Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 22:08   Chmurki na srebrze - dupont konwencja
0
UP DOWN

Mam nowy gun - Devilbiss GTI HVLP. Nie ten sam ktory jest dostepny w Polsce. Wersja z USA. Parametry ma podobne, zalecane cisnienie wejsciowe 2,0 bar.

Robie nim srebro z Opla Z147 oraz EZR z Peugot / Citroen. Problem jest taki ze nie moge sie pozbyc malutkich ciemniejszych chmurek. Sa prawie nie widoczne ale jednak. Probowalem na rozne sposoby. Mocniej rozcienczalem lakier (normalnie daje 1:0,8), przyblizalem pistolet, oddalalem, delikatnie przepylalem, nakladalem grubsze warstwy. Ogolnie jak nalozylem cinka sucha warstwe to byly bardzo widoczne. jak przyblizylem pistolet i dalem bardziej mokra to zrobilo sie w miare ok. Chcialem sie ich pozbyc calkowicie, kombinowalem ostro ale sie nie udalo.

W ktora strone isc? Tj dodac wiecej rozcienczalnika czy trzymac sie zalecen producenta? Rozlewac grubsze warstwy czy raczej przepylac na sucho?

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:18   
0
UP DOWN

z rozpusczalnikiem nie kombinuj.Daj tyle ile potrzeba.Chmury predzej zrobisz jak masz za duzo rozpusczalnika w bazie.
Gdzie ci sie to pojawia na bokach czy elementach lezacych?
Baze wylewaj a nie pyl na sucho bo bedziesz mial pozniej problem z pokryciem tego lakierem.

konwencja dupont to 3:1,chyba nze to nie centari 6000, to tak jak piszesz 1:0.8 (600,slabo kryje.Sprobuj 6000 to zobaczysz roznice.Na dwie warstwy srebro kladziesz)

jakie cisnienie wejsciowe 2bar?Zobacz jakim cisnieniem zaleca to robic dupont w danych technicznych

Ja pracuje na Centari 6000,jezeli chodzi o srebro nie spotkalem sie z lepiej kryjaca baza.

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 22:34   
0
UP DOWN

za wysokie ciÂśnienie , zbyt daleko pistolet od elementu ,rozp za szybki

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:45   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
...rozp za szybki

jezeli uzywa rozpusczalnika dupont to i jednym i drugim ma prawo dac rade.
Ja na standardowym jezeli nie susze w komorze calosciowke lakieruje i jest dobrze.

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 22:48   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
jezeli uzywa rozpusczalnika dupont
albo NOVOL :D :D

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 22:52   
0
UP DOWN

Baze trzeba WYLAC ma byc mokra i gÂładka po pomalowaniu. Rozcienczalnik jak producent przykazaÂł. Pistolet fajny...ale cos robisz nei tak jak nalezy.
W konwencji raczej sie nie robi przepyÂłki (ja nie robie) tylko sie wylewa na 2,3 razy na mokro. jak wylejesz na sucho to masz ciene blaski i chmurki i klar sie nie rozkÂłada.
Jakiej firmy masz baze? Jaki rozcienczalnik?

peter
Wysłany: 2008-08-03, 23:10   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
...Jakiej firmy masz baze? Jaki rozcienczalnik?

przeciez pisal ze Dupont baza

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 23:12   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
przeciez pisal ze Dupont
zaznaczone w tytule ,jakoÂś sÂłabo widaĂŚ :rotfl:

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 23:42   
0
UP DOWN

Baza Dupont, rozcienczalnik AB380.

peter
Wysłany: 2008-08-03, 23:50   
0
UP DOWN

centari 600?Rozpuszczalnik standart ale i tak powinienes dac rade.
Tak jak pisal @bago za duzy odstep od elementu lub cisnienie za duze.
Warstwy bazy wylewaj a nie prusz.

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 23:55   
0
UP DOWN

Centari 600, wyleje jutro grubiej na nizszym cisnieniu.

Baqo, jakie ustawiasz cisnienie na wejsciu na swoim GTi'ku?

[ Dodano: 2008-08-04, 00:48 ]
http://www.autorefinishde...oducts.php?pg=2 - stad wynika ze moj gun do bazy powinien miec na wejsciu 1,3 do 1,7 bar a ja ustawialem na reduktorze na 2,0 do 2,2. Moze stad moje problemy.

baqo 
Wysłany: 2008-08-04, 08:01   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Baqo, jakie ustawiasz cisnienie na wejsciu na swoim GTi'ku?
teraz to ustawiam 2 atm ale na sata wsb i do wody :D :D . ale rozp to do 2 atm na gti to byÂł max . nie oddalaj za daleko guna :spoko:

kpopis
Wysłany: 2008-08-04, 08:28   
0
UP DOWN

Przyznam ze przyzwyczajony do podrobek oddalalem guna dalej bo podroby tylko wtedy w miare rozpylaly. Obnize cisnienie, przyblize pistolet, zobacze co bedzie.

[ Dodano: 2008-08-04, 11:38 ]
baqo, jak wrazenia sata do devilbissa?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-04, 23:11   
0
UP DOWN

@kpopis a prĂłbowaÂłes malowac na krzyz? SpotkaÂłem sie takÂą metodÂą. 1 raz w poziom, 2 raz w pion 3 raz w poziom i przepyÂłka. Raz tak prĂłbowaÂłem i nie widziaÂłem efektĂłw ( tzn nic sie nie zepsuÂło) ale ja nie robie chmurek. Moze u Ciebie zadziaÂła?

Joker_Paint
Wysłany: 2008-08-09, 12:18   
0
UP DOWN

Panowie pytanie do was...

WyszÂły mi cienie na srebrze z powodu nie dopracowania podkÂładu (maÂłe kropki wynikajÂące z niedoszlifowania przy rantach i w zaÂłamaniach). Czy po przeszlifowaniu klaru moge siĂŞ wpylaĂŚ w te miejsca bez obawy o chmurki itp. Czy polecacie uÂżyĂŚ Âżywicy do cieniowania?

Pistolet Sata 2000 hvlp
srebro max meyer konwencja, rozp. do baz max meyer

mebArth 
Wysłany: 2008-08-09, 14:42   
0
UP DOWN

Joker_Paint napisał/a:
Panowie pytanie do was...

WyszÂły mi cienie na srebrze z powodu nie dopracowania podkÂładu (maÂłe kropki wynikajÂące z niedoszlifowania przy rantach i w zaÂłamaniach). Czy po przeszlifowaniu klaru moge siĂŞ wpylaĂŚ w te miejsca bez obawy o chmurki itp. Czy polecacie uÂżyĂŚ Âżywicy do cieniowania?

Pistolet Sata 2000 hvlp
srebro max meyer konwencja, rozp. do baz max meyer

Zauwaz ze na wpyÂłkach jest zawsze wiecej roboty. Po co sobie dodawac pracy jak mozesz wziac setke bazy, przylac te dziuri po wczesniejszym przeszlifowaniu klaru i reszte elemetu wypylic i caÂłosc klar. Jesli masz zywice do cieniowania to jej uzyj...ja nie mam wiec nie uzywam i dziaÂła.

Joker_Paint
Wysłany: 2008-08-09, 15:07   
0
UP DOWN

MoÂże inaczej to opisze... Od frontu lakierowane elementy wyglÂądajÂą dobrze, ale patrzÂąc pod ÂświatÂło z boku, ziarno bÂłyszczy w tych dziurkach po podkÂładzie, a co najlepsze - szlif podkÂładu byÂł dokÂładny (800 na mokro, poprawka 1000) lecz kilka placĂłw Âświeci pod kÂątem.

Fakt wpyÂłka to dodatkowa robota, ale poza kilkoma miejscami srebro wyszÂło idealnie, wiĂŞc nie chciaÂłbym spieprzyc tego co jest OK.

Mebarth tylko jak to zrobiĂŚ Âżeby wyszÂło ok?? podÂłoÂżyĂŚ siĂŞ pod baze ÂżywicÂą Âżeby nie wyszÂły chmury ?

Postaram siĂŞ zrobiĂŚ zdjĂŞcia dzisiaj jak podskocze do warsztatu ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-08-09, 15:22   
0
UP DOWN

Joker - chmury nie wychodza od BRAKU zywicy do cieniowania ale od bÂłedĂłw lakiernika lub ch**wego pistoletu. Ja bym proponowaÂł popylic te dziurki, potem przeleciec caÂłosc 1.5 raza (raz wylanie i 2 przepyÂłka) i caÂłosc w klar wrzucic. I syzbko i bez nerwĂłw i mniej roboty a koszt taki sam jak z wpyÂłami.

jacklack 
Wysłany: 2008-09-13, 23:18   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Centari 600, wyleje jutro grubiej na nizszym cisnieniu.
Witam przecieÂż podobno w Polsce siĂŞ tym nie robi ;) Na wszelkie problemy z chmurkami na srebrze proponujĂŞ wodĂŞ CROMAX wtedy odpowiednia i nie trudna a zarazem szybka aplikacja spowoduje Âże nie bĂŞdzie wiĂŞkszych problemĂłw z kolorami srebrnymi PrzerabiaÂłem te systemy C 600,C6000 ale nie uwaÂżam je juÂż za przeÂżytki woda du pont i Âżadna inna da nam najlepszÂą kolorystyke,najszybszÂą aplikacjĂŞ,oszczĂŞdnoÂści eksploatacji kabiny i naszego czasu :spoko: :)

mebArth 
Wysłany: 2008-09-14, 10:01   
0
UP DOWN

Potwierdzam zdanie JACKA...woda DP na silverku to az marzenie do malowania :) Jakbym sie nie staraÂł - nie da sie spieprzyc :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu