Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
f_maciej
Wysłany: 2007-07-20, 14:08   Klejenie + malowanie zderzaka.
0
UP DOWN

Witam.Jestem nowz :oops: :wink: Mam w aucie pekniety zderzak,chce go pokleic uzywajac zywicy firmy novol- co sadzicie o tej firmie??. Zderzak jest porysowany i chce go pomalowac i tu mam kilka pytan, jakiego podkladu najlepiej uzyc(firma??), jak przygotowac zderzak do malowania i jak nakladac poszczegolne warstwy??
Jesli byl podobny temat na forum prosze o wklejenie odnosnika do niego :wink: Sory za brak polskich znakow.
Pozdrawiam

Amiggo 
Wysłany: 2007-07-21, 21:46   
0
UP DOWN

Wiecej napisz o tym zderzaku. Z czego jest zrobiony, czy by³ juz malowany, czym ma byÌ pomalowany ( jedno lub dwuwarstwowo, akryl,metalik per³a ). A podobnych tematów jest morze, tyle ¿e trzeba samemu podr¹¿yc. Narka. :roll:

f_maciej
Wysłany: 2007-07-23, 16:50   
0
UP DOWN

Zderzak jest ze zwyklego plastiku,(chyba ABS), Byl malowanz tylko fabrycznie. Ma bzc malowany akrylem.

Amiggo 
Wysłany: 2007-07-23, 23:16   
0
UP DOWN

No to nie wiem jak ty ale ja bym siê w zywice nie wdawa³. Je¿eli sam ie potrawisz lub nie masz czym skleiÌ tego zderzaka ( choÌ do tego mo¿e wystarczyÌ lutownica i kawa³ek siatki np. z filrra powietrza ). Co do podk³adu to na plastik trzeba daÌ promotor przyczepnoœci (podk³ad), na to podk³ad akrylowy ( je¿eli zderzak jest z elastycznego plastiku dodaÌ do niego trzeba plastifikator ). Rysy wyszpachlowaÌ je¿eli nie pokry³ ich podk³ad, je¿eli wczeœniej traktowa³eœ zderzak papierem œciernym to mog³y na nim porobiÌ siê takie k³aczki z plastiku pod³ad powonien je na tyle zalaÌ, ¿e po zmatowieniu go po nich nie bêdzie œladu. Na ewentualny szpachel znowu podk³ad. Zmatow¹Ì podk³ad papierem na mokro np. P800, i na to k³adziemy akryl jednowarstwowy lub bazê ( akryl lub metalik ) a na bazê lakier bezbarwny. Co do tego jakiej firmy u¿yÌ materia³ów wybacz ale ci nie pomogê ja u¿ywam materia³ow NEXA Autocolor i ¿adko mam do czynienia z innymi, a pozatym ka¿dy chwali ci innego. Poszukaj na forum napewno coœ tam znajdziesz. Mam nadziejê ¿e jakoœ siê z tym wszystkim uporasz. Jak masz ptania to dobrze !!!! Wal œmia³o, a ktoœ odpisze. Pozdrawiam :wink:

f_maciej
Wysłany: 2008-07-27, 21:47   
0
UP DOWN

Siema. Ale mi siê z tym zesz³o, rok czasu z popêkanym zderzakiem lata³em W sobotê zderzak polutowa³em lutownic¹ i podklei³em ¿ywic¹ i trzyma siê bardzo dobrze, szparki zaszpachlowane i przytarte, co teraz?? Ca³y zderzak przelecieÌ na mokro 800?? Pó¿niej podk³ad i akryl? W jakim odstêpie czasu na³o¿yÌ akryl?? ile warstw podk³adu?? ile akrylu?? Czym odt³uœciÌ ten zderzak??

mebArth 
Wysłany: 2008-07-27, 22:21   
0
UP DOWN

Kolego f
Skoro twierdzisz ze sie trzyma to niech sie trzyma, ciekawe jak to bedzie z jego spasowaniem i z uzytkowaniem. Zderzak sie spawa na gorÂąco odpowiednim materiaÂłem z jakiego zderzak jest zrobiony. No ale skoro juz polutowaÂłes to cacko.... to co skleiÂłes przelec 120 na sucho, reszte 240 na sucho, tak zeby wydrzec dzuiurki ryski itp. Jesli masz plastik na wierzchu przed podkÂładem przepryskaj to jedna lub dwona warstwami podkÂładu na plastik (PZP). odczekaj 15 minut i na caÂłosc podkÂład akrylowy 2:1 w ilosci takiej zeby wykryÂła caÂłosc czyli okoÂło 2 - 3 warstwy. nie pytaÂłes nic o malowaniu wiec nie bede pisaÂł. Czym odtÂłuscic? Beznzynka ekstrakcyjna lub zmywacz silikonowy.
Ja czasem uzywam nitra do przemycia na plastiki a czemu? Bo jak mi ma zeÂżrec lakier czy inne wypociny poprzedniego lakiernika na tworzywie to nitro to zezre i wtedy wiem ze trzeba caÂłosc zedrzec zeby nie byÂło reklamacji ze odpada czy coÂś.

f_maciej
Wysłany: 2008-07-27, 22:29   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
nie pytaÂłes nic o malowaniu wiec nie bede pisaÂł.
Nie rozumiem??

mebArth 
Wysłany: 2008-07-28, 16:39   
0
UP DOWN

A nie doczytaÂłem... sorry. Akryl na 2 - 3 wartstwy, przerwy miedzy warstwami ok 10 minut. Utwardzacz najlepiej firmowy lub HAYA. Rozcienczalnik firmowy lub HAYA (10%) do akryli (zielona naklejka na butelce). Ja robie tak ze z pierwszego razu robie gestszym a na 2gi lub 3ci (zaleznie od krycia) robie wodzianÂą. Dolewam troszke w pistolet rozcienczalnika. Jak pierwszy raz dolejesz to lubi sie popÂłakac element.

f_maciej
Wysłany: 2008-07-28, 22:35   
0
UP DOWN

Niestety w moim mieÂście nie ma PZP czyli muszĂŞ od razu waliĂŚ zwykÂłym podkÂładem. I teraz pytanie czy muszĂŞ czekaĂŚ aÂż podkÂład caÂłkowicie wyschnie?? Czy szybko myĂŚ pistolet i waliĂŚ akryklem?? :)

kalbi 
Wysłany: 2008-07-28, 22:57   
0
UP DOWN

f_maciej napisał/a:
Niestety w moim mieÂście nie ma PZP czyli muszĂŞ od razu waliĂŚ zwykÂłym podkÂładem. I teraz pytanie czy muszĂŞ czekaĂŚ aÂż podkÂład caÂłkowicie wyschnie?? Czy szybko myĂŚ pistolet i waliĂŚ akryklem?? :)

a od czego jest allegro:
http://www.allegro.pl/ite...ovol_500ml.html

jeÂśli na goÂły plastik dasz podkÂład to po pewnym czasie zacznie wszytko odpadaĂŚ, chyba, Âże nie masz duÂżych przeszlifek do plastiku to moÂże coÂś z tego bĂŞdzie by miec pewnosc daj PZP.

podk³ad musi wyschn¹Ì. Na drugi dzieù jedziesz go papierem 800 na mokro potem, wysusz, odt³uœÌ zmywaczem do siliconu lub benzyn¹ ekstrakcyjn¹, przeleÌ œciereczk¹ antystatyczn¹ i malowanko

f_maciej
Wysłany: 2008-07-29, 11:00   
0
UP DOWN

GoÂłego plastiku jest niewiele moÂże kilka Âłatek 1cmx1cm. DziĂŞki za pomoc poraz kolejny :)

mebArth 
Wysłany: 2008-07-29, 15:28   
0
UP DOWN

Jak moze nie byc PZP jak jest sklep z lakierami? Jak nie ma PZP to zamĂłw na allusie to w tydzien przyjdzie. U mnie na wsi jest... a zadupie hoho :) Jak nie dodasz PZP bo MOZE sie Âłuszczyc podkÂład. Po prostu nie bedzie przyczepnosci i tyle. Tak jakbyms pomalowaÂł cokolwoek czymkolwiek na nie zeszlifowany element.

f_maciej
Wysłany: 2008-07-29, 16:22   
0
UP DOWN

Chyba siê pomyli³em... dali mi PZP, a nie wzi¹³em zwyk³ego podk³adu akrylowego. PZP (APP) jest wodnej konsystencji?? Wtrakcie nak³adania wydaje siê bezbarwny a po wyschniêciu wygl¹da jak srebro?? Jeœli tak to delikatnie przelecia³em zderzak tym podk³adem i czekam na akrylowy.

Wysłany: 2008-07-29, 22:31   
0
UP DOWN
MTGarage.

f_maciej napisał/a:
Chyba siê pomyli³em... dali mi PZP, a nie wzi¹³em zwyk³ego podk³adu akrylowego. PZP (APP) jest wodnej konsystencji?? Wtrakcie nak³adania wydaje siê bezbarwny a po wyschniêciu wygl¹da jak srebro?? Jeœli tak to delikatnie przelecia³em zderzak tym podk³adem i czekam na akrylowy.

tak. po 20 min dajesz akrylowy

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

f_maciej
Wysłany: 2008-07-30, 09:52   
0
UP DOWN

Siema online ;P
MiaÂłem maÂły problem, podkÂład akrylowy byÂł zbyt gĂŞsty przy nakÂładaniu i wyszedÂł chropowaty, przeleciaÂłem to papierem na sucho i jest gÂładziutkie i teraz pytanie czy nakÂładaĂŚ jeszcze jednÂą warstwĂŞ tego podkÂładu akrylowego czy moÂżna juÂż spokojnie akrylem lecieĂŚ?? I jeszcze jedno pytanie, mam jeden element, ktĂłry jest delikatnie porysowany,ale caÂły w akrylu nie ma Âżadnych przecierek do goÂłego plastiku, wystarczy zmatowiĂŚ stary akryl i mogĂŞ naÂłoÂżyĂŚ nowy akryl?Druga opcja: Czy trzeba go najpierw zmatowiĂŚ przelecieĂŚ podkÂładem i na to nowy akryl??

peter
Wysłany: 2008-07-30, 12:11   
0
UP DOWN

online napisał/a:
[tak. po 20 min dajesz akrylowy

nie za dlugo ? Jezeli baza wodna to sie zgodze ale na akryl przy temperaturze jaka mamy teraz to 10 minut jest tak na wyrost.

mebArth 
Wysłany: 2008-07-30, 16:23   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
online napisał/a:

nie za dlugo ? Jezeli baza wodna to sie zgodze ale na akryl przy temperaturze jaka mamy teraz to 10 minut jest tak na wyrost.

PODKÂŁAD! a nie lakier.... czytaj ze zrozumieniem

Wysłany: 2008-07-30, 17:11   
0
UP DOWN
MTGarage.

peter napisał/a:
online napisał/a:

ja nie wiem ile wy ku-wa macie w tych garaz tej temp ;P bo ciagle o tym slysze, a u mnie lato czy nie lato, to 25 stopni max, chodzby na dworzu bylo 40.

lakiernia ma 9*6*3 metry.
co innego warsztat, kiedy jest w lato otwarty prawie ciÂągle.

a pzp musi dobrze sie wgryzc w plastik i 20 min to napewno nie zadlugo.

peter
Wysłany: 2008-07-31, 14:48   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
peter napisał/a:
online napisał/a:

PODKÂŁAD! a nie lakier.... czytaj ze zrozumieniem

a co to k....wa za roznica czy lakier czy podklad akrylowy.

W jakiej karcie charakterystyk od pzp producent zaleca aplikowanie warstwy wierzchniej (niewazne czy podklad czy lakier) po 20 minutach ?

ty czytaj ze zrozumieniem bo nigdzie nie napisalem ze na lakier akrylowy tylko na akryl a chodzilo mi o podklad bo o tym byla mowa.

f_maciej
Wysłany: 2008-07-31, 17:33   
0
UP DOWN

ChÂłopy spokojnie ;)

A wracj¹c do zderzaka, pomalowa³em go,ale zrobi³em kilka zacieków :/ Zebra³em je delikatnie szmatk¹ z rozcieùczalnikiem i teraz czekam a¿ ca³kowicie wyschnie i chcê je zebraÌ papierem na mokro, a póŸniej przelecieÌ na nowo akrylem, mo¿na tak?? I w kilku miejscach lakier ma strukturê skórki od mandarynki, co zrobiÌ?? 2500 na mokro czy zalaÌ rzadkim akrylem??

mebArth 
Wysłany: 2008-07-31, 23:49   
0
UP DOWN

kolego f_maciej....juz nic nie poprawisz z tym. POczekaj az to wyschnie na pieprz i jescze raz pomaluj. Jak masz pomaranczke to masz niedolany lakier albo za goraco na garazu albo za maÂłe cisnienie albo za gesta farba.

kolego peter: akurat k.wa jest rĂłznica...bo podkÂład byle jak poÂłozysz i bedzie - i tak go szlifujesz a akrylu NIE poÂłozysz byle jak bo to akryl widac a nie podkÂład.

KOlego online...do malowania mam 20 stopni, do suszenia 45 na lato, zaleznie jak sobie ustawie piec. Woda musi miec 20 stopni na komorze i przewiew - inaczej schniecie trwa pó³ dnia.

Wysłany: 2008-08-01, 10:39   
0
UP DOWN
MTGarage.

Cytat:
KOlego online...do malowania mam 20 stopni, do suszenia 45 na lato, zaleznie jak sobie ustawie piec. Woda musi miec 20 stopni na komorze i przewiew - inaczej schniecie trwa pó³ dnia.
chodzilo mi o cos innego, ale juz po fakcie ;)

peter
Wysłany: 2008-08-01, 12:17   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:

kolego peter: akurat k.wa jest rĂłznica...bo podkÂład byle jak poÂłozysz i bedzie - i tak go szlifujesz a akrylu NIE poÂłozysz byle jak bo to akryl widac a nie podkÂład.

dziekuje za wytlumaczenie lopatologiczne.
Kilkanascie lat w tym robie ale o tym nie wiedzialem ^^ :D

mowa byla o podkladzie zwiekszajacym przyczepnosc jak bys nie zauwazyl ^^
i o czasie miedzy zaaplikowaniem PZP i podkladu na to.Wiec co to ma do rzeczy jak go polozysz?Czy brzydko czy ladnie.
Chodzilo mi o to ze 20 minut na odparowanie PZP to znacznie za dlugo.Po tym czasie nie ma on juz tych wlasciwosci co po 5-10 minutach.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-01, 13:16   
0
UP DOWN

A ja wrĂłcĂŞ do tego nieszczĂŞsnego zderzaka. Zacieki usuniĂŞte,czekam na lakier i jadĂŞ dalej. A co do "skĂłrki" na lakierze, malowaÂłem jeszcze obudowĂŞ lusterka i teÂż byÂła ta skĂłrka,ale przeleciaÂłem to 2500na mokro i skĂłrki nie ma, przeleciaÂłem pastÂą auto max,ale poÂłysk jest trochĂŞ za sÂłaby, jakiej pasty uÂżyĂŚ??

peter
Wysłany: 2008-08-01, 13:32   
0
UP DOWN

czym polerowales jezeli recznie to nie osiagniesz zadowalajacego efektu.
Polecam G3 firmy farecla i polerke oczywiscie.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-01, 13:39   
0
UP DOWN

Niestety rĂŞcznie :/ PastĂŞ kupiĂŞ, polerkĂŞ poÂżyczĂŞ :) DziĂŞki za podpowiedÂź, a ile trzeba czekaĂŚ Âżeby moÂżna byÂło lakier przelecieĂŚ polerkÂą??

peter
Wysłany: 2008-08-01, 16:54   
0
UP DOWN

ok tygodnia w temp 22-25 stopni.
Wystaw na sloneczko to po dwoch dniach mozesz polerowac.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-01, 16:56   
0
UP DOWN

Jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ za podpowiedÂź ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-08-02, 09:41   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
mebArth napisał/a:

dziekuje za wytlumaczenie lopatologiczne.
Kilkanascie lat w tym robie ale o tym nie wiedzialem ^^ :D

mowa byla o podkladzie zwiekszajacym przyczepnosc jak bys nie zauwazyl ^^
i o czasie miedzy zaaplikowaniem PZP i podkladu na to.Wiec co to ma do rzeczy jak go polozysz?Czy brzydko czy ladnie.
Chodzilo mi o to ze 20 minut na odparowanie PZP to znacznie za dlugo.Po tym czasie nie ma on juz tych wlasciwosci co po 5-10 minutach.

Eh pisaÂłes o
Cytat:
czy podklad akrylowy.
to co mi teraz pieprzysz o PZP? Moze sam siebie nie czytasz? Nie wazne. Ty lepiej wiesz.

peter
Wysłany: 2008-08-02, 09:55   
0
UP DOWN

nie to ty wiesz lepiej i czytasz ze zrozumieniem.
Mowa byla o podkladzie akrylowym i PZP wczesniej

No ale porozmawiaj ze slusarzem o lakiernictwie ;)

mebArth napisał/a:
A nie doczytaÂłem... sorry.

jak nie masz czasu wszystkiego poczytac dokladnie to nie zabieraj glosu

to jest wlasnie twoj problem.Za duzo tyrasz chlopie daj na luz... 14 godzin dziennie toz ty robot jestes ^^

tak samo jak w innym temacie w ktorym zabierales glos 500 ml zywicy do bazy kosztuje 300 zl.
Wiesz ze dzwonia,tylko nie za bardzo w ktorym kosciele...

mebArth 
Wysłany: 2008-08-02, 10:33   
0
UP DOWN

Tak wiem ze dzwoniÂą i co mĂłwia i jakby nie byÂło drogo czyli NOWY cennnik to by nie byÂło zastanowienia czy nie zmienic na cos innego!. Bede w robocie to ci pokaze baranie skan cennika. Zreszta to nie ten temat.
Co do niedoczytania to powiedziaÂłem SORRY a odpowiadaÂłem ci na PODKÂŁAD AKRYLOWY a teraz sie wykrecasz ze o PZP gadaÂłes. Moze inaczej zdania skÂładaj?

peter
Wysłany: 2008-08-02, 10:45   
0
UP DOWN

** Tech ** :blee:

f_maciej
Wysłany: 2008-08-02, 14:57   
0
UP DOWN

CoÂś takiego mi wyszÂło, G3 farecla poradzi sobie z tym?? Czy najpierw na mokro 2500 przelecieĂŚ??

Wysłany: 2008-08-02, 15:49   
0
UP DOWN
MTGarage.

1500/2000/2500 i dopierop polerka.
ale i tak bym to na nowo polakierowaÂł, tylko czy dasz rade?

f_maciej
Wysłany: 2008-08-02, 15:54   
0
UP DOWN

Wczoraj malowaÂłem jeszcze jeden element i wyszÂło mi prawie idealne lustro,ale raczej sprĂłbuje wodnymi i polerkÂą, bo auto ma 10lat i lakier na aucie jest juÂż trochĂŞ wypÂłowiaÂły i widaĂŚ na nim swĂłj wiek.

Bisuside14 
Wysłany: 2008-08-02, 18:03   
0
UP DOWN

morka jak u mnie :fiu:

f_maciej
Wysłany: 2008-08-03, 12:36   
0
UP DOWN

1500/2000/2500 zlecia³em tymi papierami wysz³o super g³adziutkie, przelecia³em woskiem(rêcznie) by³o super lustro, super po³ysk, ale popada³ deszcz i po³ysk zgin¹³ czy jak polecê G3 farecla to po³ysk bêdzie trwa³y??

Bisuside14 
Wysłany: 2008-08-03, 13:07   
0
UP DOWN

Musisz wypolerowaĂŚ G3 lub innÂą.

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 14:08   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:

I maszynowo bo rekÂą to wiesz co sie robi.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-03, 15:09   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:

I ta pasta gwarantuje po³ysk na zawsze?czy jednak bêdê musia³ co pó³ roku polerowaÌ zderzak?? Dzisiaj widzia³em auto, które by³o ca³e wyblak³e, a klapa od baga¿nika œwieci³a siê jak nowa, nie chcia³bym ¿eby z moim zderzakiem by³o tak samo.

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 15:55   
0
UP DOWN

Lakier ma byc SUCHY. Pasta ci nie da gwarancji, gwarancje daje ten co POLERUJE. Jak Âładnie maszyna spolerujesz ta pastÂą to bedze na dÂługo. Mozesz miec najlepsza paste na swiecie a jak nie umiesz niÂą wypolerowac to i tak zmatowieje albo nie dopolerujesz. Po G3 sie element ma swiecic jak psu...jak lustro...masz sie przegladnac w elemencie jak w lustrze. Poprawka G10 lub innym mleczkiem

peter
Wysłany: 2008-08-03, 19:10   
0
UP DOWN

ogolnie rzecz biorac,to polerka niszczy lakier.Zebys nie wiem jak wypolerowal to nie jest to tak trwale jak lakier ktorego nie traktowales papierem sciernym.
Owszem jesli musisz to polerowac,jezeli natomiast lakiernik przed malowaniem wie ze bedzie polerowal to jest to d... nie lakiernik.
Majac komore (wiem ze nie wszyscy ja maja i tych to nie dotyczy) przy dobrym przygotowaniu przed lakierowaniem nie ma potrzeby polerowac.Ewentualnie same wtracenia ale nie calosc.
Ktos kto np lakieruje calosciowke(w kabinie) i nastawia sie z gory na polerowanie jej jest dla mnie porazka.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-03, 22:03   
0
UP DOWN

Jasna sprawa,Âże lepiej jakby poÂłysk i lustro byÂło bez polerki, ale co ja na to poradzĂŞ,Âże nie miaÂłem wczeÂśniej stycznoÂści z malowaniem akrylem, moÂże nastĂŞpnym razem nie bĂŞdĂŞ musiaÂł polerowaĂŚ ;)

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:08   
0
UP DOWN

nie mialem ciebie na mysli bo jestes poczatkujacy. ;)

marikk 
Wysłany: 2008-08-03, 22:08   
0
UP DOWN

Kolego akryl to ju¿ jest przesz³oœÌ ja tam wole baz¹ i bezbrawym pomalowaÌ sporadycznoœÌ jak coœ maluje akrylem moim zdaniem baza jest lepsza jak ci coœ na bazie wyjdzie podsuszysz i zrobisz korekte papierkiem mówie o konwencjii a na akrylu co zrobiszz ??

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:11   
0
UP DOWN

marikk napisał/a:
Kolego akryl to ju¿ jest przesz³oœÌ ja tam wole baz¹ i bezbrawym pomalowaÌ sporadycznoœÌ jak coœ maluje akrylem moim zdaniem baza jest lepsza jak ci coœ na bazie wyjdzie podsuszysz i zrobisz korekte papierkiem mówie o konwencjii a na akrylu co zrobiszz ??

bezbarwny to tez akryl kolego tylko bez koloru ;)

f_maciej
Wysłany: 2008-11-24, 13:47   
0
UP DOWN

Odnowiê temat bo mam pytanko. W zderzaku by³y ryski ok. 3mm g³êbokoœci i wype³ni³em je szpachla,(zderzak malowa³em w sierpniu) i niedawno szpachla jakby osiad³a,a lakier jest delikatnie wypuk³y w miejscu szpachlowania, domyœlam siê,¿e to normalne zjawisko i teraz nie bêdê tego poprawia³. Ale pytam na przysz³oœÌ co robi siê z rysami g³êbokoœci +/- 3mm, ¿eby nie by³o efektu takiego jak uzyska³em??

kalbi 
Wysłany: 2008-11-24, 16:19   
0
UP DOWN

f_maciej napisał/a:
Odnowiê temat bo mam pytanko. W zderzaku by³y ryski ok. 3mm g³êbokoœci i wype³ni³em je szpachla,(zderzak malowa³em w sierpniu) i niedawno szpachla jakby osiad³a,a lakier jest delikatnie wypuk³y w miejscu szpachlowania, domyœlam siê,¿e to normalne zjawisko i teraz nie bêdê tego poprawia³. Ale pytam na przysz³oœÌ co robi siê z rysami g³êbokoœci +/- 3mm, ¿eby nie by³o efektu takiego jak uzyska³em??

rozcina siĂŞ ryski maszynkÂą... rysek siĂŞ nie szpachluje bo posiada wszystko... standardowo taki zderzak idzie do wymiany przez ubezpieczalnie...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu