Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
c08retti
Wys³any: 2011-08-12, 20:33   zmarszczy³a sie baza (zwa¿y³a?) czemu? zdjêcia...
0
UP DOWN

witam, malowa³em b³otniki przednie w bmw 730i metalik srebrny kod 244. jestem amatorem ale ogólnie wysz³o ³adnie (bez zacieków bez chmur i klar ³adnie rozlany) ale w pewnych miejscach po na³o¿eniu pierwszych warstw bazy zaczê³a siê ona marszczyæ. Tylko w nie których miejscach mimo ¿e element by³ ca³y malowany. Pistolet jones - 6111 dysza 1.4 ci¶nieniem ok 4 bar. Zmarszczy³ siê ju¿ w trakcie po³o¿enia bazy, po³o¿y³em na to klar który nic nie zmieni³ bo nie zamierzam tego robiæ drugi raz na dzieñ dzisiejszy ale za pó³ roku chce malowaæ ca³a wiec CHCE WIEDZIEÆ DLACZEGO TAK SIÊ STALO ¯EBY NIE POWTÓRZYÆ B£ÊDU. Najdziwniejsze jest to ze te miejsca w których zmarszczy³a siê baza s± ró¿ne - tzn ze jedne wysz³o na obrze¿ach podk³adu akrylowego (COLOMIX 5+1) drugie wysz³o na obszarze na którym nie by³o ¿adnej zaprawki ani przecierki - tylko stary klar przetarty papierem wodnym 800 a trzecie wysz³o na powierzchni pokrytej podk³adem akrylowym colomix 5+1. Tak¿e siedzê i siê g³owie jaka jest tego przyczyna ? Malowa³em to dzi¶ o ok 13h, wczoraj o 19h oba b³otniki matowa³em na mokro 800. Wczoraj o 13 tylko na obszary zaprawek po³o¿y³em podk³ad akryl colomix 5+1 (nie w ka¿dym miejscu na którym by³ ten podk³ad dosz³o do zmarszczenia !!!) Wszystko odt³uszcza³em zmywaczem silikonowym boll'a, u¿ywa³em ¶ciereczek antystatycznych. Bazê rozcieñczy³em (wed³ug zalecenia go¶cia z mieszalni) 1:0.7 baza/rozpuszczalnik rozpuchem colomix. Pierwsza warstwa cienka a nastêpne tez bez przelewania du¿ego. sprayem nic nie malowa³em, dzieñ wcze¶niej tez nie by³o nic malowane a potem poprawiane. Gdyby stary klar by³ kiepski to na pewno dosz³o by do reakcji na ca³ym starym klarze a nie miejscowo. 1 z tych zmarszczek powsta³a na 100% na starym klarze bez ¿adnej przecierki do starej bazy itp wiec nie wiem czego siê ju¿ czepiæ ? 2 dni wcze¶niej w tym samym aucie malowa³em do³y drzwi bocznych do listwy tym samym i tak samo przygotowywanym i tam nic siê nie zwa¿y³o...czemu ??? Przy tamtych drzwiach jedyna ró¿nica by³a taka ¿e matowa³em je na mokro 800 a potem 1200 na mokro. A b³otniki na których s± zmarszczki tylko 800. Nie mam przy kompresorze odolejacza i odwadniacza ale podkre¶lam ze mimo to ca³a strona drzwi wysz³a dobrze 2 dni wcze¶niej wiec my¶lê ze to nie to...

Powiedzcie mi gdzie le¿y b³±d ?
Tak wgl czy muszê k³a¶æ podk³ad akryl na ca³y element czy mogê tylko na zaprawki ?

POD TYM JEST PODK£AD COLOMIX AKRYL:

TO WYSZLO M/W NA £¡CZENIU PODK£ADU Z STARYM KLAREM:

A TO WYSZ£O NA STARYM KLARZE ZMATOWANYM WODNYM 800:

c08retti
Wys³any: 2011-08-12, 21:24   
0
UP DOWN

kurde no nie daje mi to spokoju :help: . Gdyby te zmarszczki powsta³y tylko w miejscach w których co¶ robi³em no to stawia³bym na przetarcia a tak to nie wiem....wina zmywacza boll'a ? sam nie wiem... HELP DODAM JESZCZE ze w niektórych miejscach pod podk³ad akrylowy da³em reaktywny novola na przetarcia do go³ej blachy, ale niektóre zmarszczenia powsta³y tam gdzie go nie by³o tak¿e tez odpada....

gugun 
Wys³any: 2011-08-13, 09:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
slaba jakosc poprzedniej powloki...i to tyle...wazy sie to co pod baza wiec wiadomo chyba o co chodzi??najszybciej,przematj to i sprobuj jeszcze raz zmatowac i cienszymi warstwami warstwami bazy objechac moze bedzie ok a jak nie to zdzieraj wszystko podklad i od nowa.

c08retti
Wys³any: 2011-08-13, 10:26   
0
UP DOWN

Pomo¿e kto¶ ? :>

kropen16 
Wys³any: 2011-08-13, 11:49   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Wedlug mnie tak jak pisze gugun, ciensze warstwy lub moze neidoschniety podklad ?

chudson
Wys³any: 2011-08-13, 12:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Mo¿na te¿ spróbowaæ zmieniæ rozcieñczalnik którego u¿ywasz

gugun 
Wys³any: 2011-08-13, 15:55   
0
UP DOWN

wiec nie ma co tu gdybac ktos kiedys jakims scierwem to pomalowal i ci to baza zrzarla a przy okazji podklad bo zapewne za cieplo nie miales do lakierowania a lales ile sie dalo wiec sie pounosilo...

c08retti
Wys³any: 2011-08-13, 17:09   
0
UP DOWN

no bardziej stawiam na "¶cierwo" :D bo podk³ad fakt k³ad³em dzieñ wcze¶niej ale 3/4 zmarszczek powsta³a tam gdzie go nie by³o ....

A powiedzcie mi jaka profilaktyke stosowaæ ¿eby do tego nie dosz³o, tzn zawsze rzucaæ jakis "izolator" przed sama baza ?

gugun 
Wys³any: 2011-08-15, 12:22   
0
UP DOWN

z 2 przypylki najpierw "warstwy kontaktowe"i odpowiedni czas odparowania pomiedzy warstwami i powinno byc ok

c08retti
Wys³any: 2011-08-15, 17:39   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
z 2 przypylki najpierw "warstwy kontaktowe"i odpowiedni czas odparowania pomiêdzy warstwami i powinno byæ ok

wiem ze te czasy odparowania s± podane na puszkach wiêkszo¶ci produktów ale co jak w mieszalni go¶ciu nie potrafi mi tego dok³adnie powiedzieæ ? (widzê ¿e sam nie wie do koñca)
Mam na my¶li bazê metaliczna.

Jaki wtedy czas bêdzie najlepszy ? Wiadomo ¿e musi byæ matowe ale czekaæ jak tylko siê zrobi matowe i odrazu nastêpna ? Czy poczekaæ jeszcze d³u¿ej ? Co je¶li przerwy w po³o¿eniu bazy miedzy warstwami bêd± za d³ugie ? Jak to siê objawi ?

Jak k³a¶æ bazê meliczna na element z naprawami (szpachla itp) ¿eby nie by³o ró¿nicy kolorów, cieni itp gdzie by³o naprawiane? Pierwsza warstwa wypy³ka tylko na miejsce szpachli , potem druga wypy³ka na ca³y element i trzeci± poprawiæ ? Warstwy wylewaæ czy pyliæ ? BÊDÊ WDZIÊCZNY ZA SZCZEGÓ£OWE ROZPISANIE WARSTWA PO WARSTWIE :)

gugun 
Wys³any: 2011-08-16, 09:23   
0
UP DOWN

bazy tak latwo nie przesuszysz wiec czas pomiedzy ok 15min...musi byc mocno suchutka...1sza warstwa kontaktowa,ew. 2ga tez na calosci,nastepne juz lekko wylane....jak lejesz odrazu grubo to czasem sie cos moze uniesc zanim to odparuje......

lewy
Wys³any: 2011-08-26, 20:46   
0
UP DOWN

Mia³em to samo. Cieniutkie warstwy bazy i da sie to przeskoczyæ

Zawa
Wys³any: 2015-07-02, 11:09   
0
UP DOWN

Witam pod³±cze siê do tematu mam identycznie to samo tylko ¿e malowa³em cale auto i wysz³o mi to na masce i przednim zderzaku dok³adnie w tych miejscach gdzie przetar³em matuj±c podk³ad to starego koloru który chyba kto¶ malowa³ sprejem.... ale moje pytanie co z tym zrobiæ zosta³o mi troche bazy i czy matowaæ tylko to co "zepsute" czy jechaæ ca³± maskê i zderzak ? dopiero siê uczê tak¿e proszê o rady i je¶li lepiej tylko zaprawki to jak siê do tego zabraæ ? auto i tak bêdzie ca³e polerowane :) . malowane by³o wczoraj. Pozdrawiam

teac27 
Wys³any: 2015-09-20, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: podkarpacie
mi sie takie cyrki dzialy przez tani a nawet bardzo ...rozcienczalnik do bazy :) tam gdzie byla slabsza warstwa to delikatnie podnosilo :) swegoczasu to na nitrze takie rzeczy sie nie dzialy hehe xD

Przemek 
Wys³any: 2015-10-23, 21:04   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
Go¶ciu u mnie na mieszalni doradza³ mi ostatnio rozpuch akrylowy twierdzi ¿e dziêki niemu nie podnosi bazy . Te¿ tak robicie?

KK 
Wys³any: 2015-10-24, 20:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Dyna ma jeden rozpuch do baz i klarów. Nie podnios³o mi na niej jak dot±d nic, ale pierwsza warstwa bazy/ewentualnie druga cieniutko.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: