Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Bebuu
Wys³any: 2015-08-23, 12:15   Masa natryskowa i progi.
0
UP DOWN

Witam.

Chcia³bym zakupiæ pistolet do masy natryskowej. Czy znajdê dobry produkt w dobrej cenie ( czyt. do oko³o 500 z³ ) ? Chce tym sprzêtem zrobiæ oryginalny baranek na progi i do wnêk.

W progach znajdujê siê rdza, jest to rdza powierzchowna, ale nie mam jak jej wyczy¶ciæ.
Lepiej zalaæ progi podk³adem epoksydowym i na to wosk czy lepiej reaktywny ( je¶li tak to jaki ) >?

robson24-78
Wys³any: 2015-08-24, 07:22   
0
UP DOWN

Kolego, 500 z³ na pistolet do baranka? Nie szkoda Ci pieniêdzy?
http://www.tradetec.pl/images/ubsbezregulacji3.jpg Tu masz pistolet za 35 z³ który spe³ni swoj± rolê w 100%.

Jak w progach masz rdzê to mo¿esz j± zalaæ nawet p³ynnym z³otem - i tak nic to nie da.
Wpu¶æ ¶rodek do zabezpieczania progów ¿eby j± trochê spowolniæ i nie wydawaj niepotrzebnie kasy.
Je¶li chcesz to zrobiæ porz±dnie to musisz to rozpruæ, wyczy¶ciæ, wtedy daæ epoksyd i wspawaæ nowe progi zewnêtrzne.

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-24, 07:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
robson24-78 napisa³/a:
pistolet do baranka? Nie szkoda Ci pieniêdzy?
Mi nie szkoda.
Nawet na pistolet do niby zwyk³ego baranka z puchy.
Zrozumiesz to je¶li porównasz natrysk masy boll, sroll, (które s± ¶mieciami a nie prawdziwymi produktami) czy co¶ innego z pistoletu CHRL, a baranka TEROSONA z pistoletu TEROSONA.

misias
Wys³any: 2015-08-24, 08:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
robson24-78, Kolego koledze chodzi³o o pistolet do masy natryskowej!

A nie do konserwacji podwozia na bazie ¿ywic syntetycznych,które siê nak³ada pistoletem od 20 z³.-200z³.w zale¿no¶ci od marki.

Pistolet o który pyta Bebuu, to sprzêt do nak³adania masy natryskowej ma go w swojej ofercie Sika,APP,nawet LARE s± to pistolety które kosztuja w³a¶nie od 500-700z³.

I tak jak ³ysy73, napisa³ warto mieæ taki sprzêt, bo jako¶æ natrysku jest jak orygina³. ;)

misias
Wys³any: 2015-08-24, 08:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
https://www.youtube.com/watch?v=FV4QZUq2uUA

Tu jest prezentacja pistoletu Sika.

Bebuu
Wys³any: 2015-08-24, 11:56   
0
UP DOWN

Dok³adnie, potrzebujê pistoletu do masy natryskowej. Chce zrobiæ nim progi, ³±czenia karoserii, wnêki masek itd. Po prostu chce zrobiæ tak jak wychodzi³o z fabryki. A pistoletem do baranka w ¿aden sposób nie odwzoruje oryginalnej struktury masy która siedzi na progach.

Niestety nie wiem w jaki pistolet siê zaopatrzyæ. Na allegro widzia³em pistolety firmy LARE, 4cr, Wurth. Ceny s± podobne i chcia³em siê was doradziæ, bo mo¿e kto¶ posiada taki pistolet i mo¿e mi doradziæ. Tak samo z masami natryskowymi, z Boll masa-saszetka 310 ml kosztuje oko³o 25 z³ a z Wurth lub APP ponad 45 z³... I zastanawiam siê czy z Boll warto kupiæ czy jednak kupiæ dro¿sze masy..

A co do progów, w progach miejscami wylecia³y dziury, zosta³y zrobione ³atki i ca³e progi pokry³em epoksydem. Lecz w progach zapewne znajduje siê miejscami rdza. Progi nie nadawa³y siê wymiany lub rozcinania, bo poco siê bawiæ w niepotrzebne cynowanie i szpachlowanie ? Na pocz±tku my¶la³em by zalaæ konkretnie epoksydem i po koñcowym lakierowaniu zalaæ oryginalnym woskiem. Lecz doczyta³em, ¿e mo¿na te¿ zalaæ podk³adem reaktywnym i teraz siê zastanawiam która opcja bêdzie lepsza...

robson24-78
Wys³any: 2015-08-25, 08:34   
0
UP DOWN

A to sorensen, mo¿liwe ¿e ¼le Kolegê zrozumia³em, faktycznie pisa³em o pistolecie do baranka :) Do masy natryskowej to rzeczywi¶cie inna bajka - tu niech siê wypowiedz± Koledzy którzy u¿ywaj± takich sprzêtów na co dzieñ w pracy.
Podk³ad reaktywny czy epoksydowy wylany na rdzê da ten sam efekt - dalej postêpuj±c± rdzê... Rozumiem Ciê ¿e wywalanie ca³ego progu to qpa roboty, ale je¶li chcesz siê na 100% pozbyæ rdzy z wszystkich zakamarków, to jest jedyny sensowny sposób...
Boll jest strasznie przereklamowan± mark± z dolnej pó³ki. W sensownej cenie mogê poleciæ produkty Novol lub APP bo je stosowa³em i jestem póki co zadowolony, ale napewno kto¶ inny poleci Ci wiêcej marek.

A do Kolegi £ysego - nic nie pisa³em o tym jaki baranek stosowaæ. Swoje auto zrobi³em 2 lata temu barankiem Novola i póki co jest OK, pistolet w³a¶nie za 35 z³ - do takiej sporadycznej roboty dla siebie nie widzê sensu wydawaæ wiêkszej kasy. Gdybym zajmowa³ siê tymi rzeczami zawodowo, napewno zainwestowa³bym w lepszy sprzêt.

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-25, 17:37   
0
UP DOWN

robson24-78 napisa³/a:
A do Kolegi £ysego - nic nie pisa³em o tym jaki baranek stosowaæ. Swoje auto zrobi³em 2 lata temu barankiem Novola i póki co jest OK, pistolet w³a¶nie za 35 z³ - do takiej sporadycznej roboty dla siebie nie widzê sensu wydawaæ wiêkszej kasy. Gdybym zajmowa³ siê tymi rzeczami zawodowo, napewno zainwestowa³bym w lepszy sprzêt.
Nie pisa³em tego po z³o¶ci tylko dla jasno¶ci.
Sam zobaczy³em ró¿nicê dopiero gdy kupi³em pistol niby TYLKO do baranka TEROSONA i zobaczy³em jak dzia³a - oczywi¶cie na baranku terosona.
Ró¿nica nie do opisania - pomimo i¿ to NIBY TYLKO zwyk³y baranek.

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-25, 17:42   
0
UP DOWN

Bebuu napisa³/a:
Dok³adnie, potrzebujê pistoletu do masy natryskowej
Ka¿dy ma swoje zdanie.
Ja mam ten z linku misiasa:
Tyle ¿e z nalepk± WURTH-a uwa¿am ¿e jest do dupy, bo nawet poza mo¿liwo¶ciami ma wiele konstrukcyjnych wad.
Jak tylko bêdê mia³ zbêdne parê groszy to kupiê tego typu:
https://www.youtube.com/watch?v=VdccvxTgwzw

KK 
Wys³any: 2015-08-25, 19:15   
0
UP DOWN

Patrze nqa filmy z drugiego linku... i masakra 12-16 bar? Z czego ja takie ci¶nienie wytworze?

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-25, 20:27   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Patrze nqa filmy z drugiego linku... i masakra 12-16 bar? Z czego ja takie ci¶nienie wytworze?
To fakt.
Sk±d? Chmmmmmmmm masz niebiesk± butlê pod rêk±? Tam jest 10x tyle :D :D
(kiedy¶ kiedy¶ kiedy¶...... nimi robi³em ca³e auta ;P :fiu: )

KK 
Wys³any: 2015-08-25, 22:10   
0
UP DOWN

Pod rêk± akurat nie, ale stoi pod wiat±.

Bebuu
Wys³any: 2015-08-26, 11:12   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
Bebuu napisa³/a:
Dok³adnie, potrzebujê pistoletu do masy natryskowej
Ka¿dy ma swoje zdanie.
Ja mam ten z linku misiasa:
Tyle ¿e z nalepk± WURTH-a uwa¿am ¿e jest do dupy, bo nawet poza mo¿liwo¶ciami ma wiele konstrukcyjnych wad.
Jak tylko bêdê mia³ zbêdne parê groszy to kupiê tego typu:
https://www.youtube.com/watch?v=VdccvxTgwzw

W³a¶nie planujê kupiæ taki pistolet, w³a¶nie z naklejk± Wurth.
Mo¿esz mi powiedzieæ co¶ na temat tego pistoletu ?

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-26, 17:33   
+1
UP DOWN

Bebuu napisa³/a:
Mo¿esz mi powiedzieæ co¶ na temat tego pistoletu ?
Nie cierpiê go.
Tubê masy montuje siê wkrêcaj±c j± w korpus pod zewnêtrzn± tub± pistola.
Trafi³a mi siê ostatnio jaka¶ trefna i ca³a masa zastyg³a w dyszy i dolocie - nawet nie wiem czy to dam radê doczy¶ciæ, czy gun pójdzie w piz....u.
Gun generalnie tylko pluje a nie robi "spawów" - chyba ¿e robi tylko nie dosta³em w komplecie innej g³owicy do takich "szfów".
Ja go nie lubiê - ale mo¿e to tylko moje odczucie.

Bebuu
Wys³any: 2015-08-26, 20:11   
0
UP DOWN

Do spawów s± specjalne koñcówki, tak jak do kleju do szyb z czego co widzê na filmiku...
Wiêc z tymi koñcówkami te¿ nie zrobisz spawu ?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: