Autor |
Wiadomość |
 |
Bebuu
|
Wysłany: 2015-08-23, 13:15 Masa natryskowa i progi.
|
0
|
|
|
|
Witam.
ChciaÂłbym zakupiĂŚ pistolet do masy natryskowej. Czy znajdĂŞ dobry produkt w dobrej cenie ( czyt. do okoÂło 500 zÂł ) ? Chce tym sprzĂŞtem zrobiĂŚ oryginalny baranek na progi i do wnĂŞk.
W progach znajdujĂŞ siĂŞ rdza, jest to rdza powierzchowna, ale nie mam jak jej wyczyÂściĂŚ.
Lepiej zalaĂŚ progi podkÂładem epoksydowym i na to wosk czy lepiej reaktywny ( jeÂśli tak to jaki ) >? |
|
|
|
 |
robson24-78
|
Wysłany: 2015-08-24, 08:22
|
0
|
|
|
|
Kolego, 500 zÂł na pistolet do baranka? Nie szkoda Ci pieniĂŞdzy?
http://www.tradetec.pl/images/ubsbezregulacji3.jpg Tu masz pistolet za 35 zÂł ktĂłry speÂłni swojÂą rolĂŞ w 100%.
Jak w progach masz rdzĂŞ to moÂżesz jÂą zalaĂŚ nawet pÂłynnym zÂłotem - i tak nic to nie da.
WpuœÌ œrodek do zabezpieczania progów ¿eby j¹ trochê spowolniÌ i nie wydawaj niepotrzebnie kasy.
JeÂśli chcesz to zrobiĂŚ porzÂądnie to musisz to rozpruĂŚ, wyczyÂściĂŚ, wtedy daĂŚ epoksyd i wspawaĂŚ nowe progi zewnĂŞtrzne. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-08-24, 08:38
|
0
|
|
|
|
robson24-78 napisał/a: | pistolet do baranka? Nie szkoda Ci pieniĂŞdzy? | Mi nie szkoda.
Nawet na pistolet do niby zwykÂłego baranka z puchy.
Zrozumiesz to jeÂśli porĂłwnasz natrysk masy boll, sroll, (ktĂłre sÂą Âśmieciami a nie prawdziwymi produktami) czy coÂś innego z pistoletu CHRL, a baranka TEROSONA z pistoletu TEROSONA. |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-08-24, 09:09
|
0
|
|
|
|
robson24-78, Kolego koledze chodziÂło o pistolet do masy natryskowej!
A nie do konserwacji podwozia na bazie Âżywic syntetycznych,ktĂłre siĂŞ nakÂłada pistoletem od 20 zÂł.-200zÂł.w zaleÂżnoÂści od marki.
Pistolet o ktĂłry pyta Bebuu, to sprzĂŞt do nakÂładania masy natryskowej ma go w swojej ofercie Sika,APP,nawet LARE sÂą to pistolety ktĂłre kosztuja wÂłaÂśnie od 500-700zÂł.
I tak jak ³ysy73, napisa³ warto mieÌ taki sprzêt, bo jakoœÌ natrysku jest jak orygina³. |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-08-24, 09:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bebuu
|
Wysłany: 2015-08-24, 12:56
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie, potrzebujê pistoletu do masy natryskowej. Chce zrobiÌ nim progi, ³¹czenia karoserii, wnêki masek itd. Po prostu chce zrobiÌ tak jak wychodzi³o z fabryki. A pistoletem do baranka w ¿aden sposób nie odwzoruje oryginalnej struktury masy która siedzi na progach.
Niestety nie wiem w jaki pistolet siĂŞ zaopatrzyĂŚ. Na allegro widziaÂłem pistolety firmy LARE, 4cr, Wurth. Ceny sÂą podobne i chciaÂłem siĂŞ was doradziĂŚ, bo moÂże ktoÂś posiada taki pistolet i moÂże mi doradziĂŚ. Tak samo z masami natryskowymi, z Boll masa-saszetka 310 ml kosztuje okoÂło 25 zÂł a z Wurth lub APP ponad 45 zÂł... I zastanawiam siĂŞ czy z Boll warto kupiĂŚ czy jednak kupiĂŚ droÂższe masy..
A co do progĂłw, w progach miejscami wyleciaÂły dziury, zostaÂły zrobione Âłatki i caÂłe progi pokryÂłem epoksydem. Lecz w progach zapewne znajduje siĂŞ miejscami rdza. Progi nie nadawaÂły siĂŞ wymiany lub rozcinania, bo poco siĂŞ bawiĂŚ w niepotrzebne cynowanie i szpachlowanie ? Na poczÂątku myÂślaÂłem by zalaĂŚ konkretnie epoksydem i po koĂącowym lakierowaniu zalaĂŚ oryginalnym woskiem. Lecz doczytaÂłem, Âże moÂżna teÂż zalaĂŚ podkÂładem reaktywnym i teraz siĂŞ zastanawiam ktĂłra opcja bĂŞdzie lepsza... |
|
|
|
 |
robson24-78
|
Wysłany: 2015-08-25, 09:34
|
0
|
|
|
|
A to sorensen, moÂżliwe Âże Âźle KolegĂŞ zrozumiaÂłem, faktycznie pisaÂłem o pistolecie do baranka Do masy natryskowej to rzeczywiÂście inna bajka - tu niech siĂŞ wypowiedzÂą Koledzy ktĂłrzy uÂżywajÂą takich sprzĂŞtĂłw na co dzieĂą w pracy.
PodkÂład reaktywny czy epoksydowy wylany na rdzĂŞ da ten sam efekt - dalej postĂŞpujÂącÂą rdzĂŞ... Rozumiem CiĂŞ Âże wywalanie caÂłego progu to qpa roboty, ale jeÂśli chcesz siĂŞ na 100% pozbyĂŚ rdzy z wszystkich zakamarkĂłw, to jest jedyny sensowny sposĂłb...
Boll jest strasznie przereklamowan¹ mark¹ z dolnej pó³ki. W sensownej cenie mogê poleciÌ produkty Novol lub APP bo je stosowa³em i jestem póki co zadowolony, ale napewno ktoœ inny poleci Ci wiêcej marek.
A do Kolegi ÂŁysego - nic nie pisaÂłem o tym jaki baranek stosowaĂŚ. Swoje auto zrobiÂłem 2 lata temu barankiem Novola i pĂłki co jest OK, pistolet wÂłaÂśnie za 35 zÂł - do takiej sporadycznej roboty dla siebie nie widzĂŞ sensu wydawaĂŚ wiĂŞkszej kasy. Gdybym zajmowaÂł siĂŞ tymi rzeczami zawodowo, napewno zainwestowaÂłbym w lepszy sprzĂŞt. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-08-25, 18:37
|
0
|
|
|
|
robson24-78 napisał/a: | A do Kolegi ÂŁysego - nic nie pisaÂłem o tym jaki baranek stosowaĂŚ. Swoje auto zrobiÂłem 2 lata temu barankiem Novola i pĂłki co jest OK, pistolet wÂłaÂśnie za 35 zÂł - do takiej sporadycznej roboty dla siebie nie widzĂŞ sensu wydawaĂŚ wiĂŞkszej kasy. Gdybym zajmowaÂł siĂŞ tymi rzeczami zawodowo, napewno zainwestowaÂłbym w lepszy sprzĂŞt. | Nie pisaÂłem tego po zÂłoÂści tylko dla jasnoÂści.
Sam zobaczy³em ró¿nicê dopiero gdy kupi³em pistol niby TYLKO do baranka TEROSONA i zobaczy³em jak dzia³a - oczywiœcie na baranku terosona.
Ró¿nica nie do opisania - pomimo i¿ to NIBY TYLKO zwyk³y baranek. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-08-25, 18:42
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-08-25, 20:15
|
0
|
|
|

|
Patrze nqa filmy z drugiego linku... i masakra 12-16 bar? Z czego ja takie ciÂśnienie wytworze? |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-08-25, 21:27
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Patrze nqa filmy z drugiego linku... i masakra 12-16 bar? Z czego ja takie ciÂśnienie wytworze? | To fakt.
SkÂąd? Chmmmmmmmm masz niebieskÂą butlĂŞ pod rĂŞkÂą? Tam jest 10x tyle
(kiedyÂś kiedyÂś kiedyÂś...... nimi robiÂłem caÂłe auta ) |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-08-25, 23:10
|
0
|
|
|

|
Pod rĂŞkÂą akurat nie, ale stoi pod wiatÂą. |
|
 |
Bebuu
|
Wysłany: 2015-08-26, 12:12
|
0
|
|
|
|
WÂłaÂśnie planujĂŞ kupiĂŚ taki pistolet, wÂłaÂśnie z naklejkÂą Wurth.
MoÂżesz mi powiedzieĂŚ coÂś na temat tego pistoletu ? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2015-08-26, 18:33
|
+1
|
|
|
|
Bebuu napisał/a: | MoÂżesz mi powiedzieĂŚ coÂś na temat tego pistoletu ? | Nie cierpiĂŞ go.
TubĂŞ masy montuje siĂŞ wkrĂŞcajÂąc jÂą w korpus pod zewnĂŞtrznÂą tubÂą pistola.
TrafiÂła mi siĂŞ ostatnio jakaÂś trefna i caÂła masa zastygÂła w dyszy i dolocie - nawet nie wiem czy to dam radĂŞ doczyÂściĂŚ, czy gun pĂłjdzie w piz....u.
Gun generalnie tylko pluje a nie robi "spawĂłw" - chyba Âże robi tylko nie dostaÂłem w komplecie innej gÂłowicy do takich "szfĂłw".
Ja go nie lubiĂŞ - ale moÂże to tylko moje odczucie. |
|
|
|
 |
Bebuu
|
Wysłany: 2015-08-26, 21:11
|
0
|
|
|
|
Do spawĂłw sÂą specjalne koĂącĂłwki, tak jak do kleju do szyb z czego co widzĂŞ na filmiku...
WiĂŞc z tymi koĂącĂłwkami teÂż nie zrobisz spawu ? |
|
|
|