Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ptyk05 
Wys³any: 2015-10-30, 10:15   PYTANIE NA SNIADANIE
0
UP DOWN

Sk±d: ¯ywiec
Siema. Naczyta³em siê ju¿ du¿o na temat lakierowania, ale na nurtuj±ce mnie pytanie nie znalaz³em odpowiedzi :D

Czy w czasie lakierowania kompresor ma byæ wy³±czony czy w³±czony? Tzn czy ma dobijac powietrze w trakcie malowania czy nie?

Mam kompresor 50/60l samoróbka na sprê¿arce Polmo HS chyba 11. Jak sprawdzalem wydajno¶æ to wysz³o ok 80l na minutê. Pistolet jaki u¿ywam to Sico Bronze RP 1.4. Lakierowa³em ju¿ kilka razy. Przewa¿nie akrylem.

Gdybym malowa³ na w³±czonym kompresorze przy ci¶nieniu 3.5 bara i trzyma³ wcisniêty spust z króciutkimi przerwami to sprê¿arka nad±¿± z nabijaniem i cisnienie waha siê o 0.1-0.2 bara.

No i nie wiem czy mam nabic kompresor np. do 5 bar i na reduktorze ustawic 3.5 bara, kompresor wy³±czyæ i jak skoñczy sie powietrze to dobijac go i dalej malowaæ???

Czy mogê w³±czyæ kompresor i malowaæ do woli bez przerwy???

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-30, 10:22   
0
UP DOWN

Na wiosne przymierzam siê do malowania mojej furki. Nie jest to ferrari, ale zale¿a³oby mi na polakierowaniu go w miarê przyzwoicie. Bêdzie to czerwony akryl tak¿e po lakierce palnê solidn± polerkê. Samochód to Honda CRX z 91r.
Malowa³em ju¿ b³otnik, zderzak i maskê. B³otnik wyszed³ super, zderzak te¿ dosyc ³adnie. Malowa³em wieczorem na polu i niestety, ale na maskê zaczê³o siadaæ stado much, wiec przyla³em 5 warstw, ¿eby by³o co szlifowaæ, a po polerce wyszed³ super po³ysk.

Chce pomalowaæ ca³y samochód st±d pytanie odnosnie kompresora. Bo jesli mozna malowac przy wlaczonym kompresorze wynika³o by z tego, ¿e uda siê t± ma³a 50 pomalowac ca³y samochod.

W grê wchodzi jeszcze kupno kompresora Maktek 100l, ale wiadomo, ze wola³bym tego unikn±æ :p wtedy zamiast drugiego kompresora kupi³bym lepszy pistolet :)

kalbi 
Wys³any: 2015-10-30, 10:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
a samochodem siê napêdzasz by potem zgasiæ silnik i toczyæ siê si³± rozpêdu? NIE. Mówi±, ¿e nie ma g³upich pytañ ale trochê przesadzi³e¶ ;)

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-30, 11:21   
0
UP DOWN

No od zawsze mysla³em, ze ma byc w³±czony, ale zbi³o mnie z tropu to, ze wszyscy pisza, ze kompresorem 50l mozna sobie paznokcie pomalowaæ co najwyzej. Wiêc na moja logikê skoro za³ozy siê pompe wydajniejsza ni¿ zapotrzebowanie pistoletu na powietrze to dlaczego taki kompresor bêdzie z³y na malowanie samochodu skoro nie bedzie trzeba robic przerwy na dobicie w trakcie?

ursus1992
Wys³any: 2015-10-30, 16:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
jak nie mozesz kupic to pozyc od kogos, przy takiej ilosci powietrza nie po³ozysz ladnie lakieru chyb a ze naplujesz 10warstw a puzniej bedziesz targa³ papierem kilka dni to ok :D :D

KK 
Wys³any: 2015-10-30, 18:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Je¶li za³o¿ysz pompê i silnik, które bêdzie mia³o wydajno¶æ np 300l/min to niektórymi pistoletami polakierujesz.
50l zbiornik przysporzy problemów z wod± w powietrzu.

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-30, 19:34   
0
UP DOWN

Czyli 100l to te¿ trochê ma³o bêdzie? To jakiej wielkosci zbiornik musi byæ? 150-200l??

kzychu
Wys³any: 2015-10-30, 23:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
ptyk05 mo¿esz próbowaæ pomalowaæ na raty, po dwa elementy co dzieñ ,je¶li to akryl i znacz±c± nie pomylisz proporcji to nie bêdzie ró¿nicy w odcieniach.Ci¶nienie na preostacie ustaw na 8bar , a na manometrze 3.5-4.Po nabiciu butli psikasz 1 element ,przerwa na pe³ne dobicie i drugi element itd.
Tak wiem ,¿e to cenzura pracowaæ na raty i takim sprzêtem ,ale ciê¿ko mi doradzaæ zakup
lepszego sprzêtu do psikniêcia starego civica, je¶li natomiast kolega planuje d³u¿sz± przygodê
z lakiernictwem to jak koledzy wy¿ej pisz± trzeba zainwestowaæ.
Dobrze by by³o jak±¶ szopkê mieæ na te malunki.

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-30, 23:44   
0
UP DOWN

W gara¿u bêdê malowa³ :) chyba zrobie to tak na raty, najwyzej troche szlifowania potem bede mia³ :/

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-31, 15:46   
0
UP DOWN

Dobra ch³opaki. Ostatnie pytania i nie bede Was ju¿ mêczy³ g³upotami :D

do wiosny daleko, wiec co¶ tam kasy od³o¿ê na ten sprzêcior

Rozwa¿am kupno zbiornika 100l. Czy do tej 100l jest sens wê¿em podpinaæ ten aktualny 50l, ¿eby zwiêkszyæ pojemno¶æ?

Pistolet mniej wiecej co¶ w tej kwocie 350-450 z³:

http://allegro.pl/devilbi...5484452967.html

Pompa sprê¿arka:

http://allegro.pl/kompres...5351575615.html

lub

http://allegro.pl/sprezar...4995174127.html

czy lepiej kupiæ drug± sprezarke Polmo HS11 i zrobiæ kompresor na dwóch sprê¿arkach?

czy takim sprzetem w koñcu bede w stanie w miare dobrze pomalowac?

nie mam od kogo po¿yczyæ niestety jakiegos dobrego kompresora, a z wypozyczeniem tez chyba bedzie k³opot w moich okolicach :(

chcia³bym miec sprzet do malowania, u¿ywam kompresora kilka razy w roku do malowania, rozumiem, ze taki sprzet jak mam aktualnie s³abo nadaje siê do malowania, wiec chcia³bym spróbowaæ skompletowac co¶ lepszego :)

sam silnik, który mam aktualnie pewnie zostanie, bo ojciec mówi, ze raczej wiêcej ni¿ 3km ma. Niestety nie ma tabliczki znamionowej.

hematol 
Wys³any: 2015-10-31, 17:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
ptyk05 napisa³/a:
Czy do tej 100l jest sens wê¿em podpinaæ ten aktualny 50l, ¿eby zwiêkszyæ pojemno¶æ?

Jak najbardziej,bo te 50l mozesz wykorzystaæ jako seperator wody(najlepiej sam± butle) i dodatkowo mieæ wiêksz± pojemno¶æ

ptyk05 
Wys³any: 2015-10-31, 18:12   
0
UP DOWN

No w³a¶nie nie do konca znam techniczne zasady lakiernictwa. Nie piszê tu i nie zawracam Wam glowy ze wzgledu, ze nie chce mi sie szukaæ na necie informacji, bo naczytalem sie sporo i co do samych technik lakierowania co nieco juz wiem. Jaki pistolet do czego, kolejnosci przygotowania naprawianego elementu, na co mozna klasc szpachle, a na co nie i wiele wiele innych. Natomiast pojêcia bladego nie mam o sprzêcie, nie wiedzia³em jakie znaczenie ma pojemno¶æ kompresora, przygotowanie powietrza itp. Myslalem, ze jak zaloze dwa odwadniacze to to juz wystarczy :)

ptyk05 
Wys³any: 2015-11-02, 13:09   
0
UP DOWN

takie cos planujê, czy bêdzie to lepsze rozwiazanie ni¿ sama butla 100l? Bo jakby nie bylo to bedzie bardziej zagracaæ gara¿ :p

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-20, 23:16   
0
UP DOWN

Siema ponownie. Wracam z tematem :D mam kilka pytañ

Wywali³em ju¿ ¶miesznego wê¿a spiralnego który mia³ przekrój fi 4 i na którym mog³em dmuchaæ max 2,5 bara. Teraz mam 5m Fi 8. Ju¿ spokojnie jak w butli jest 5 bar to pod pistoletem jest 3,5 bara.

Pistolet to Sico Bronze RP 1.4

Mam problem z wod± i czasami z oczkami po oleju. Aktualnie jest tak:
- zbiornik 50l
- sprê¿arka Polmo HS11 z Ursusa wydajno¶æ ok 100l/min
- w±z fi 8
- pistolet Sico Bronze RP
- odwadniacz Camozzi n204 d00 1/4 filtracja prawdopodobnie 25 mikronów
- jaki¶ gówniany reduktor pod pistoletem

W planach:
- do³o¿enie drugiego zbiornika 100-200l ( w zale¿no¶ci co siê uda zdodbyæ, na pewno nie mniejszy ni¿ 100l )
- do³o¿enie drugiej sprêzarki HS11, która bêdzie zamocowana na pierwszym zbiorniku tym 50l
- odwadniacz/odolejacz CKD 1/4 F1000 i M1000 ( http://lakierniczy.pl/ind...hp?z=&m=&id=426 )
- filtr Devilbiss pod pistolet ( http://lakierniczy.pl/ind...hp?z=&m=&id=162 )
- reduktor pod pistolet ( http://lakierniczy.pl/ind...p?z=&m=&id=1167 )
- w±z fi 8 zostaje
- pistolet Sico Bronze RP zostaje

Czy taka konfiguracja ju¿ bêdzie malowa³a jak trzeba? W sensie, zeby juz tej wody i oczek nie by³o w instalacji, bo sam pistolet ju¿ ³adnie maluje. Nie chce wyrzuciæ pieniedzy w b³oto, bo CKD + Devilbiss + reduktor 270 z³ , sprê¿arka oko³o 100 z³ i butla pewnie 100-200 z³.
Czytaj±c posty na forach mo¿na oszaleæ i sam nie wiem czy te 1/4cala bêdzie wystarczaj±ce? Kompresor bêdzie u¿ywany tylko pare razy w roku, najbardziej mi bêdzie zale¿a³o nad polakierowaniem swojego samochodu dosyæ ma³ych rozmiarów.

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-21, 10:59   
0
UP DOWN

Tzn. wê¿a mogê zmieniæ na fi10, bo koszt zakupu jest niski tylko czy jest sens przy z³±czach 1/4 cala taki montowaæ?
A w planach mam pistolet Devilbiss FLG 5, ale to na pewno nie w najbli¿szym czasie.

tom cio
Wys³any: 2016-04-21, 14:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Czy aby filtry 1/4 nie bêd± tu restrykcj±? Ja mam w±¿ 10mm, filtry 1/2 cala, wszêdzie przekrój nie mniej ni¿ 10mm, a pod pistoletem mam 3,2b jak na ¶cianie jest 4b.

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-21, 15:35   
0
UP DOWN

No nie wiem koledzy, Was sie chce poradziæ, dlatego napisa³em post na forum. Gdyby wszystko by³o dla mnie jasne to bym nie zadawa³ tu pytañ :)
Jak pisa³em u mnie przy 1/4 cala przy wyjsciu z kompresora jak jest 5 bar to pod pistoletem jest 3,5 bara :)

Niby te CKD maj± przep³yw 1400l/min przy 7b czy to nie jest wystarczaj±ce?

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-21, 22:18   
0
UP DOWN

Zrobi³em jeszcze krótki test i za³o¿y³em bezpo¶rednio na wyj¶cie z kompresora 5m wê¿a fi 8 i dopiero po tych 5m za³o¿y³em ten odwadniacz, a z odwadniacza 50 cm wê¿a fi 6 do pistoletu bo tylko taki mialem i okaza³o siê, ¿e przesta³a ju¿ woda z wê¿a lecieæ, a filtr chyba zacz±³ ³adniej zgarniaæ wode :)

jutro zrobie test lakierowania i bedzie wszystko jasne odnosnie wody w lakierze :)

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-22, 22:59   
0
UP DOWN

Taka ciekawostka.

Dzi¶ zamontowa³em taki zestaw kompresor ---> 5m przewodu fi 8 mm ---> odwadniacz z reduktorem i spadek ci¶nienia by³ ¿aden :) jak na kompresorze pokazywa³o 4 bary to na odwadniaczu tyle samo, wiêc wychodzi na to, ze ten w±z fi 8 jest jak najbardziej wystarczalny, a szczególn± role odgrywa tu przepustowo¶æ na odwadniaczu/odolejaczu/reduktorze.

barteek933
Wys³any: 2016-04-23, 07:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
Spadki sie patrzy na wcisnietym spuscie xd

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-23, 09:27   
0
UP DOWN

I na takim mierzy³em, odwadniacz zamontowa³em pod sam pistolet, nie ten taki smieszny ma³y tylko taki pionowy jak CKD :) przy wci¶niêtym spu¶cie na pocz±tku na pó³ sekundy spada³o ci¶nienie o 0,1 b i wraca³o na 4b

by³em w szoku

Mogê nagraæ filmik :)

a odwadniacz wart 160 z³, wiec chyba nie powinien przek³amywaæ jakich¶ wielkich ilo¶ci

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-24, 19:10   
0
UP DOWN

W±¿ jest jednak fi 9 :)

Jutro jadê ogl±daæ butle pod zbiornik, jedna ma 150l, druga 300l. Któr±¶ wybiore jako zbiornik dodatkowy do tego kompresora. A sprê¿arke drug± zamówie do koñca tygodnia :)

ptyk05 
Wys³any: 2016-04-29, 20:43   
0
UP DOWN

Kupi³em u¿ywany zbiornik wyrównawczy 200 litrów.

Nie wiem czy sie nie wpieprzy³em w biede z tym zbiornikiem.. ale ju¿ szuka³em i szuka³em i nic nie moglem znale¼æ po lpg powy¿ej 100l..

Pisze cisnienie maksymalne 10 bar
Ci¶nienie testowane 14,3 bar

Czy nada siê to jako zbiornik dodatkowy do mojego kompresora?
Bêdê pracowa³ na ci¶nieniu do 6 barów, max 7 bar. Sprê¿arka i tak dmucha max do 8, ale mi wystarczy to 6 bar do tego jeszcze zbiornik 60l bêdzie, czyli ³±cznie 260l.
Tylko boje siê, ¿eby go nie rozerwa³o :/

KK 
Wys³any: 2016-04-29, 21:20   
0
UP DOWN

Przecie¿ masz napisane jak wó³, ¿e ci¶nienie maksymalne 10 bar a testowe 14,3.

ptyk05 
Wys³any: 2016-05-02, 17:18   
0
UP DOWN

Kolejny problem wyst±pi³....

Rozebra³em sprê¿arke HS11 w celu przeprowadzenia remontu.

Chcia³em, ¿eby to by³o sensownie zrobione, wiêc równie¿ pokusi³em sie o wymianê g³owicy z zaworami.

Czy te zawory powinny pracowaæ nastêpuj±co?

S±±cy zaci±ga powietrze do cylindra, ale nie powinien szczelnie nie wypuszczaæ nic na zewn±trz?
Wydechowy: wypuszczaæ z cylindra przy obróceniu t³oka do zbiornika, ale nie zaci±gaæ z powrotem?

Zamówi³em now± g³owice i w tym szmelcu oba zawory puszczaj± w obie strony bez ¿adnego oporu... Mia³em problem znale¼æ g³owicê z HS11 z rostawem 4x66, bo wszystkie na allegro maja rozstaw 4x63, wiec zmówi³em g³ówke te¿ z Ursusas C330, ale o oznaczeniu H2201 i mia³a mieæ rozstaw 4x65 wiec myslalem, ze sobie ten jeden milimetr powieksze otwory i bêdzie git, bo wygl±da bardzo podobnie. A teraz sie wk*rwi³em, bo te zawory wed³ug mnie w ogole nie spe³niaj± swojej roli....

Czy dobrze zrozumia³em jak powinny te zawory spe³niaæ swoje zadanie?

KK 
Wys³any: 2016-05-02, 21:49   
0
UP DOWN

Jak sprawdzi³e¶ te zawory?

ptyk05 
Wys³any: 2016-05-03, 11:13   
0
UP DOWN

No dmucha³em ustami w otwory i stara³em siê zaci±gnaæ powietrze. Jak tak przedmucha³em ten wydechowy mocno kilka razy to zacz±³ dzia³aæ, ale ten ss±cy dalej przepuszcza tyle samo powietrza co wpuszcza :(

KK 
Wys³any: 2016-05-03, 14:52   
0
UP DOWN

Mo¿e podesz³o co¶ pod niego.

ptyk05 
Wys³any: 2016-05-05, 10:40   
0
UP DOWN

Wymieni± mi na inn±. Pewnie jutro przyjdzie.

W miêdzyczasie uda³o mi sie sko³owaæ drug± sprê¿arkê HS11 :)
Wymienie w obu uszczelki, pier¶cienie, filtr powietrza i olej :)
Zobaczymy jak to bêdzie hula³o. Mam nadzieje, ze obie dadz± wydajno¶æ oko³o 200l na min. Podkrêce obroty na 1700/min i zrobie ch³odzenie wentylatorami. Obie bêd± zamontowane na zbiorniku 60l.
Zapasowy zbiornik bêdzie pod³±czony na 10 metrowym wê¿u fi 12,5 i przed wejsciem do
niego dam odwadniacz w³oskiej marki 25 mikronów.

Teraz pytanie czy zestaw przygotowania powietrza CKD ten na 1/4 bêdzie wystarczaj±cy do lakierowania? Bo zastanawiam sie co zamontowaæ na wyj¶ciu z butli 200l, zeby nie by³o problemu z wod± w lakierze. Pod pistolet zamierzam jeszcze zamontowaæ filtr Devilbiss ten nierozbieralny.
Jesli bede musia³ zamontowac ten CKD 1/2 to od razu tez reduktor pod pistolet by musia³byæ pod 1/2??

Brat od mojej dziewczyny za³atwi³ mi jaki¶ odwadniacz u¿ywany z roboty dzisiaj, ale nie zd±¿y³em go jeszcze zobaczyæ. Ciekawe co to bêdzie :) mog³oby by to byæ CKD :rotfl: :fiu:

Reduktor pod pistolet:
http://www.lakierniczy.pl...4&pm=565&id=487

Zespó³ przygotowania powietrza na wyj¶cie z butli zapasowej 200l
http://www.lakierniczy.pl...=1&m=544&id=426

Odwadniacz pod pistolet
http://www.lakierniczy.pl...4&pm=568&id=162

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów