Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
lolejko
Wysłany: 2008-07-28, 20:27   Polerowanie efekt hologramu.
0
UP DOWN

Po polerowaniu w sÂłoĂącu widaĂŚ takie hologram na lakierze. Da radĂŞ siĂŞ tego pozbyĂŚ?
Polerka wyszÂła luks, ale te hologramy troszkĂŞ mnie denerwujÂą!

Wysłany: 2008-07-29, 00:04   
0
UP DOWN
MTGarage.

slady po papierze, nie da sie pozbyĂŚ

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

baqo 
Wysłany: 2008-07-29, 08:09   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
hologram na lakierze. Da radĂŞ siĂŞ tego pozbyĂŚ?
czarna gÂąbka+mleczko wykaĂączajÂące :spoko:

mebArth 
Wysłany: 2008-07-29, 15:34   Re: Polerowanie efekt hologramu.
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
Po polerowaniu w sÂłoĂącu widaĂŚ takie hologram na lakierze. Da radĂŞ siĂŞ tego pozbyĂŚ?
Polerka wyszÂła luks, ale te hologramy troszkĂŞ mnie denerwujÂą!

Masz na mysli SMUGI? Jak kolega wyzej napisaÂł mleczko 3M lub farecla G10, czarna gÂąbka i na sucho polerka. rĂŞcznie tego nie usuniesz.
Smugi powstaja w wyniku niedopolerowania lub starej zapchanej gabki.

peter
Wysłany: 2008-07-29, 15:45   
0
UP DOWN

polecam final inspection.Drogi produkt ale znakomity jakosciowo.

http://www.rpmotorsport.p...2fad1f705166c10

Wysłany: 2008-07-29, 16:09   
0
UP DOWN
MTGarage.

a ja myslalem, ze chodiz o rysy, nie o mazy/smugi :x: ;)

lolejko
Wysłany: 2008-07-29, 17:46   
0
UP DOWN

Mi chodzi o takie Âślady wyglÂądajÂące jak hologramy, ale tylko w sÂłoĂącu je widaĂŚ.
WÂłaÂśnie chodzi o to Âże pastÂą wykaĂączajÂącÂą poleciaÂłem i czarnÂą gÂąbeczkÂą.
A ktoÂś moÂże mi powiedzieĂŚ dlaczego podczas polerowania pryska mi pasta?
Strasznie mi rozpryskuje mimo Âże uÂżywaÂłem juÂż maÂło pasty i mniejsze obroty. Pasta G3.
PóŸniej doczyœciÌ jest ciê¿ko.

Wysłany: 2008-07-29, 22:29   
0
UP DOWN
MTGarage.

lolejko napisał/a:
Mi chodzi o takie Âślady wyglÂądajÂące jak hologramy, ale tylko w sÂłoĂącu je widaĂŚ.
WÂłaÂśnie chodzi o to Âże pastÂą wykaĂączajÂącÂą poleciaÂłem i czarnÂą gÂąbeczkÂą.
Strasznie mi rozpryskuje mimo Âże uÂżywaÂłem juÂż maÂło pasty i mniejsze obroty. Pasta G3.

bo g3 jest tania, ale strasnzie slabo wypada pod wzgledem ekonomicnzym (brudzi)

mebArth 
Wysłany: 2008-07-30, 16:37   
0
UP DOWN

online napisał/a:
lolejko napisał/a:

Nie prawda...
NIC nie pryska nawet G3. Rozciera sie ja na maÂłych obrotach WCIERA w element i sie poleruje. Pryska woda (uroki polerowania na mokro) a nie pasta. Nie startuje se od razu z max obrotĂłw to nie bedzie pryskaÂło. (a jesli nawet...Farecla daje fartuszki zeby majty byÂły suche)
@online co do ekonomii... 3M na sucho jest lepsza ale drozsza i jak ktos nie umie nie sucho polerowac to moze sobie roboty nadÂłozyc jak spali lakier.
Lepsza od 3M jestt MIRKA. Takie tuby po 250 gram.. bardzo fajna nie tÂłusta i chyba lepsza niz 3M ... kiedys dostalem na prĂłbe. Ile kosztuje to nie wiem.

Wysłany: 2008-07-30, 17:08   
0
UP DOWN
MTGarage.

dobra, kazdy wie, ze polerka na mokro to lekko wilgotna powierzchnia lub gÂąbka, a nie milion litrow wody w gabce, ale g3 strasznie brudzi, taka prawda! a kazda polerka na mokro ma swoj urok- brudzi bardziej niz na sucho, zmienic sie tego nie da.

ja uzywam tej mirki, ale ostatnio w mieszalni jej nie mieli. u mnie kosztuje 32zÂł, nie 250, a 300 gram, takiej uzywam. tubka ala g3

jacek
Wysłany: 2008-07-30, 21:23   
0
UP DOWN

3M robi specjalne mleczko do usuwania hologramĂłw

mebArth 
Wysłany: 2008-07-30, 22:49   
0
UP DOWN

Cytat:
nie 250, a 300 gram

mogÂłem sie pomylic...na oko tubke mierzyÂłem.

ari
Wysłany: 2008-08-04, 22:24   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
online napisał/a:
lolejko napisał/a:

Nie prawda...
NIC nie pryska nawet G3. Rozciera sie ja na maÂłych obrotach WCIERA w element i sie poleruje. Pryska woda (uroki polerowania na mokro) a nie pasta. Nie startuje se od razu z max obrotĂłw to nie bedzie pryskaÂło. (a jesli nawet...Farecla daje fartuszki zeby majty byÂły suche)
@online co do ekonomii... 3M na sucho jest lepsza ale drozsza i jak ktos nie umie nie sucho polerowac to moze sobie roboty nadÂłozyc jak spali lakier.
Lepsza od 3M jestt MIRKA. Takie tuby po 250 gram.. bardzo fajna nie tÂłusta i chyba lepsza niz 3M ... kiedys dostalem na prĂłbe. Ile kosztuje to nie wiem.

Moglibyœcie wytlumaczyÌ jak polerowaÌ na sucho ? Mam ju¿ iperwsze doœwiadczenia w polerce na sucho ale tak na prawdê nie wiem czy robiê dobrze .Polerowa³em zderzak oraz b³otnik pokrtyty akrylem jednowarstwowym i efekt jest doœÌ dobry .Jednak jak próbowa³em na akrylu dwuwarstwowym to ju¿ nie sz³o to tak fajnie .Zaczê³em od wcierania i obrotów ok 700-800 .I tu jest pytanko -wcieraÌ a¿ powierzchnia elementu bêdzie ca³a nat³uszczona(czy okrywaÌ past¹ element czy g¹bkê ?) ,a potem zwiêkszyÌ obroty? do jakich max obrotow mo¿na polerowaÌ bez ryzyka o przypalenie ? Czy pod koniec polerki pastê trzeba niejako zebraÌ ca³kowicie do po³ysku ?Czy mo¿na leciutko zwil¿yÌ g¹bkê czy musi byÌ sucha jak pieprz ? Polerowalem past¹ 3m zielonym korkiem oraz g¹bk¹ pomaraczowa APP.proszê o radê .

mebArth 
Wysłany: 2008-08-04, 22:50   
0
UP DOWN

Na sucho tzn BEZ WODY. SÂą pasty na wode i na sucho. Gabka moze byc ta sama na upartego.
Past¹ na sucho polerujemy tak, ze nak³¹damy NIEDUZO pasy na alelemnt i ZAGRZEWAMY lakier i widac czy sie swieci czy sa rysy po papierku. Jak pasta starrta a rysy sa to powtarzamy operacje. Wody nie dajemy bo sie robi b³oto. Uwazamy zeby nie spalic lakieru nie dociskamy kantem gabki i uwazamy na ranty.
Efekt finalny po 3M na sucho to sie swieci jak psu.... a elemnt jest cieplutki

ari
Wysłany: 2008-08-04, 23:02   
0
UP DOWN

a g¹bka jest ok jeœli chodzi o twardoœÌ ? obroty max to ok 1500 czy mniej,czy moze wiêcej ? i mam pytanko jak przy polerowaniu na sucho g¹bka wyrzuca such¹ pastê w formie bia³ego py³u ,to czy mo¿na po tym pyle przelecieÌ g¹bk¹ czy trzeba go usun¹Ì ?

mebArth 
Wysłany: 2008-08-05, 19:27   
0
UP DOWN

GÂąbka jest OK. na poczatku twarda bo nowa ale z czasem sie wyrabia.
Cytat:
gÂąbka wyrzuca suchÂą pastĂŞ w formie biaÂłego pyÂłu

OgĂłlnie tak... Nie ma problemĂłw plastikami ze pasta wlezie i beda plamy. Ja p opolerce na sucho zawsze zdmuchuje i myjka i dziaÂła. Zero spuszczania sie zeby COS biaÂłego usunac bo NIE MA NIC BIAÂŁEGO.

peter
Wysłany: 2008-08-06, 09:28   
0
UP DOWN

ari napisał/a:
jak przy polerowaniu na sucho g¹bka wyrzuca such¹ pastê w formie bia³ego py³u ,to czy mo¿na po tym pyle przelecieÌ g¹bk¹ czy trzeba go usun¹Ì ?

lepiej go usunac.Na jasnych kolorach w sumie nie szkodzi ale jak ci przyjdzie ciemny kolor wypolerowac to moze bigosu narobic (rysy).

mebArth 
Wysłany: 2008-08-06, 19:39   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
ari napisał/a:
jak przy polerowaniu na sucho g¹bka wyrzuca such¹ pastê w formie bia³ego py³u ,to czy mo¿na po tym pyle przelecieÌ g¹bk¹ czy trzeba go usun¹Ì ?

lepiej go usunac.Na jasnych kolorach w sumie nie szkodzi ale jak ci przyjdzie ciemny kolor wypolerowac to moze bigosu narobic (rysy).

To masz JASNY bezbarwny i CIEMNY bezbarwny?? :D BiaÂły pyÂł jest z pasty ktĂłra jest BIAÂŁA z zasady. Co ma kolor do znaczenia? i tak 90% aut to teraz jest w bazie + klar. A jak wiadomo..klar jest przeÂźroczysty.

jacek
Wysłany: 2008-08-06, 19:58   
0
UP DOWN

ChodziÂło MU o uszkodzenie mechaniczne lakieru ktĂłre jest widoczne najbardziej na ciemnych kolorach,wÂłaÂśnie przez ten suchy pyÂł nie lubiĂŞ 3M

peter
Wysłany: 2008-08-06, 20:15   
0
UP DOWN

jacek napisał/a:
ChodziÂło MU o uszkodzenie mechaniczne lakieru ktĂłre jest widoczne najbardziej na ciemnych kolorach,wÂłaÂśnie przez ten suchy pyÂł nie lubiĂŞ 3M

dzieki @jacek za wyreczenie mnie bo i tak by mnie nie zrozumial ^^

Jak to powiedzial kiedys Albert Einstein :
"Dwie rzeczy nie majÂą granic:wszechÂświat i ludzka gÂłupota"
Reszte zostawie bez komentarza ;)

mebArth napisał/a:
A jak wiadomo..klar jest przeÂźroczysty.

myslalem ze transparentny ^^ ^^

poza tym pisalem o jasnych i ciemnych kolorach a nie o lakierach bezbarwnych,czytaj ze zrozumieniem. ;P

Zadam ci w takim razie zagadke:Na jakim kolorze (jasnym czy ciemnym) predzej zobaczysz rysy po tym prochu z pasty jesli go nie usuniesz? :spoko:

mebArth 
Wysłany: 2008-08-06, 21:48   
0
UP DOWN

Odpowiem ci na zagadke. RYS nie ma nigdy jesli je prawidÂłowo usuniesz! Skoro widzisz rysy to NIE UMIESZ ch usunac i sie tÂłumaczysz kolorami. RYS MA NIE BYC WCALE! czy to biaÂłe czy czarne.
A tak po za tym..peter z czego rÂżysz? Sam ..... piszezz o KOLORACH a ja ci mĂłwie o BEZBARWNYM. To moze TY ...... zacznij czytac ze zrozumieniem bo chyba nie wiesz co piszesz. Gosc mĂłwiÂł o pascie a ty o kolorach. Juz drugi post jak sam siebie nie rozumiesz chyba... ....... mnie troche wiesz? Tym ze fikasz a nie potrzebnie... FOrum polega na wymianie zdan a nie na kÂłotni a ty sie kÂłocisz a juz nie bede mĂłwiÂł o innych sprawach.

@ jacek...uszkodzenie mechaniczne pochodzi z nieumiejetnosci lakiernika. Tak samo widac na biaÂłym jak i na czarnym a oszukiwac to mozesz SIEBIE albo klienta a nie MNIE.

edit by Bodzio

jacek
Wysłany: 2008-08-06, 21:51   
0
UP DOWN

OK. :x:

peter
Wysłany: 2008-08-07, 16:10   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Odpowiem ci na zagadke. RYS nie ma nigdy jesli je prawidÂłowo usuniesz! Skoro widzisz rysy to NIE UMIESZ ch usunac i sie tÂłumaczysz kolorami. RYS MA NIE BYC WCALE! czy to biaÂłe czy czarne.
A tak po za tym..peter z czego rÂżysz? Sam ..... piszezz o KOLORACH a ja ci mĂłwie o BEZBARWNYM. To moze TY ...... zacznij czytac ze zrozumieniem bo chyba nie wiesz co piszesz. Gosc mĂłwiÂł o pascie a ty o kolorach. Juz drugi post jak sam siebie nie rozumiesz chyba... ....... mnie troche wiesz? Tym ze fikasz a nie potrzebnie... FOrum polega na wymianie zdan a nie na kÂłotni a ty sie kÂłocisz a juz nie bede mĂłwiÂł o innych sprawach.

edit by Bodzio

ok a efekt chologramu o ktorym mowa w temacie?Chyba mi nie powiesz ze nigdy go nie bedziesz widzial w sloncu.
Masz dwa identyczne elementy,(maska np.)
polakierowane tym samym kolorem(umowmy sie ciemnym),tym samym bezbarwnym.Jeden element polerowany,drugi bez polerowania.Ogladasz w sloncu,jak myslisz na ktorym bedzie widac ze lakierowany(czytaj polerowany)?
Wlasnie dlatego nie lubie polerki i denerwuja mnie tacy jak ty co mowia ze polerka jest cacy ;) i nikt nie pozna ze bylo polerowane.Nie pozna ten kto sie nie zna.
Lakierowanie calosciowki w kabinie i polerka calego potem to juz calkowita jak to mowisz porazka.pl
mebArth napisał/a:
@ jacek...uszkodzenie mechaniczne pochodzi z nieumiejetnosci lakiernika. Tak samo widac na biaÂłym jak i na czarnym a oszukiwac to mozesz SIEBIE albo klienta a nie MNIE.

oczywiscie,bo jak nieumiejetnie polakieruje to potem polerowac musi ^^

mebArth 
Wysłany: 2008-08-07, 21:22   
0
UP DOWN

Tak...Tobie wszytsko wychodzi na zero? malujesz i wydajesz? Ja robie tak zeby bylo jak reszta elementów. Jak reszta jest w baranku to musze tak nowe zrobic/ Nie zrobie szk³a jak reszta jest pó³mat.
A po 2... Ja wole polerowac i wydac idelnÂą robote. MOze zajmie mi to dzien wiecej i arkusz 2000 ale przynajmniej autko Âładnie wyglÂąda... nadal nie wiem **** z czego rÂżysz. ChciaÂłbym zobaczyc auto po Tobie. MISZCZU :D

peter
Wysłany: 2008-08-07, 21:28   
0
UP DOWN

po co calosciowke a3 srebrna polerowales cala?
Tam nie bylo roznicy struktory lakieru miedzy starym a nowym chyba ;P

Wiez mi ze wyjezdzam z kabiny i blacharz sklada samochod,nie mam czasu oraz pozwolenia na polerke.
Jak bys lakierowal nowe,uszkodzone w transporcie to tez bys nie mial pozwolenia i czasu na to malarzu ;)

ÂŁukasz1 
Wysłany: 2008-08-07, 22:15   
0
UP DOWN

no peter ma racje w nowych wĂłzkach too trzeba "podrobic" morke pod fabrykĂŞ

mebArth 
Wysłany: 2008-08-08, 18:48   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
po co calosciowke a3 srebrna polerowales cala?
Tam nie bylo roznicy struktory lakieru miedzy starym a nowym chyba ;P

Wiez mi ze wyjezdzam z kabiny i blacharz sklada samochod,nie mam czasu oraz pozwolenia na polerke.
Jak bys lakierowal nowe,uszkodzone w transporcie to tez bys nie mial pozwolenia i czasu na to malarzu ;)

Tam nie byÂło starego lakieru, tylko dach zostaÂł nie ruszany. ZrobiÂłem morke ze szlifem na ORI. Po raz drugi piszesz ze robisz na ideaÂł....chciaÂłbym to zobaczyc po wyjezdzie z komory, paproku.

peter
Wysłany: 2008-08-08, 19:04   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Tam nie byÂło starego lakieru, tylko dach zostaÂł nie ruszany. ZrobiÂłem morke ze szlifem na ORI. Po raz drugi piszesz ze robisz na ideaÂł....chciaÂłbym to zobaczyc po wyjezdzie z komory, paproku.

dlatego pytalem po co szlifowales 2000 i polerka po calosci malarzu pokojowy.Paprokiem to ty jestes ;P .Jak zwykle nie zrozumiales pytania ale juz przywyklem do tego
Chcesz zobaczyc,zapraszam...

mebArth 
Wysłany: 2008-08-09, 14:54   
0
UP DOWN

peter napisał/a:
mebArth napisał/a:

dlatego pytalem po co szlifowales 2000 i polerka po calosci malarzu pokojowy.Paprokiem to ty jestes ;P .Jak zwykle nie zrozumiales pytania ale juz przywyklem do tego
Chcesz zobaczyc,zapraszam...

Kowalu od 7 bolesci szlifowaÂłem po to zeby nadac strukturke jak powinna byc. nie grubo i nie szkÂło - cos pomiedzy... Ciebie nadal to cieszy idealny lakierniku. :spoko:

peter
Wysłany: 2008-08-10, 15:29   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Kowalu od 7 bolesci szlifowaÂłem po to zeby nadac strukturke jak powinna byc. nie grubo i nie szkÂło - cos pomiedzy... Ciebie nadal to cieszy idealny lakierniku. :spoko:

trzeba bylo polakierowac jak nalezy to bys nie musial strukturki nadawac papierem sciernym fachofcu ^^
Strukture to ja pistoletem robie a nie papierem ;)

mieszalnia
Wysłany: 2015-05-23, 00:15   
0
UP DOWN

Trizac (ewentualnie abralon) kolejno 500, 1000,2000,3000 oscylacyjna polerka rupesa w komplecie z pastÂą i gÂąbkami a nie chiĂączyk za 200 zÂł i nawet na czarnym nie ma prawka byĂŚ ani rys ani hologramĂłw.. podstawa to dobry sprzĂŞt i produkty... rupes dopoleruje rysy nawet po wodnej 800... fakt kosztuje 2000 ale 10 letnie dziecko moÂże polerowaĂŚ przy rancie i nie dzieje sie nic Âżadnych przetarc

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-05-23, 01:08   
0
UP DOWN

mieszalnia,
Archeolog.
OdkopaÂłeÂś temat nieczynny 7 lat. :D

No-limit
Wysłany: 2015-05-23, 10:45   
0
UP DOWN

mieszalnia napisał/a:
rupes dopoleruje rysy nawet po wodnej 800... fakt kosztuje 2000 ale 10 letnie dziecko moÂże polerowaĂŚ przy rancie i nie dzieje sie nic Âżadnych przetarc

Od kiedy to od sprzêtu-maszynki do polerowania,a nie od u¿ytych materia³ow polerskich(papierów,g¹bek ,past) i umiejêtnoœci,zale¿y jakoœÌ wykonanych prac polerskich :shock:

Dj Darecki
Wysłany: 2015-05-25, 12:36   
0
UP DOWN

No-limit Uwierz ale teÂż duÂżo zaleÂży :)

No-limit
Wysłany: 2015-05-25, 13:44   
0
UP DOWN

Tylko w przypadku za sÂłabej maszyny i braku stabilizacji obrotĂłw.

sawmaster 
Wysłany: 2015-11-26, 18:31   
0
UP DOWN

a jak pozbyĂŚ siĂŞ pasty w dziurkach po kamieniach?

bienek
Wysłany: 2015-11-26, 19:30   
0
UP DOWN

Zmywcza silikonowy albo IPA w rozcieĂączeniu z wodÂą destylowanÂą 50/50.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-11-27, 18:36   
0
UP DOWN

Myjka ciÂśnieniowa

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu