Autor |
Wiadomość |
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-23, 09:57 Projekt KIA
|
0
|
|
|
|
Witam,wrzucĂŞ parĂŞ zdjĂŞĂŚ z mojego obecnego projektu
KiedyÂś takie roboty to standart,teraz coraz rzadziej.
zdjêcia z telefonu jakoœÌ nie powala
Pozdrawiam
KIA 003.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 161 raz(y) 940.71 KB |
KIA 002.jpg dawca organĂłw |
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 954.25 KB |
KIA 001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 95 raz(y) 955.37 KB |
monety 306.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 76 raz(y) 925.97 KB |
monety 307.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 56 raz(y) 899.87 KB |
|
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-23, 10:02
|
0
|
|
|
|
ciÂąg dalszy..
KIA 004.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 56 raz(y) 954.23 KB |
KIA 005.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 947.86 KB |
KIA 262.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 81 raz(y) 922.5 KB |
KIA 263.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 918.46 KB |
|
|
|
|
 |
magdaania
|
Wysłany: 2015-12-23, 13:04
|
0
|
|
|
|
dla mnie tego typu "naprawy" sÂą delikatnie mĂłwiÂąc wÂątpliwe moralnie... |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2015-12-23, 15:22
|
0
|
|
|
|
z ktĂłrego roku jest ten samochĂłd Âże opÂłaca siĂŞ go komuÂś robiĂŚ ? no chyba Âże sam nimi handlujesz |
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-23, 19:52
|
0
|
|
|
|
Witam auto jest z 2010 r i jest sprowadzone ze Szwajcarji,nie wiem ile klijent zapÂłaciÂł (ale siĂŞ dowiem) .....Âżeby uratowaĂŚ inwestycjĂŞ ,to byÂło jedyne wyjÂście ,aby auto wyglÂądoÂło i jezdziÂło normalnie. decyzja klijenta.
Jestem ZA naprawÂą tego typu,niÂż prostowaniem caÂłego tyÂłu auta i klepanie ,szpachlowanie bagaÂżnika,ect...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
magdaania
|
Wysłany: 2015-12-23, 21:02
|
0
|
|
|
|
ja generalnie jestem za utylizacjÂą tego a nie jeÂżdÂżeniem tym...zresztÂą "klient" pewnie zaraz to sprzeda nie mĂłwiÂąc nic nowemu niczego nie Âświadomemu wÂłaÂścicielowi... |
|
|
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2015-12-23, 21:35
|
0
|
|
|
|
dobra robota wrzucaj wiecej fotek |
|
|
|
 |
JAROGTS
|
Wysłany: 2015-12-23, 21:46
|
0
|
|
|
|
Hehe a potem napisze auto ze SWISS nie bite itp;p |
|
|
|
 |
ABCD
|
Wysłany: 2015-12-23, 21:51
|
0
|
|
|
|
magdaania napisał/a: | ja generalnie jestem za utylizacjÂą tego a nie jeÂżdÂżeniem tym...zresztÂą "klient" pewnie zaraz to sprzeda nie mĂłwiÂąc nic nowemu niczego nie Âświadomemu wÂłaÂścicielowi... |
JeÂżeli rĂłwno spasujÂą to auto (bĂŞdzie proste) to bĂŞdzie bezpieczne jak auto bezwypadkowe.
ks63b Czy po skoĂączeniu tego auta moÂżesz zrobiĂŚ zdjĂŞcia podÂłogi w miejscach spawanych? |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-12-23, 23:28
|
0
|
|
|

|
ka¿da naprawa blacharska je¿eli jest dobrze wykonana zgodnie ze sztuk¹ to praktycznie nie odbiega od orgina³u,chodzi mi g³ównie o wytrzyma³oœÌ karoserii,bezpieczeùstwo itp.
Ja bym teÂż wymieniaÂł to tak jak kolega ks63b, to zrobiÂł,nie naciÂągaÂłbym,nie klepaÂłbym,pewnie,ze najlepszym rozwiÂązaniem jest nie odbudowywanie tego auta,kraje bardziej "zamoÂżne" traktujÂą to jako odpad i nie ma moÂżliwoÂści ponownej rejestracji ale jak tak pomyÂśleĂŚ,ze odbudowuje sie (restauruje) np. zabytki skorodowane czy teÂż po wypadkach i da sie przywrĂłciĂŚ do orginaÂłu wiĂŞc czemu nie? |
|
|
|
 |
magdaania
|
Wysłany: 2015-12-24, 00:18
|
0
|
|
|
|
hematol napisał/a: | kaÂżda naprawa blacharska jeÂżeli jest dobrze wykonana zgodnie ze sztukÂą to praktycznie nie odbiega od orginaÂłu,chodzi mi g³ównie o wytrzymaÂłoœÌ karoserii,bezpieczeĂąstwo itp. |
dobrze rozumiem? wg. Ciebie sklejenie samochodu z dwĂłch, nie wpÂłynie na bezpieczeĂąstwo? Jakie badania w tym zakresie przeprowadziÂłeÂś? Ciekawe ktĂłry profesjonalny instytut badawczy zgodziÂłby siĂŞ z TobÂą...
hematol napisał/a: | Ja bym teÂż wymieniaÂł to tak jak kolega ks63b, to zrobiÂł,nie naciÂągaÂłbym,nie klepaÂłbym,pewnie,ze najlepszym rozwiÂązaniem jest nie odbudowywanie tego auta,kraje bardziej "zamoÂżne" traktujÂą to jako odpad i nie ma moÂżliwoÂści ponownej rejestracji ale jak tak pomyÂśleĂŚ,ze odbudowuje sie (restauruje) np. zabytki skorodowane czy teÂż po wypadkach i da sie przywrĂłciĂŚ do orginaÂłu wiĂŞc czemu nie? |
Kraje bardziej zamoÂżne traktujÂą to jak odpad bo to jest odpad. Ale Polak zawsze i na wszystkim chce zarobiĂŚ i ÂściÂąga te odpady z krajĂłw zamoÂżnych. KrĂłtko mĂłwiÂąc robimy w Europie za meneli zbierajÂących zÂłom.
Dlaczego napisaÂłem na poczÂątku ze jest to co najmniej wÂątpliwe morlanie? A to dlatego ze jak samochĂłd zostanie sprzedany, (a na pewno zostanie sprzedany bo nikt kto bĂŞdzie Âświadomy co byÂło przy nim robione nie bĂŞdzie chciaÂł nim jeÂździĂŚ) to moÂże trafiĂŚ np do rodziny ktĂłra bĂŞdzie nim woziÂła swoje dzieci....ale co kogo to obchodzi, waÂżne Âżeby hajs sie zgadzaÂł!!!
Klasyki restauruje siê zupe³nie z innego powodu i ka¿dy kto to robi czy je kupuje jest œwiadomy tego ¿e konstrukcje z "tamtych" lat maj¹ inn¹ wytrzyma³oœÌ ni¿ te nowe. Zreszt¹ nikt nie spawa klasyków z dwóch... |
|
|
|
 |
krzyhu555
|
Wysłany: 2015-12-24, 07:02
|
0
|
|
|
|
magdaania napisał/a: | ZresztÂą nikt nie spawa klasykĂłw z dwĂłch... |
Audi quattro S1 jest skÂładane z dwĂłch |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:10
|
0
|
|
|

|
magdaania napisał/a: | Klasyki restauruje siĂŞ zupeÂłnie z innego powodu |
A w klasyku moÂżna wymieniĂŚ podÂłoge,dach,poszycia,podÂłuÂżnice,sÂłupki?Czy nie?WpÂływa to na bezpieczeĂąstwo?
A widziaÂłeÂś jak naprawiajÂą zabytek po wypadku?A moÂże od razu zÂłomujÂą? |
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:26
|
0
|
|
|
|
Witam ,jakieœ 10 lat temu mia³em mo¿liwoœÌ zobaczenia samochodu po wypadku(strza³ w ty³)w którym ze dwa lata wczeœniej,robi³em tak¹ sam¹ robotê jak w kia. J powiem wam,¿e auto w miejscach wczeœniej spawanych,wcale jakby mog³o siê spodziewadz,nie popêka³o i nie zauwa¿y³em jakiœ wielkich i gorszych ni¿ wczeœniej uszkodzeù.
Jak myÂślicie jakby wyglÂądaÂło auto ,po wczeÂśniejszej odbudowie tyÂłu,porostowaniu podÂłuÂżnic;bagaÂżnika;etc???
Drugi przypadek,,,auto teÂż spawane na progach,dostaÂło centralnie w bok ,tam gdzie byÂły spawy.J co ? auto caÂłe pogniecione a spawy nawet nie popĂŞkane
Ja spawaj¹c wszystkie panele i wzmocnienia ,na z³¹czeniu blach ZAWSZE dajê takie trzy centymetrowe wstawki z blachy pod staw,dziêki temu spawy magê zrobiÌ mocne i dobrze zgrzane(dziêki temu po zeszlifowanie ³¹czenia blach zostaje pewne trwa³e ³¹czenie) amen
Dodam jeszcze,Âże w przypadku pierwszego auta,wÂłaÂściĂŚiel ktĂłry nim jezdziÂł wiedziaÂł o historii i przeszÂłoÂści samochodu.I po wypadku przyjechaÂł do mnie i powiedziaÂł;cyt STARY JESTEÂŚ WIELKI
ja nato wiem;mam w koĂącu 198cm wzrostu
ZdjĂŞcia w trakcie naprawy jeszczĂŞ zrobiĂŞ i wrzucĂŞ,jak to KolegĂłw nie nudzi .
Pozdrawiam;;; moralnie wÂątpliwych w takie naprawy. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:33
|
0
|
|
|

|
ks63b, dobrze zrobiĂŚ fotorelacje z przebiegu naprawy dla klienta,masz dowĂłd o prawidÂłowo wykonanej robocie. |
|
|
|
 |
magdaania
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:34
|
0
|
|
|
|
hematol napisał/a: | A w klasyku moÂżna wymieniĂŚ podÂłoge,dach,poszycia,podÂłuÂżnice,sÂłupki?Czy nie?WpÂływa to na bezpieczeĂąstwo?
A widziaÂłeÂś jak naprawiajÂą zabytek po wypadku?A moÂże od razu zÂłomujÂą? |
Hematol, ze wszystkiego co napisa³em przyczepi³eœ sie tylko do tego, naprawdê? Naprawdê nie odró¿niasz naprawy klasyka od naprawy zwyk³ego wozide³ka? Oczywiœcie ¿e w klasyku czasami wymienia sie wiele elementów ale jeœli ktoœ robi kompletna zgnilizne to nie dlatego ¿e lubi ale widocznie dlatego ¿eby ratowaÌ jeden z niewielu pozosta³ych egzemplarzy. Czy klejenie samochodu o którym pisze autor tematu ma taki sam cel?
NaprawdĂŞ nie miaÂłbyÂś nic przeciwko aby Twoja rodzina jeÂździÂła samochodem skÂładanym z dwĂłch? Prawda jest taka ze takie samochody robi sie tylko po to Âżeby zarobek byÂł. Czy uwaÂżasz Âże ktokolwiek kupiÂłby takÂą Kia jakby wiedziaÂł jakÂą naprawĂŞ wÂłaÂśnie przechodzi?
ks63b napisał/a: | Witam ,jakieÂś 10 lat temu miaÂłem moÂżliwoœÌ zobaczenia samochodu po wypadku(strzaÂł w tyÂł)w ktĂłrym ze dwa lata wczeÂśniej,robiÂłem takÂą samÂą robotĂŞ jak w kia. J powiem wam,Âże auto w miejscach wczeÂśniej spawanych,wcale jakby mogÂło siĂŞ spodziewadz,nie popĂŞkaÂło i nie zauwaÂżyÂłem jakiÂś wielkich i gorszych niÂż wczeÂśniej uszkodzeĂą.
Jak myÂślicie jakby wyglÂądaÂło auto ,po wczeÂśniejszej odbudowie tyÂłu,porostowaniu podÂłuÂżnic;bagaÂżnika;etc??? |
Tak jak napisaÂłem takich rzeczy siĂŞ nie naprawia tylko zÂłomuje...
ks63b napisał/a: | Dodam jeszcze,Âże w przypadku pierwszego auta,wÂłaÂściĂŚiel ktĂłry nim jezdziÂł wiedziaÂł o historii i przeszÂłoÂści samochodu.I po wypadku przyjechaÂł do mnie i powiedziaÂł;cyt STARY JESTEÂŚ WIELKI
ja nato wiem;mam w koĂącu 198cm wzrostu |
Ja rozumiem Âże jest to dla was pieniÂądz...ale nie na wszystkim trzeba zarabiaĂŚ.
Nie mam zamiaru tu nikogo umoralniaÌ, bo to nic nie da. Ka¿dy ma w³asne sumienie i jeœli do pewnych rzeczy sam nie dojdzie to niestety (albo stety) na si³ê nikt nie zmieni jego podejœcia do ¿ycia. |
|
|
|
 |
bienek
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:51
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-12-24, 09:52
|
0
|
|
|

|
magdaania napisał/a: | Hematol, ze wszystkiego co napisalem przyczepiles sie tylko do tego, naprawdĂŞ? |
Tak,poprostu nie chce mi sie odpisywaÌ na szystkie pytania,nie zamierzam sie te¿ przekomarzaÌ czy tym bardziej k³óciÌ,blacharkê robiê praktycznie na codzieù ju¿ kilkanaœcie lat wiêc "odrobine" coœ tam wiem
Gdym miaÂł kupiĂŚ auto bezwypadkowe lub powypadkowe - naprawiane jaknajbardziej prawidÂłowo wybraÂłbym oczywiscie bezwypdkowe bo to logiczne.
Nie mo¿na wszystkich blacharzy wrzucaÌ do 1 wora bo s¹ ci,którzy naprawdê robi¹ zgodnie ze sztuk¹ i ci pseudo blacharze z zerowym pojêciu nawet o spawaniu.S¹ ramy,zgrzewarki i inne narzêdzia to przeprowadzania takich napraw.Auto w fazie produkcji jest te¿ sk³adane z poszczególnych czêsci blacharskich,potem wszystko jest razem ³¹czone ró¿nymi metodami.
Dlatego na poczÂątku napisaÂłem,Âże blacharka zrobiona zgodnie ze sztukÂą jest jaknajbardziej ok
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ABCD
|
Wysłany: 2015-12-24, 14:52
|
0
|
|
|
|
magdaania napisał/a: | dobrze rozumiem? wg. Ciebie sklejenie samochodu z dwĂłch, nie wpÂłynie na bezpieczeĂąstwo? Jakie badania w tym zakresie przeprowadziÂłeÂś? Ciekawe ktĂłry profesjonalny instytut badawczy zgodziÂłby siĂŞ z TobÂą... |
By³y przeprowadzone takie badania. Rozbili dwa bezwypadkowe Citroeny C3. Nastêpnie oby dwa naprawili. W jednym wymienili uszkodzone czêœci (tj. pod³u¿nica, fartuch itp) w drugim aucie nie wymienili uszkodzonej pod³u¿nicy itp tylko j¹ wyci¹gnêli. Po ponownym rozbiciu auto które mia³o wymienion¹ pod³u¿nicê itp zachowa³o bezpieczeùstwo auta bez wypadkowego (ró¿nica by³a na poziomie 1mm). Auto które mia³o wyci¹gniêt¹ pod³u¿nicê, po ponownym rozbiciu z³o¿y³o siê jak chiùski samochód.
GdzieÂś na youtube jest o tym filmik. |
|
|
|
 |
magdaania
|
Wysłany: 2015-12-24, 16:49
|
0
|
|
|
|
ja nie twierdzê ¿e lepiej wyci¹gaÌ, ja twierdzê ¿e tego nie powinno siê ani wyci¹gaÌ ani wycinaÌ i wspawywaÌ drugie...dla mnie to jest z³om warty tyle ile wa¿y i nadaje sie wy³¹cznie do utylizacji. Jestem tylko ciekawy który z Was kupi³by takie auto wiedz¹c co by³o przy nim robione? Nie b¹dŸmy hipokrytami...
Ciekawe teÂż czy taka informacja pojawi siĂŞ w ogÂłoszeniu jak auto bĂŞdzie sprzedawane...
Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywaĂŚ, niech kaÂżdy pozostanie przy swoim. Wszystkim ÂżyczĂŞ wesoÂłych ÂświÂąt |
|
|
|
 |
krzysnik363
|
Wysłany: 2015-12-25, 02:05
|
0
|
|
|
|
magdaania napisał/a: | ja nie twierdzĂŞ Âże lepiej wyciÂągaĂŚ, ja twierdzĂŞ Âże tego nie powinno siĂŞ ani wyciÂągaĂŚ ani wycinaĂŚ i wspawywaĂŚ drugie...dla mnie to jest zÂłom warty tyle ile waÂży i nadaje sie wy³¹cznie do utylizacji. Jestem tylko ciekawy ktĂłry z Was kupiÂłby takie auto wiedzÂąc co byÂło przy nim robione? Nie bÂądÂźmy hipokrytami...
Ciekawe teÂż czy taka informacja pojawi siĂŞ w ogÂłoszeniu jak auto bĂŞdzie sprzedawane...
Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywaĂŚ, niech kaÂżdy pozostanie przy swoim. Wszystkim ÂżyczĂŞ wesoÂłych ÂświÂąt |
Z takimi tematami idz na forum onetu a nie zaÂśmiecaj tutaj fotorelacji.
Robota wydaje sie OK, czekamy na wiece. |
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-29, 20:25
|
0
|
|
|
|
CiÂąg dalszy prac ...
KIA 012.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 165 raz(y) 438.84 KB |
KIA 014.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 142 raz(y) 400.9 KB |
KIA 016.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 77 raz(y) 326.45 KB |
KIA 013.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 442.11 KB |
KIA 017.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 346.52 KB |
|
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-29, 20:26
|
0
|
|
|
|
..
KIA 015.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 142 raz(y) 392.61 KB |
|
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-29, 20:29
|
0
|
|
|
|
,,
KIA 019.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 126 raz(y) 387.82 KB |
KIA 018.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 82 raz(y) 367.88 KB |
KIA 017.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 67 raz(y) 346.52 KB |
|
|
|
|
 |
ursus1992
|
Wysłany: 2015-12-29, 21:16
|
0
|
|
|
|
wyglada to na bradzo profi, lakierujesz tez ? |
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-30, 21:24
|
0
|
|
|
|
cd... pod³oga góra i dó³
kia 001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 112 raz(y) 306.93 KB |
kia 006.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 93 raz(y) 307.57 KB |
kia 007.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 300.62 KB |
kia 003.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 108 raz(y) 238.76 KB |
kia 008.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 114 raz(y) 332.43 KB |
|
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-30, 21:26
|
0
|
|
|
|
Âśrodki
kia 002.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 91 raz(y) 311.31 KB |
kia 005.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 83 raz(y) 272.72 KB |
kia 004.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 77 raz(y) 268.3 KB |
|
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2015-12-30, 21:39
|
0
|
|
|
|
To tyle blacharki i zabezpieczeĂą,po Nowym Roku auto jedzie do lakierni.
LakierowaÂł bĂŞdzie kolega,ja tylko blacharkĂŞ oganiaÂłem,bo to jego klijent (u niego blacharz nie kumaty ) BĂŞdĂŞ robiÂł fotki,aby dokoĂączyĂŚ fotorelacjĂŞ z projektu.
Sam teÂż trochĂŞ lakierujĂŞ
pozdrawiam |
|
|
|
 |
lukasz17
|
Wysłany: 2015-12-31, 00:47
|
0
|
|
|
|
robota profi szkoda ze u mnie w okolicy nie ma takiego ogarnietego blacharza,ile za taka robote spiewasz sobie? |
|
|
|
 |
piotrekpiotrek
|
Wysłany: 2016-01-01, 10:17
|
0
|
|
|
|
Dobra robota jakÂą masz ramĂŞ? |
|
|
|
 |
ks63b
|
Wysłany: 2016-01-04, 21:58
|
0
|
|
|
|
Witam
Rama ma juÂż z 15 -16 lat kupiona ,gdzieÂś u goÂścia z ZÂąbek o ile dobrze pamiĂŞtam
Przez tyle lat nie miaÂłem, z niÂą Âżadnych problemĂłw, a pewnego czasu byÂła ekspolatowana bardzo intensywnie (duÂże busy i auta i ramÂą ) teraz juÂż coraz rzadziej, ale nadal niezbĂŞdna i przydatna
A robota?
Wszystko zale¿y od iloœci s³upków do po³¹czenia (im wiêksza iloœÌ po³¹czeù ,tym wiêksza cena)
no ale 2500/3500 to cena adekwatna do poziomu trudnoÂści
Pozdrawiam |
|
|
|