Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Maks
Wysłany: 2016-02-16, 18:05   Naprawa po wjechaniu w bagaÂżnik
0
UP DOWN

Witajcie, jestem Maciek, nie jestem zawodowym blacharzem ale motoryzacja i obrĂłbka metalu w kaÂżdej postaci towarzyszy mi przez caÂłe Âżycie. KupiÂłem Espace ktĂłry zarobiÂł w zadek i chcĂŞ go sam naprawiĂŚ. Zaplecze mam, chĂŞci i determinacjĂŞ teÂż i nawet jakieÂś umiejĂŞtnoÂści, potrzebowaÂł bĂŞdĂŞ czasami fachowych porad.

Czy w takiej sytuacji jak na zdjêciach radzicie prostowaÌ te b³otniki czy raczej wyci¹Ì i wspawaÌ nowe? Czy jak bêdê ci¹gn¹³ ten b³otnik to robiÌ to z szyb¹ boczn¹ czy t¹ szybê wyci¹Ì?

b1std
Wysłany: 2016-02-16, 18:14   
0
UP DOWN

Obie opcje s¹ do zrobienia, druga prostrza czyli (ponaci¹gaÌ, wyci¹Ì poszycie, wstawiÌ nowe).
PS ile daÂłeÂś za rozbitka?

Maks
Wysłany: 2016-02-16, 18:23   
0
UP DOWN

ZapÂłaciÂłem 15 z transportem.
WymieniaÌ samo poszycie? Fartuch wewnêtrzny zostawiÌ stary tak? Jak porozcinam na zgrzewach to tak samo póŸniej migomatem punktowo to z³apiê. Ale jak w miejscach gdzie trzeba przeci¹Ì ca³¹ powierzchniê? np. na s³upku? spawaÌ to punktowo czy poci¹gn¹Ì ci¹g³ym po ca³oœci? No i jak z szyb¹, wycinaÌ czy zostawiÌ? jak bêdê ci¹gn¹³ to nie pêknie?

b1std
Wysłany: 2016-02-16, 18:44   
0
UP DOWN

Przepraszam za b³¹d w poprzednim poœcie. Powinno byÌ: "prostsza".

Szybka do wyciĂŞcia.
Na sÂłupku punktowo zagĂŞszczajÂąc do powstania ciÂągÂłego.

Polecam filmiki typu:
https://www.youtube.com/user/ascarissuis/videos
https://www.youtube.com/user/tussik01/videos

ks63b 
Wysłany: 2016-02-16, 21:11   
0
UP DOWN

Nooo stary,ta robota to dla wykwalifikowanego blacharza to duÂże wyzwanie,a dla nie zawodowego blacharza jakim siĂŞ zwiesz....no nie wiem czy dasz radĂŞ.
Ale ÂżyczĂŞ powodzenia.....

Pierwsza podstawowa czynnoœÌ .....wyci¹Ì szyby... inaczej przy ewentualnym naci¹ganiu potrfi¹ siê posypaÌ :tak:

pozdrawiam

Maks
Wysłany: 2016-02-17, 06:34   
0
UP DOWN

DziĂŞki za podpowiedÂź, trzeba wierzyĂŚ w siebie ;)
Zamierzam wrzucaĂŚ co jakiÂś czas foty wiĂŞc bĂŞdzie moÂżna oceniĂŚ progres. Amatorska naprawa na poziomie zawodowym :cool:

kamilbusko
Wysłany: 2016-02-17, 13:51   
0
UP DOWN

ta a póŸniej ktoœ to kupi ... ju¿ wspó³czuje tej osobie

Maks
Wysłany: 2016-02-17, 14:02   
0
UP DOWN

Kamilbusko, nie znasz mnie, nie widzia³eœ mojej pracy, wiêc nie oceniaj mnie z góry negatywnie. 25 lat zajmujê siê œlusarstwem i konstrukcjami z metalu, wiele lat pracowa³em jako mechanik samochodowy w warsztacie, hobbystycznie zajmujê siê budowaniem motocykli ³¹cznie z ich lakierowaniem. Nie myœl ¿e nie wiem na co siê porywam, poza tym auto kupi³em sobie a nie na sprzeda¿.

kamilbusko
Wysłany: 2016-02-17, 15:01   
0
UP DOWN

ok spoko ;) tak napisaÂłem bo mĂłwiÂłeÂś Âże nie jesteÂś blacharzem a robota szykuje siĂŞ konkretna nie jakaÂś reperaturka. powodzenia ÂżyczĂŞ :spoko:

sawmaster 
Wysłany: 2016-02-17, 18:17   
0
UP DOWN

uu kupa roboty Ciebie czeka, najgorsze jest rozwiercanie zgrzewów jeœli siê ma zwyk³¹ wiertarkê no i kobaltowy rozwiertak

krzysnik363
Wysłany: 2016-02-17, 18:47   
-1
UP DOWN

b1std napisał/a:
Przepraszam za b³¹d w poprzednim poœcie. Powinno byÌ: "prostsza".

Polecam filmiki typu:
https://www.youtube.com/user/ascarissuis/videos
https://www.youtube.com/user/tussik01/videos

Przeciez ten ascarissuis to jakiÂś paprok co spawa stere busy na zakÂładkie i ciÂągnie sterego mercedesa za drzewo nie majÂąc woogole pojecia co mĂłwi. No bez jaj Âże stÂąd czerpiesz wiedze

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-17, 20:12   
-1
UP DOWN

15 tyÂś za ESPACE bez du....py?
To kupiÂłeÂś od ogrodnika MESSIEGO razem z jego jakimiÂś pamiÂątkami?

A tak odnoÂśnie naprawy:
- NIC w nim nie ciÂągaj bo szkoda czasu a i efekt bĂŞdzie gĂł...wniany.
- rozbierz Âśrodek i poszukaj zakÂładki/zÂłacza pÂłyt podÂłogowych pod tylnÂą kanapÂą.
Powinny byÌ, a jak s¹ to kup ca³¹ dupê w kolorze i wstaw po tej zak³adce i tylnych s³upkach.
W ten sposób bêdziesz mia³ wymiary, kolory, mastyki, itp. ig³a, i tylko ³¹czenia na dwóch s³upkach i dwóch progach.
Robota prosta jak drut i dobry efekt - pod warunkiem ¿e z g³ow¹ po³¹czysz ze sob¹ wszystkie warstwy blach

b1std
Wysłany: 2016-02-17, 20:45   
0
UP DOWN

krzysnik363 napisał/a:

Przeciez ten ascarissuis to jakiÂś paprok co spawa stere busy na zakÂładkie i ciÂągnie sterego mercedesa za drzewo nie majÂąc woogole pojecia co mĂłwi. No bez jaj Âże stÂąd czerpiesz wiedze

Czemu poÂłowa Twoich postĂłw to trolling?

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-17, 20:56   
0
UP DOWN

"³¹czenia na dwóch s³upkach i dwóch progach"
Mini poprawka: Czterech sÂłupkach

Maks
Wysłany: 2016-02-17, 21:31   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
15 tyÂś za ESPACE bez du....py?
To kupiÂłeÂś od ogrodnika MESSIEGO razem z jego jakimiÂś pamiÂątkami?

W sensie Âże drogo? to 2010 rok na ful wypasie, takiego szukaÂłem.

ks63b 
Wysłany: 2016-02-18, 08:07   
0
UP DOWN

Witam
Kolega Âłysy73 postawiÂł odpowiedzniÂą i jedynÂą prawidÂłowÂą diagnozĂŞ,dla tego pacjenta ESPACE

Szukaj tyÂłu w tym kolorze i do roboty.
NaciÂągajÂąc i spawajÂąc to co masz,myÂślĂŞ ze po nastĂŞpnej zimie, zacznie wszystko rdza braĂŚ i ruda wychodziĂŚ.

pozdrawiam

krzysnik363
Wysłany: 2016-02-18, 18:01   
0
UP DOWN

b1std napisał/a:
krzysnik363 napisał/a:

Nie wiem co to znaczy trolling. Jakikolwiek mĂłj post byÂł niezgodny z prawdÂą ? NiemoÂżna dawaĂŚ ludziÂą filmĂłw od goÂścia ktĂłry naciÂąga prĂłg do drzewa i mĂłwi Âże musi tak postaĂŚ kilka godzin bo inaczej blacha wrĂłci. Prosze CiĂŞ...Nie dawaj takich filmĂłw chyba ze w dziale Âśmieszne

barteek933
Wysłany: 2016-02-18, 18:18   
0
UP DOWN

tutaj akurat siê zgodzê z krzysnik363. tamten goœÌ to uj nie fachowiec. nie chodzi nawet o to wyci¹ganie o drzewo. ale o to jak on to robi. spawa na rdzê, wcale tego nie czyœci. wspawuje pordzewia³e blachy a co najœmieszniejsze mówi ¿e po 2 latach od jego naprawy nie widaÌ ¿adnej korozji xD pozdro

b1std
Wysłany: 2016-02-18, 22:36   
0
UP DOWN

krzysnik363 napisał/a:
b1std napisał/a:
krzysnik363 napisał/a:

Nie wiem co to znaczy trolling. Jakikolwiek mĂłj post byÂł niezgodny z prawdÂą ? NiemoÂżna dawaĂŚ ludziÂą filmĂłw od goÂścia ktĂłry naciÂąga prĂłg do drzewa i mĂłwi Âże musi tak postaĂŚ kilka godzin bo inaczej blacha wrĂłci. Prosze CiĂŞ...Nie dawaj takich filmĂłw chyba ze w dziale Âśmieszne

Masz racjĂŞ, przepraszam.

lukasz17
Wysłany: 2016-02-19, 02:51   
0
UP DOWN

nie wiem czy ktos zwrocil uwage ale poszycie tylnego blotnika jest napewno aluminiowe wiec ciezko bedzie to pospawac:/

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-19, 17:37   
0
UP DOWN

lukasz17 napisał/a:
nie wiem czy ktos zwrocil uwage ale poszycie tylnego blotnika jest napewno aluminiowe wiec ciezko bedzie to pospawac:/
1- aluminium teÂż siĂŞ spawa
2- a moÂże to jednak nie jest aluminium
"nie wszystko zÂłoto co siĂŞ Âświeci" - nie wszystko aluminium co szaro/srebrne

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-19, 17:41   
0
UP DOWN

Co do wymiany kufra to piszÂąc o dobraniu koloru miaÂłem na myÂśli nie tyle kolor zewnĂŞtrzny co wewnĂŞtrzny, aby pasowaÂł do reszty po odsÂłoniĂŞciu jakichÂś dywanikĂłw, boczkĂłw, itp.
Jest tego tyle ¿e nie powinno byÌ z tym problemu - po co ma siê ró¿niÌ nawet pomimo i¿ zakryte i po co bawiÌ siê w malunki.

lukasz17
Wysłany: 2016-02-21, 10:58   
0
UP DOWN

aluminium bo naprawialem takiego ,u mnie w okolicy nikt nie chce podjac sie wstawiania aluminium

ks63b 
Wysłany: 2016-02-27, 20:23   
0
UP DOWN

Witam
Jak tam kolego Maks postêpy w pracy przy renault ,wróÌ jakieœ foty :tak:
moÂże coÂś doradzimy ,,pochwalimy ,,skrytykujemy :shock:

Te tylne bÂłotniki to nie aluminiowe ^^ na bank

PS
Nie poddawaj siĂŞ, ,takie wyzwania motywujÂą Nas do nastĂŞpnych projektĂłw

Pozdrawiam

Maks
Wysłany: 2016-03-03, 21:39   
0
UP DOWN

Niestety podupad³em na zdrowiu w miêdzyczasie. Zawin¹³em siê na tydzieù do szpitala :/
Ale ju¿ wracam pomalutku do ¿ywych. Kupi³em czêœci, niestety kolor inny ale za to tanio i blisko. Nadwozie nie jest aluminiowe ( w sensie skorupa - tylne b³otniki ) to ocynkowana stal. Czy szyby tylne da siê wyci¹Ì no¿em do tapet czy trzeba robiÌ to link¹, jak to zrobiÌ ¿eby nie uszkodziÌ uszczelek?

ks63b 
Wysłany: 2016-03-05, 08:55   
0
UP DOWN

Witam

Jak nie masz doÂświadczenia przy wycinaniu szyb linkÂą,to kiepsko widzĂŞ te uszczelki.
MoÂżesz prĂłbowaĂŚ od strony wewnĂŞtrznej noÂżem do tapet,pewnnie trochĂŞ ich naÂłamiesz :x:
problemem mogÂą byĂŚ,takie koÂłki plastikowe,ktĂłre ustalajÂą szybĂŞ, jeÂśli sÂą ;)

pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu