Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Kirgeron
Wys³any: 2015-06-14, 11:05   Pierwsze polerowanie auta
0
UP DOWN

Witam. Planujê sam wypolerowaæ samochód (lakier czarny metalik). Otó¿ jestem kompletnym amatorem je¿eli chodzi o sprawy o dziedzinê lakiernictwa. Postanowi³em kupiæ polerkê firmy K2:

http://allegro.pl/hit-pol...5023456750.html

Nie chcê nic dro¿szego, poniewa¿ u¿yjê tego mo¿e pare razy, tak¿e nie widzê sensu wydawaæ du¿ych sum na profesionalne polerki, a o tej czyta³em, ¿e dla amatorskiego u¿ycia jest ca³kowicie wystarczalna.

Teraz moje pytanie. W jaki sposób bezpiecznie wypolerowaæ? Nie zale¿y mi na ogromnej, kilkuetapowej polerce, potrzebujê wypolerowaæ lakier na do¶æ przyzwoitym poziomie, tak aby wiêkszo¶æ rys wyci±gn±æ.

Jaka pasta do prostej polerki? Jaka¶ pasta dodatkowa, ¿eby nie wysz³y hologramy?

Dj Darecki
Wys³any: 2015-06-14, 11:50   
0
UP DOWN

Na K2 uwa¿aj bo to chiñszczyzna z naklejkami K2
I w±tpiê ¿e ma stabilizacjê obrotów która bardzo ci siê przyda

komplet menzerny 2x 250 ml w zupe³no¶ci wystarczy

Kirgeron
Wys³any: 2015-06-14, 12:27   
0
UP DOWN

Móg³by¶ podaæ dok³adnie jak± Menzerne wzi±¼æ?

Mo¿e co¶ takiego?
http://allegro.pl/menzern...5243724339.html

Dj Darecki
Wys³any: 2015-06-14, 13:24   
0
UP DOWN

Powiedzmy mo¿e byæ .
Ale ona usunie tylko mikro ryski .
Jak masz lakier w bdb stanie to siê nada .
Do wiêkszych rys mo¿na braæ komplet fg 500 + PF 2500 lub FF3000 z 2 g±bki ¶rednio twarda i miêkka
Wolne obroty i jedziesz
To temat rzeka ...........
poczytaj na kosmetykaut lub podobne fora .
Jest pe³no filmów na YouTube itp

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-22, 10:31   
0
UP DOWN

Mam polerke K2 od dwóch lat, zrobi³em ni± ok 10 aut wiec u¿ywam jej czysto amatorsko. Stabilizacja obrotów nawet trochê dzia³a, miêkki star równie¿ dzia³a. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony.
Przerobi³em pasty Farcela i menzerna. Menzerna jest du¿o milsza do pracy poniewa¿ pracuje sie na sucho. Na pocz±tek polecam menzerna 2500 i finish 4000, bardzo ciê¿ko jest co¶ nimi zepsuæ a na ciemnych lakierach mo¿na ³adnie wyci±gn±æ blask. Przy pascie 500 na pocz±tku bardzo ³atwo narobiæ hologramów wiec najpierw radze zrobic z 5 aut i dopiero podejmowaæ sie pe³nej korekty lakieru.
Gdy zaczynalem zabawê polerka kupi³em drzwi na szrocie i ostro testowa³em, przepalilem lakier na czê¶ci blaszanej a nastêpnie przepalilem lakier na plastikowej listwie, zrobi³em to celowo zeby sprawdziæ co trzeba zrobic zeby zepsuæ lakier i polecam to samo ka¿demu pocz±tkuj±cemu.

Reverlis
Wys³any: 2015-06-30, 07:11   
0
UP DOWN

Ja wolê oddaæ do lakiernika i polerkê zrobi sam siê zabiera³em to mi nie wysz³o te¿ robi³em K2 i po¼niej sprzeda³em jako¶ mi nie podesz³a

Vallenmir06
Wys³any: 2015-07-03, 08:12   
0
UP DOWN

Je¶li robisz to po raz pierwszy to bêdziesz musia³ siê bardzo mocno napracowaæ ¿eby to zrobiæ dobrze na czarnym lakierze... Pierwsze polerki lepiej robiæ na jasnych lakierach, bo ³atwiej.

Komperones
Wys³any: 2015-07-07, 08:07   
0
UP DOWN

Je¿eli chodzi o polerki to poczytaj troche forum i sam wybierz co jest dla Ciebie lepsze rotacja czy DA bo chyba nie ma dobrej odpowiedzi (ka¿dy bêdzie Ci wmawia³ ze to co on akurat ma jest najlepsze :) ). Nauki nie zaczyna³ bym na swoich samochodach tylko tak jak koledzy z forum radz± na jakim¶ elemencie ze szrotu (masz za du¿o do stracenia - ¶wie¿e i w sumie do¶æ drogie auta). Je¿eli chodzi o pasty to 3M jest OK tylko czy potrzebne Ci takie du¿e opakowania? Popatrzy³ bym w kierunku próbek SSR (w jednym ze sklepów og³aszaj±cych siê na forum s± fajne zestawy) s± w ma³ych opakowaniach, na pewno wystarcz± na jaki¶ czas, do tego pady przynajmniej 2 szt np 3M niebieski i ¿ó³ty. Z takim minimalnym zestawem bêdziesz w stanie poæwiczyæ i zobaczysz czy masz czas/cierpliwo¶æ/chêci do zabawy. Pozdrawiam

magdaania 
Wys³any: 2015-07-09, 09:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
zamiast rotacji kup DA i nic nie popsujesz, pasty 3M to dobre rozwi±zanie, ale konkurencja pewnie ma to samo. Ja polerki robiê na 3M (zielony, ¿ó³ty i niebieski korek). Podobno na DA ciêzko jest wypracowaæ odpowiednio niebieski korek ale nie do koñca sie z tym zgadzam, próbuje róznych konfoguracji prêdko¶ci i przejazdów i mam coraz lepsze efekty. Je¶li chodzi o pady korzystam z flexipads (tanie i dobre). Je¶li masz ³adny lakier to nie mêcz go np zielonym korkiem od 3M, moze wystarczy tylko ¿ó³ty i niebieski. Nigdy nie trzyj wiêcej ni¿ potrzeba. Czasami warto zostawiæ jak±¶ rysê i nie mêczyæ lakieru próbuj±c ja spolerowaæ do zera (wystarczy kilka przejazdów i tak bêdzei mniej widoczna bo zaokr±glisz krawêdzie rysy i nie bêdzie sie rzuca³a w oczy).
Jeszcze raz, staraj sie zebraæ jak najmniej lakieru.
PS. ¿eby nei by³o nie zajmuje sie polerowaniem profesjonalnie to tylko moje hobby testowane na moich samochodach.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: