Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
veiled
Wysłany: 2016-03-22, 20:04   Pozbyciu siĂŞ rdzy i naprawa zderzaka
0
UP DOWN

Witam,

mam taki problem, Âże na klapie bagaÂżnika zrobiÂł mi siĂŞ odprysk i widaĂŚ oznakĂŞ rdzy. W celu jej usuniĂŞcia zakupiÂłem zaprawkĂŞ w kolorze samochodu, odtÂłuszczacz, lakier bezbarwny, oraz odrdzewiacz. ChciaÂłbym siĂŞ dowiedzieĂŚ, czy po starciu lakieru i pozbyciu siĂŞ papierem Âściernym rdzy koniecznie bĂŞdzie poÂłoÂżenie szpachli, oraz czy mĂłgÂłby ktoÂś oznajmiony z tematem wytÂłumaczyĂŚ mi krok, po kroku jak naleÂży siĂŞ za wszystko zabraĂŚ.

Dodatkowo, chciaÂłem siĂŞ dowiedzieĂŚ czy mogĂŞ tÂą zaprawkÂą pomalowaĂŚ, lub w jakimÂś stopniu zamaskowaĂŚ zdarty lakier i rysĂŞ na zderzaku.

Za³¹czam zdjêcia w linkach:

Pozdrawiam

tom cio
Wysłany: 2016-03-22, 21:50   
0
UP DOWN

Ten purchel to jak ma byĂŚ dobrze to szyba do wyciĂŞcia, co i jak potem znajdziesz na forum bo byÂło duÂżo razy omawiane. Zderzak do czĂŞÂściowego lakierowania czyli do listwy, a na tym wÂąskim pasku pod kratkÂą centralnÂą zrobiĂŚ przejÂście.

veiled
Wysłany: 2016-03-22, 22:14   
0
UP DOWN

Ju¿ siê w³aœnie dowiedzia³em z t¹ szyb¹, a mam pytanie czy jest sens bez œci¹gania szyby, zeskrobaÌ rdzê do blachy, na³o¿yÌ srodek na odrdzewienia, zaszpachlowaÌ i na³o¿yÌ zaprawkê na okres ok. 5 msc, czy rdza po miesi¹cu znowu zrobi odprysk i przebije siê przez lakier? Bo w okolicach lipca-sierpnia wzi¹³bym siê za porz¹dn¹ naprawê z wyciêciem szyby, a póki co chcia³bym ¿eby rdza siê nie powiêkszy³a i wygl¹da³o to estetycznie.

I co do zderzaka, to da siĂŞ chociaÂż zamaskowaĂŚ miejsce gdzie odszedÂł lakier zaprawkÂą 100 ml?

Wasili
Wysłany: 2016-03-23, 15:29   
+1
UP DOWN

Co do szyby jak masz w lipcu robiÌ to porz¹dnie to sobie odpuœÌ ja póki co. Szkoda roboty czasu. PóŸniej bêdziesz musia³ znowu robiÌ wszystko od nowa.

Co do zderzaka ja bym to ³adnie zrówna³ i zmatowi³ przy pomocy p240 na sucho, podk³ad akrylowy a póŸniej cieniowanie baz¹ w te w¹skie miejsce pod kratkami. Je¿eli lakier odpada i ³uszczy siê nale¿y to zawsze zetrzeÌ do warstwy która jest "stabilna". Inaczej robota nie ma sensu.
Ale to tylko moja opinia ;)

veiled
Wysłany: 2016-03-24, 11:19   
0
UP DOWN

A caÂły zderzak malowaĂŚ sprayem czy pĂŞdzelkiem?

kalbi 
Wysłany: 2016-03-24, 11:23   
0
UP DOWN

veiled napisał/a:
pistoletem

veiled
Wysłany: 2016-03-25, 11:57   
0
UP DOWN

A podkÂład akrylowy moÂże byĂŚ w sprayu?

kalbi 
Wysłany: 2016-03-25, 13:21   
0
UP DOWN

moÂże byĂŚ spray ale 2k, czyli taki ktĂłry ma w sobie utwardzaczi po zmieszaniu 2 skÂładnikĂłw masz kilkadziesiÂąt minut na wykorzystanie mieszanki,

kamilbusko
Wysłany: 2016-03-25, 17:06   
0
UP DOWN

veiled napisał/a:

a czemu nie waÂłkiem HVLP :D

Âłysy73 
Wysłany: 2016-03-25, 21:40   
0
UP DOWN

https://www.youtube.com/watch?v=qZveT-8ipqk

KK 
Wysłany: 2016-03-25, 22:30   
0
UP DOWN

Ciekawe jaki ma blok przygotowania powietrza.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu