Autor |
Wiadomość |
 |
c08retti
|
Wysłany: 2011-08-12, 21:33 zmarszczyÂła sie baza (zwaÂżyÂła?) czemu? zdjĂŞcia...
|
0
|
|
|
|
witam, malowaÂłem bÂłotniki przednie w bmw 730i metalik srebrny kod 244. jestem amatorem ale ogĂłlnie wyszÂło Âładnie (bez zaciekĂłw bez chmur i klar Âładnie rozlany) ale w pewnych miejscach po naÂłoÂżeniu pierwszych warstw bazy zaczĂŞÂła siĂŞ ona marszczyĂŚ. Tylko w nie ktĂłrych miejscach mimo Âże element byÂł caÂły malowany. Pistolet jones - 6111 dysza 1.4 ciÂśnieniem ok 4 bar. ZmarszczyÂł siĂŞ juÂż w trakcie poÂłoÂżenia bazy, poÂłoÂżyÂłem na to klar ktĂłry nic nie zmieniÂł bo nie zamierzam tego robiĂŚ drugi raz na dzieĂą dzisiejszy ale za pó³ roku chce malowaĂŚ caÂła wiec CHCE WIEDZIEĂ DLACZEGO TAK SIĂ STALO ÂŻEBY NIE POWTĂRZYĂ BÂŁĂDU. Najdziwniejsze jest to ze te miejsca w ktĂłrych zmarszczyÂła siĂŞ baza sÂą ró¿ne - tzn ze jedne wyszÂło na obrzeÂżach podkÂładu akrylowego (COLOMIX 5+1) drugie wyszÂło na obszarze na ktĂłrym nie byÂło Âżadnej zaprawki ani przecierki - tylko stary klar przetarty papierem wodnym 800 a trzecie wyszÂło na powierzchni pokrytej podkÂładem akrylowym colomix 5+1. TakÂże siedzĂŞ i siĂŞ gÂłowie jaka jest tego przyczyna ? MalowaÂłem to dziÂś o ok 13h, wczoraj o 19h oba bÂłotniki matowaÂłem na mokro 800. Wczoraj o 13 tylko na obszary zaprawek poÂłoÂżyÂłem podkÂład akryl colomix 5+1 (nie w kaÂżdym miejscu na ktĂłrym byÂł ten podkÂład doszÂło do zmarszczenia !!!) Wszystko odtÂłuszczaÂłem zmywaczem silikonowym boll'a, uÂżywaÂłem Âściereczek antystatycznych. BazĂŞ rozcieĂączyÂłem (wedÂług zalecenia goÂścia z mieszalni) 1:0.7 baza/rozpuszczalnik rozpuchem colomix. Pierwsza warstwa cienka a nastĂŞpne tez bez przelewania duÂżego. sprayem nic nie malowaÂłem, dzieĂą wczeÂśniej tez nie byÂło nic malowane a potem poprawiane. Gdyby stary klar byÂł kiepski to na pewno doszÂło by do reakcji na caÂłym starym klarze a nie miejscowo. 1 z tych zmarszczek powstaÂła na 100% na starym klarze bez Âżadnej przecierki do starej bazy itp wiec nie wiem czego siĂŞ juÂż czepiĂŚ ? 2 dni wczeÂśniej w tym samym aucie malowaÂłem doÂły drzwi bocznych do listwy tym samym i tak samo przygotowywanym i tam nic siĂŞ nie zwaÂżyÂło...czemu ??? Przy tamtych drzwiach jedyna ró¿nica byÂła taka Âże matowaÂłem je na mokro 800 a potem 1200 na mokro. A bÂłotniki na ktĂłrych sÂą zmarszczki tylko 800. Nie mam przy kompresorze odolejacza i odwadniacza ale podkreÂślam ze mimo to caÂła strona drzwi wyszÂła dobrze 2 dni wczeÂśniej wiec myÂślĂŞ ze to nie to...
Powiedzcie mi gdzie le¿y b³¹d ?
Tak wgl czy muszê k³aœÌ podk³ad akryl na ca³y element czy mogê tylko na zaprawki ?
POD TYM JEST PODKÂŁAD COLOMIX AKRYL:
TO WYSZLO M/W NA ÂŁÂĄCZENIU PODKÂŁADU Z STARYM KLAREM:
A TO WYSZÂŁO NA STARYM KLARZE ZMATOWANYM WODNYM 800:
 |
|
|
|
 |
c08retti
|
Wysłany: 2011-08-12, 22:24
|
0
|
|
|
|
kurde no nie daje mi to spokoju . Gdyby te zmarszczki powstaÂły tylko w miejscach w ktĂłrych coÂś robiÂłem no to stawiaÂłbym na przetarcia a tak to nie wiem....wina zmywacza boll'a ? sam nie wiem... HELP DODAM JESZCZE ze w niektĂłrych miejscach pod podkÂład akrylowy daÂłem reaktywny novola na przetarcia do goÂłej blachy, ale niektĂłre zmarszczenia powstaÂły tam gdzie go nie byÂło takÂże tez odpada.... |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-13, 10:26
|
0
|
|
|

|
slaba jakosc poprzedniej powloki...i to tyle...wazy sie to co pod baza wiec wiadomo chyba o co chodzi??najszybciej,przematj to i sprobuj jeszcze raz zmatowac i cienszymi warstwami warstwami bazy objechac moze bedzie ok a jak nie to zdzieraj wszystko podklad i od nowa. |
|
|
|
 |
c08retti
|
Wysłany: 2011-08-13, 11:26
|
0
|
|
|
|
PomoÂże ktoÂś ? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-08-13, 12:49
|
0
|
|
|
Przemo
|
Wedlug mnie tak jak pisze gugun, ciensze warstwy lub moze neidoschniety podklad ? |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2011-08-13, 13:26
|
0
|
|
|
|
MoÂżna teÂż sprĂłbowaĂŚ zmieniĂŚ rozcieĂączalnik ktĂłrego uÂżywasz |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-13, 16:55
|
0
|
|
|

|
wiec nie ma co tu gdybac ktos kiedys jakims scierwem to pomalowal i ci to baza zrzarla a przy okazji podklad bo zapewne za cieplo nie miales do lakierowania a lales ile sie dalo wiec sie pounosilo... |
|
|
|
 |
c08retti
|
Wysłany: 2011-08-13, 18:09
|
0
|
|
|
|
no bardziej stawiam na "Âścierwo" bo podkÂład fakt kÂładÂłem dzieĂą wczeÂśniej ale 3/4 zmarszczek powstaÂła tam gdzie go nie byÂło ....
A powiedzcie mi jaka profilaktyke stosowaĂŚ Âżeby do tego nie doszÂło, tzn zawsze rzucaĂŚ jakis "izolator" przed sama baza ? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-15, 13:22
|
0
|
|
|

|
z 2 przypylki najpierw "warstwy kontaktowe"i odpowiedni czas odparowania pomiedzy warstwami i powinno byc ok |
|
|
|
 |
c08retti
|
Wysłany: 2011-08-15, 18:39
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | z 2 przypylki najpierw "warstwy kontaktowe"i odpowiedni czas odparowania pomiĂŞdzy warstwami i powinno byĂŚ ok |
wiem ze te czasy odparowania sÂą podane na puszkach wiĂŞkszoÂści produktĂłw ale co jak w mieszalni goÂściu nie potrafi mi tego dokÂładnie powiedzieĂŚ ? (widzĂŞ Âże sam nie wie do koĂąca)
Mam na myÂśli bazĂŞ metaliczna.
Jaki wtedy czas bĂŞdzie najlepszy ? Wiadomo Âże musi byĂŚ matowe ale czekaĂŚ jak tylko siĂŞ zrobi matowe i odrazu nastĂŞpna ? Czy poczekaĂŚ jeszcze dÂłuÂżej ? Co jeÂśli przerwy w poÂłoÂżeniu bazy miedzy warstwami bĂŞdÂą za dÂługie ? Jak to siĂŞ objawi ?
Jak kÂłaœÌ bazĂŞ meliczna na element z naprawami (szpachla itp) Âżeby nie byÂło ró¿nicy kolorĂłw, cieni itp gdzie byÂło naprawiane? Pierwsza warstwa wypyÂłka tylko na miejsce szpachli , potem druga wypyÂłka na caÂły element i trzeciÂą poprawiĂŚ ? Warstwy wylewaĂŚ czy pyliĂŚ ? BĂDĂ WDZIĂCZNY ZA SZCZEGĂÂŁOWE ROZPISANIE WARSTWA PO WARSTWIE |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-16, 10:23
|
0
|
|
|

|
bazy tak latwo nie przesuszysz wiec czas pomiedzy ok 15min...musi byc mocno suchutka...1sza warstwa kontaktowa,ew. 2ga tez na calosci,nastepne juz lekko wylane....jak lejesz odrazu grubo to czasem sie cos moze uniesc zanim to odparuje...... |
|
|
|
 |
lewy
|
Wysłany: 2011-08-26, 21:46
|
0
|
|
|
|
MiaÂłem to samo. Cieniutkie warstwy bazy i da sie to przeskoczyĂŚ |
|
|
|
 |
Zawa
|
Wysłany: 2015-07-02, 12:09
|
0
|
|
|
|
Witam pod³¹cze siê do tematu mam identycznie to samo tylko ¿e malowa³em cale auto i wysz³o mi to na masce i przednim zderzaku dok³adnie w tych miejscach gdzie przetar³em matuj¹c podk³ad to starego koloru który chyba ktoœ malowa³ sprejem.... ale moje pytanie co z tym zrobiÌ zosta³o mi troche bazy i czy matowaÌ tylko to co "zepsute" czy jechaÌ ca³¹ maskê i zderzak ? dopiero siê uczê tak¿e proszê o rady i jeœli lepiej tylko zaprawki to jak siê do tego zabraÌ ? auto i tak bêdzie ca³e polerowane . malowane by³o wczoraj. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2015-09-20, 13:39
|
0
|
|
|
|
mi sie takie cyrki dzialy przez tani a nawet bardzo ...rozcienczalnik do bazy tam gdzie byla slabsza warstwa to delikatnie podnosilo swegoczasu to na nitrze takie rzeczy sie nie dzialy hehe xD |
|
 |
Przemek
|
Wysłany: 2015-10-23, 22:04
|
0
|
|
|
Przemek

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-10-24, 21:04
|
0
|
|
|

|
Dyna ma jeden rozpuch do baz i klarĂłw. Nie podniosÂło mi na niej jak dotÂąd nic, ale pierwsza warstwa bazy/ewentualnie druga cieniutko. |
|