Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
szybki bil
Wysłany: 2008-07-21, 21:15   Wynagrodzenie lakiernika (za element)
0
UP DOWN

Witam.
Ile aktualnie macie pÂłacone od detalu i czy w grĂŞ wchodzÂą jakieÂś dodatki.

elakiery.pl
Wysłany: 2008-07-22, 18:32   
0
UP DOWN

jako lakiernik srednia placa to 2800 netto na reke

szybki bil
Wysłany: 2008-07-22, 21:12   
0
UP DOWN

Nie chodzi ni o to ile zarabiacie,ale ile macie za element.

**Admin** Jak poprawnie TEMAT napiszesz to nie bĂŞdziesz musiaÂł tÂłumaczyĂŚ tego o co pytasz. Jestem tylko "technicznym" i maÂło tu zaglÂądam, wiĂŞc nie wypowiem siĂŞ w kwestii "opcja szukaj"

pitterek 
Wysłany: 2008-07-22, 21:43   
0
UP DOWN

ja jestem pomocnikiem lakiernika i mam sta³¹ pensje co miesi¹c. lakiernik tez. czasami robimy we dwoch 7 el. w podklad i dajemy rade sie wyrobiÌ a czasami mamy lajcik i do zrobienia zderzaczek;) ogolnie nie narzekam

Joker_Paint
Wysłany: 2008-07-23, 21:31   
0
UP DOWN

Hmm... no to ja napiszĂŞ, Âże pracujÂąc w jakby nie byÂło paĂąstwowym zakÂładzie ('PKM S-ec')muszĂŞ stwierdziĂŚ iÂż moje wynagrodzenie jak na lakiernika jest Âśmieszne...

Mam pÂłacone na godziny (10pln/h brutto) a nie od przerobu, ale sÂą i tego plusy, bo robie 8h i nie musze siedzieĂŚ po godzinach. Maluje autobusy, wiĂŞc przykÂładaĂŚ siĂŞ specjalnie nie musze, choĂŚ z przyzwoitoÂści i tak to robie (choĂŚ bywajÂą wyjÂątki :oops: )
Brutto za ca³y miesi¹c wychodzi mi na ogó³ 1550 pln, ale do tego dochodzi mi premia regulaminowa 20% czyli brutto powieksza sie o kolejne 320 pln. Po odjêciu podtków i sk³adek do rêki zostaje minimum te 1300 - 1400 pln. Jakbym mia³ to przeliczyc na element to nie wiem czy wysz³oby 20 pln za element :grin: .

Tyle tylko Âże po godzinach mam tyle czasu Âże moge robiĂŚ u siebie i wychodze spokojnie na drugie tyle lub wiĂŞcej :wink:

krzysiek124
Wysłany: 2008-07-24, 09:58   
0
UP DOWN

lakieruje w fabryce, pracuje na 3 zmiany, bite 8 godzin lakieruje auta na linii produkcyjnej, na godz. wychodzi czasem 40 elementow, linia jedzie 24h.... zarabiam na reke z 1 sobota ok 2500zl... jak by placili mi za element 1zl to bym byl milionerem.... 2 razy w roku premia /prawie tyle co pensja/, bony na swieta ok 400zl, czasem jakis bonus ok 50zl..... praca bardzo ciezka, ciagle w biegu, nie ma czasu zeby sie po dupie podrapac, zatyczki w uszachach, maska sata z doprowadzonym powietrzem do oddychania i tak 8h.... 2 przerwy 15 i 20 minut, malowanie pistoletem bezgrawitacyjnym... czasem w niedziele do pracy, a czasem 7 dni w pracy...

tylko maluje, nawet farbe i cisnienie kto inny ustawia....

mebArth 
Wysłany: 2008-07-24, 15:38   
0
UP DOWN

W jednej pracy mam 70zÂł za element z ubezpieczeniem a w drugiej mam 110zÂł bez ubezpieczenia. Dorabiam po godzinkach, nikt nie goni luzik. Tylko ze caÂły dzien schodzi na pracy z sobotami.

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 03:11   
-1
UP DOWN

mebarth, w przypadku calosciowek jak masz liczone?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 07:36   
0
UP DOWN

normalnie ilosc elementĂłw X 70zÂł czyli srednio wychodzi 700 do 900 zÂł jesli jakies boczki czy listewki dodatkowo, odrzwia i inne piedroÂły co zajmujÂą czas. Nic nie rozbieram - od tego jest kowal. No ewentualnie jakies drobnostki. Nie mam na to czasu.

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 12:44   
0
UP DOWN

100zl za zrobienie rozebranego elementu (na czarno) to przyzwoita stawka?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 14:09   
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
100zl za zrobienie rozebranego elementu (na czarno) to przyzwoita stawka?

Jak dla mnie, tak. Ja bym sie nie pogniewaÂł jakby mi tyle ktos daÂł.

domagalka 
Wysłany: 2008-08-05, 07:59   
0
UP DOWN

Witam. a je¿eli chodzi o zrobienie elementu we w³asnym warsztacie. zdj¹Ì element, naprawiÌ, polakierowaÌ, za³o¿yÌ i wypolerowaÌ. Ile za tak¹ robotê????? Proszê napiszcie.

kalbi 
Wysłany: 2008-08-05, 08:58   
0
UP DOWN

450-550 zl (bÂłotnik, drzwi)
500-650 (maska)
500-650 (dach)

wszystko zalezy jak wielki elementy i jak duze uszkodzenia, ceny sa orientacyjne i tak.

mebArth 
Wysłany: 2008-08-05, 19:24   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
450-550 zl (bÂłotnik, drzwi)
500-650 (maska)
500-650 (dach)

wszystko zalezy jak wielki elementy i jak duze uszkodzenia, ceny sa orientacyjne i tak.

Ceny masz fajne...ale to GARAÂŻ... u sasiada robia po 250zÂł.
I co powiesz? Ostatnio przyjechaÂł facet POLO na zderzak do malowania, zero klejenia tylko ryski ale kupe scigania bo przedni i nowe polo to wielki zderzak...zdjecie i zaÂłozenei to godzina schodzi...rozbrojenie bo kupa plastikĂłw... stary krzyknaÂł 400zÂł i facet sie obraziÂł i juz nie przyjechaÂł. I to nie GARAZ tylko duza buda. I co powiesz? Tak jak Ty piszesz to by kazdy chciaÂł liczyc, no chyba ze Ty masz tyle sczescia i tyle dostajesz co TU piszesz.

Pono
Wysłany: 2008-08-05, 20:04   
0
UP DOWN

wydaje mi sie ze chodzilo mu o ceny z blacharka :>

domagalka 
Wysłany: 2008-08-05, 21:14   
0
UP DOWN

Ja jak robie to zaleÂży jak bardzo element jest zniszczony. Od 250zÂł w gĂłre.

anowi
Wysłany: 2008-08-06, 08:27   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
stary krzyknaÂł 400zÂł i facet sie obraziÂł i juz nie przyjechaÂł. I to nie GARAZ tylko duza buda. I co powiesz? Tak jak Ty piszesz to by kazdy chciaÂł liczyc, no chyba ze Ty masz tyle sczescia i tyle dostajesz co TU piszesz.

Wiesz, mebarth, pytanie nie do mnie, ale siê wtr¹cê. Wydaje mi siê, ¿e trzeba siê trzymaÌ swojej ceny (zwlaszcza œmiesznie niskiej w tym przypadku) a ten goœÌ niech idzie tam gdzie taniej i poogl¹da sobie swoje nowe Polo za pó³ roku, czy rok. Podejrzewam, ¿e nie bêdzie ju¿ takie œliczne. Dopóki tumany na w³asnej skórze siê nie naucz¹ to tak bêdzie. Trzeba to przetrwaÌ

kalbi 
Wysłany: 2008-08-06, 09:36   
0
UP DOWN

takie sa ceny koledzy, nikt nie bedzie robil za gÂłodowe stawki. Po co mam zmyslaĂŚ stawaki, ktos siĂŞ pytaÂł to odpowiadam !!!

Podlicz sobie materiaÂły wszystkie i koszty eksploatacji warsztatu - jesli to mialoby byc za 250 zl/elemant to mozna pakowaĂŚ walizki

[ Dodano: 2008-08-06, 09:37 ]
mebArth napisał/a:
u sasiada robia po 250zÂł.

dla mnie u sasiada moga robic i po 50 zl, a mnie to zlewa. Ponizej 450 nikt nie bedzie schodzil

mebArth 
Wysłany: 2008-08-06, 19:35   
0
UP DOWN

moze was zlewa to ze za miedza robiÂą po 250, lub to ze trzyjmacie sie swojej ceny...Jesc trzeba paliwo zalac trzeba...na browarka isc trzeba..i skad to brac? Jak sie scicle utrzymam tego np400zl i wszyscy sie obrazÂą to nie bedzie co robic...i co mam Âżrec? sszpachle popijajÂąc nitrem? Tak gadacie...Wiec musze zejsc czasem z ceny jak widze ze klient sie wacha. Wole mniej zarobic niz nie zarobic WCALE bo sie ujmĂŞ dumÂą ze JA CHCE TYLE I KONIEC :/

jacek
Wysłany: 2008-08-06, 20:05   
0
UP DOWN

Lepiej mieĂŚ 10-metrowe kolejki po np.400 niÂż 100-metrowe po 250 jeÂśli mi bĂŞdzie brakowaĂŚ roboty to opuszczam z ceny

kalbi 
Wysłany: 2008-08-06, 21:03   
0
UP DOWN

zale¿y kto jakie ma koszty jeszcze utrzymania warsztatu, pracowników oraz w zale¿noœci od jakoœci (czyt. ceny) materia³ów. Poni¿ej tej ceny to interes jest na granicy op³acalnoœci

szybki bil
Wysłany: 2008-08-06, 22:21   
0
UP DOWN

Solidnemu lakernikowi trzeba dziÂś zapÂłaciĂŚ minimum 80zÂł za detal,a i tak brak takich pracownikĂłw.

anowi
Wysłany: 2008-08-06, 22:22   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
moze was zlewa to ze za miedza robiÂą po 250, lub to ze trzyjmacie sie swojej ceny......Wiec musze zejsc czasem z ceny jak widze ze klient sie wacha. Wole mniej zarobic niz nie zarobic WCALE bo sie ujmĂŞ dumÂą ze JA CHCE TYLE I KONIEC :/

No, ale popatrz, Ty spuÂścisz z ceny na np 350 to ci za miedzÂą pomyÂśla dokÂładnie tak samo jak TY i spuszczÂą na 200. I co? BĂŞdziesz spuszczaÂł dalej? W ten sposĂłb w krĂłtkim czasie bĂŞdziecie obaj harowaĂŚ za darmo. Czy o to Wam chodzi? JeÂśli uwaÂżasz, Âże robisz lepiej to trzymaj siĂŞ swojej ceny. Jak jakis jeden palant z drugim sobie pĂłjdzie bo lubi taniochĂŞ to krzyÂż mu na drogĂŞ. WkrĂłtce siĂŞ sam przekona, Âże tanio to w sumie znaczy drogo, albo bĂŞdzie takim struclem jeÂżdziÂł. NastĂŞpnym razem przyjdzie do Ciebie :)

kpopis
Wysłany: 2008-08-07, 00:18   
0
UP DOWN

Poza tym nie wszyscy klienci przyjezdaja obeznani w cenach lakierowania w calym powiecie. Zdarzaja sie tacy co podjezdzaja do 5-6 lakiernikow i pytaja sie o ceny a potem decyduja. Wielu jednak nie ma za bardzo pojecia ile moze kosztowac naprawa tego i tamtego i czesto mowimy ze 350zl i klient mowi ze rozumie i ze mu pasuje a pewnie nie raz gdyby temu samemu gosciowi powiedziec 600zl to tez by powiedzial ze zgadza sie na taka cene.

mebArth 
Wysłany: 2008-08-07, 21:30   
0
UP DOWN

@ anowi jest pewna granica ktĂłrej przekroczyc nie wolno. Jesli wtedy klient sie nie zgodzi to niestety do widzenia Panu.
@ kpopis - wczoraj przjechal gosc nubira...zderzak i bÂłotnik wycena z PZU 580zÂł lakierowanie...i sie pyta czy sie zmiescimy? CO mam powiedziec? spadaj pan? Mi to zajĂŞÂło 6h pracy 0.3 l wody troszke podkÂładu troszke szpachli...140zÂł dla mnie wiec reszta dla szefa minus koszta. Zarobek maÂły ale na buÂłke jest :D

peter
Wysłany: 2008-08-07, 21:36   
0
UP DOWN

anowi napisał/a:
No, ale popatrz, Ty spuÂścisz z ceny na np 350 to ci za miedzÂą pomyÂśla dokÂładnie tak samo jak TY i spuszczÂą na 200. I co? BĂŞdziesz spuszczaÂł dalej? W ten sposĂłb w krĂłtkim czasie bĂŞdziecie obaj harowaĂŚ za darmo. Czy o to Wam chodzi? JeÂśli uwaÂżasz, Âże robisz lepiej to trzymaj siĂŞ swojej ceny. Jak jakis jeden palant z drugim sobie pĂłjdzie bo lubi taniochĂŞ to krzyÂż mu na drogĂŞ. WkrĂłtce siĂŞ sam przekona, Âże tanio to w sumie znaczy drogo, albo bĂŞdzie takim struclem jeÂżdziÂł. NastĂŞpnym razem przyjdzie do Ciebie :)

moim zdaniem blad popelnil tutaj pracodawca @mebArth,dlatego ze placi od elementu 70 zl jak gdzies przeczytalem w jego postach.Gdyby placil procentowo to i mebArth by z ceny nie zjechal klientowi,bo im mniej by wzial od klienta tym mniej by zarobil.
Ciekaw jestem czy robilby np 2 elementy za 40-50 zl?

anowi
Wysłany: 2008-08-07, 22:08   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
wczoraj przjechal gosc nubira...zderzak i bÂłotnik wycena z PZU 580zÂł lakierowanie...i sie pyta czy sie zmiescimy? CO mam powiedziec? spadaj pan? Mi to zajĂŞÂło 6h pracy 0.3 l wody troszke podkÂładu troszke szpachli...140zÂł dla mnie wiec reszta dla szefa minus koszta. Zarobek maÂły ale na buÂłke jest :D

No teÂż mi argument:D Daj mi Panie BoÂże jednego klienta w tygodniu z takÂą wycenÂą. ToÂż Ty mebarth przecieÂż w garaÂżu nie pracujesz?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-07, 22:14   
0
UP DOWN

anowi napisał/a:
mebArth napisał/a:
wczoraj przjechal gosc nubira...zderzak i bÂłotnik wycena z PZU 580zÂł lakierowanie...i sie pyta czy sie zmiescimy? CO mam powiedziec? spadaj pan? Mi to zajĂŞÂło 6h pracy 0.3 l wody troszke podkÂładu troszke szpachli...140zÂł dla mnie wiec reszta dla szefa minus koszta. Zarobek maÂły ale na buÂłke jest :D

No teÂż mi argument:D Daj mi Panie BoÂże jednego klienta w tygodniu z takÂą wycenÂą. ToÂż Ty mebarth przecieÂż w garaÂżu nie pracujesz?

NIe...ja pracuje w 2 firmach na 2 koncach krakowa i caÂłkiem odmiennych technikach materiaÂłach kontaktach itp. Jakbym miaÂł w domu kompresor to bym poleciaÂł z garazem troszke :D
anowi uwazasz ze te 580zÂł to jest kokos?

anowi
Wysłany: 2008-08-07, 22:27   
0
UP DOWN

Nie, to nie jest kokos. Ale jak masz wycenĂŞ z PZU to wystawiasz rachunek po REALNEJ roboczogodzinie i liczysz sobie uczciwie za swojÂą pracĂŞ. No chyba, Âże to byÂł doopek co sobie wykupiÂł autocasco w wersji 'kosztorys'. Takich cwaniakĂłw naleÂży gnaĂŚ dla zasady, Âżeby nastĂŞpnym razem wykupili sobie REALNE ubezpieczenie.

kalbi 
Wysłany: 2008-08-07, 23:17   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
wczoraj przjechal gosc nubira...zderzak i bÂłotnik wycena z PZU 580zÂł lakierowanie...i sie pyta czy sie zmiescimy?

no sorka ale warsztat to nie instytucja charytatywna, u mnie to by nie przeszÂło albo dopÂłaca albo idzie kalkulacja warsztatu, a z kalkulacji to z 1000 zÂł by wyszÂło.

Pono
Wysłany: 2008-08-07, 23:32   
0
UP DOWN

ciekawi mnie jedno, ile macie na reke za miesiac? :>

kalbi 
Wysłany: 2008-08-07, 23:35   
0
UP DOWN

za maÂło :D

lukas
Wysłany: 2008-08-08, 07:23   
0
UP DOWN

Mi sie wydaje, ¿e nie mo¿na tak podchodziÌ do tematu, ¿e jak ja nie spuszczê z ceny to na pewno s¹siedni warsztat pojedzie z cen¹ w dó³ aby tylko klienta zgarn¹Ì. Ludzie ju¿ teraz trochê inaczej patrz¹ na œwiat bo albo sami w swoich firmach walcz¹ o podwy¿ki albo zetknêli siê z dro¿ej¹cymi us³ugami np. w budowlance a nawet jak id¹ do sklepu to coraz wiêksze rachunki p³ac¹. Powoli do tego wszyscy przywykamy i trzeba to wykorzystaÌ!

Klient obejdzie kilka warsztatĂłw zobaczy Âże ceny porĂłwnywalne i moÂże siĂŞ zdecyduje na najtaĂąszy warsztat ale tÂą informacjÂą na pewno siĂŞ podzieli ze swoimi znajomymi i w ten sposĂłb idzie informacja w Âświat, Âże droÂżejÂą usÂługi lakiernicze.

Zobaczcie jak jest w budowlance. Jest tak duÂża podaÂż firemek remontowych pracujÂących na czarno a jednak cenĂŞ trzymajÂą, zwÂłaszcza jak wiedzÂą Âże robiÂą dobrze. Ludzie bojÂą siĂŞ juÂż teraz braĂŚ kogoÂś przypadkowego bo nauczyli siĂŞ Âże "tanie miĂŞso to psy jedzÂą" wiĂŞc szukajÂą poleceĂą. To jest najwiĂŞksza reklama.

Jak uda siê nam delikatnie na pocz¹tku rozmowy zasugerowaÌ klientowi, ¿e jednak wolicie robiÌ dok³adnie i nawet z jak¹œ choÌby rêkojmi¹ na kilka miesiêcy (oczywiœcie mówiê np. nowych elementach a nie klepanych) a póŸniej na spokojnie wyt³umaczycie klientowi ile operacji trzeba wykonaÌ aby mo¿na by³o na³o¿yÌ lakier to klient nabierze respektu.

To moÂże siĂŞ niektĂłrym nie podobaĂŚ, ale uwierzcie mi i bez obrazy, pracujĂŞ w tej branÂży od wielu lat i doskonale wiem jak niektĂłrzy lakiernicy potrafiÂą byĂŚ nieprzyjemni w rozmowie a czasami sÂą wrĂŞcz odpychajÂący.
Albo jak klient usÂłyszy taki tekst "PrzyjedÂź Pan, zrobi siĂŞ a o cenĂŞ nie martw siĂŞ, dogadamy siĂŞ" to od razu odwraca siĂŞ na piĂŞcie. Uwierzcie mi, sÂłyszaÂłem taki tekst nie raz. A skoĂączyÂły siĂŞ juÂż czasy Âże lakiernik umawiaÂł terminy na trzy miesiÂące w przĂłd i woÂłaÂł za caÂłoÂściĂłwkĂŞ 7-8 kpln. Teraz trzeba traktowaĂŚ klienta jak kogoÂś kto przychodzi do nas z pieniĂŞdzmi i tylko od nas zaleÂży czy zostawi je u nas.

Czasami warto poÂświĂŞciĂŚ 10 min wiĂŞcej i nawet zaprosiĂŚ chÂłopa do lakierni i pokazaĂŚ jak wyglÂąda caÂły proces lakierowania. OczywiÂście jak mamy porzÂądek :roll:
Klient poczuje siĂŞ dowartoÂściowany jak jemu laikowi pokarzesz co to za praca to zaraz inaczej popatrzy na kwestiĂŞ ceny.

pitterek 
Wysłany: 2008-08-09, 23:50   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:

Czasami warto poÂświĂŞciĂŚ 10 min wiĂŞcej i nawet zaprosiĂŚ chÂłopa do lakierni i pokazaĂŚ jak wyglÂąda caÂły proces lakierowania. OczywiÂście jak mamy porzÂądek :roll:
Klient poczuje siĂŞ dowartoÂściowany jak jemu laikowi pokarzesz co to za praca to zaraz inaczej popatrzy na kwestiĂŞ ceny.

zgadzam siĂŞ w 100 procentach. wielu ludzi niema pojecia jak zÂłoÂżonym procesem jest przygotowanie i polakierowanie elementu, niektĂłrym sie nawet wydaje Âże lakiernicy bawiÂą siĂŞ pistoletem i taka jest ich praca :spoko: wiĂŞc czĂŞÂśto lepiej jest wytÂłumaczyĂŚ co i jak wyglÂądaĂŚ niz wyzywaĂŚ gdy klient uzna Âże 350-400pln za element to zdzierstwo :cool:

Siekiera
Wysłany: 2008-08-10, 10:23   
0
UP DOWN

Ja powiem krĂłtko. Na dzieĂą dzisiejszy moim zdaniem za nowy element do polakierowania (drobne szpachlowanie) powinno byĂŚ minimum 400 zÂł a za element po blacharce minimum 450 zÂł. Plus poprawka na klienta. Jak od razu robi wraÂżenie cenzura to plus 50 zÂł :>

A jeÂżeli chodzi o wynagrodzenie pracownika lakiernika to poniÂżej 100 zÂł brutto za element to chyba juÂż trochĂŞ sÂłabo. Netto OK.

GTI1
Wysłany: 2009-01-07, 20:58   
0
UP DOWN

dzis byÂłem u jednego goscia w sprawie pracy i zaproponowaÂł mi 50zÂł za element bez zus itp. ^^ to chyba rekordowo niska stawka ^^

szybki bil
Wysłany: 2009-01-07, 21:29   
0
UP DOWN

Bardzo szczodry ten pracodawca,a tak powaÂżnie to jaka stawka by ciĂŞ zadowoliÂła ?

kalbi 
Wysłany: 2009-01-07, 21:44   
0
UP DOWN

a ile chcia³byœ zarabiaÌ na miesi¹c na rêkê ? 50 z³ za element to mo¿e byÌ du¿o i tak(ale tylko wtedy gdy masz pomocnika) mo¿ecie spokojnie ogarn¹Ì we dwóch 70-80 elementów miesiêcznie!!! 70x50 = 3500 z³ przy 80 el. masz ju¿ 4k na rêkê wiêc chyba nie jest Ÿle wg mnie.

arti
Wysłany: 2009-01-07, 22:09   
0
UP DOWN

4 tys. na rĂŞkĂŞ ale na dwĂłch. Chyba pomocnik za frajer pracowaĂŚ nie bĂŞdzie??? :roll:

kalbi 
Wysłany: 2009-01-07, 22:18   
0
UP DOWN

lakiernik pracuje z elementu, a pomocnik ma sta³¹ stawkê powiedzmy.

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-07, 23:53   
0
UP DOWN

u mnie w okolicy ludzie lakierujacy auta (zeby nie mowic odrazu lakiernik) biora okolo:

200-250zl/el jesli ktos dorabia sobie w garazu czy szopie po godzinach

250-300zl/el jesli ktos pracuje na wlasna reke ale sam

300-400zl/el jesli ktos zatrudnia kilku pracownikow

400-600zl/el jesli ktos prowadzi duzy warsztat.

ale jak bylem na szkoleniu novola to ludzie spod poznania mowili ze u nich niektorzy robia juz za 90-100zl/el ale to bylo z 1,5 roku temu

GTI1
Wysłany: 2009-01-08, 20:16   
0
UP DOWN

mysle ze minimum to jakies 70zÂł z umowÂą,dÂługo nie orietowaÂłem sie w stawkach.A u tego goscia panowaÂły warunki garazowe i o pomocniku mozna pomazyc

mezotr 
Wysłany: 2009-01-13, 18:23   
0
UP DOWN

co do cen za element
np. uszkodzona maska (taka ze nadaje sie tylko do wymiany)
jak bierzecie od elementu 350zl to jest cena naprawy starego elementu.tak a jak trzeba nowy(lub uÂżywany) element to wtedy jak jest z cena :idea: . doliczacie cene zakupu elementu do tych 350 i sami musicie zalatwic element czy klientowi mĂłwicie zeby skolowal uszkodzone elementy i nie musicie sie martwic(jezdzic po szrotach) bo ja juÂż niewiem jak to jest

mebArth 
Wysłany: 2009-01-13, 19:48   
0
UP DOWN

350 + element. No ciekawie by byÂło jak ja daÂłem za maske od B4 550zÂł (drogo bo igÂła oryginaÂł z grzanymi spryskami i wygÂłuszkÂą) a miaÂłbym wziac 350 za malowanie z elementem :D
Co do zaÂłatwiania - raczej sami zaÂłatwiamy bo gosc co sie nie zna, zawsze jakiegoÂś zÂłoma przywiezie i powie ze DOBRA CENA BYÂŁA to kupiÂł.
A co do szrotĂłw...jedzie sie raz w tygodniu abo do poznania po ĂŚwiartki i wynalazki lub do Gliwic na gieÂłde bo tam tanio i wszytsko majÂą. SÂą jescze znajome szroty sklepy komisy handlarze ze wystarczy telefon i coÂś sie zaÂłatwi zawsze.

Bisuside14 
Wysłany: 2009-01-13, 21:20   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

mebArth napisał/a:
do Gliwic na gieÂłde bo tam tanio i wszytsko majÂą.

W Gliwicach na gieÂłdzie jest wszystko od ubraĂą po zwierzaka i pchÂły. :)

kalbi 
Wysłany: 2009-01-13, 21:45   
0
UP DOWN

mezotr napisał/a:
co do cen za element
np. uszkodzona maska (taka ze nadaje sie tylko do wymiany)
jak bierzecie od elementu 350zl to jest cena naprawy starego elementu.tak a jak trzeba nowy(lub uÂżywany) element to wtedy jak jest z cena :idea: . doliczacie cene zakupu elementu do tych 350 i sami musicie zalatwic element czy klientowi mĂłwicie zeby skolowal uszkodzone elementy i nie musicie sie martwic(jezdzic po szrotach) bo ja juÂż niewiem jak to jest

u mnie jest tak, ¿e przewa¿nie sami kupujemy elementy, co do maski to dochodzi lakierowanie tak¿e z drugiej strony tak¿e cena i tak siê zwiêksza. Czasem przy samochodach gdzie ciê¿ko cokolwiek znaleŸÌ to mówimy klientowi by te¿ sam stara³ siê coœ poszukaÌ... z allegro te¿ coœ mo¿na wyszukaÌ...

szybki bil
Wysłany: 2010-09-22, 19:14   
0
UP DOWN

MineÂły dwa lata.Jak tam Panowie dostaÂł ktos z was podwyÂżke,czy dalej szef twierdzi Âże dokÂłada do interesu.

petofiego21
Wysłany: 2010-09-29, 12:49   
0
UP DOWN

Panowie ja lakiernikowi pÂłace za elemet 100-150 zÂł netto przestrzegam technologi napraw i teÂż cenie sobie swoje usugi za elemĂŞt biorĂŞ od 350-800 zÂł dach
materiaÂły idÂą caÂły czas do gĂłry wiec nie moÂżemy obniÂżaĂŚ stawek za naprawy bo to jest bessĂŞs a jaki jest sĂŞs naprawiac 2 elemĂŞty za 500 zÂł jak moÂżna zrobiĂŚ to na jednym tylko umiejĂŞtnie trzeba porozmawiaĂŚ z klientem tu cienioowanie tu gwarancja tu jakis rabacik i ÂłykajÂą jak mÂłode pelikany

g_marker 
Wysłany: 2010-09-30, 19:04   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

hmmmmmmm bieda w tej samochodĂłwce dziĂŞki bogu w meblach siedze :blee:

ZIEMBA
Wysłany: 2010-09-30, 19:36   
0
UP DOWN

g_marker napisał/a:
hmmmmmmm bieda w tej samochodĂłwce dziĂŞki bogu w meblach siedze :blee:

Hmmm. Z wypwiedzi kolegi pytofiego21 wynika, Âże lakierujÂąc u niego zarobiÂł byÂś 15-20tyÂś do rĂŞki. Jak dla mnie to wcale nie jest bieda. Ale widac w meblach tyle tygodniowo zarabiajÂą.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu