Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ptyk05
|
Wys³any: 2015-12-10, 17:56 Renowacja felg aluminowych 15
|
0
|
|
|
|
Siema
Kupi³em za grosze felgi 15 calowe aluminiowe ju¿ wypiaskowane. Wydaje mi siê, ¿e u¿yte by³o zbyt grube ¶cierniwo. Felga jest teraz szorstka. Pierwsze moje pytanie czy pokrycie felg podk³adem kilkoma warstwami wystarczy, ¿eby zrównaæ powierzchnie?
Czy felge alu powinno siê tak samo jak stalow± pokryæ podk³adem epoksydowym w pierwszej kolejno¶ci czy wystarczy sam akrylowy? Co prawda alu nie koroduje, ale siê utlenia.
¦rodek felgi bêdzie malowany w czarny po³ysk prawdopodobnie akryl, a rant mam zamiar wypolerowaæ
Na jednej z felg rant jest zagiêty. Czy da sie to naprawiæ? W sensie czy nadspawanie tego wchodzi w gre? Ewentualnie co innego mo¿na z tym zrobiæ?
|
|
|
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2015-12-11, 00:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 179
|
Wypolerowaæ na lusterko po piaskowaniu bêdzie bardzo ciê¿ko, du¿o pracy przed tob±, reszta to co w lakier ja bym posiedzia³ trochê nad tym zmatowi³ wszystko dok³adnie (w miarê mo¿liwo¶ci) i da³ podk³ad akrylowy m/m i na to docelowy kolor w akrylu czy tam bazie jak wolisz. A ten ubytek w rancie napawaæ i potem wiadomo obrobiæ do ¿±danego kszta³tu. We¼ pod uwagê ¿e napawana czê¶æ po wypolerowaniu najprawdopodobniej bêdzie mia³a inny "odcieñ", po prostu bêdzie siê odró¿niaæ. |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-12-11, 08:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
w³a¶nie jak mia³e¶ zamiar polerowaæ to by³o trzeba daæ chyba do szkie³kowania. przetrzyj felgi papierem p 240-320 i po³ó¿ epoksyd. 2 cienkie warstwy i na to 2 pe³ne warstwy akrylu i starczy |
|
|
|
|
ptyk05
|
Wys³any: 2015-12-11, 09:10
|
0
|
|
|
|
Ju¿ takie kupi³em te felgi, nie by³y przeze mnie piaskowane.
Czyli ju¿ nie da rady wypolerowaæ rantu tak? Cholera to szkoda.. To pomaluje i sprzedam pewnie. |
|
|
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2015-12-11, 10:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 179
|
Da radê, ale jest trudno to wykonaæ. |
|
|
|
|
krzysnik363
|
Wys³any: 2015-12-11, 10:11
|
0
|
|
|
|
Te felgi by³y wed³ug mnie szkie³kowane a nie piaskowane.
Dobrze jest zmatowaæ powierzchnie tak ¿eby by³a g³adka, niby to nie stal wiec ruda nie wyjdzie ale przeciez alu sie utlenia. Pokryj 2 pe³ne warstwy epoksydu (tak jak zaleca producent a nie jakie¶ cienkie jak pisz± wcze¶niej) i najlepiej mokro w mokro na to akryl (mo¿na dodaæ uelastyczniacza) |
|
|
|
|
jama
|
Wys³any: 2015-12-11, 10:13
|
0
|
|
|
|
A tak ogólnie co bêdzie lepsze. Du¿o warstw rozcieñczonego podk³adu czy mniej warstw gêstego nak³adanego wiêksz± dysz±?
Co mniej "sk³adzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu? |
|
|
|
|
ptyk05
|
Wys³any: 2015-12-11, 11:41
|
0
|
|
|
|
Koledzy mo¿e nie bêdzie a¿ takiej tragedii jak my¶la³em przez chwilke poszlifowa³em malutki fragment rantu rêcznie papierem p150-180 i ju¿ jest prawie p³aska powierzchnia. Zobaczcie sami:
Czyta³em, ¿e goscie zak³adaj± felgi na auto, podnosz± ko³a wrzucaj± pierwszy bieg i przyk³adaj± papier do rantu. My¶lê, ¿e to nie g³upi pomys³ bêdzie muszê tego spróbowaæ
Ewentualnie jak±¶ koñcówkê na wiertarkê i heja no bo szkoda czasu na szlifowanie reczne ca³ego kompletu od A do Z. Ju¿ kiedys tak szlifowa³em i strasznie mêcz±ce..
Mam multiszlifierke i pewnie teraz by sie przyda³a, ale nie wiem czy jej nie przegrza³em, bo na 1 biegu powoli spadaja obroty i ga¶nie, ale od 2 biegu w górê chyba hula normalnie. Moze da rade, jak nie to wiertark±.
Ten rant mi nie da spokoju, bede za wszelk± cene chcia³ go wypolerowaæ..
|
|
|
|
|
Bodziok2
|
Wys³any: 2015-12-11, 12:00
|
0
|
|
|
|
Daj w pierwszej kolejno¶ci je na wywa¿arkê i sprawd¼ czy nie s± pogiête, maj± sporo ubytków, wiêc szkoda twojej roboty jak siê oka¿e przy zak³adaniu opon, ze trzeba je prostowaæ. |
|
|
|
|
ptyk05
|
Wys³any: 2015-12-11, 12:31
|
0
|
|
|
|
Masz racje tak bede musia³ zrobiæ |
|
|
|
|
jama
|
Wys³any: 2015-12-11, 13:13
|
0
|
|
|
|
jama napisa³/a: | A tak ogólnie co bêdzie lepsze. Du¿o warstw rozcieñczonego podk³adu czy mniej warstw gêstego nak³adanego wiêksz± dysz±?
Co mniej "sk³adzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu? |
Kurde mia³o byæ "si±dzie" s³ownik sam poprawi³ i nie zauwazylem. |
|
|
|