Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ptasiorski
Wysłany: 2015-08-26, 20:19   
0
UP DOWN

Bez zbĂŞdnego napinania siĂŞ na forum :) iwata bellaria o ten model wÂłaÂśnie jest za 1.4 z 2300 bo to ostatnia sztuka czytaÂłem o wbx kaÂżdy chwali ale nie mam pojĂŞcia co to za model bellaria

Âłysy73 
Wysłany: 2015-08-27, 07:07   
0
UP DOWN

A kto siĂŞ spina.
BELARIA to chyba LV2 po zasÂłuÂżonym lifcie.
Ale nie lakierowaÂłem niÂą, wiĂŞc mogĂŞ tylko wnioskowaĂŚ z tabelek porĂłwnujÂąc do WBX i LV2.
JeÂśli Ci to w czymÂś pomoÂże to masz dane IWAT W400:
http://www.anest-iwataeu....ClassicPlus.pdf
Na pewno jest lepsza od LV2
OdnoÂśnie WBX:
- zuÂżywa mniej wiatru
(mi to nie przeszkadza, ale ciekawe jak kurzy, bo nie musi mniej, a wrĂŞcz przeciwnie)
- ma wiêksz¹ wydajnoœÌ cieczy
(tylko nie wiem czy by mi siĂŞ aÂż tak przydaÂła)
- ma mniejsz¹ szerokoœÌ strumienia
(to moÂże byĂŚ minusem wzglĂŞdem WBX)
Uczciwa podpowiedÂź: NIE WIEM.

ptasiorski
Wysłany: 2015-08-27, 20:12   
0
UP DOWN

Dziêkujê kolego za zainteresowanie. Powiem ze zakup guna wi¹¿e siê z kosztami i zmiana na inny model wi¹¿e siê z tym ze sprzêt musi siê nam zwróciÌ . Dla tego tak szukam dobrej odpowiedzi ... na pewno dalej trzymam siê tego ze to krok milowy miêdzy jonesway. .

ptasiorski
Wysłany: 2015-09-07, 20:30   
0
UP DOWN

Witam odkopiĂŞ swĂłj temat juÂż mam bellaria w 400 z 2014 roku gun zaskoczyÂł mnie pozytywnie aplikacja jest wrĂŞcz idealna przy niskim ciÂśnieniu reaguje idealnie na regulacjĂŞ ja jestem na wielkie tak

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-08, 06:05   
0
UP DOWN

ptasiorski napisał/a:
przy niskim ciÂśnieniu reaguje idealnie na regulacjĂŞ ja jestem na wielkie tak
Bo to jest IWATA a nie .... RESZTA chÂłamu.
I TO JEST KASA DO PRZODU !!! Czego g³ównie saciarze nie potrafi¹ ogarn¹Ì.
Mniejsze ciœnienie to nie tylko odci¹¿enie sprê¿arki jakby siê komuœ wydawa³o
1) to mniejszy tajfun w pomieszczeniu:
a) czyli mo¿liwoœÌ mniejszej/s³abszej wentylacji = MNIEJSZA KASA:
- sÂłabsza/mniejsza wentylacja to mniej prÂądu
- sÂłabsza/mniejsza wentylacja to niÂższe koszty dogrzania
2) gun jest oszczêdniejszy a to te¿ oznacza KASÊ w kieszeni
Itd.>

Tylko trzeba umieĂŚ liczyĂŚ i samodzielnie pomyÂśleĂŚ, a nie ÂżyĂŚ tylko wbitÂą propagandowÂą papkÂą do Âłba.

Przemek 
Wysłany: 2015-09-08, 12:18   
0
UP DOWN
Przemek

Âłysy73, a co byÂś mi poleciÂł do przemysÂłowych poliuretanĂłw ktĂłre nie lubiÂą rozpuchu poniewaÂż zabija on w nich poÂłysk.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-10, 17:50   
0
UP DOWN

Sorki za opóŸnienie ale umkn¹³ mi post.
Przemek nie wiem, bo nie wiem jak siĂŞ tymi farbami maluje.
Tzn. sorry... powinno byæ: "nie wiem któr± IWATÊ" :D
NaprawdĂŞ nie wiem jakie to sÂą farby. JeÂśli wspominasz o rozpuchu tzn. Âże chyba sÂą gĂŞste.
WiĂŞc moÂże gun z "turbo doÂładowaniem"??? - ale to tylko moje gdybanie.

KK 
Wysłany: 2015-09-10, 22:02   
0
UP DOWN

MoÂże trzeba zmieniĂŚ dostawce tych poliuretanĂłw.

Przemek 
Wysłany: 2015-09-11, 03:04   
0
UP DOWN
Przemek

To sÂą dobre farby ,firma typu Hampel,Sigma.I sÂą one raczej dedykowane do natrysku hydrodynamicznego
To samo jest z epoxydem . Ale wiadomo Âże zakup pompy nie ma u mnie zastosowania do lakierowania stelaÂży pod akwaria ktĂłre majÂą przekrĂłj profila zamkniĂŞtego 35x35x3mm.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-11, 18:09   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
Ale wiadomo Âże zakup pompy nie ma u mnie zastosowania do lakierowania stelaÂży pod akwaria ktĂłre majÂą przekrĂłj profila zamkniĂŞtego 35x35x3mm
A nie zastanawiaÂłeÂś siĂŞ nad malarniÂą proszkowÂą?
Ja mam takÂą zaufanÂą i nie drogÂą gdzie szczegĂłlnie felgi po caÂłkowitym piaskowaniu dajĂŞ do malowania bo tyle pÂłacĂŞ Âże ni huhu nie kalkuluje mi siĂŞ braĂŚ guna do rĂŞki.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-11, 18:11   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
Ale wiadomo Âże zakup pompy nie ma u mnie zastosowania
Jak mĂłwiÂłem nie wiem czym malujesz, ale jeÂśli gĂŞstym to wspominajÂąc o gunie z "turbo doÂładowaniem" miaÂłem na myÂśli gun ze zbiorniczkiem ciÂśnieniowym

Przemek 
Wysłany: 2015-09-11, 19:23   
0
UP DOWN
Przemek

Malowanie w lakierni proszkowej odpada z kilku powodĂłw .SÂłabe zabezpieczenie przed korozjÂą dla sÂłonej wody .
CzĂŞsto na powÂłokach sÂą wady w postaci dziurek od szpilki . OszukujÂą ze dajÂą podkÂład . Nie odtÂłuszczajÂą metalu .Cena 50zÂł za m2 . A wiĂŞc srednio stelaÂż ma 2m2 to kosztuje 100zÂł . Za taki bubel dziĂŞkujĂŞ .

Mi wychodzi 1 stelaz za 30z³ . I robiê to od rêki nie proszê siê i nie wo¿ê trac¹c czasu .

Po za tym bardzo lubiĂŞ lakierowaĂŚ . Lakierujemy rĂłwnieÂż fronty do mebli i szkÂło . TakÂże lakiernia jest u nas bardzo waÂżna .

Myœ³a³em juz o pistolecie z dolnym podejsciem ale jakoœ nigdy nie mia³em okazji siê do niego przekonaÌ czy rzeczywiœcie dzia³a .

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-12, 05:26   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
Malowanie w lakierni proszkowej odpada z kilku powodĂłw .SÂłabe zabezpieczenie przed korozjÂą dla sÂłonej wody .

CzĂŞsto na powÂłokach sÂą wady w postaci dziurek od szpilki . OszukujÂą ze dajÂą podkÂład . Nie odtÂłuszczajÂą metalu .Cena 50zÂł za m2 . A wiĂŞc srednio stelaÂż ma 2m2 to kosztuje 100zÂł . Za taki bubel dziĂŞkujĂŞ
No widzisz bo jest MALARNIA i malarnia.
Do tej co ja wo¿ê najpierw wszystko jest zanurzeniowo wytrawiane, a dopiero póŸniej malowane.
I jeÂśli chcesz podkÂład to masz podkÂład, a jak nie to nie.
I kolorĂłw sporo do wyboru.
PrzykÂładowy efekt koĂącowy zobacz w dziale SPRZEDAM gdzie wystawiaÂłem niedawno tam malowane felgi

Âłysy73 
Wysłany: 2015-09-12, 05:29   
0
UP DOWN

Przemek napisał/a:
Myœ³a³em juz o pistolecie z dolnym podejsciem ale jakoœ nigdy nie mia³em okazji siê do niego przekonaÌ czy rzeczywiœcie dzia³a
Dawno dawno temu kilka lat malowaÂłem dolno zbiornikowcami i byÂło ok - kwestia przyzwyczajenia.
Ale sÂą teÂż gĂłrno zbiornikowe ciÂśnieniowe.
Nawet chyba AIRGUNSA - luknij na stronie IWATY

mateusz3138
Wysłany: 2015-11-10, 23:14   
0
UP DOWN

poszukuje nie drogiego pistoletu do podkÂładu
http://allegro.pl/lare-pr...5710024324.html

http://allegro.pl/pistole...5275671030.html coÂś takiego ?

posiadam sate i Dv i myÂślaÂłem o tych firmach ale do podkÂładu nie potrzeba mi sprzĂŞtu za 900-1100 poszukuje cos do 300-400 zÂł

sawmaster 
Wysłany: 2016-02-09, 22:19   
0
UP DOWN

podpinam siĂŞ do pytania Mateusza bo teÂż szukam

pajton
Wysłany: 2016-11-28, 11:26   
0
UP DOWN

ja mam do podkÂładu DV FLG 1.8. Polecam.

A teraz Pytanie z mojej strony - chcĂŞ kupiĂŚ sobie nowy kolejny pistolet do bazy. Do tej pory kÂładÂłem SATA 4000 1.3 hvlp ale chciaÂłem sprĂłbowaĂŚ teraz z IWATÂĄ. Co kupiĂŚ, IWATA W400 WBX czy IWATA WS400 Supernowa HD ? i z jakÂą dyszÂą?

KK 
Wysłany: 2016-11-28, 20:09   
0
UP DOWN

WBX, supernova kosztuje kilkaset zÂł wiĂŞcej i nie warto wydawaĂŚ tej kasy. Temat waÂłkowany milion razy na forum.

pajton
Wysłany: 2016-11-28, 23:07   
0
UP DOWN

Oki to kupuje wbx. DziĂŞki. Pozdr.

grzeeggorz
Wysłany: 2017-02-02, 00:04   
0
UP DOWN

Witam,
Trochê temat odœwie¿ê.. nie mam mo¿liwoœci przetestowaÌ d³u¿ej a chcê kupiÌ nowe pistolety (przede wszystkim do baz wodnych - u¿ywam obecnie glasurit 90 series), potrzebujê pistola który szybko i grubo wyleje "³atwe" kolory tj czarne oraz chocia¿ jeden inny do srebra czy kolorów dwuwarstwowych którym równie¿ szybko i bez wiêkszego wywnêtrzania siê po³o¿ê te trudniejsze w aplikacji kolory. Pracujê obecnie na DeVilbissie Gti Pro Lite ale zastanawiam siê co wybraÌ teraz - SATA 5000, Iwata supernova (jeœli tak to która najlepiej), czy mo¿e iwata w400 wbx, a mo¿e jeszcze coœ innego. Bud¿et nie ma znaczenia - chodzi tylko o szybkoœÌ i dok³adnoœÌ, ³atwoœÌ nak³adania bazy, bez chmurzenia itp.. Proszê tylko bez komentów w stylu "dobry lakiernik to wszystkim pomaluje, bez chmur" :D Najbardziej cenne bêd¹ opinie osób które pracowa³y, przynajmniej kilka dni z wszystkimi z wymienionych pistoletów. Z góry dziêki za opinie.

mirusiek 
Wysłany: 2017-08-11, 11:39   
0
UP DOWN

grzeeggorz napisał/a:
Witam,
Trochê temat odœwie¿ê.. nie mam mo¿liwoœci przetestowaÌ d³u¿ej a chcê kupiÌ nowe pistolety (przede wszystkim do baz wodnych - u¿ywam obecnie glasurit 90 series), potrzebujê pistola który szybko i grubo wyleje "³atwe" kolory tj czarne oraz chocia¿ jeden inny do srebra czy kolorów dwuwarstwowych którym równie¿ szybko i bez wiêkszego wywnêtrzania siê po³o¿ê te trudniejsze w aplikacji kolory. Pracujê obecnie na DeVilbissie Gti Pro Lite ale zastanawiam siê co wybraÌ teraz - SATA 5000, Iwata supernova (jeœli tak to która najlepiej), czy mo¿e iwata w400 wbx, a mo¿e jeszcze coœ innego. Bud¿et nie ma znaczenia - chodzi tylko o szybkoœÌ i dok³adnoœÌ, ³atwoœÌ nak³adania bazy, bez chmurzenia itp.. Proszê tylko bez komentów w stylu "dobry lakiernik to wszystkim pomaluje, bez chmur" :D Najbardziej cenne bêd¹ opinie osób które pracowa³y, przynajmniej kilka dni z wszystkimi z wymienionych pistoletów. Z góry dziêki za opinie.

Maluje od od lat devilibisem GTi Pro i w tamtym roku kupilem sate 5000 do bazy tez glasurit 90 i gorzej mi sie nia maluje .
Trzeba sie do saty przyzwyczaic. Na grubo najlepiej mi sie maluje iwata w 400 wbx porzyczam od kolegi z drugiej zmiany :spoko:
A srebra jednak delilibisem

fabjan13
Wysłany: 2017-11-09, 18:11   
0
UP DOWN

Witajcie, nie zbanujcie mnie od razu, bo uÂżywaÂłem funkcji szukaj :D ale odpowiedzi nie znalazÂłem. Chodzi mi o pistolet do lakierowania mdf farbÂą akrylowÂą, wodorozcienczalnÂą.
Mam w tym momencie chiĂączyka ktĂłry byÂł w zestawie ze sprĂŞÂżarkÂą :)
TrochĂŞ opanowaÂłem ten pistolet ale wiadomo Âże taki chiĂączyk ma wiĂŞcej wad niÂż zalet.
Mam budÂżet 500zÂł i wiele osĂłb poleca devilbiss flg 5g oraz Iwata Air-gunsa AZ3 HTE 2. GdzieÂś odkopaÂłem posta na ktĂłrym ktoÂś napisaÂł Âże ta Iwata nie nadaje siĂŞ do wodorozciecznalych...
No i jaka dysza byÂłaby najlepsza? W chiĂączyku mam 1,5 farbĂŞ rozcienczam wodÂą, bo wtedy lepiej siĂŞ atomizuje. Nie mam porĂłwnania jak taka farba bĂŞdzie siĂŞ zachowywaÂła z dyszÂą np. 1.8 bo znalazÂłem info Âże do akryli najbardziej pasuje.

sawmaster 
Wysłany: 2017-11-09, 19:15   
0
UP DOWN

a jak zaleca producent farby?

fabjan13
Wysłany: 2017-11-10, 08:58   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
a jak zaleca producent farby?

Producent daje zakres 1.4-1.8:

Warunki natrysku pneumatycznego:
- ciÂśnienie 3-4 bar
- dysza 1.4-1.8 mm
- rozcieĂączenie 20-40% obj.

sawmaster 
Wysłany: 2017-11-10, 10:26   
0
UP DOWN

proste jeÂśli dasz mniej rozcieĂączalnika to 1.8 i odwrotnie w 1.4

fabjan13
Wysłany: 2017-11-12, 22:48   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
proste jeÂśli dasz mniej rozcieĂączalnika to 1.8 i odwrotnie w 1.4

DziĂŞki za odpowiedÂź.
A pistolet do tego rodzaju farby jeden z tych dwĂłch co podaÂłem bĂŞdzie dobry?

sawmaster 
Wysłany: 2017-11-13, 08:36   
0
UP DOWN

flg na topie teraz

fabjan13
Wysłany: 2017-11-13, 15:09   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
flg na topie teraz

ok, dziĂŞku. KupiÂłem flg, przetestuje i dam znaĂŚ jak siĂŞ to sprawuje.

miszczunio
Wysłany: 2018-01-11, 13:55   
0
UP DOWN

Widze ze duzo osob mowi ze na topie Iwata. Ja sie zgadzam, sam posiadam kupiona za niewielkie pieniadze. Mozna znalezc tak za okolo 400-500 zÂł a jakosc zdecydowanie na plus.

Krisk 
Wysłany: 2018-02-28, 12:52   
0
UP DOWN

Szanowni Forumowicze,

AG Az3 HTE2 koùczy ¿ywot i bêdê zmuszony szukaÌ czegoœ nastêpnego. Lakieruje szk³o lakierami poliuretanowymi (dysza 1,8). Potrzebny mi jest trwa³y sprzêt, wytrzymuj¹cy 2-3 lata codziennego lakierowania i czêstego rozkrêcania. Az3 by³ fajny mia³ tez wady: iloœÌ zakamarków utrudnia mycie, w zestawie naprawczym nie ma wszystkich uszczelek. Jako zapasowy pistolet mam Walcom HTE Slim i ... jest to dramat. Czy mo¿ecie coœ poleciÌ na miejsce Az3 czy raczej kupiÌ to samo (bud¿et 500-700 z³). Jeœli chodzi o instalacje powietrza to mam ogromny "zapas mocy". Dziêkujê z góry za wszelkie sugestie.

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-03-01, 09:49   
0
UP DOWN

Krisk napisał/a:
(budÂżet 500-700 zÂł)

W tej cenie to kup tego FLG 5 od DeVilbissa jest lepszy i trwalszy

Krisk 
Wysłany: 2018-05-11, 12:17   
0
UP DOWN

dziĂŞki za poradĂŞ, pistolet zakupiony. Jest delikatniejszy od Gunsy ale bardziej precyzyjny. Pozdrawiam !

klapek
Wysłany: 2018-08-30, 21:11   
0
UP DOWN

CzeœÌ! Hobbistycznie, ale coraz czêœciej "d³ubiê" przy starych motocyklach.
Zdarza mi siê k³aœÌ bazê i klar, ale chiùczykiem (dysza 1.3).
ChcĂŞ kupiĂŚ Devilbiss'a FLG5, ale widzĂŞ Âże jest na allegro GPI w tej cenie.

https://allegro.pl/devilbiss-gpi-zamiast-flg-5-wyjatkowa-promocja-1-4-i7521363057.html

Co o tym myÂślicie - podrĂłba jakaÂś..?

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-09-01, 17:22   
0
UP DOWN

klapek napisał/a:

NajproÂściej to zadzwoĂą do serwisu DeVilbissa i zapytaj co to za model (GPI) pojawiÂł sie na rynku i do jakich prac jest dedykowany ..

Dystrybutor i serwis DeVilbissa na PolskĂŞ znajduje siĂŞ w ÂŁodzi
tel. do nich to 42 636 13 13
komĂłrkowy 602 264 700

Bardzo mili i kompetentni ludzi w temacie produktĂłw ktĂłrych sÂą przedstawicielami :spoko:

sawmaster 
Wysłany: 2018-09-02, 12:12   
0
UP DOWN

koledzy pamiĂŞtam Âże flg 5 byÂł po jakieÂś 450zÂł teraz juÂż kosztuje 800zÂł

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-09-02, 19:42   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
teraz juÂż kosztuje 800zÂł

Za takie pieniÂądze to szkoda energii na zakup tego sprzĂŞtu ...
To juÂż lepiej dorzuciĂŚ te 450zÂł i kupiĂŚ GTI Pro Lite

klapek
Wysłany: 2018-09-03, 13:39   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
klapek napisał/a:

NajproÂściej to zadzwoĂą do serwisu DeVilbissa i zapytaj co to za model (GPI) pojawiÂł sie na rynku i do jakich prac jest dedykowany ..

Dystrybutor i serwis DeVilbissa na PolskĂŞ znajduje siĂŞ w ÂŁodzi
tel. do nich to 42 636 13 13
komĂłrkowy 602 264 700

Bardzo mili i kompetentni ludzi w temacie produktĂłw ktĂłrych sÂą przedstawicielami :spoko:

OdpowiedÂź DV Polska:
"Witam,

Faktycznie jest to pistolet o klasĂŞ wyÂżej niÂż FLG, jest to czasowa promocja spowodowana brakiem czasowym pistoletĂłw FLG u producenta. "

:)

klapek
Wysłany: 2018-09-12, 07:16   
0
UP DOWN

Kupiony GPI, teraz ok tygodnia na przygotowanie blach i bĂŞdzie moÂżna sprawdziĂŚ jego zalety :)
KosztowaÂł 599 pln

lukpio3
Wysłany: 2020-05-12, 09:52   
0
UP DOWN

CzeœÌ
Nie zak³adam nowego tematu bo widzê ¿e jest przyklejony dotycz¹cy pistoletów. Mo¿e w skrócie przedstawiê swój problem. Mam niewielkie gospodarstwo, kupi³em sobie w³aœnie kompresor, chyba nie najgorszy, wzi¹³em Kupczyka 200l na osprzêcie ABAC-a, ok 330l na wydechu wiêc do amatorskiego u¿ytkowania wydaje siê byÌ ok. Bêdê potrzebowa³ odnowiÌ kilka sprzêtów, odmalowaÌ przyczepy. Farba olejna + pod ni¹ podk³ad epoksydowy. Jak zacz¹³em szukaÌ sobie pistoletu to trochê zwariowa³em. Ja rozumiem ¿e s¹ zapaleùcy lakierowania ale sam rozumiecie, kupno pistoletu za ponad 1000z³ do malowania sprzêtu rolniczego, trochê nie ma sensu. Nie chcê te¿ kupiÌ gówna za przeproszeniem bo porobi¹ siê zacieki. Wstêpnie ju¿ ustali³em ¿e do moich potrzeb najlepsza bêdzie dysza 1,6 lub 1,7mm. Teraz tylko nie wiem jaki pistolet wzi¹Ì. Niektórzy chwal¹ SICO. Niby chiùczyk ale podobno daje radê. Mo¿ecie poleciÌ coœ w miarê sensownego do ok 300z³?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-05-12, 15:04   
0
UP DOWN

Za mniej ni¿ 300z³ masz na znanym portalu aukcyjnym mozliwoœÌ zakupu chiùskiej kopi pistoletu lakierniczego DeVilbissa pod nazw¹ ITALCO LVMP z dysz¹ 1.6 /1.8 /2.0
takÂże spokojnie Ci wystarczy do tych prac

lukpio3
Wysłany: 2020-05-12, 21:04   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Za mniej ni¿ 300z³ masz na znanym portalu aukcyjnym mozliwoœÌ zakupu chiùskiej kopi pistoletu lakierniczego DeVilbissa pod nazw¹ ITALCO LVMP z dysz¹ 1.6 /1.8 /2.0
takÂże spokojnie Ci wystarczy do tych prac

DziĂŞki. ZamĂłwiony :)

Robster
Wysłany: 2020-07-24, 21:39   
0
UP DOWN

macie na myÂśli ITALCO H-929 (D-929 ) H-500 czy FLG-G ?

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-07-26, 17:07   
+1
UP DOWN

Robster napisał/a:
macie na myÂśli ITALCO H-929 (D-929 )

Tak ,ten jest wzorowany na DeVilbissa

fcapri 
Wysłany: 2020-07-29, 21:26   
0
UP DOWN

CzeœÌ,
pod³¹cze siê do tego tematu z moim pytaniem o pistolet.

Zacz¹³em remont auta i bêdê potrzebowa³ jakiegoœ pistoletu do nak³adania wszystkich podk³adów i lakierów itp itd. Na pocz¹tek wytypowa³em kompresor Walter GK 420-2.2/100 (wydajnoœÌ: 0-8 bar = 2:40 = 300 L/min, 6-8 bar = 0:30 = 400 L/min)
W pierwszej kolejnoœci bêdê potrzebowa³ nak³adaÌ podk³ad epoksydowy (planuje u¿ywanie materia³ów Novol for classic car).
Do podk³adów zalecana dysza to 1,8 i teraz mam pytanie, czy na razie kupiÌ pistolet z dysz¹ 1,8 np DeVilbiss FLG-G5 i na pierwszy etap remontu to mi wystarczy (tzn czyszczenie nadwozia, naprawy i zabezpieczenie antykorozyjne podk³adami). A po skoùczeniu tego etapu co dalej? Widzia³em, ¿e wymiana dysz w pistoletach nie jest zbyt popularna (pewnie przez ceny dysz i mniej "wygodn¹ pracê" przez koniecznoœÌ ich zmiany) i chyba czêstsz¹ praktyk¹ jest kupowanie pistoletów pod konkretne prace. Czy wtedy po prostu poszukaÌ i kupiÌ jakiœ pistolet do bazy+bezbarwnego?

klapek
Wysłany: 2020-07-30, 11:41   
0
UP DOWN

FLG-5 z dysz¹ 1.8 u¿yjesz za równo do Epoxy Primer 3:1, jaki i póŸniej do Acryllic Filler 4:1.
WybraÂłeÂś wÂłaÂściwy kierunek. LakierujÂą w tej technologii motocykle i jest bajka.
ChoĂŚ na moje warunku zamiast "CSR Clearcoat" wolĂŞ 565-00.

Potem do bazy i bezbarwnego kolejny zakup pistoletu 1.3 - 1.4

W wymiany iglica/dysza nie warto siĂŞ bawiĂŚ bo koszty podobne.

fcapri 
Wysłany: 2020-07-30, 18:55   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedÂź. To niedÂługo bĂŞdĂŞ zaczynaÂł zabawĂŞ ;) .

I jeszcze tylko pytanie o pistolet na póŸniej do bazy i bezbarwnego. Trochê o nich siê dowiadywa³em i chyba jak wszêdzie mo¿na stwierdziÌ, ¿e co tanie to drogie ;) i mog¹ byÌ np problemy z równomiernoœci¹ nanoszenia/zlewaniem, z cieniami/chmurami na srebrnych lakierach itp itd.
W planach remontowych poza obecnym projektem w garaÂżach czekajÂą jeszcze kolejne (w tym, wÂłaÂśnie dwa w srebrnym kolorze ;) ).

Tak¿e jako ¿e to nie bêdzie jednorazowe 'pryœniêcie' to zastanawia³em siê nad pistoletem Iwata ws400 evo - dysza 1,3 lub 1,4 HD. Z tym, ¿e widzia³em, ¿e wystêpuj¹ one w wersji BASE i CLEAR. Gdzieœ znalaz³em info, ¿e ró¿ni¹ siê tylko oznaczeniem na obudowie i kolorem pokrête³ a reszta jest ta sama. Czy rzeczywiœcie tak jest?

klapek
Wysłany: 2020-08-04, 13:21   
0
UP DOWN

Mam od kilku miesiĂŞcy WS-400 1.3 HD w kolorze Base. PiĂŞkna sprawa :)
ZrobiĂŚ tym zaciek, to trzeba by siĂŞ naprawdĂŞ postaraĂŚ :cool:

Wczeœniej u¿ywa³em do bazy i bezbarwnego Devilbiss GPi. Ró¿nica jest naprawdê du¿a.

adam1991
Wysłany: 2020-09-24, 13:43   
0
UP DOWN

DokÂładam sie z pytaniem: zaczynam i chce pistolecik (w miarĂŞ uniwersalny).

Pierwszy budÂżet myÂślĂŞ ze koÂło 500pln

i teraz pytanie:
KupiĂŚ jeden pistolet za 500 do nakÂładania klaru / podkÂładu / bazy

czy kupiĂŚ 2 pistolety taĂąsze?

Wiadomo na poczÂątku nie oczekuje cudĂłw po swojej pracy ale chciaÂłbym aby stounkowo byÂła jak najlepsza :) :D :spoko:

(co kupiÌ w tych pieni¹¿kach)

MichuMachu
Wysłany: 2020-09-26, 07:28   
0
UP DOWN

Do podkÂładu musisz mieĂŚ osobny pistolet.... Do nawierzchni moÂżesz teoretycznie uÂżywaĂŚ 1 pistoletu w tym przedziale masz np. Star Evo T , air gunse , devilbisa flg lub sagole 3300.

CzereÂśniak
Wysłany: 2020-09-27, 14:16   
0
UP DOWN

adam1991 napisał/a:
kupiĂŚ 2 pistolety taĂąsze?
:spoko:
Za 500 zeta to se kupisz z 5 pistoletos
kupuj Sico ;) tanioszka i autosa pomaluje :cool:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu