Autor |
Wiadomość |
 |
ptyk05
|
Wysłany: 2015-12-10, 17:56 Renowacja felg aluminowych 15
|
0
|
|
|
|
Siema
KupiÂłem za grosze felgi 15 calowe aluminiowe juÂż wypiaskowane. Wydaje mi siĂŞ, Âże uÂżyte byÂło zbyt grube Âścierniwo. Felga jest teraz szorstka. Pierwsze moje pytanie czy pokrycie felg podkÂładem kilkoma warstwami wystarczy, Âżeby zrĂłwnaĂŚ powierzchnie?
Czy felge alu powinno siĂŞ tak samo jak stalowÂą pokryĂŚ podkÂładem epoksydowym w pierwszej kolejnoÂści czy wystarczy sam akrylowy? Co prawda alu nie koroduje, ale siĂŞ utlenia.
ÂŚrodek felgi bĂŞdzie malowany w czarny poÂłysk prawdopodobnie akryl, a rant mam zamiar wypolerowaĂŚ
Na jednej z felg rant jest zagiĂŞty. Czy da sie to naprawiĂŚ? W sensie czy nadspawanie tego wchodzi w gre? Ewentualnie co innego moÂżna z tym zrobiĂŚ?
 |
|
|
|
 |
tom cio
|
Wysłany: 2015-12-11, 00:08
|
0
|
|
|
|
WypolerowaÌ na lusterko po piaskowaniu bêdzie bardzo ciê¿ko, du¿o pracy przed tob¹, reszta to co w lakier ja bym posiedzia³ trochê nad tym zmatowi³ wszystko dok³adnie (w miarê mo¿liwoœci) i da³ podk³ad akrylowy m/m i na to docelowy kolor w akrylu czy tam bazie jak wolisz. A ten ubytek w rancie napawaÌ i potem wiadomo obrobiÌ do ¿¹danego kszta³tu. WeŸ pod uwagê ¿e napawana czêœÌ po wypolerowaniu najprawdopodobniej bêdzie mia³a inny "odcieù", po prostu bêdzie siê odró¿niaÌ. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-12-11, 08:05
|
0
|
|
|
|
w³aœnie jak mia³eœ zamiar polerowaÌ to by³o trzeba daÌ chyba do szkie³kowania. przetrzyj felgi papierem p 240-320 i po³ó¿ epoksyd. 2 cienkie warstwy i na to 2 pe³ne warstwy akrylu i starczy |
|
|
|
 |
ptyk05
|
Wysłany: 2015-12-11, 09:10
|
0
|
|
|
|
JuÂż takie kupiÂłem te felgi, nie byÂły przeze mnie piaskowane.
Czyli juÂż nie da rady wypolerowaĂŚ rantu tak? Cholera to szkoda.. To pomaluje i sprzedam pewnie. |
|
|
|
 |
tom cio
|
Wysłany: 2015-12-11, 10:02
|
0
|
|
|
|
Da radĂŞ, ale jest trudno to wykonaĂŚ. |
|
|
|
 |
krzysnik363
|
Wysłany: 2015-12-11, 10:11
|
0
|
|
|
|
Te felgi byÂły wedÂług mnie szkieÂłkowane a nie piaskowane.
Dobrze jest zmatowaĂŚ powierzchnie tak Âżeby byÂła gÂładka, niby to nie stal wiec ruda nie wyjdzie ale przeciez alu sie utlenia. Pokryj 2 peÂłne warstwy epoksydu (tak jak zaleca producent a nie jakieÂś cienkie jak piszÂą wczeÂśniej) i najlepiej mokro w mokro na to akryl (moÂżna dodaĂŚ uelastyczniacza) |
|
|
|
 |
jama
|
Wysłany: 2015-12-11, 10:13
|
0
|
|
|
|
A tak ogĂłlnie co bĂŞdzie lepsze. DuÂżo warstw rozcieĂączonego podkÂładu czy mniej warstw gĂŞstego nakÂładanego wiĂŞkszÂą dyszÂą?
Co mniej "skÂładzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu? |
|
|
|
 |
ptyk05
|
Wysłany: 2015-12-11, 11:41
|
0
|
|
|
|
Koledzy moÂże nie bĂŞdzie aÂż takiej tragedii jak myÂślaÂłem przez chwilke poszlifowaÂłem malutki fragment rantu rĂŞcznie papierem p150-180 i juÂż jest prawie pÂłaska powierzchnia. Zobaczcie sami:
CzytaÂłem, Âże goscie zakÂładajÂą felgi na auto, podnoszÂą koÂła wrzucajÂą pierwszy bieg i przykÂładajÂą papier do rantu. MyÂślĂŞ, Âże to nie gÂłupi pomysÂł bĂŞdzie muszĂŞ tego sprĂłbowaĂŚ
Ewentualnie jak¹œ koùcówkê na wiertarkê i heja no bo szkoda czasu na szlifowanie reczne ca³ego kompletu od A do Z. Ju¿ kiedys tak szlifowa³em i strasznie mêcz¹ce..
Mam multiszlifierke i pewnie teraz by sie przydaÂła, ale nie wiem czy jej nie przegrzaÂłem, bo na 1 biegu powoli spadaja obroty i gaÂśnie, ale od 2 biegu w gĂłrĂŞ chyba hula normalnie. Moze da rade, jak nie to wiertarkÂą.
Ten rant mi nie da spokoju, bede za wszelkÂą cene chciaÂł go wypolerowaĂŚ..
 |
|
|
|
 |
Bodziok2
|
Wysłany: 2015-12-11, 12:00
|
0
|
|
|
|
Daj w pierwszej kolejnoÂści je na wywaÂżarkĂŞ i sprawdÂź czy nie sÂą pogiĂŞte, majÂą sporo ubytkĂłw, wiĂŞc szkoda twojej roboty jak siĂŞ okaÂże przy zakÂładaniu opon, ze trzeba je prostowaĂŚ. |
|
|
|
 |
ptyk05
|
Wysłany: 2015-12-11, 12:31
|
0
|
|
|
|
Masz racje tak bede musiaÂł zrobiĂŚ |
|
|
|
 |
jama
|
Wysłany: 2015-12-11, 13:13
|
0
|
|
|
|
jama napisał/a: | A tak ogĂłlnie co bĂŞdzie lepsze. DuÂżo warstw rozcieĂączonego podkÂładu czy mniej warstw gĂŞstego nakÂładanego wiĂŞkszÂą dyszÂą?
Co mniej "skÂładzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu? |
Kurde miaÂło byĂŚ "siÂądzie" sÂłownik sam poprawiÂł i nie zauwazylem. |
|
|
|