Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Kirgeron
|
Wys³any: 2015-06-14, 11:05 Pierwsze polerowanie auta
|
0
|
|
|
|
Witam. Planujê sam wypolerowaæ samochód (lakier czarny metalik). Otó¿ jestem kompletnym amatorem je¿eli chodzi o sprawy o dziedzinê lakiernictwa. Postanowi³em kupiæ polerkê firmy K2:
http://allegro.pl/hit-pol...5023456750.html
Nie chcê nic dro¿szego, poniewa¿ u¿yjê tego mo¿e pare razy, tak¿e nie widzê sensu wydawaæ du¿ych sum na profesionalne polerki, a o tej czyta³em, ¿e dla amatorskiego u¿ycia jest ca³kowicie wystarczalna.
Teraz moje pytanie. W jaki sposób bezpiecznie wypolerowaæ? Nie zale¿y mi na ogromnej, kilkuetapowej polerce, potrzebujê wypolerowaæ lakier na do¶æ przyzwoitym poziomie, tak aby wiêkszo¶æ rys wyci±gn±æ.
Jaka pasta do prostej polerki? Jaka¶ pasta dodatkowa, ¿eby nie wysz³y hologramy? |
|
|
|
|
Dj Darecki
|
Wys³any: 2015-06-14, 11:50
|
0
|
|
|
|
Na K2 uwa¿aj bo to chiñszczyzna z naklejkami K2
I w±tpiê ¿e ma stabilizacjê obrotów która bardzo ci siê przyda
komplet menzerny 2x 250 ml w zupe³no¶ci wystarczy |
|
|
|
|
Kirgeron
|
Wys³any: 2015-06-14, 12:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Dj Darecki
|
Wys³any: 2015-06-14, 13:24
|
0
|
|
|
|
Powiedzmy mo¿e byæ .
Ale ona usunie tylko mikro ryski .
Jak masz lakier w bdb stanie to siê nada .
Do wiêkszych rys mo¿na braæ komplet fg 500 + PF 2500 lub FF3000 z 2 g±bki ¶rednio twarda i miêkka
Wolne obroty i jedziesz
To temat rzeka ...........
poczytaj na kosmetykaut lub podobne fora .
Jest pe³no filmów na YouTube itp |
|
|
|
|
lukaszooo
|
Wys³any: 2015-06-22, 10:31
|
0
|
|
|
|
Mam polerke K2 od dwóch lat, zrobi³em ni± ok 10 aut wiec u¿ywam jej czysto amatorsko. Stabilizacja obrotów nawet trochê dzia³a, miêkki star równie¿ dzia³a. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony.
Przerobi³em pasty Farcela i menzerna. Menzerna jest du¿o milsza do pracy poniewa¿ pracuje sie na sucho. Na pocz±tek polecam menzerna 2500 i finish 4000, bardzo ciê¿ko jest co¶ nimi zepsuæ a na ciemnych lakierach mo¿na ³adnie wyci±gn±æ blask. Przy pascie 500 na pocz±tku bardzo ³atwo narobiæ hologramów wiec najpierw radze zrobic z 5 aut i dopiero podejmowaæ sie pe³nej korekty lakieru.
Gdy zaczynalem zabawê polerka kupi³em drzwi na szrocie i ostro testowa³em, przepalilem lakier na czê¶ci blaszanej a nastêpnie przepalilem lakier na plastikowej listwie, zrobi³em to celowo zeby sprawdziæ co trzeba zrobic zeby zepsuæ lakier i polecam to samo ka¿demu pocz±tkuj±cemu. |
|
|
|
|
Reverlis
|
Wys³any: 2015-06-30, 07:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Vallenmir06
|
Wys³any: 2015-07-03, 08:12
|
0
|
|
|
|
Je¶li robisz to po raz pierwszy to bêdziesz musia³ siê bardzo mocno napracowaæ ¿eby to zrobiæ dobrze na czarnym lakierze... Pierwsze polerki lepiej robiæ na jasnych lakierach, bo ³atwiej. |
_________________ Zapraszamy - skuteczna naprawa automatycznych skrzyñ biegów |
|
|
|
|
Komperones
|
Wys³any: 2015-07-07, 08:07
|
0
|
|
|
|
Je¿eli chodzi o polerki to poczytaj troche forum i sam wybierz co jest dla Ciebie lepsze rotacja czy DA bo chyba nie ma dobrej odpowiedzi (ka¿dy bêdzie Ci wmawia³ ze to co on akurat ma jest najlepsze ). Nauki nie zaczyna³ bym na swoich samochodach tylko tak jak koledzy z forum radz± na jakim¶ elemencie ze szrotu (masz za du¿o do stracenia - ¶wie¿e i w sumie do¶æ drogie auta). Je¿eli chodzi o pasty to 3M jest OK tylko czy potrzebne Ci takie du¿e opakowania? Popatrzy³ bym w kierunku próbek SSR (w jednym ze sklepów og³aszaj±cych siê na forum s± fajne zestawy) s± w ma³ych opakowaniach, na pewno wystarcz± na jaki¶ czas, do tego pady przynajmniej 2 szt np 3M niebieski i ¿ó³ty. Z takim minimalnym zestawem bêdziesz w stanie poæwiczyæ i zobaczysz czy masz czas/cierpliwo¶æ/chêci do zabawy. Pozdrawiam |
_________________ skup samochodów wroc³aw - sprawd¼ i skorzystaj z naszych us³ug |
|
|
|
|
magdaania
|
Wys³any: 2015-07-09, 09:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 52
|
zamiast rotacji kup DA i nic nie popsujesz, pasty 3M to dobre rozwi±zanie, ale konkurencja pewnie ma to samo. Ja polerki robiê na 3M (zielony, ¿ó³ty i niebieski korek). Podobno na DA ciêzko jest wypracowaæ odpowiednio niebieski korek ale nie do koñca sie z tym zgadzam, próbuje róznych konfoguracji prêdko¶ci i przejazdów i mam coraz lepsze efekty. Je¶li chodzi o pady korzystam z flexipads (tanie i dobre). Je¶li masz ³adny lakier to nie mêcz go np zielonym korkiem od 3M, moze wystarczy tylko ¿ó³ty i niebieski. Nigdy nie trzyj wiêcej ni¿ potrzeba. Czasami warto zostawiæ jak±¶ rysê i nie mêczyæ lakieru próbuj±c ja spolerowaæ do zera (wystarczy kilka przejazdów i tak bêdzei mniej widoczna bo zaokr±glisz krawêdzie rysy i nie bêdzie sie rzuca³a w oczy).
Jeszcze raz, staraj sie zebraæ jak najmniej lakieru.
PS. ¿eby nei by³o nie zajmuje sie polerowaniem profesjonalnie to tylko moje hobby testowane na moich samochodach. |
|
|
|