoxa z 1zÂł, Idealna: nie twarda i nie za miĂŞkka.

[ Dodano: 2008-07-19, 16:31 ]
pitterek napisał/a:
hehe ja miaÂłem podobny przypadek;) tylko ze ja nosze soczewki;) ciekawie prawda...;)

A jak z zapyleniami? :D Mam kumpla lakiernika w okularach to do roboty kupiÂł sobie drugie tansze bo tak starÂł juz szkÂła nitrem ze nic nie widziaÂł.

Pono
Wysłany: 2008-07-22, 16:45   
0
UP DOWN

a jesli wam prysnie do oka nitro to Âślina i do oka =] zadna sciema slina zawiera wlasnie takie substancje ktore pomagaja nie wiem dokladniej co, lepiej niz zwykla woda, :wink:

marcin 
Wysłany: 2008-07-22, 20:49   
0
UP DOWN

przede wszystkim najwiêkszym b³êdem jest po nitrze zamykaÌ i trzeÌ oko najszybciej ,oko pozbywa siê obcych substancji jak jest otwarte wiêc najlepsz¹ metod¹ jest otworzyÌ oko szeroko jeœli zachodzi potrzeba mrugn¹Ì i znów szeroko otworzyÌ a po kilku mrugniêciach nitro przestaje paliÌ

peter
Wysłany: 2008-07-22, 22:23   
0
UP DOWN

marcin napisał/a:
przede wszystkim najwiêkszym b³êdem jest po nitrze zamykaÌ i trzeÌ oko najszybciej ,oko pozbywa siê obcych substancji jak jest otwarte wiêc najlepsz¹ metod¹ jest otworzyÌ oko szeroko jeœli zachodzi potrzeba mrugn¹Ì i znów szeroko otworzyÌ a po kilku mrugniêciach nitro przestaje paliÌ

heheh sproboj ty otworzyc oko jak ci nitro prysnie do niego :mrgreen:

marcin 
Wysłany: 2008-07-23, 00:07   
0
UP DOWN

tak wÂłaÂśnie robiĂŞ to sposĂłb ktĂłry pokazaÂł mi stary lakiernik kiedy malowaÂłem samoloty gdzie
uÂżywa siĂŞ takiej chemii do sciÂągania lakieru Âże nitro to przy tym woda . wiem Âże na poczÂątku nie jest Âłatwo moÂżna sobie pomagaĂŚ palcami a z czasem wyrobi sie odruch otwierania oka.

Bodzio 
Wysłany: 2008-07-24, 20:41   
0
UP DOWN
--B_C_G--

najlepiej uÂżywaĂŚ okularĂłw, nie bĂŞdzie problemu z nitrem itp. Zdrowie najwaÂżniejsze jak to siĂŞ mĂłwi, choĂŚ czĂŞsto olewane...

Wysłany: 2008-07-24, 20:45   
0
UP DOWN
MTGarage.

czesto uzywam takich przezrocvzystych plastikowych okularow ochronnych do lakierowania. takie zwykle jak np. przy pracy ze szlifierkÂą. do mycia pistoletu jak znalazÂł :roll:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

ari
Wysłany: 2008-07-25, 23:00   
0
UP DOWN

witam ! mam pytanko -po jakim czasie moÂżna polerowaĂŚ lakier akrylowy ?WÂłaÂśnie dzisiaj polakierowaÂłem zderzak w autku Âżonki . Jakim papierem wodnym matowaĂŚ -1500 czy 2000 ? Czy do polerowania takiego lakieru mozna uÂżyc pasty 3M 50417 (z zielonym korkiem ?)Czy moÂżna do takiej polerki uÂżyĂŚ biaÂłej gÂąbki ? :shock:

Wysłany: 2008-07-26, 12:48   
0
UP DOWN
MTGarage.

bez sensu polerowac zderzaki...
najlepiej jak najpozniej polerowac :wink: jak masz swoje autko to np. po tygodniu-uwierz, ze tak epiej niz po dwoch dniach...

2000, pozniej 2500 i ew. 3000 lub jego odpowiednik.
ja bym w ogole tego nie ruszaÂł.

mebArth 
Wysłany: 2008-07-26, 12:58   
0
UP DOWN

online napisał/a:
bez sensu polerowac zderzaki...
najlepiej jak najpozniej polerowac :wink: jak masz swoje autko to np. po tygodniu-uwierz, ze tak epiej niz po dwoch dniach...

2000, pozniej 2500 i ew. 3000 lub jego odpowiednik.
ja bym w ogole tego nie ruszaÂł.

Jest sens, chociaz góre co sie rzuca w oczy. Uwierz...dzis wydawalismy Almere ta nowa kwadratow¹ 2 zderzaki maska drzwi1. Nie czepili sie kolor w lesie...ze œmietki na masce...tylko w³asnie do innej strukturki zderzaków. Nie by³o Ÿle, prawie fabryka strukturka ale auto ca³e g³adkie jak szk³o (cwiara wstawiana i ca³e po przejsciach,odcieni 125na nim - kit puchnie) Ja zrobi³êm jak nalezy a tu zonk...no ale przesz³o.

Wysłany: 2008-07-27, 04:57   
0
UP DOWN
MTGarage.

no to ja nie wiem jak taki zderzak musi wyglÂądaĂŚ, zebt go trzeba byÂło polerowaĂŚ :roll:

mam sposob na swoj garaz i problemu z syfami nie mam juz w ogole, a struktura-kocham malowac na szklanke, wiĂŞc jak jest autko szklanka to i zderzak tak polakieruje. na moto to koniecznosc :wink:

mebArth 
Wysłany: 2008-07-27, 08:23   
0
UP DOWN

Jak ma wyglÂądac? normalnie. Jak reszta. Wylewam na lekkiego baranka, potem to 2000 PRZYCINAM lekko, nie do zera i jest jak reszta auta. Na szklanke kiedys mi gosc nie odebraÂł auta bo powiedziaÂł ze ZA BARDZO sie swieci i na aucie ma chrope a ja mu zrobiÂłem gÂładÂź. Wiec staram sie robic tak jak reszta elementĂłw.

Wysłany: 2008-07-27, 12:30   
0
UP DOWN
MTGarage.

okej widocznie za malo zderzakow pomalowaÂłem w zyciu, bo to nie do konc amoja branza :wink:

a z lusterkiem chodizlo mi o to, ze jak auto szklanka to i zderzak szklanka... pzdr

mebArth 
Wysłany: 2008-07-27, 14:11   
0
UP DOWN

online napisał/a:
okej widocznie za malo zderzakow pomalowaÂłem w zyciu, bo to nie do konc amoja branza :wink:

a z lusterkiem chodizlo mi o to, ze jak auto szklanka to i zderzak szklanka... pzdr

Ja auto szklanka to malowane na 100%

ari
Wysłany: 2008-07-27, 15:44   
0
UP DOWN

mam jescze pytanko -czy do polerki po lakierowaniu moÂżna uÂżyĂŚ biaÂłej gÂąbki ?

adams90-90 
Wysłany: 2008-07-27, 15:48   
0
UP DOWN

Przewaznie sie uzywa bialej

Bodzio 
Wysłany: 2008-07-27, 16:39   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Bia³a jest twarda, na pocz¹tek ok, ale na wykoùczenie to czarna z mleczkiem na sucho, ¿eby œladów po polerce nie by³o (czyt. kó³ek)

mebArth 
Wysłany: 2008-07-27, 18:47   
0
UP DOWN

ari napisał/a:
mam jescze pytanko -czy do polerki po lakierowaniu moÂżna uÂżyĂŚ biaÂłej gÂąbki ?

Ja na sucho mam zó³t¹ farecla, na mokro bia³a farecla a na wykonczenie czarna gofrowana farecla.

Wysłany: 2008-07-27, 21:17   
0
UP DOWN
MTGarage.

mebArth napisał/a:
online napisał/a:

Ja auto szklanka to malowane na 100%

popatrz na starsze autka. nawet qauto mojego starego seryjnie wyszlo z szklankÂą :tak: co innego dziÂś :)

co do karbowanej/gofrowanej g¹bki, to jest to œwietne rozwiazanie, bo nie pryska przy polerce na mokro pasta wokó³ elementu, tylko trzyma to w sobie :!:

mebArth 
Wysłany: 2008-07-28, 16:41   
0
UP DOWN

@online - gofrowanej uzywam na sucho...na paste 3M z niebieskiem korkiem. WykonczeniowÂą. Nic mi sie nie pryska :D

ari
Wysłany: 2008-07-28, 22:52   
0
UP DOWN

a jak generalnie przebiega polerka na sucho pastÂą 3M?Do wsĂŞpnej polerki jakiej uÂżywasz pasty ? chodzi mi o obroty oraz ile materiaÂłu naÂłoÂżyc na element czy raczej na gÂąbkĂŞ oraz jak poznaĂŚ ,Âże jest juÂż efekt odpowiedni polerowania ? zmywasz pastĂŞ wodÂą czy uÂżywasz czegoÂś specjalnego ? :?:

mebArth 
Wysłany: 2008-07-29, 15:43   
0
UP DOWN

ZĂłlta gabka (ew biaÂła) pasta 3M z biaÂłym kurkiem dosc szorstka. Ile naÂłozyc hm.... nie wiem:) tak zeby byÂło czym polerowac i ni eza duzo zeby ci sie bÂłoto nie zrobiÂło. CaÂłosc poleruje az element sie zagrzeje, uwazam na ranty zeby nie spalic czy nie przedrzec, poleruje do ZNIKNIECIA RYS po 2000. Na to pasta 3M z niebieskim kurkiem takie mleczko brÂązowe, gabka czarna miekka gofrowana lub zwykÂła i wykanczam do MAX poÂłysku i uwazam na ranty bo tez mleczkiem mozna przypalic lakier (sprawdzone). Potem to wycieram szmatkÂą, spryskuje czysciwem BERNER (usuwa tÂłuste i deko nabÂłyszcza) przecieram szmatkÂą i sie swieci jak psu..
Zeby na sucho wypolerowac trzeba polerkÂą zagrzac lakier ale trza uwazac zeby nie spalic.

ari
Wysłany: 2008-07-29, 22:01   
0
UP DOWN

A jeÂśli na lakierze akrylowym jednowarstwowym sÂą pozostaÂłoÂści ,Âślady po ptasich ,,kupach'' czyli w tych miejscach gdzie ptaszyna nawaliÂła jest matowe ,to czy wystarczy to spolerowac czy matowaĂŚ caÂły element np .maskĂŞ papierem 2000 a potem polerowaĂŚ ?

mebArth 
Wysłany: 2008-07-30, 16:39   
0
UP DOWN

ari napisał/a:
A jeÂśli na lakierze akrylowym jednowarstwowym sÂą pozostaÂłoÂści ,Âślady po ptasich ,,kupach'' czyli w tych miejscach gdzie ptaszyna nawaliÂła jest matowe ,to czy wystarczy to spolerowac czy matowaĂŚ caÂły element np .maskĂŞ papierem 2000 a potem polerowaĂŚ ?

Drzec 2000 az zejdzie i polera ale bierz na uwage ze mozesz sie przedrzec. kupa to przefranca (robiÂłem z salonu Fiata auta po takim czyms) 80% to malowanie, zadko co zeszÂło pod polerkÂą.

ari
Wysłany: 2008-07-30, 23:40   
0
UP DOWN

lakierowa³em element podk³adem reaktywnym z racji przetarÌ do go³ej blachy,czy jest mozliwoœÌ po³o¿enia na niego lakieru akrylowego jednowarstwowego czy trzeba najpierw daÌ podk³ad akrylowy ? oraz czy reaktywny mo¿e s³uzyÌ jako izolator miedzy rozszlifowanymi warstwami starego podk³adu i lakieru ?

viki
Wysłany: 2008-09-19, 02:30   
0
UP DOWN

Online,a jaki masz sposĂłb na syfki w garaÂżu??? Sam szukam jakiegoÂś dobrego sposobu....

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu