Autor |
Wiadomość |
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-12, 23:05 Co to za pistolet
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Witam, niedawno zostaÂłem posiadaczem pistoletu marki Davilbiss. NabyÂłem go za chyba okazyjnÂą cenĂŞ. Jednak nie wiem o tym pistolecie nic, pozA tym, Âże jest i jakiej jest marki. Czy mĂłgÂłbym Was prosiĂŚ o podanie mi jego jakiÂś danych technicznych?
Pozdrawiam
409216190.jpg Oto on |
 |
Plik ściągnięto 13758 raz(y) 5.8 KB |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-08-12, 23:18
|
0
|
|
|
|
z takiego zdjecia trudno wywnioskowaĂŚ, na pistolecie powineneÂś mieĂŚ napisane np: GFG itp |
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-08-12, 23:23
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-12, 23:26
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
DziĂŞkuje za szybkÂą odpowiedÂź. A dobry jest ten pistolet? Nadaje siĂŞ do lakierowania, czy lepiej siĂŞ go pozbyĂŚ? KupiÂłem go za 250zÂł. PrzepÂłaciÂłem? |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-08-12, 23:52
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-15, 15:54
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | DziĂŞkuje za szybkÂą odpowiedÂź. A dobry jest ten pistolet? Nadaje siĂŞ do lakierowania, czy lepiej siĂŞ go pozbyĂŚ? KupiÂłem go za 250zÂł. PrzepÂłaciÂłem? |
Nowy czy uzywka? Tak czy inaczej - jesli dobrze maluje to 250zÂł to psie pieniadze za DV. Ostatnio byÂło ogÂłoszenie na forum uzywka SATA za 800zÂł. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-15, 18:54
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Nowy-aukcja BCM na allegro |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-15, 21:00
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | Nowy-aukcja BCM na allegro |
To chyba jakas podrĂłba lub tania seria. Normalnie DV GTI chodza po 1400zÂł. Hmmm ciekawe.Nie powiem Ci bo nie miaÂłem tego w rĂŞce a na fotkach to sie laski oglÂąda Jak bedziesz cos malowaÂł to zdaj relacje jak to dziaÂła i czy sie nadaje do czegokolwiek. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-16, 18:03
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
ZapomniaÂłem dodaĂŚ.. Ten pistolet ma dyszĂŞ 1,0mm Nada siĂŞ z takÂą dyszÂą na coÂś, czy muszĂŞ kupiĂŚ jeszcze inny sprzĂŞt? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-16, 20:34
|
0
|
|
|
|
OdpowiedziaÂłem ci w innym watku ze to sie do niczego nie nada. Dlaczego zakÂładasz 2 tematy o tym samym. Tu piszesz ze MASZ a tam piszesz ze CHCESZ KUPIC? Nastepnym razem jak cos bedziesz kupowaÂł to zapytaj sie czy dobre czy nie a nie po fakcie.
Zeby zaczac zabawe to musisz miec pistolet z dyszÂą 1.3 lub 1.4. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-16, 20:43
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Kolego bez nerwów. Czytaj wyraŸnie. Devilbissa ju¿ mam. chce kupiÌ drugi pistolet do 100z³. Poniewa¿ siê domyœli³em, ¿e 1,0mm siê nie nada. Aukcjê na allegro wygra³em jeszcze zanim trafi³em na to forum. Kupi³em go bo by³ tani.. Nie po to ¿eby lakierowaÌ, ale ¿eby nim zahandlowaÌ, dopiero jak go dosta³em do rêki pomyœla³em, ¿eby siê zaj¹Ì lakiernictwem.
Pozdrawiam i na drugi raz bez nerwĂłw proszĂŞ
a tak poza tematem:
W takim razie bĂŞdĂŞ zmuszony kupiĂŚ ten pistolet z allegro za 100zÂł, bo na inny mnie narazie nie staĂŚ.. Dopiero w styczniu bĂŞdĂŞ miaÂł z 2tys. (planuje poÂłowĂŞ tej sumy zarobiĂŚ na lakiernictwie) wtedy pomyÂśle o jakimÂś profesjonalnym pistoleciku, moÂże sata, albo coÂś? Po tym co przeczytaÂłem, zorientowaÂłem siĂŞ, Âże sata jest chyba najlepszym pistoletem, jednak nie dla amatorĂłw, wiĂŞc do stycznia chciaÂłbym nabraĂŚ trochĂŞ doÂświadczenia na taĂąszym pistolecie.
P.S.
moÂżna gdzieÂś dokupiĂŚ wiĂŞkszÂą dysze do mojego pistoletu? |
_________________ Ty teÂż siĂŞ uczyÂłeÂś ;p |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 13:18
|
0
|
|
|
|
Ja sie nie nerwuje Co ty... Normalnie ci wytÂłumczyÂłem ze przed zkupem psuje sie zapytac czy to DOBRE czy NIE. ot tyle. A co do dyszy to musi jescze byc motylek i iglica zeby zmienic rozmiar. Pytaj sie u przedstwicieli co rozwoza materiaÂły na lakiernie. Akurt to jest u mnie przedstawiciel APP. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-17, 14:48
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
A ile moÂże taka dysza kosztowaĂŚ? I kto moÂże mi takie coÂś zalatwiĂŚ? Nie mam narazie Âżadnego kontaktu z ludÂźmi rozprowadzajÂącymi farbĂŞ. Jedyne znane mi ÂźrĂłdÂło kupowania farb to allegro/ znajomy lakiernik, ktĂłry nie ma pojĂŞcia o tym skÂąd dysze mogĂŞ zaÂłatwiĂŚ.
Pytanie o sÂłownictwo:
Co to jest KLAR? Lakier bezbarwny? |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-17, 15:03
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
Allegro? A nie wiesz gdzie masz najbliÂższÂą mieszalniĂŞ? A gdzie zaopatrywuje sie ten znajomy lakiernik? Na allegro?
Masz internet..... Wpisz w googlach "Mieszalnia lakierĂłw Warszawa/ KrakĂłw/ ÂŁĂłdÂź"... wpisz miasto gdzie mieszkach (albo wieÂś ), JakieÂś wiĂŞksze miasto koÂło twojego miejsca zamieszkania....
PS. Klar to nielubiane przez niektĂłrych sÂłowo oznaczajÂące lakier bezbarwny. |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:04
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
ZnalazÂłem w Luboniu; http://www.multichem.pl/
MyÂślisz, Âże jak tam zajade, to bĂŞdÂą potrafili mi pomĂłc w zakupie dyszy?
CO powiecie o lakierach tej firmy, ktĂłre uÂżywa ta mieszalnia? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:16
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: | ZnalazÂłem w Luboniu; http://www.multichem.pl/
MyÂślisz, Âże jak tam zajade, to bĂŞdÂą potrafili mi pomĂłc w zakupie dyszy?
CO powiecie o lakierach tej firmy, ktĂłre uÂżywa ta mieszalnia? |
Z oferty widze Profixa...materiaÂły ma dobre. Lakierami profixa nic nie robiÂłem wiec sie nie wypowiem.
Ty nadal gadasz o dyszy a ja ci mĂłwie ze potzrebujesz zestaw: DYSZA + IGLICA + MOTYLEK. Iglica jet robiona na wymiar DYSZY a motylek ma inna utawienia dziurek co idzie powietrze zeby strumien rozprowadzic. Z tego co widze...zestaw ktĂłry MUSISZ miec zeby pistolet dziaÂłaÂł bedzie drozszy niz sam pistolet. DO SATY taki zestaw naprawczy kosztuje ok 400zÂł. Bo to tylko sie wyciera i wymienia. Tak samo w DV. Kupisz inna dysze a iglice zostawisz to bedzie pluÂło bo nei zgadza sie milimetry na wyjsciu. Zmienisz dysze to sie nie zmiesci w motylku. Musi byc komplet. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-17, 17:20
|
0
|
|
|

|
Na devilbiss.com nie ma innego rozmiaru dyszy do tego pistoletu. SÂą zestawy naprawcze ( sprĂŞÂżynki, uszczelki...) |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 17:51
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | Na devilbiss.com nie ma innego rozmiaru dyszy do tego pistoletu. SÂą zestawy naprawcze ( sprĂŞÂżynki, uszczelki...) |
Jakie spezynki i uszczelki?
iglica dysza i motylek to jedyne zestawy naprawcze |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:15
|
0
|
|
|

|
Tylko takie rzeczy do startingline na stronie devilbissa. Nie wiem moÂże sÂą inne rozmiary. Ale zwykÂłe dysze(1,0) motylek i iglica powinna byĂŚ. Ja w googlach innych rozmiarĂłw nie znalazÂłem.
http://www.autorefinishde...ucts.php?pg=161
FILIPO ma wersje mini. ZwykÂły ma 1,3 i 1,8(do podkÂładu) z tego zestawu. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:25
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: |
bzdura,a jak uszczelki puszczaja cisnienie to co ci da wymiana iglicy,glowicy i dyszy?
Uszczelki to tez zestaw naprawczy. |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:36
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
Do tego pistoletu te¿ nie mogê znaleœÌ dyszy, jednak do innego devilbissa koszt takiego zestawu to 560z³.. wiêc i tak muszê sobie narazie odpuœciÌ. Kupie jakiœ za 100z³ najpierw pistolecik, a jak zarobie sianko, to kupie nowy porz¹dny pistolet.
I tu kolejne pytanie; czy mo¿na k³aœÌ podk³ad tym samym pistoletem co baze? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:44
|
0
|
|
|
|
raczej nie dlatego ze do baz wskazana jest dysza 1.3 a do podkladow min 1.7,wiec sam rozumiesz ze latwo nakladac ci sie nie bedzie. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-20, 20:37
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | mebArth napisał/a: |
bzdura,a jak uszczelki puszczaja cisnienie to co ci da wymiana iglicy,glowicy i dyszy?
Uszczelki to tez zestaw naprawczy. |
Pokaz mi uszczelki na pistolecie - oring...jest tylko jedna na srubce za cynglem gdzie wchodzi iglica. POKAZ mi wiecej.. Sam jestes bzdura. Pistolet widziaÂłes w sklepie i tyle. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-20, 22:00
|
0
|
|
|
|
ale jak powietrze tam puszcza to szmata zatkasz czy jak?
niewazne ile ich jest ale sa
nie jestem slusarzem z zawodu tak jak ty wiec z pistoletem mam wiecej wspolnego jak ty majstrze polerki |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-21, 21:22
|
0
|
|
|
|
[quote="gola"]ale jak powietrze tam puszcza ...quote]
Zmien pistolet bo pewnie masz chinola z allegro za 300zÂł. Dzien w nitrze i sie rozlatuje wszystko. Na wiecej Cie pewnie nie stac to ci puszcza powietrze bokami Lakierniku z powoÂłania. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
FILIPO
|
Wysłany: 2008-08-21, 21:35
|
0
|
|
|
POCZATKUJÂĄCY
|
CiÂągle sÂłyszĂŞ o tym nitrze.. CO to jest NITRO? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-21, 21:38
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Zmien pistolet bo pewnie masz chinola z allegro za 300zÂł. Dzien w nitrze i sie rozlatuje wszystko. Na wiecej Cie pewnie nie stac to ci puszcza powietrze bokami Lakierniku z powoÂłania. |
tak,mam chinola,a nawet trzy po 1400 zeta,ciebie napewno na te chinole by nie bylo stac,bo slusarze malo zarabiaja
FILIPO napisał/a: | CiÂągle sÂłyszĂŞ o tym nitrze.. CO to jest NITRO? |
rozpuszczalnik nitro.
Panowie... jak dzieci hehe spokojnie trochĂŞ Pozdro Bodzio |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-25, 21:33
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | mebArth napisał/a: | Zmien pistolet bo pewnie masz chinola z allegro za 300zÂł. Dzien w nitrze i sie rozlatuje wszystko. Na wiecej Cie pewnie nie stac to ci puszcza powietrze bokami Lakierniku z powoÂłania. |
tak,mam chinola,a nawet trzy po 1400 zeta,ciebie napewno na te chinole by nie bylo stac,bo slusarze malo zarabiaja
FILIPO napisał/a: | CiÂągle sÂłyszĂŞ o tym nitrze.. CO to jest NITRO? |
rozpuszczalnik nitro.
Panowie... jak dzieci hehe spokojnie trochĂŞ Pozdro Bodzio |
Taaa oczywiscie KOWAL uzywa rozpuszczalnika a lakiernik ROZCIENCZALNIKA NITROCELULOZOWEGO. (tutaj cenzura) |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-25, 22:28
|
0
|
|
|
|
i to pewno ty jestes tym lakiernikiem ,tak ci sie tylko wydaje slusarzu
tak samo,jak ty tlumaczysz wszystko czarne na bialym :
Maszynka oscylacyjna (zabka)
wiec sie nie czepiaj,zreszta,ty wiesz lepiej bo pracujesz juz kilkanascie lat w zawodzie. |
|
|
|
 |
woj111
|
Wysłany: 2008-09-21, 05:27
|
0
|
|
|
|
FILIPO napisał/a: |
P.S.
moÂżna gdzieÂś dokupiĂŚ wiĂŞkszÂą dysze do mojego pistoletu? |
Ten gun jest produkowany tylko z dyszÂą 1.0.
Pochodzi zapewne z kpl Devilbissa Startingline
ten drugi ma mo¿liwoœÌ u¿ywania dysz 1,3 1,5 1,8. |
|
|
|