Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
f_maciej
Wys³any: 2007-07-20, 13:08   Klejenie + malowanie zderzaka.
0
UP DOWN

Witam.Jestem nowz :oops: :wink: Mam w aucie pekniety zderzak,chce go pokleic uzywajac zywicy firmy novol- co sadzicie o tej firmie??. Zderzak jest porysowany i chce go pomalowac i tu mam kilka pytan, jakiego podkladu najlepiej uzyc(firma??), jak przygotowac zderzak do malowania i jak nakladac poszczegolne warstwy??
Jesli byl podobny temat na forum prosze o wklejenie odnosnika do niego :wink: Sory za brak polskich znakow.
Pozdrawiam

Amiggo 
Wys³any: 2007-07-21, 20:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Wiecej napisz o tym zderzaku. Z czego jest zrobiony, czy by³ juz malowany, czym ma byæ pomalowany ( jedno lub dwuwarstwowo, akryl,metalik per³a ). A podobnych tematów jest morze, tyle ¿e trzeba samemu podr±¿yc. Narka. :roll:

f_maciej
Wys³any: 2007-07-23, 15:50   
0
UP DOWN

Zderzak jest ze zwyklego plastiku,(chyba ABS), Byl malowanz tylko fabrycznie. Ma bzc malowany akrylem.

Amiggo 
Wys³any: 2007-07-23, 22:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
No to nie wiem jak ty ale ja bym siê w zywice nie wdawa³. Je¿eli sam ie potrawisz lub nie masz czym skleiæ tego zderzaka ( choæ do tego mo¿e wystarczyæ lutownica i kawa³ek siatki np. z filrra powietrza ). Co do podk³adu to na plastik trzeba daæ promotor przyczepno¶ci (podk³ad), na to podk³ad akrylowy ( je¿eli zderzak jest z elastycznego plastiku dodaæ do niego trzeba plastifikator ). Rysy wyszpachlowaæ je¿eli nie pokry³ ich podk³ad, je¿eli wcze¶niej traktowa³e¶ zderzak papierem ¶ciernym to mog³y na nim porobiæ siê takie k³aczki z plastiku pod³ad powonien je na tyle zalaæ, ¿e po zmatowieniu go po nich nie bêdzie ¶ladu. Na ewentualny szpachel znowu podk³ad. Zmatow±æ podk³ad papierem na mokro np. P800, i na to k³adziemy akryl jednowarstwowy lub bazê ( akryl lub metalik ) a na bazê lakier bezbarwny. Co do tego jakiej firmy u¿yæ materia³ów wybacz ale ci nie pomogê ja u¿ywam materia³ow NEXA Autocolor i ¿adko mam do czynienia z innymi, a pozatym ka¿dy chwali ci innego. Poszukaj na forum napewno co¶ tam znajdziesz. Mam nadziejê ¿e jako¶ siê z tym wszystkim uporasz. Jak masz ptania to dobrze !!!! Wal ¶mia³o, a kto¶ odpisze. Pozdrawiam :wink:

f_maciej
Wys³any: 2008-07-27, 20:47   
0
UP DOWN

Siema. Ale mi siê z tym zesz³o, rok czasu z popêkanym zderzakiem lata³em W sobotê zderzak polutowa³em lutownic± i podklei³em ¿ywic± i trzyma siê bardzo dobrze, szparki zaszpachlowane i przytarte, co teraz?? Ca³y zderzak przelecieæ na mokro 800?? Pó¿niej podk³ad i akryl? W jakim odstêpie czasu na³o¿yæ akryl?? ile warstw podk³adu?? ile akrylu?? Czym odt³u¶ciæ ten zderzak??

mebArth 
Wys³any: 2008-07-27, 21:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Kolego f
Skoro twierdzisz ze sie trzyma to niech sie trzyma, ciekawe jak to bedzie z jego spasowaniem i z uzytkowaniem. Zderzak sie spawa na gor±co odpowiednim materia³em z jakiego zderzak jest zrobiony. No ale skoro juz polutowa³es to cacko.... to co sklei³es przelec 120 na sucho, reszte 240 na sucho, tak zeby wydrzec dzuiurki ryski itp. Jesli masz plastik na wierzchu przed podk³adem przepryskaj to jedna lub dwona warstwami podk³adu na plastik (PZP). odczekaj 15 minut i na ca³osc podk³ad akrylowy 2:1 w ilosci takiej zeby wykry³a ca³osc czyli oko³o 2 - 3 warstwy. nie pyta³es nic o malowaniu wiec nie bede pisa³. Czym odt³uscic? Beznzynka ekstrakcyjna lub zmywacz silikonowy.
Ja czasem uzywam nitra do przemycia na plastiki a czemu? Bo jak mi ma ze¿rec lakier czy inne wypociny poprzedniego lakiernika na tworzywie to nitro to zezre i wtedy wiem ze trzeba ca³osc zedrzec zeby nie by³o reklamacji ze odpada czy co¶.

f_maciej
Wys³any: 2008-07-27, 21:29   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
nie pyta³es nic o malowaniu wiec nie bede pisa³.
Nie rozumiem??

mebArth 
Wys³any: 2008-07-28, 15:39   
0
UP DOWN

A nie doczyta³em... sorry. Akryl na 2 - 3 wartstwy, przerwy miedzy warstwami ok 10 minut. Utwardzacz najlepiej firmowy lub HAYA. Rozcienczalnik firmowy lub HAYA (10%) do akryli (zielona naklejka na butelce). Ja robie tak ze z pierwszego razu robie gestszym a na 2gi lub 3ci (zaleznie od krycia) robie wodzian±. Dolewam troszke w pistolet rozcienczalnika. Jak pierwszy raz dolejesz to lubi sie pop³akac element.

f_maciej
Wys³any: 2008-07-28, 21:35   
0
UP DOWN

Niestety w moim mie¶cie nie ma PZP czyli muszê od razu waliæ zwyk³ym podk³adem. I teraz pytanie czy muszê czekaæ a¿ podk³ad ca³kowicie wyschnie?? Czy szybko myæ pistolet i waliæ akryklem?? :)

kalbi 
Wys³any: 2008-07-28, 21:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
f_maciej napisa³/a:
Niestety w moim mie¶cie nie ma PZP czyli muszê od razu waliæ zwyk³ym podk³adem. I teraz pytanie czy muszê czekaæ a¿ podk³ad ca³kowicie wyschnie?? Czy szybko myæ pistolet i waliæ akryklem?? :)

a od czego jest allegro:
http://www.allegro.pl/ite...ovol_500ml.html

je¶li na go³y plastik dasz podk³ad to po pewnym czasie zacznie wszytko odpadaæ, chyba, ¿e nie masz du¿ych przeszlifek do plastiku to mo¿e co¶ z tego bêdzie by miec pewnosc daj PZP.

podk³ad musi wyschn±æ. Na drugi dzieñ jedziesz go papierem 800 na mokro potem, wysusz, odt³u¶æ zmywaczem do siliconu lub benzyn± ekstrakcyjn±, przeleæ ¶ciereczk± antystatyczn± i malowanko

f_maciej
Wys³any: 2008-07-29, 10:00   
0
UP DOWN

Go³ego plastiku jest niewiele mo¿e kilka ³atek 1cmx1cm. Dziêki za pomoc poraz kolejny :)

mebArth 
Wys³any: 2008-07-29, 14:28   
0
UP DOWN

Jak moze nie byc PZP jak jest sklep z lakierami? Jak nie ma PZP to zamów na allusie to w tydzien przyjdzie. U mnie na wsi jest... a zadupie hoho :) Jak nie dodasz PZP bo MOZE sie ³uszczyc podk³ad. Po prostu nie bedzie przyczepnosci i tyle. Tak jakbyms pomalowa³ cokolwoek czymkolwiek na nie zeszlifowany element.

f_maciej
Wys³any: 2008-07-29, 15:22   
0
UP DOWN

Chyba siê pomyli³em... dali mi PZP, a nie wzi±³em zwyk³ego podk³adu akrylowego. PZP (APP) jest wodnej konsystencji?? Wtrakcie nak³adania wydaje siê bezbarwny a po wyschniêciu wygl±da jak srebro?? Je¶li tak to delikatnie przelecia³em zderzak tym podk³adem i czekam na akrylowy.

Wys³any: 2008-07-29, 21:31   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
f_maciej napisa³/a:
Chyba siê pomyli³em... dali mi PZP, a nie wzi±³em zwyk³ego podk³adu akrylowego. PZP (APP) jest wodnej konsystencji?? Wtrakcie nak³adania wydaje siê bezbarwny a po wyschniêciu wygl±da jak srebro?? Je¶li tak to delikatnie przelecia³em zderzak tym podk³adem i czekam na akrylowy.

tak. po 20 min dajesz akrylowy

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

f_maciej
Wys³any: 2008-07-30, 08:52   
0
UP DOWN

Siema online ;P
Mia³em ma³y problem, podk³ad akrylowy by³ zbyt gêsty przy nak³adaniu i wyszed³ chropowaty, przelecia³em to papierem na sucho i jest g³adziutkie i teraz pytanie czy nak³adaæ jeszcze jedn± warstwê tego podk³adu akrylowego czy mo¿na ju¿ spokojnie akrylem lecieæ?? I jeszcze jedno pytanie, mam jeden element, który jest delikatnie porysowany,ale ca³y w akrylu nie ma ¿adnych przecierek do go³ego plastiku, wystarczy zmatowiæ stary akryl i mogê na³o¿yæ nowy akryl?Druga opcja: Czy trzeba go najpierw zmatowiæ przelecieæ podk³adem i na to nowy akryl??

peter
Wys³any: 2008-07-30, 11:11   
0
UP DOWN

online napisa³/a:
[tak. po 20 min dajesz akrylowy

nie za dlugo ? Jezeli baza wodna to sie zgodze ale na akryl przy temperaturze jaka mamy teraz to 10 minut jest tak na wyrost.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-30, 15:23   
0
UP DOWN

peter napisa³/a:
online napisa³/a:

nie za dlugo ? Jezeli baza wodna to sie zgodze ale na akryl przy temperaturze jaka mamy teraz to 10 minut jest tak na wyrost.

PODK£AD! a nie lakier.... czytaj ze zrozumieniem

Wys³any: 2008-07-30, 16:11   
0
UP DOWN
MTGarage.

peter napisa³/a:
online napisa³/a:

ja nie wiem ile wy ku-wa macie w tych garaz tej temp ;P bo ciagle o tym slysze, a u mnie lato czy nie lato, to 25 stopni max, chodzby na dworzu bylo 40.

lakiernia ma 9*6*3 metry.
co innego warsztat, kiedy jest w lato otwarty prawie ci±gle.

a pzp musi dobrze sie wgryzc w plastik i 20 min to napewno nie zadlugo.

peter
Wys³any: 2008-07-31, 13:48   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
peter napisa³/a:
online napisa³/a:

PODK£AD! a nie lakier.... czytaj ze zrozumieniem

a co to k....wa za roznica czy lakier czy podklad akrylowy.

W jakiej karcie charakterystyk od pzp producent zaleca aplikowanie warstwy wierzchniej (niewazne czy podklad czy lakier) po 20 minutach ?

ty czytaj ze zrozumieniem bo nigdzie nie napisalem ze na lakier akrylowy tylko na akryl a chodzilo mi o podklad bo o tym byla mowa.

f_maciej
Wys³any: 2008-07-31, 16:33   
0
UP DOWN

Ch³opy spokojnie ;)

A wracj±c do zderzaka, pomalowa³em go,ale zrobi³em kilka zacieków :/ Zebra³em je delikatnie szmatk± z rozcieñczalnikiem i teraz czekam a¿ ca³kowicie wyschnie i chcê je zebraæ papierem na mokro, a pó¼niej przelecieæ na nowo akrylem, mo¿na tak?? I w kilku miejscach lakier ma strukturê skórki od mandarynki, co zrobiæ?? 2500 na mokro czy zalaæ rzadkim akrylem??

mebArth 
Wys³any: 2008-07-31, 22:49   
0
UP DOWN

kolego f_maciej....juz nic nie poprawisz z tym. POczekaj az to wyschnie na pieprz i jescze raz pomaluj. Jak masz pomaranczke to masz niedolany lakier albo za goraco na garazu albo za ma³e cisnienie albo za gesta farba.

kolego peter: akurat k.wa jest róznica...bo podk³ad byle jak po³ozysz i bedzie - i tak go szlifujesz a akrylu NIE po³ozysz byle jak bo to akryl widac a nie podk³ad.

KOlego online...do malowania mam 20 stopni, do suszenia 45 na lato, zaleznie jak sobie ustawie piec. Woda musi miec 20 stopni na komorze i przewiew - inaczej schniecie trwa pó³ dnia.

Wys³any: 2008-08-01, 09:39   
0
UP DOWN
MTGarage.

Cytat:
KOlego online...do malowania mam 20 stopni, do suszenia 45 na lato, zaleznie jak sobie ustawie piec. Woda musi miec 20 stopni na komorze i przewiew - inaczej schniecie trwa pó³ dnia.
chodzilo mi o cos innego, ale juz po fakcie ;)

peter
Wys³any: 2008-08-01, 11:17   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:

kolego peter: akurat k.wa jest róznica...bo podk³ad byle jak po³ozysz i bedzie - i tak go szlifujesz a akrylu NIE po³ozysz byle jak bo to akryl widac a nie podk³ad.

dziekuje za wytlumaczenie lopatologiczne.
Kilkanascie lat w tym robie ale o tym nie wiedzialem ^^ :D

mowa byla o podkladzie zwiekszajacym przyczepnosc jak bys nie zauwazyl ^^
i o czasie miedzy zaaplikowaniem PZP i podkladu na to.Wiec co to ma do rzeczy jak go polozysz?Czy brzydko czy ladnie.
Chodzilo mi o to ze 20 minut na odparowanie PZP to znacznie za dlugo.Po tym czasie nie ma on juz tych wlasciwosci co po 5-10 minutach.

f_maciej
Wys³any: 2008-08-01, 12:16   
0
UP DOWN

A ja wrócê do tego nieszczêsnego zderzaka. Zacieki usuniête,czekam na lakier i jadê dalej. A co do "skórki" na lakierze, malowa³em jeszcze obudowê lusterka i te¿ by³a ta skórka,ale przelecia³em to 2500na mokro i skórki nie ma, przelecia³em past± auto max,ale po³ysk jest trochê za s³aby, jakiej pasty u¿yæ??

peter
Wys³any: 2008-08-01, 12:32   
0
UP DOWN

czym polerowales jezeli recznie to nie osiagniesz zadowalajacego efektu.
Polecam G3 firmy farecla i polerke oczywiscie.

f_maciej
Wys³any: 2008-08-01, 12:39   
0
UP DOWN

Niestety rêcznie :/ Pastê kupiê, polerkê po¿yczê :) Dziêki za podpowied¼, a ile trzeba czekaæ ¿eby mo¿na by³o lakier przelecieæ polerk±??

peter
Wys³any: 2008-08-01, 15:54   
0
UP DOWN

ok tygodnia w temp 22-25 stopni.
Wystaw na sloneczko to po dwoch dniach mozesz polerowac.

f_maciej
Wys³any: 2008-08-01, 15:56   
0
UP DOWN

Jeszcze raz dziêkujê za podpowied¼ ;)

mebArth 
Wys³any: 2008-08-02, 08:41   
0
UP DOWN

peter napisa³/a:
mebArth napisa³/a:

dziekuje za wytlumaczenie lopatologiczne.
Kilkanascie lat w tym robie ale o tym nie wiedzialem ^^ :D

mowa byla o podkladzie zwiekszajacym przyczepnosc jak bys nie zauwazyl ^^
i o czasie miedzy zaaplikowaniem PZP i podkladu na to.Wiec co to ma do rzeczy jak go polozysz?Czy brzydko czy ladnie.
Chodzilo mi o to ze 20 minut na odparowanie PZP to znacznie za dlugo.Po tym czasie nie ma on juz tych wlasciwosci co po 5-10 minutach.

Eh pisa³es o
Cytat:
czy podklad akrylowy.
to co mi teraz pieprzysz o PZP? Moze sam siebie nie czytasz? Nie wazne. Ty lepiej wiesz.

peter
Wys³any: 2008-08-02, 08:55   
0
UP DOWN

nie to ty wiesz lepiej i czytasz ze zrozumieniem.
Mowa byla o podkladzie akrylowym i PZP wczesniej

No ale porozmawiaj ze slusarzem o lakiernictwie ;)

mebArth napisa³/a:
A nie doczyta³em... sorry.

jak nie masz czasu wszystkiego poczytac dokladnie to nie zabieraj glosu

to jest wlasnie twoj problem.Za duzo tyrasz chlopie daj na luz... 14 godzin dziennie toz ty robot jestes ^^

tak samo jak w innym temacie w ktorym zabierales glos 500 ml zywicy do bazy kosztuje 300 zl.
Wiesz ze dzwonia,tylko nie za bardzo w ktorym kosciele...

mebArth 
Wys³any: 2008-08-02, 09:33   
0
UP DOWN

Tak wiem ze dzwoni± i co mówia i jakby nie by³o drogo czyli NOWY cennnik to by nie by³o zastanowienia czy nie zmienic na cos innego!. Bede w robocie to ci pokaze baranie skan cennika. Zreszta to nie ten temat.
Co do niedoczytania to powiedzia³em SORRY a odpowiada³em ci na PODK£AD AKRYLOWY a teraz sie wykrecasz ze o PZP gada³es. Moze inaczej zdania sk³adaj?

peter
Wys³any: 2008-08-02, 09:45   
0
UP DOWN

** Tech ** :blee:

f_maciej
Wys³any: 2008-08-02, 13:57   
0
UP DOWN

Co¶ takiego mi wysz³o, G3 farecla poradzi sobie z tym?? Czy najpierw na mokro 2500 przelecieæ??

Wys³any: 2008-08-02, 14:49   
0
UP DOWN
MTGarage.

1500/2000/2500 i dopierop polerka.
ale i tak bym to na nowo polakierowa³, tylko czy dasz rade?

f_maciej
Wys³any: 2008-08-02, 14:54   
0
UP DOWN

Wczoraj malowa³em jeszcze jeden element i wysz³o mi prawie idealne lustro,ale raczej spróbuje wodnymi i polerk±, bo auto ma 10lat i lakier na aucie jest ju¿ trochê wyp³owia³y i widaæ na nim swój wiek.

Bisuside14 
Wys³any: 2008-08-02, 17:03   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D

Pomóg³: 9 razy
morka jak u mnie :fiu:

f_maciej
Wys³any: 2008-08-03, 11:36   
0
UP DOWN

1500/2000/2500 zlecia³em tymi papierami wysz³o super g³adziutkie, przelecia³em woskiem(rêcznie) by³o super lustro, super po³ysk, ale popada³ deszcz i po³ysk zgin±³ czy jak polecê G3 farecla to po³ysk bêdzie trwa³y??

Bisuside14 
Wys³any: 2008-08-03, 12:07   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D

Pomóg³: 9 razy
Musisz wypolerowaæ G3 lub inn±.

mebArth 
Wys³any: 2008-08-03, 13:08   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisa³/a:

I maszynowo bo rek± to wiesz co sie robi.

f_maciej
Wys³any: 2008-08-03, 14:09   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisa³/a:

I ta pasta gwarantuje po³ysk na zawsze?czy jednak bêdê musia³ co pó³ roku polerowaæ zderzak?? Dzisiaj widzia³em auto, które by³o ca³e wyblak³e, a klapa od baga¿nika ¶wieci³a siê jak nowa, nie chcia³bym ¿eby z moim zderzakiem by³o tak samo.

mebArth 
Wys³any: 2008-08-03, 14:55   
0
UP DOWN

Lakier ma byc SUCHY. Pasta ci nie da gwarancji, gwarancje daje ten co POLERUJE. Jak ³adnie maszyna spolerujesz ta past± to bedze na d³ugo. Mozesz miec najlepsza paste na swiecie a jak nie umiesz ni± wypolerowac to i tak zmatowieje albo nie dopolerujesz. Po G3 sie element ma swiecic jak psu...jak lustro...masz sie przegladnac w elemencie jak w lustrze. Poprawka G10 lub innym mleczkiem

peter
Wys³any: 2008-08-03, 18:10   
0
UP DOWN

ogolnie rzecz biorac,to polerka niszczy lakier.Zebys nie wiem jak wypolerowal to nie jest to tak trwale jak lakier ktorego nie traktowales papierem sciernym.
Owszem jesli musisz to polerowac,jezeli natomiast lakiernik przed malowaniem wie ze bedzie polerowal to jest to d... nie lakiernik.
Majac komore (wiem ze nie wszyscy ja maja i tych to nie dotyczy) przy dobrym przygotowaniu przed lakierowaniem nie ma potrzeby polerowac.Ewentualnie same wtracenia ale nie calosc.
Ktos kto np lakieruje calosciowke(w kabinie) i nastawia sie z gory na polerowanie jej jest dla mnie porazka.

f_maciej
Wys³any: 2008-08-03, 21:03   
0
UP DOWN

Jasna sprawa,¿e lepiej jakby po³ysk i lustro by³o bez polerki, ale co ja na to poradzê,¿e nie mia³em wcze¶niej styczno¶ci z malowaniem akrylem, mo¿e nastêpnym razem nie bêdê musia³ polerowaæ ;)

peter
Wys³any: 2008-08-03, 21:08   
0
UP DOWN

nie mialem ciebie na mysli bo jestes poczatkujacy. ;)

marikk 
Wys³any: 2008-08-03, 21:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Kolego akryl to ju¿ jest przesz³o¶æ ja tam wole baz± i bezbrawym pomalowaæ sporadyczno¶æ jak co¶ maluje akrylem moim zdaniem baza jest lepsza jak ci co¶ na bazie wyjdzie podsuszysz i zrobisz korekte papierkiem mówie o konwencjii a na akrylu co zrobiszz ??

peter
Wys³any: 2008-08-03, 21:11   
0
UP DOWN

marikk napisa³/a:
Kolego akryl to ju¿ jest przesz³o¶æ ja tam wole baz± i bezbrawym pomalowaæ sporadyczno¶æ jak co¶ maluje akrylem moim zdaniem baza jest lepsza jak ci co¶ na bazie wyjdzie podsuszysz i zrobisz korekte papierkiem mówie o konwencjii a na akrylu co zrobiszz ??

bezbarwny to tez akryl kolego tylko bez koloru ;)

f_maciej
Wys³any: 2008-11-24, 13:47   
0
UP DOWN

Odnowiê temat bo mam pytanko. W zderzaku by³y ryski ok. 3mm g³êboko¶ci i wype³ni³em je szpachla,(zderzak malowa³em w sierpniu) i niedawno szpachla jakby osiad³a,a lakier jest delikatnie wypuk³y w miejscu szpachlowania, domy¶lam siê,¿e to normalne zjawisko i teraz nie bêdê tego poprawia³. Ale pytam na przysz³o¶æ co robi siê z rysami g³êboko¶ci +/- 3mm, ¿eby nie by³o efektu takiego jak uzyska³em??

kalbi 
Wys³any: 2008-11-24, 16:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
f_maciej napisa³/a:
Odnowiê temat bo mam pytanko. W zderzaku by³y ryski ok. 3mm g³êboko¶ci i wype³ni³em je szpachla,(zderzak malowa³em w sierpniu) i niedawno szpachla jakby osiad³a,a lakier jest delikatnie wypuk³y w miejscu szpachlowania, domy¶lam siê,¿e to normalne zjawisko i teraz nie bêdê tego poprawia³. Ale pytam na przysz³o¶æ co robi siê z rysami g³êboko¶ci +/- 3mm, ¿eby nie by³o efektu takiego jak uzyska³em??

rozcina siê ryski maszynk±... rysek siê nie szpachluje bo posiada wszystko... standardowo taki zderzak idzie do wymiany przez ubezpieczalnie...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: