Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
veiled
Wys³any: 2016-03-22, 20:04   Pozbyciu siê rdzy i naprawa zderzaka
0
UP DOWN

Witam,

mam taki problem, ¿e na klapie baga¿nika zrobi³ mi siê odprysk i widaæ oznakê rdzy. W celu jej usuniêcia zakupi³em zaprawkê w kolorze samochodu, odt³uszczacz, lakier bezbarwny, oraz odrdzewiacz. Chcia³bym siê dowiedzieæ, czy po starciu lakieru i pozbyciu siê papierem ¶ciernym rdzy koniecznie bêdzie po³o¿enie szpachli, oraz czy móg³by kto¶ oznajmiony z tematem wyt³umaczyæ mi krok, po kroku jak nale¿y siê za wszystko zabraæ.

Dodatkowo, chcia³em siê dowiedzieæ czy mogê t± zaprawk± pomalowaæ, lub w jakim¶ stopniu zamaskowaæ zdarty lakier i rysê na zderzaku.

Za³±czam zdjêcia w linkach:

Pozdrawiam

tom cio
Wys³any: 2016-03-22, 21:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Ten purchel to jak ma byæ dobrze to szyba do wyciêcia, co i jak potem znajdziesz na forum bo by³o du¿o razy omawiane. Zderzak do czê¶ciowego lakierowania czyli do listwy, a na tym w±skim pasku pod kratk± centraln± zrobiæ przej¶cie.

veiled
Wys³any: 2016-03-22, 22:14   
0
UP DOWN

Ju¿ siê w³a¶nie dowiedzia³em z t± szyb±, a mam pytanie czy jest sens bez ¶ci±gania szyby, zeskrobaæ rdzê do blachy, na³o¿yæ srodek na odrdzewienia, zaszpachlowaæ i na³o¿yæ zaprawkê na okres ok. 5 msc, czy rdza po miesi±cu znowu zrobi odprysk i przebije siê przez lakier? Bo w okolicach lipca-sierpnia wzi±³bym siê za porz±dn± naprawê z wyciêciem szyby, a póki co chcia³bym ¿eby rdza siê nie powiêkszy³a i wygl±da³o to estetycznie.

I co do zderzaka, to da siê chocia¿ zamaskowaæ miejsce gdzie odszed³ lakier zaprawk± 100 ml?

Wasili
Wys³any: 2016-03-23, 15:29   
+1
UP DOWN

Co do szyby jak masz w lipcu robiæ to porz±dnie to sobie odpu¶æ ja póki co. Szkoda roboty czasu. Pó¼niej bêdziesz musia³ znowu robiæ wszystko od nowa.

Co do zderzaka ja bym to ³adnie zrówna³ i zmatowi³ przy pomocy p240 na sucho, podk³ad akrylowy a pó¼niej cieniowanie baz± w te w±skie miejsce pod kratkami. Je¿eli lakier odpada i ³uszczy siê nale¿y to zawsze zetrzeæ do warstwy która jest "stabilna". Inaczej robota nie ma sensu.
Ale to tylko moja opinia ;)

veiled
Wys³any: 2016-03-24, 11:19   
0
UP DOWN

A ca³y zderzak malowaæ sprayem czy pêdzelkiem?

kalbi 
Wys³any: 2016-03-24, 11:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
veiled napisa³/a:
pistoletem

veiled
Wys³any: 2016-03-25, 11:57   
0
UP DOWN

A podk³ad akrylowy mo¿e byæ w sprayu?

kalbi 
Wys³any: 2016-03-25, 13:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
mo¿e byæ spray ale 2k, czyli taki który ma w sobie utwardzaczi po zmieszaniu 2 sk³adników masz kilkadziesi±t minut na wykorzystanie mieszanki,

kamilbusko
Wys³any: 2016-03-25, 17:06   
0
UP DOWN

veiled napisa³/a:

a czemu nie wa³kiem HVLP :D

³ysy73 
Wys³any: 2016-03-25, 21:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
https://www.youtube.com/watch?v=qZveT-8ipqk

KK 
Wys³any: 2016-03-25, 22:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Ciekawe jaki ma blok przygotowania powietrza.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: