Autor |
Wiadomość |
 |
Lykus
|
Wysłany: 2008-08-14, 11:59 mam problem
|
0
|
|
|
|
Witam, jak lakieruje akrylem to na poczÂątku jest git a po 15 sekundach robi siĂŞ zaciek . Wie ktoÂś czemu? czy to moÂże byĂŚ od za bardzo rozciĂŞczonego lakieru??. Jak to zrobiĂŚ by to siĂŞ nie dziaÂło moÂże zostawiĂŚ lekko matowÂą powierzchnie ,a potem sobie wypoleruje na razie wylewam lakier na lustro ale te zacieki przysparzajÂą mi masĂŞ roboty |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2008-08-14, 18:26
|
0
|
|
|
|
JeÂżeli dodajesz utwardzacza i rozpuszczalnika do lakieru zgodnie z tym jak podaje producent to zacieki sÂą winÂą lakierujÂącego Musisz poprostu poĂŚwiczyĂŚ. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-14, 19:45
|
0
|
|
|
|
lakierujac akrylem zostaw ekka morke,po czasie sie rozleje i bedzie git.Jezeli lejesz od razu na lustro to nie dziw sie ze ci plynie. |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2008-08-14, 21:00
|
0
|
|
|
|
Ustaw sobie pistolet tak Âżeby kÂład Ci cienkÂą warstwĂŞ przy wciÂśniĂŞtym spuÂście na max, prowadÂź pistolet tak Âżeby farba rozkÂładaÂła sie rĂłwnomiernie(nie ma miejsc w ktĂłrych widaĂŚ Âże farby jest wiĂŞcej. Po pomalowaniu caÂłego elementu bedzie jeszcze przebijaĂŚ.odczekaj chwilkĂŞ i daj drugÂą warstwĂŞ.Na koniec daj wiĂŞcej farby i przejedÂź na gotowo. Potem ew.polerka i bedzie git. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-08-15, 10:30
|
0
|
|
|

|
RĂłb z morka, nieczĂŞsto sÂą lakiery, ktĂłre rozlewajÂą siĂŞ idealnie na lustro i nie robiÂą siĂŞ zacieki, choĂŚ sa wyjÂątki
Po malowaniu zrĂłb polerkĂŞ, efect na pewno bĂŞdzie dobry
Ja ostatnio malowaÂłem wnĂŞtrze swojego malucha - baza niemetaliczna Novol + klar Novoakryl 570. Po malowaniu byÂła morka; nie jakaÂś straszna, ale Âśrednio mi siĂŞ to podobaÂło.
Papier 1500-2000-2500; pasta G3; mleczko amway silicone glaze lub jakoÂś podobnie i mam idealne lusterko, nawet jeÂśli patrzysz z dalszej odlegÂłoÂści. WklejĂŞ fotkĂŞ jak siĂŞ przejdĂŞ do garaÂżu |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-15, 10:50
|
0
|
|
|
|
a czy moÂżecie sie podzieliĂŚ swoimi sposobami jak rozlewacie bezbarwny na baze(metalik) zeby w efekcie koĂącowym byÂło lustro albo zeby ten baranek byl jak najmniejszy, mi rozlewa siĂŞ z lekkim barankiem, bylem ostatno u lakiernika zeby podpatrzec jak on to robi , no i widziaÂłem ze on tez porozlewaÂł bezbarwny rowniez z efektem morki, pytalem sie co z tym bĂŞdzie a on ze inaczej siĂŞ nie da i ze klijent moze to sobie spolerowac |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-15, 15:46
|
0
|
|
|
|
Zalezy jaki bezbarwny. Kazdym sie inaczej maluje. Profixem jak wylejesz tak zostaje, novolem jak wylejesz to sie zleje wiec sie zostawia baranka i sie sam rozlewa. Rozciencz jak jest napisane na puszce a jak zrobisz zlewe to juz tylko i wyÂłacznie Twoja wina. Jak sie zrobi baranek czy morka to sie to spoleruje. Tylko "kaszy" nie zrĂłb bo wtedy to swiety Boze nie pomoze |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-16, 08:26
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | a jak zrobisz zlewe |
czy dobrze rozumiem - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale dopiero sie ucze)
mebArth napisał/a: | Tylko "kaszy" nie zrĂłb |
a co to jest ta kasza i jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)
to moj pierwszy element jaki pomalowalem
czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)
http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-08-16, 09:04
|
0
|
|
|

|
Jest ok
PrzejedÂź go jeszcze papierem 1500-2000-2500 na mokro; potem polerka i bĂŞdzie git
Tak wyszÂło u mnie po polerce, ale bez mleczka wykaĂączajÂącego. To jest wnĂŞtrze mojego malucha |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-16, 10:37
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
lopez napisał/a: |
|
Jak na pierwszy element to mi siĂŞ wydaje chyba super, tylko czy ta maska nie jest trochĂŞ krzywa? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-16, 14:56
|
0
|
|
|
|
lopez napisał/a: | mebArth napisał/a: | a jak zrobisz zlewe |
czy dobrze rozumiem - zlewa to zaciek ?? (sorki ze sie dopytuje ale dopiero sie ucze)
mebArth napisał/a: | Tylko "kaszy" nie zrĂłb |
a co to jest ta kasza i jak ja mozna zrobic ??? a raczej czego nie robic by ja zrobi ?;)
czy ten baranek ktory wyszedl to kasza ???? jak sie dowiedzialem to powstalo dlatego ze uzylem pistoletu do lakieru hvlp 380l/min < zapotrzebowanie> w polaczeni z kompresorem 170l/min (wydajnosc)
http://img170.imageshack....efsdfadfei0.jpg |
Zlewa to zaciek inaczej mĂłwiac PYTA lub "element sie popÂłakaÂł"
Kasz to jest wtedy kiedy po wyschnieciu widzisz pĂłlmat i czujesz szorstkosc pod palcami na wymalowanym elemencie.
Baranek to jest za maÂło wylany lakier ale do zrobienia polerkÂą.
Co do zdjecia..to jest MORKA. Jak na 1 raz Âładnie to wyszÂło, lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturkÂą.
Ja zawsze poleruje. Nie zawsze mi wyjdzie idealnie jak reszta auta. Jedno jest na szkÂło zrobione a drugie na strukturke...dlatego wylewm tak, zeby po polerce byÂło jak reszta elementĂłw. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
lopez
|
Wysłany: 2008-08-16, 17:33
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | tylko czy ta maska nie jest trochĂŞ krzywa? |
oj jest jest - byla wgnieciona a ja nie umniej jescze dobrze wyszpachlowac
myslalem ze jak zaleje podlkadem faba lakierem to nic nie bedize widac ale juz wiem ze przygotowanie pod malowanie musi byc perfect bo wyszstko wyjdzie
mebArth napisał/a: | lekko przytniesz 2000, polera i bedzie cacy z lekka strukturkÂą. |
spoko wielkiedzieki ale ja juz jechalem ten element papier1500 i polerke tez robilem ale wiertarka boscha
teraz mam pytanko: moge jescze raz docierac ta mache papierem 2000 jak piszecie az wyrownam morke i jeszcz raz polerowac ??? - teraz juz chyba kupie urzadzenie do polerki |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-16, 20:38
|
0
|
|
|
|
MUSISZ a nie czy mozesz 2000. Tylko uwzj na ranty bo 1500 juz zdjaÂłes kupe materiaÂłu i mozna sie predko przedrzzec. Wiertarka nie dopolerujesz. Predzej jÂą spalisz niz farbe zagrzejesz. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-08-17, 08:40
|
0
|
|
|

|
Z tÂą wiertarkÂą siĂŞ nie zgodzĂŞ. Sam uzywam takiego zestawu - wiertarka + ze starej szlifierki mocowanie do gÂąbki farecla. Efect jak widaĂŚ na moich zdjĂŞciach. Masz jednak racjĂŞ, Âże wiertarka grzeje siĂŞ, ale daje radĂŞ, byĂŚ moÂże dlatego, Âże to Bosh z niebieskiej lini
Sam nie kupuje maszyny do polerki, bo do moich amatorskich zastowsowaĂą to co mam siĂŞ sprawdza
Ps. zdejmowaÂłem szyny do malowania, ale niestety na tÂą chwilĂŞ mam tylko takÂą pomalowanÂą na biaÂło uszczelkĂŞ |
|
|
|