Autor |
Wiadomość |
 |
nonameplum
|
Wysłany: 2008-08-17, 14:50 Pomoc dla laika
|
0
|
|
|
|
Witam. Na wstĂŞpie chce powiedzieĂŚ, Âże jestem zupeÂłnym laikiem jeÂśli chodzi o lakierowanie.
Mimo, Âże forum jest na temat lakierowania samochodowego to w moim przypadku chce polakierowaĂŚ kolumny gÂłoÂśnikowe na efekt czarnego lakieru fortepianowego.
KrĂłtka historia co do tej pory wykonaÂłem:
Kolumny zrobi³em z MDF-u w pierwszej kolejnoœci ca³oœÌ kolumn wyszlifowa³em P240 nastêpnie pokry³em 2 warstwami podk³adu samochodowego, szlif P400 póŸniej pokry³em (i tu proszê siê nie œmiaÌ) ze wzglêdu na koszty oraz na to ¿e farba ju¿ od d³u¿szego czasu sta³a nie wykorzystana snie¿k¹ renowacyjn¹ na rdzê - czarn¹. Powiem szczerze, ¿e ³adnie wszystko siê b³yszcza³o i doœÌ fajnie wygl¹da³o. Niestety doszed³em do wniosku, ¿e za bardzo by³o jeszcze widaÌ sk³adania p³yt poza tym nie przygotowa³em idealnie p³askiej powierzchni, bo jednak podk³ad po zeszlifowaniu posiada³ nie równ¹ (granulkow¹) p³aszczyznê do tego MDF stawia³ w³oski, przecie¿ to nie blacha. Aby utrzymaÌ coœ na wzór blaszanej powierzchni u¿y³em szpachlówki natryskowej.
Dlatego ca³oœÌ zdar³em praktycznie do podk³adu pokry³em szpachlówk¹ natryskow¹ i przejecha³em P800 na mokro. Tak¿e w tej chwili kolumny s¹ w takim stanie, ¿e miejscami ju¿ mo¿na siê w wyszlifowanej szpachlówce przygl¹daÌ.
Niestety kupiÂłem juÂż 1 litr RENOLAK'u czarnego (wiem, Âże zawaliÂłem), ale chciaÂłbym go juÂż wykorzystaĂŚ skoro go mam.
Tu moje pytania do Was. Po pierwsze czy caÂła powierzchnia szpachlĂłwki musi byĂŚ przygotowana tak, Âże ÂświatÂło siĂŞ od niej odbija czy miejscami moÂże pozostaĂŚ troszkĂŞ matowa? Pytam ze wzglĂŞdu na to, Âże bojĂŞ siĂŞ czy mi MDF nie spuchnie od wody gdy bĂŞdĂŞ jeszcze wiĂŞcej szlifowaÂł.
No i pytanie drugie. Co zrobiÌ z tym RENOLAKIEM ? Osobiœcie mia³em plan, ¿eby pokryÌ kolumny 3 warstwami jedna za drug¹ z przerwami co 10-15 minut. Nastêpnie odczekaÌ do ca³kowitego utwardzenia, przeszlifowaÌ papierem 1500, nastêpnie klarem oko³o 5 warstw aby uzyskaÌ ³adn¹ g³êbiê czarnego koloru na czym mi najbardziej zale¿y.
Ile klaru bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł na okoÂło 5 warstw (kolumny majÂą okoÂło 2 m2) ?
Ewentualnie malowaĂŚ "na mokro" bez czekania aÂż utwardzi siĂŞ renolak i pokryĂŚ go klarem.
ProszĂŞ o pomoc wÂłaÂśnie w tej sprawie, Âżeby siĂŞ nie okazaÂło, Âże caÂła moja praca pĂłjdzie na marne bo juÂż mi rĂŞce od szlifowania odpadajÂą , a juÂż raz zdzieraÂłem po nie udanym malowaniu, nie chce tego powtarzaĂŚ.
Chcia³bym jeszcze dodaÌ, ¿e mam lakier bezbarwny do parkietów wodorozcieùczalny i jeœli by siê da³o to chêtnie bym go wykorzysta³. Robi³em próby pistoletem na czystym drzewie i doœÌ ³adnie siê rozlewa. Pocz¹tkowo póki nie uschnie ma taki niebieskawy odcieù, ale póŸniej robi siê bezbarwny. Wad¹ jest to ¿e doœÌ d³ugo schnie (woda). Szczególnie rozcieùczony, a musi byÌ doœÌ mocno jeœli chce siê pistoletem malowaÌ. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-08-17, 15:32
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Szpachel natryskow¹/ogólnie szpachel obrabiaj na sucho. Nie bêdziesz mia³ problemów z wsi¹kaniem wody w ni¹/drewno. ca³a powierzchnia musi by idealnie wyprowadzona, bo inaczej bêdzie s³aby efekt koùcowy. Na szpachel nak³adasz podk³ad, 800 w ³¹pê i szlifujesz (nie mo¿e byc "dziurek")
Na to wszystko po odtÂłuszczeniu (np zmywasz silikonu novola za 12zÂł) nakÂładasz renolaka tyle ile potrzeba. Na renolak nie dajesz bezbarwnego. |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
nonameplum
|
Wysłany: 2008-08-17, 15:38
|
0
|
|
|
|
Musi byÌ jeszcze podk³ad na idealnie wyszlifowan¹ szpachlê ? Ale czy po samym renolaku uzyskam ³adny g³êboki odcieù czerni ? Nie móg³bym bym przykryÌ renolaku bezbarwnym ? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:04
|
0
|
|
|
|
nonameplum napisał/a: | Musi byĂŚ jeszcze podkÂład na idealnie wyszlifowanÂą szpachlĂŞ ? Ale czy po samym renolaku uzyskam Âładny g³êboki odcieĂą czerni ? Nie mĂłgÂłbym bym przykryĂŚ renolaku bezbarwnym ? |
Musi byc podkÂład bo szpachla ma mini dziurki i tego nie zalejesz lakierem (lakier wsiaka w szpachle).
Renolaku nie przykryjesz bezbarwnym bo moga sie podziac cuda (zgryzie sie lub sie nie z³¹czy z renolakiem). |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:32
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
nonameplum
|
Wysłany: 2008-08-17, 17:02
|
0
|
|
|
|
No to powiedzmy Âże od renolaku odstÂąpiĂŞ. Jak najtaĂąszym kosztem teraz i ile czego bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł na pomalowanie 2m2 ? Jedna warstwa podkÂładu wystarczy (puszka 500ml) ? Ile akrylu i klaru (jakie) ? PowaÂżnie to zaczynam siĂŞ zastanawiaĂŚ na lakiernikiem samochodowym. Czy nie oddaĂŚ to komuÂś do pomalowania. Nie wiem czy mnie to taniej nie wyjdzie. Jak myÂślicie ?
Tak to wyglÂądaÂło po podkÂładzie, ktĂłry w tej chwili znajduje siĂŞ pod szpachlĂłwkÂą...
 |
|
|
|