Autor |
Wiadomość |
 |
veiled
|
Wysłany: 2016-03-22, 20:04 Pozbyciu siĂŞ rdzy i naprawa zderzaka
|
0
|
|
|
|
Witam,
mam taki problem, Âże na klapie bagaÂżnika zrobiÂł mi siĂŞ odprysk i widaĂŚ oznakĂŞ rdzy. W celu jej usuniĂŞcia zakupiÂłem zaprawkĂŞ w kolorze samochodu, odtÂłuszczacz, lakier bezbarwny, oraz odrdzewiacz. ChciaÂłbym siĂŞ dowiedzieĂŚ, czy po starciu lakieru i pozbyciu siĂŞ papierem Âściernym rdzy koniecznie bĂŞdzie poÂłoÂżenie szpachli, oraz czy mĂłgÂłby ktoÂś oznajmiony z tematem wytÂłumaczyĂŚ mi krok, po kroku jak naleÂży siĂŞ za wszystko zabraĂŚ.
Dodatkowo, chciaÂłem siĂŞ dowiedzieĂŚ czy mogĂŞ tÂą zaprawkÂą pomalowaĂŚ, lub w jakimÂś stopniu zamaskowaĂŚ zdarty lakier i rysĂŞ na zderzaku.
Za³¹czam zdjêcia w linkach:
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tom cio
|
Wysłany: 2016-03-22, 21:50
|
0
|
|
|
|
Ten purchel to jak ma byĂŚ dobrze to szyba do wyciĂŞcia, co i jak potem znajdziesz na forum bo byÂło duÂżo razy omawiane. Zderzak do czĂŞÂściowego lakierowania czyli do listwy, a na tym wÂąskim pasku pod kratkÂą centralnÂą zrobiĂŚ przejÂście. |
|
|
|
 |
veiled
|
Wysłany: 2016-03-22, 22:14
|
0
|
|
|
|
Ju¿ siê w³aœnie dowiedzia³em z t¹ szyb¹, a mam pytanie czy jest sens bez œci¹gania szyby, zeskrobaÌ rdzê do blachy, na³o¿yÌ srodek na odrdzewienia, zaszpachlowaÌ i na³o¿yÌ zaprawkê na okres ok. 5 msc, czy rdza po miesi¹cu znowu zrobi odprysk i przebije siê przez lakier? Bo w okolicach lipca-sierpnia wzi¹³bym siê za porz¹dn¹ naprawê z wyciêciem szyby, a póki co chcia³bym ¿eby rdza siê nie powiêkszy³a i wygl¹da³o to estetycznie.
I co do zderzaka, to da siĂŞ chociaÂż zamaskowaĂŚ miejsce gdzie odszedÂł lakier zaprawkÂą 100 ml? |
|
|
|
 |
Wasili
|
Wysłany: 2016-03-23, 15:29
|
+1
|
|
|
|
Co do szyby jak masz w lipcu robiÌ to porz¹dnie to sobie odpuœÌ ja póki co. Szkoda roboty czasu. PóŸniej bêdziesz musia³ znowu robiÌ wszystko od nowa.
Co do zderzaka ja bym to ³adnie zrówna³ i zmatowi³ przy pomocy p240 na sucho, podk³ad akrylowy a póŸniej cieniowanie baz¹ w te w¹skie miejsce pod kratkami. Je¿eli lakier odpada i ³uszczy siê nale¿y to zawsze zetrzeÌ do warstwy która jest "stabilna". Inaczej robota nie ma sensu.
Ale to tylko moja opinia |
|
|
|
 |
veiled
|
Wysłany: 2016-03-24, 11:19
|
0
|
|
|
|
A caÂły zderzak malowaĂŚ sprayem czy pĂŞdzelkiem? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-03-24, 11:23
|
0
|
|
|
|
veiled napisał/a: | A caÂły zderzak malowaĂŚ sprayem czy pĂŞdzelkiem? | pistoletem |
|
 |
veiled
|
Wysłany: 2016-03-25, 11:57
|
0
|
|
|
|
A podkÂład akrylowy moÂże byĂŚ w sprayu? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2016-03-25, 13:21
|
0
|
|
|
|
moÂże byĂŚ spray ale 2k, czyli taki ktĂłry ma w sobie utwardzaczi po zmieszaniu 2 skÂładnikĂłw masz kilkadziesiÂąt minut na wykorzystanie mieszanki, |
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2016-03-25, 17:06
|
0
|
|
|
|
veiled napisał/a: | A caÂły zderzak malowaĂŚ sprayem czy pĂŞdzelkiem? |