Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ptyk05 
Wys³any: 2015-12-10, 17:56   Renowacja felg aluminowych 15
0
UP DOWN

Sk±d: ¯ywiec
Siema :)

Kupi³em za grosze felgi 15 calowe aluminiowe ju¿ wypiaskowane. Wydaje mi siê, ¿e u¿yte by³o zbyt grube ¶cierniwo. Felga jest teraz szorstka. Pierwsze moje pytanie czy pokrycie felg podk³adem kilkoma warstwami wystarczy, ¿eby zrównaæ powierzchnie?
Czy felge alu powinno siê tak samo jak stalow± pokryæ podk³adem epoksydowym w pierwszej kolejno¶ci czy wystarczy sam akrylowy? Co prawda alu nie koroduje, ale siê utlenia.
¦rodek felgi bêdzie malowany w czarny po³ysk prawdopodobnie akryl, a rant mam zamiar wypolerowaæ :)
Na jednej z felg rant jest zagiêty. Czy da sie to naprawiæ? W sensie czy nadspawanie tego wchodzi w gre? Ewentualnie co innego mo¿na z tym zrobiæ?

tom cio
Wys³any: 2015-12-11, 00:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Wypolerowaæ na lusterko po piaskowaniu bêdzie bardzo ciê¿ko, du¿o pracy przed tob±, reszta to co w lakier ja bym posiedzia³ trochê nad tym zmatowi³ wszystko dok³adnie (w miarê mo¿liwo¶ci) i da³ podk³ad akrylowy m/m i na to docelowy kolor w akrylu czy tam bazie jak wolisz. A ten ubytek w rancie napawaæ i potem wiadomo obrobiæ do ¿±danego kszta³tu. We¼ pod uwagê ¿e napawana czê¶æ po wypolerowaniu najprawdopodobniej bêdzie mia³a inny "odcieñ", po prostu bêdzie siê odró¿niaæ.

barteek933
Wys³any: 2015-12-11, 08:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
w³a¶nie jak mia³e¶ zamiar polerowaæ to by³o trzeba daæ chyba do szkie³kowania. przetrzyj felgi papierem p 240-320 i po³ó¿ epoksyd. 2 cienkie warstwy i na to 2 pe³ne warstwy akrylu i starczy

ptyk05 
Wys³any: 2015-12-11, 09:10   
0
UP DOWN

Ju¿ takie kupi³em te felgi, nie by³y przeze mnie piaskowane.

Czyli ju¿ nie da rady wypolerowaæ rantu tak? Cholera to szkoda.. To pomaluje i sprzedam pewnie.

tom cio
Wys³any: 2015-12-11, 10:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Da radê, ale jest trudno to wykonaæ.

krzysnik363
Wys³any: 2015-12-11, 10:11   
0
UP DOWN

Te felgi by³y wed³ug mnie szkie³kowane a nie piaskowane.
Dobrze jest zmatowaæ powierzchnie tak ¿eby by³a g³adka, niby to nie stal wiec ruda nie wyjdzie ale przeciez alu sie utlenia. Pokryj 2 pe³ne warstwy epoksydu (tak jak zaleca producent a nie jakie¶ cienkie jak pisz± wcze¶niej) i najlepiej mokro w mokro na to akryl (mo¿na dodaæ uelastyczniacza)

jama 
Wys³any: 2015-12-11, 10:13   
0
UP DOWN

A tak ogólnie co bêdzie lepsze. Du¿o warstw rozcieñczonego podk³adu czy mniej warstw gêstego nak³adanego wiêksz± dysz±?

Co mniej "sk³adzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu?

ptyk05 
Wys³any: 2015-12-11, 11:41   
0
UP DOWN

Koledzy mo¿e nie bêdzie a¿ takiej tragedii jak my¶la³em :D przez chwilke poszlifowa³em malutki fragment rantu rêcznie papierem p150-180 i ju¿ jest prawie p³aska powierzchnia. Zobaczcie sami:

Czyta³em, ¿e goscie zak³adaj± felgi na auto, podnosz± ko³a wrzucaj± pierwszy bieg i przyk³adaj± papier do rantu. My¶lê, ¿e to nie g³upi pomys³ bêdzie :D muszê tego spróbowaæ

Ewentualnie jak±¶ koñcówkê na wiertarkê i heja :) no bo szkoda czasu na szlifowanie reczne ca³ego kompletu od A do Z. Ju¿ kiedys tak szlifowa³em i strasznie mêcz±ce..
Mam multiszlifierke i pewnie teraz by sie przyda³a, ale nie wiem czy jej nie przegrza³em, bo na 1 biegu powoli spadaja obroty i ga¶nie, ale od 2 biegu w górê chyba hula normalnie. Moze da rade, jak nie to wiertark±.

Ten rant mi nie da spokoju, bede za wszelk± cene chcia³ go wypolerowaæ..

Bodziok2 
Wys³any: 2015-12-11, 12:00   
0
UP DOWN

Sk±d: Zabrzeg
Daj w pierwszej kolejno¶ci je na wywa¿arkê i sprawd¼ czy nie s± pogiête, maj± sporo ubytków, wiêc szkoda twojej roboty jak siê oka¿e przy zak³adaniu opon, ze trzeba je prostowaæ.

ptyk05 
Wys³any: 2015-12-11, 12:31   
0
UP DOWN

Masz racje :tak: tak bede musia³ zrobiæ :tak:

jama 
Wys³any: 2015-12-11, 13:13   
0
UP DOWN

jama napisa³/a:
A tak ogólnie co bêdzie lepsze. Du¿o warstw rozcieñczonego podk³adu czy mniej warstw gêstego nak³adanego wiêksz± dysz±?

Co mniej "sk³adzie" na takiej powierzchni po piaskowaniu?

Kurde mia³o byæ "si±dzie" s³ownik sam poprawi³ i nie zauwazylem.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: