Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
KK 
Wysłany: 2016-02-09, 19:26   Devilbiss FLG 5
0
UP DOWN

Kto z Was ma FLG 5 i jak sie sprawuje?
Chodzi mi o wykonanie oraz czy miotÂła jest szeroka i rĂłwna.

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-10, 18:29   
0
UP DOWN

Ja miaÂłem kiedyÂś ale baaaardzo krĂłtko.
Generalnie to gun ktĂłry jak dotÂąd chyba najbardziej mi pasowaÂł w rĂŞku - nawet lepiej niÂż W400.
Miot³a by³a równa ale nie powala³a na kolana, a mo¿e i nie by³a taka ma³a tylko porównuj¹c do póŸniejszego WBXa wydaje siê ma³a - luknij mo¿e w jakieœ tabelki.
Natomiast to co mnie w nim rozpier...dalaÂło to sposĂłb dokrĂŞcania dyszy powietrznej. No masakra.
Przy dokrêcaniu non stop dysza siê przekrêca³a, a jak ju¿ uda³o siê dokrêciÌ j¹ w miarê w równej p³aszczyŸnie to póŸniej problem by³ z jej odkrêceniem bo tak siê nakrêtka blokowa³a - nie raz musia³em siê wspomagaÌ wê¿em gumowym.
Gdyby nie ta cholerna gÂłowica to byÂłby caÂłkiem spoko - jak w tej cenie.

piotrekpiotrek
Wysłany: 2016-02-10, 19:35   
0
UP DOWN

Moim zdaniem sprzêt warty swojej ceny w przeciwieùstwie do konkurencji. Mam 2 szt. Jeden z dysz¹ 1.8 do podk³adu drugi z dysz¹ 1.4 do do akryli, poliuretanów itp. Lakierujê nim elementy które nie wymagaj¹ wysokiego efektu dekoracyjnego ale myœlê ¿e w tej roli te¿ radzi³ by sobie ca³kiem nieŸle. Ogólnie jestem z nich zadowolony. Miot³a dosyÌ szeroka i równa. Co do motylka to fakt ale.. za te pieni¹dze nadrabia ca³¹ reszt¹. A do czego chcia³byœ go przeznaczyÌ?

KK 
Wysłany: 2016-02-10, 20:18   
0
UP DOWN

KiedyÂś miaÂłem wbxa uÂżywanego i go sprzedaÂłem. A ÂżaÂłujĂŞ mogÂłem sobie zostawiĂŚ. MiaÂłbym dwa.

Szukam do bezbarwnego. Do bazy bĂŞdĂŞ miaÂł WBXa ale tego co mam czyli nowego.
Do podkÂładu to mam experta hp 1.8 i sate 100 1.6.

hematol 
Wysłany: 2016-02-10, 21:40   
0
UP DOWN

KK, nie wiem czy widziaÂłeÂś te filmiki o FLG 5?
https://www.youtube.com/watch?v=cGSF-lwQfbk
https://www.youtube.com/watch?v=TLfU3aXN_FQ
P.s. Jak lakieruje Ci sie tÂą SatÂą 100 1.6?Zamierzam takowÂą nabyĂŚ ;)Masz RP czy HVLP?

KK 
Wysłany: 2016-02-10, 22:16   
0
UP DOWN

Filmiki widziaÂłem ;) , dlatego teÂż pytam o tego flg. Teraz sÂą po 400zÂł przecieÂż to jak kilka sÂłoikĂłw ogĂłrkĂłw.

Mam 1.6 RP. Ten gun miaÂł nowy zestaw naprawczy... u mnie uÂżywany jest do epoxydu i podkÂładu akrylowego. Odkurz ma maÂły i miotÂła teÂż nie jest szeroka.
Do p. akrylowego mogÂłaby byĂŚ dysza 1.8. Do epoxydu sobie skrĂŞcĂŞ.
Pistolet ogĂłlnie moÂże i dobry, ale teÂż nie kupiÂłem nowego tylko od forumowicza i jedyne co nowe to zestaw naprawczy takÂże mam mieszane uczucia.

WedÂług mnie za taki nowy gun moÂżna daĂŚ te 500-600zÂł, ale 1000 wedÂług mnie to przesada.

U kogoœ kto lakieruje non stop to mo¿e i ta oszczêdnoœÌ w materiale jest "jakaœ", ale w normalnych warunkach wiêcej podk³adu wylejemy gdy za du¿o umieszamy ni¿ na te straty pójdzie (czytaj w powietrze).

hematol 
Wysłany: 2016-02-10, 22:23   
0
UP DOWN

te¿ zastanawia³em sie nad FLG 1.8 do podk³adu akrylowego zamiast saty 100 bo jednak ró¿nica w cenie jest,dot¹d u¿ywam do podk³adu sico 1.7 i jakoœ daje radê ale ma zerow¹ atomizacje ^^ i coœ musze m¹drzejszego kupiÌ.

mikun321
Wysłany: 2016-02-10, 22:24   
0
UP DOWN

Posiadam tego flg5 i bardzo przyjemnie mi siê nim maluje. Miot³a wynosi 30cm (bez zapylenia), wiêc doœÌ konkretna, w porównaniu chocia¿by do air gunsy. Jest l¿ejszy w porównaniu do innych moich tanich pistoletów. Wady jakie do tej pory zauwa¿y³em to :
-brak podziaÂłki na kubku, moÂże innym to nie przeszkadza ale ja wolaÂłbym jÂą mieĂŚ,
-jak koledzy wyÂżej problem z dokrĂŞcaniem motylka,
-osobiÂście jak dla mnie wydaje siĂŞ byĂŚ dosyĂŚ wolnym pistoletem,
-ostatnia mo¿e nie wada, to wy¿³obienia na pokrêt³ach od regulacji materia³u i miot³y, przy maksymalnym dokrêceniu nie s¹ skierowane w górê tylko ka¿dy w inn¹ stronê.
To tyle z mojej strony, naprawdĂŞ polecam bo w tych pieniÂądzach nie wiem czy znajdziesz coÂś lepszego ;)

KK 
Wysłany: 2016-02-10, 22:27   
0
UP DOWN

Iwata wy¿³obienia ma tez tak samo nie ustawione pionowo.

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-10, 23:01   
0
UP DOWN

KK ten FLG jest fajny tylko ten cholerny pysk doprowadza do nerwicy.
Poza tym bo to ma³o wa¿ne ale jeœli nie mia³eœ go w grabie to uwierz ¿e to chyba najlepiej le¿¹cy w rêku gun na rynku - nawet lepiej ni¿ IWATA.
Dawno go mia³em ale sprawia³ wra¿enie doœÌ solidnej konstrukcji.
WydawaÌ na gun do podk³adu 1k to przesada jeœli braÌ pod uwagê sRaty i ich teraŸniejsz¹ gów...nian¹ jakoœÌ. Gdyby by³y takie jak 20 lat temu i œmiga³y po 10 lat jak nówki sztuki to mo¿e i nie by³oby siê nad czym zastanawiaÌ, ale z teraŸniejsz¹ trwa³oœci¹? - ja bym odpuœci³.

Jak wiesz mam Âścierwo 3M-a ale to teÂż gĂł...wno kupione na fali nowoÂści.
Nie doœÌ ¿e jest kompletnie nieekonomiczny (kubki) to jeszcze doœÌ szybko wysz³a w nim wada - a tego nie lubiê.

FLG jest fajny - tylko ten pie...rdzielony pysk wnerwia.

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-10, 23:04   
0
UP DOWN

mikun321 napisał/a:
ostatnia mo¿e nie wada, to wy¿³obienia na pokrêt³ach od regulacji materia³u i miot³y, przy maksymalnym dokrêceniu nie s¹ skierowane w górê tylko ka¿dy w inn¹ stronê.
To skrĂŞĂŚ na maxa i weÂź cienkim brzeszczotem zrĂłb naciĂŞcia na rantach pokrĂŞteÂł w pionie na gĂłrze i po problemie - ja tak zawsze robiĂŞ i nie patrzĂŞ na cyferki tylko obroty.
mikun321 napisał/a:
brak podziaÂłki na kubku, moÂże innym to nie przeszkadza ale ja wolaÂłbym jÂą mieĂŚ
To kompletnie do niczego nie jest potrzebne - ale jak chcesz to chcesz.

krzysnik363
Wysłany: 2016-02-11, 18:17   
0
UP DOWN

Za tÂą cene super pistolet kompletnie nokautujÂący nawet droÂższÂą konkurencje o mioteÂłce az3 nie wspominam bo sam sie mĂŞczyÂłem nieÂświadomie kilka lat.

Gdyby tylko nie ten pier... motylek to sprzedaÂł bym gti pro ale czasami szlak czÂłowieka zalewa

barteek933
Wysłany: 2016-02-11, 20:40   
0
UP DOWN

a co jest z tym motylkiem nie tak ?

Âłysy73 
Wysłany: 2016-02-11, 20:54   
0
UP DOWN

Podczas dokrĂŞcania gÂłowicy powietrznej gÂłowica przekrĂŞca siĂŞ razem z nim i trzeba siĂŞ nap...ierniczyĂŚ albo mieĂŚ farta Âżeby szybko jÂą dokrĂŞciĂŚ tak aby byÂła w miarĂŞ rĂłwno w poziomie.
Z kolei póŸniej ciê¿ko siê j¹ odkrêca

barteek933
Wysłany: 2016-02-11, 21:30   
0
UP DOWN

to na szczĂŞÂście w swoim takiego problemu nie mam

KK 
Wysłany: 2016-02-11, 22:33   
0
UP DOWN

MoÂże trzeba ten motylek stuningowaĂŚ?

hematol 
Wysłany: 2016-02-11, 23:06   
0
UP DOWN

ja juÂż sie dawno zastanawiaÂłem dlaczegoa jeszcze Âżaden producent pistoletĂłw lakierniczych nie wprowadziÂł takie "samopoziomowanie" motylka ,wystarczy maÂły zÂąbek i wpust w korpusie (wiem,Âże uszczelka ale jest to do rozwiÂązania) i zawsze motylek trafiaÂłby idealnie na swoje miejsce,ja tak mam,Âże krĂŞce tak dÂługo aÂż mam idealny poziom :-P

KK 
Wysłany: 2016-02-21, 19:57   
+1
UP DOWN

Wrzucam kilka fotek zakupionego Devilbissa FLG 5 z dyszÂą 1.4. Koszt 430zÂł z przesyÂłkÂą.
https://plus.google.com/118242770762777721553/posts/Yeu1qec33vW

Iglica i dysza materiaÂłowa sÂą oznaczone jako SGK takÂże pewnie oba guny majÂą wspĂłlne czĂŞÂści.
W tym gunie nie blokuje siĂŞ AirCap. Bez problemu moÂżna zmieniaĂŚ poÂłoÂżenie, po skontrowaniu nic siĂŞ nie dzieje i Âłatwo rozkrĂŞca.
Gwint na deklu kubka jest gruby co uÂłatwi czyszczenie, i zakrĂŞca siĂŞ jakby na ĂŚwierĂŚ obrotu. Nie blokuje siĂŞ teÂż praktycznie wcale.
Korpus to polerowane aluminium.

Pistolet dobrze le¿y w d³oni i jest doœÌ dobrze wykonany.

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-02-21, 22:15   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
kilka fotek zakupionego Devilbissa FLG 5 z dyszÂą 1.4.

Nadal produkt Made in Brazil ?

KK 
Wysłany: 2016-02-22, 02:42   
0
UP DOWN

Tak na jednym ze zdjĂŞĂŚ jest widoczne made in Brasil.

Pistolet waÂży 468 gram bez zbiorniczka. 90 gram wiĂŞcej niÂż Iwata WBX i to czuĂŚ w rĂŞku.
ZdjĂŞcia w poprzednim linku do galerii.

lukaszLDZ
Wysłany: 2016-03-30, 22:59   
0
UP DOWN

Uzywasz go do bazy czy bezbarwnego? Jak duze zapotrzebowanie na wiatr ma i jak z jakoscia? Majac ok 270l efektywnego mozna nim smialo lakierowaĂŚ? Ciekawe jak w porownaniu bezposrednio z air gunsa jesli chodzi o jakosc bo to ta sama polka cenowa.

KK 
Wysłany: 2016-03-31, 00:05   
0
UP DOWN

UÂżywam go do leÂżakowania w pudeÂłku jak na razie.
Nie lakierowaÂłem nim jeszcze, nie mam kiedy.

lukaszLDZ
Wysłany: 2016-03-31, 08:52   
0
UP DOWN

Jest w necie filmik gdzie koleœ porównuje te dwa pistolety i jakosc prac nimi wykonanych jest podobna, no moze air guns¹ trzeba sie wiecej namachac, zrobic wiecej przejœÌ bo ma mniejsza miot³e, za to ma zapotrzebowanie na powietrze ok 200 litrów a ten devil juz 280.

Giezet 
Wysłany: 2016-03-31, 22:32   
0
UP DOWN

Ja teÂż mam FLG-5.

Za tÂą cene nie ma nic lepszego do akryli, super atomizacja.

Do bazy ma za duzy odkurz, jak dla mnie nieekonomiczny.

u mnie motylek ok, wszystko siĂŞ bezproblemowo dokrĂŞca, nic sie nie przestawia.

MiotÂła 30 cm - szeroka i bardzo precyzyjna.

Ze swej strony polecam.

KK 
Wysłany: 2016-03-31, 23:03   
0
UP DOWN

MĂłj motylek teÂż ok.

Przemek 
Wysłany: 2016-04-01, 09:21   
0
UP DOWN
Przemek

Przy podkÂładzie mocno kurzy ?

lukaszLDZ
Wysłany: 2016-04-01, 09:31   
0
UP DOWN

PiszÂą, ze ma zapotrzebowanie na wiatr przy 2 barach ok 280l/min, czy jesli mĂłj kompresor ma na wydmuchu tyle wÂłasnie to pociÂągnie ten pistolet czy lepiej kupic coÂś o mniejszym zapotrzebowaniu na wiatr?

Giezet 
Wysłany: 2016-04-01, 10:22   
0
UP DOWN

Kolego Przemek podkÂład jest teÂż akrylem;)

Lakiery/podkÂłady wypeÂłniajÂące akrylowe sÂą "ciezkie"-majÂą duÂżo czÂąstek staÂłych i w takich przypadkach najlepiej sprawdza siĂŞ technologiÂą RP, lub Trans Tech bo te technologie majÂą wiĂŞksze ciÂśnienie na wyjsciu niÂż hvlp.

Przemek 
Wysłany: 2016-04-01, 13:02   
0
UP DOWN
Przemek

Z Twojego postu wywnioskowaÂłem Âże lakierujesz lakierem akrylowym nie podkÂładem akrylowym .

Pok³ady samochodowe moj¹ du¿o czêœci sta³ych :cool: Zdziwi³ byœ siê jakie potrafi¹ byÌ w przemyœ³e z domieszkami cynku .

Giezet 
Wysłany: 2016-04-01, 14:41   
0
UP DOWN

FLG uÂżywam do akryli nawierzchniowych,do podkÂładu mam inny gun.
Ale jestem pewien ze podkÂład bĂŞdzie piĂŞknie rozbijaÂł przy dyszy 1.8
TroszkĂŞ siĂŞ nie zrozumieliÂśmy ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-01, 17:41   
0
UP DOWN

lukaszLDZ napisał/a:
PiszÂą, ze ma zapotrzebowanie na wiatr przy 2 barach ok 280l/min, czy jesli mĂłj kompresor ma na wydmuchu tyle wÂłasnie to pociÂągnie ten pistolet czy lepiej kupic coÂś o mniejszym zapotrzebowaniu na wiatr?

MoÂżesz kupiĂŚ i nim malowaĂŚ bĂŞdziesz miaÂł to na styk
Ja ostatnio zostaÂłem zmuszony lakierowaĂŚ bÂłotnik SatÂą RP na "pompce" 24 litrowej bo siÂła wysiadÂła i byÂło tylko 240V ;)
A jedyny kompresor na 240 by³ do przedmuchiwania i pompowania kó³ .
I b³otnik umêczy³em i to baza i bezbarwnym a wydajnoœÌ tego pad³a
to chyba coÂś 80-110 lit/min
Sposobem tj. z przerwami i nawet z odcieniem trafiÂłem do reszty auta ;)

Tylko to jest ekstrema i nikomu tego nie polecam :x:

Marcino 
Wysłany: 2016-04-21, 08:52   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Wrzucam kilka fotek zakupionego Devilbissa FLG 5 z dyszÂą 1.4. Koszt 430zÂł z przesyÂłkÂą.
https://plus.google.com/118242770762777721553/posts/Yeu1qec33vW

Iglica i dysza materiaÂłowa sÂą oznaczone jako SGK takÂże pewnie oba guny majÂą wspĂłlne czĂŞÂści.
W tym gunie nie blokuje siĂŞ AirCap. Bez problemu moÂżna zmieniaĂŚ poÂłoÂżenie, po skontrowaniu nic siĂŞ nie dzieje i Âłatwo rozkrĂŞca.
Gwint na deklu kubka jest gruby co uÂłatwi czyszczenie, i zakrĂŞca siĂŞ jakby na ĂŚwierĂŚ obrotu. Nie blokuje siĂŞ teÂż praktycznie wcale.
Korpus to polerowane aluminium.

Pistolet dobrze le¿y w d³oni i jest doœÌ dobrze wykonany.

PodeÂślij inka gdzie kupiÂłeÂś FLG 5....
DziĂŞki

KK 
Wysłany: 2016-04-21, 20:28   
0
UP DOWN

Allegro, jeden sprzedawca ma kilkanaÂście aukcji. Ma najtaniej, znajdziesz bez problemu.

Marcino 
Wysłany: 2016-04-22, 07:41   
0
UP DOWN

Oki, nie chce kupic z niepewnego ÂżrĂłdÂła, poszukam sobie zatem. PrzyszÂła premia to trzeba zrobiĂŚ soebie prezent:)

wic
Wysłany: 2017-05-19, 15:10   
0
UP DOWN

Witam,
jestem nowicjuszem i amatorem jeÂśli chodzi o lakiernictwo.
Chcia³em zapytaÌ: czy jest mo¿liwoœÌ wykorzystania tego pistoletu do zaprawek (po³o¿enia bazy)?
Dysza 1.4 to doœÌ sporo jak na takie prace, ale przecie¿ mo¿na miot³ê "zwêziÌ" ...
Nie wiem czy moje myÂślenie idzie w dobrym kierunku - czy tak moÂżna?
Czy zawĂŞÂżanie miotÂły na maÂłych zaprawkach bĂŞdzie skutkowaÂło chmurami itp.

W najbliÂższym czasie mam do pomalowania forda - srebrny metalik na ktĂłrym sÂą juÂż "chmury" po malowaniu chiĂączykami - noname.
Kolejny problem to mój kompresor. Jego wydajnoœÌ to 150 - max 180l/min 7 bar.
Wiem ze ten gun potrzebuje 270, ale ta wartoœÌ potrzebna jest do malowania ca³ych elementów. Teraz potrzebuje zrobiÌ tylko zaprawki.

ProszĂŞ o odpowiedz.

kzychu
Wysłany: 2017-05-19, 19:58   
0
UP DOWN

Pewnie Âże moÂżesz wykorzystaĂŚ ,jak skrĂŞcasz miotÂłe to moÂżesz teÂż ciÂśnienie zmniejszyĂŚ ,ale jak to srebro lub podobne to i tak narobisz plackĂłw.Jaki kolor?

wic
Wysłany: 2017-05-19, 21:27   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie srebrny-metalic :/
Chyba jeden z gorszych kolorĂłw do zaprawek.

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-05-20, 06:01   
0
UP DOWN

Ten model akurat z tÂą dyszÂą i do srebrnej bazy to nie jest dobry pomysÂł ...
poszukaj pistoletu z dyszÂą 1.2 jak chcesz robiĂŚ zaprawki na aucie tzw. duÂżym pistoletem albo kup sobie jakiÂś mini pistolet wtedy bĂŞdziesz miaÂł najlepsze efekty przy wykonywaniu zaprawek na aucie

No ,chyba Âże dla ciebie tzw. "zaprawka" to polakierowanie ... poÂłowy elementu ;)
a ca³oœÌ elementu ci¹gniesz bezbarwnym ...

wic
Wysłany: 2017-05-20, 14:20   
0
UP DOWN

Na youtube widziaÂłem sporo filmĂłw ze ten gun jest stosowany do bazy srebrny-metalic.
Chyba ze nadaje siĂŞ do malowania caÂłych elementĂłw, a do zaprawek juÂż nie.

Dylemat mam taki ze w garaÂżu w tej chwili mam same chinole lub jakieÂś stare pistolety mojego ojca.
Czyli nic co nadawaÂło by siĂŞ do zaprawek ani do pomalowania caÂłych elementĂłw.
Ford jest pomalowany ale z uszkodzenia na 5 cm zrobiona jest chmura na 1/4 - 1/3 drzwi :-/
Tylni bÂłotnik teÂż na 1/4 powierzchni chmura. WiĂŞc pewnie czeka mnie malowanie caÂłych elementĂłw.

WiĂŞc sprawdziÂłem trochĂŞ net i moje wnioski sÂą takie:
MoÂżna kupiĂŚ :

1. Drogie bardziej profesjonalne guny ale dla takiego amatora jak ja, ktĂłry maluje rzadko to chyba przesada biorÂąc pod uwagĂŞ ceny.
Do caÂłych elementĂłw:
DeVilbiss GTI PRO LITE TE10-13 - 1400 zÂł
Do zaprawek:
DeVilbiss SRI Pro lite - 900 - 1000 zÂł
2500 zÂł - szaleĂąstwo :-) , biorÂąc pod uwagĂŞ ze kupowaÂłem pistolety za 50 - 80 zÂł :-)

2. W przedziale cenowym 300 - 500 zÂł
Do caÂłych elementĂłw:
DeVilbiss FLG5 1.4 - 440 zÂł
Zaprawki :
Tu to nawet ciê¿ko cos znaleŸÌ.
Jest jakiÂś STAR MINI SLV - jedni go chwalÂą drudzy krytykujÂą. Pewnie go nawet nie widzieli ale za sam fakt ze jest chiĂączykiem leci krytyka. KtoÂś z was go uÂżywa? lub macie jakaÂś propozycje w tym przedziale cenowym do zaprawek?

Pistolety Auarita, SICO, Profesional to teÂż chiĂąskie produkty, ktĂłre dÂługo dobrze nie bĂŞdÂą malowaĂŚ - tak myÂślĂŞ.

Dlatego chciaÂłbym kupiĂŚ jeden pistolet ( nie drogi) i zastosowaĂŚ go do pomalowania caÂłego elementu na samochodzie albo zrobiĂŚ nim zaprawkĂŞ. MyÂślaÂłem wÂłaÂśnie o FLG5.

ProszĂŞ o porady czym najlepiej poradziĂŚ sobie z tÂą "srebrzankÂą".

kzychu
Wysłany: 2017-05-20, 15:24   
0
UP DOWN

Jak to bĂŞdzie TwĂłj debiut ,to kup se tego sreberka wiĂŞcej, Âżeby na poprawki byÂło. A na jakieÂś
dog³êbne analizy jaki gun zakupiÌ to szkoda czasu,tymbardziej ¿e zaprawki bêd¹ du¿e ,kup poprostu najlepszy na jaki Ciê staÌ ,jeœli to bêdzie flg5 to b.dobry pocz¹tek.Tylko ¿e sam i tak
nie pomaluje, efekt w 90 % zaleÂżny od operatora.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi